JESSY Написано Јун 11, 2013 Пријави Подели Написано Јун 11, 2013 Vetar je sreo prekrasan Cvet i zaljubio se u njega. I dok ga je nežno milovao, Cvet mu je uzvraćao sa još više ljubavi izražavajući je bojom i mirisom. No Vetru se to učini nedovoljnim te on pomisli:- Ako dam Cvetu svu svoju moć i snagu, on će mi uzvratiti sa još više ljubavi. I Vetar zaduva ka Cvetu moćnim dahom svoje ljubavi. No Cvet nije izdržao tu burnu Vetrovu strast i slomi se. Vetar kad to vide pokuša svim silama da ga podigne sa zemlje i oživi, ali mu svi napori ostadoše uzaludni. On onda odluči da se smiri i zaduva ka Cvetu nežnim dahom svoje ljubavi, no Cvet je već lagano venuo tu pred njegovim očima. Zagalami tada Vetar:- Dao sam ti se svom snagom svoje ljubavi, a ti se slomi! Očigledno je da u tebi nije ni bilo dovoljno snage da mi uzvratiš ljubav. Znači, ti me nisi ni volio! Ali Cvet ništa ne odgovori…jer je već je bilo kasno… već je bio mrtav… ***Ljubav ne meri snagom i strašću, već nežnošću i brižnim odnosom prema onima koje volite. Олимп је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 Њутн о васкрсењу из мртвихЈедном су запитали Њутна: „Како је могуће да тела мртвих, одавно распаднута, поново постану тела својих душа?“ На то је научник помешао гвоздене опиљке са земљом и упитао своје саговорнике: „Ко може да издвоји из прашине и састави ове гвоздене опиљке?“Одговор није добио.Онда је Њутн узео магнет и принео га мешавини. Настало је комешање честица. Опиљци гвожђа почели су се хватати за магнет и једни за друге.У прашини није остао ни молекул гвожђа.Тада Њутн рече присутнима: „Онај, Који је оволику силу дао мртвом камену, зар Он да не може дати такву моћ нашим душама када буде требало да се обуку у своја прослављена тела.“Блог: Све у причама бивапрев. А. Черњенко ivanaika and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 13, 2013 Пријави Подели Написано Јун 13, 2013 AKO… – Radjard Kipling Ako možeš da sačuvaš razum kada ga oko tebe svi gube i osuđuju te. Ako sačuvaš poverenje u sebe kada svi drugi sumnjaju u tebe, Ali ne gubeći iz vida ni njihovu sumnju; Ako možeš da čekaš, a da se ne zamaraš čekajući, ili da budeš žrtva laži, a da sam ne upadneš u laž, Ili da te mrze, a da sam ne daš maha mržnji, i da ne izgledaš u očima sveta suviše dobar, ni tvoje reči suviše mudre. Ako možeš da sanjaš, a da tvoji snovi ne vladaju tobom, ako možeš da misliš, a da ti tvoje misli ne budu (sebi) cilj. Ako možeš da pogledaš u oči pobedi i porazu, i da, nepokolebljiv, uteraš i jedno i drugo u laž. Ako možeš da podneseš da čuješ istinu koju si rekao; izopačenu od podlaca u zamku za budale. Ako možeš da gledaš svoje životno delo srušeno u prah, i da ponovo prilegneš na posao sa polomljenim alatom. Ako možeš da sabereš sve što imaš, i jednim zamahom staviš sve na kocku, izgubiš i ponovo počneš da stičeš, i nikad, nijednom reči ne pomeneš svoj gubitak. ako si u stanju da prisiliš svoje srce, živce, žile, da te služe još dugo, iako su te već odavno izdali i da tako istraješ u mestu, kad u tebi nema ničeg više do volje, koja im govori: “Istraj!” Ako možeš da se pomešaš sa gommilom i sačuvaš svoju čast, ili da opštiš sa kraljevima i da ostaneš skroma. Ako te najzad niko, ni prijatelj ni neprijatelj ne može da uvredi ako svi računaju na tebe, ali ne preterano. Ako umeš dobro ispuniti svaku minutu svog života, sa šezdeset skupocenih sekundi, tada je ceo svet tvoj i sve što je u njemu, i što je mnogo više, bićeš veliki Čovek, sine moj. inShare Zero and keka је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 14, 2013 Пријави Подели Написано Јун 14, 2013 Da li znaš da kad nekome zavidiš to je zato što ti se ta osoba u stvari sviđa?Da li znaš da oni koji su naizgled vrlo jaki u stvari imaju vrlo osećajno srce i vrlo su ranjivi?Da li znaš da oni koji uvek brane druge u stvari traže nekoga ko će braniti njih?Da li znaš da su ljudi koji nose crveno sigurniji u sebe?Da li znaš da ljudi koji nose žuto znaju uživati u svojoj lepoti?Da li znaš da ljudi koji nose crno žele ostati neprimećeni i trebaju tvoju pomoć i razumevanje?Da li znaš da se tvoja pomoć drugima uvek vraća dvostruko?Da li znaš da oni koji te najviše trebaju tebi ne znače ništa?Da li znaš da je lakše reći nekome šta osećaš preko pisma nego to isto reći u lice? Ali da li znaš da ako to kažeš u lice ima mnogo veću vrednost?Da li znaš da su stvari koje je najteže učiniti ili reći vrednije od najskupljih stvari koje možeš kupiti novcem?Da li znaš da ako nešto lepo zamoliš, sigurno ćeš i dobiti?Da li znaš da, ako veruješ u svoje snove, ćeš se iznenaditi šta si sve sposoban učiniti? Ako znaš nekoga kome je potrebno nešto od ovoga i pružiš mu svoju pomoć, videćeš da će ti se dvostruko vratiti. Kada bi svet prestao postojati za 24 sata sve telefonske linije, svi chatovi i e-mailovi bili bi zakrčeni porukama: “Žao mi je što sam ti naneo bol.”, “Oprosti mi”, “Volim te”, “Mnogo te cenim”, Čuvaj se” ili “Oduvek sam te voleo ali ti to nikad nisam rekao”…. Zašto ne reći sada odmah!!!? keka and Jelena 76 је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 15, 2013 Пријави Подели Написано Јун 15, 2013 Jedan zemljoradnik, čije je žito uvek dobijalo prvu nagradu na lokalnom sajmu, imao je običaj da najbolje seme deli svim seljacima u okolini. Kada su ga pitali zašto to čini, odgovorio je: “To je samo pitanje interesa. Vetar nosi polen s jedne njive na drugu. Kad bi moji susedi uzgajali žito lošijeg kvaliteta, unakrsno oprašivanje umanjilo bi kvalitet mojih prinosa. Eto zašto mi je stalo da uvek sade najbolje seme”. ******** Sve što dajemo drugima dajemo sami sebi. Nemoguće je pomoći drugome, a da istovremeno ne pomognemo sebi, kao što je nemoguće naneti zlo drugome a da istovremeno ne nanesemo zlo sebi. keka је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 16, 2013 Пријави Подели Написано Јун 16, 2013 PRICA ZA LAKU NOC I MIRNO SPAVAJ SARI, KAD JE BILA MALA - Nekada davno, zivela je jedna tuzna devojka....- A zato je bila tuzna?- Polako, nemoj me prekidati, sve cu da ti ispricam po redu. Zato sto jebila usamljena i bez ikog na svetu...- Je l' ni mamu nije imala?- Nije imala nikoga sama samcita. Sedela jednog dana ta tuzna devojka naobali sinjeg mora.- A zasto sinjeg, kad je more plavo?- Dobro - plavog mora, kad je ugleda Bog sa nebesa i sazali se na nju.Kako se ona igrala sa kamencicima, on resi dajedan pretvori u kamen srece. Iznenada, kamencic koji je ona uzela,snazno je zasijao na njenom dlanu, lepse od bilokog dragulja.- A ona?- Isprva se silno obradovala, ali je pomislila: mozda ima jos ovakvogcarobnog kamenja na plazi, pa je pazljivo spustilasvoj i krenula da trazi drugo.- I onda?- Isla tako, isla, spustio se mrak i ona shvati da je kamen samo jedanjedini, i pravljen samo za nju, pa brze potrcinazad, ali vise nije mogla da ga nadje.Sari vec podrhtava brada.- A sutra, kad je bio dan, je l' ga onda nasla?- Nije, more ga je odnelo sa sobom.Suzice se skupljaju (bajka treba srecno da se zavrsi, sta je sa ovo).- A zasto ga je more odnelo?- Zato sto nije bila dovoljno dobra. Bog joj je spustio srecu u ruke, aona nije znala da je zadrzi. Polakomila se i htelajos. Ali tu nije kraj bajke. More cuva taj kamencic srece i izbacice gapred neku drugu devojku koja ga bude zasluzila ikoja ce znati da ga sacuva.- A meni je, ipak, zao i one devojke sto ga je izgubila - kaze pospaniglasic.(I meni je.)- Sta je sa njom dalje bilo?- Ne znam. Nije ni vazno, samo ti lepo sanjaj.(Znam, ostala je na obali i jos uvek moli more da joj vrati njen dragikamen).Spletkarenje sa sopstvenom dusom, Marija Jovanovic keka је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 17, 2013 Пријави Подели Написано Јун 17, 2013 Jednoga dana Bog se umorio od ljudi. Neprekidno su mu dosadjivali,trazeci od Njega sve i svasta. Zato je resio da se sakrije na nekovreme. Okupio je sve svoje savetnike i upitao ih:- Gde da se sakrijem? Koje je najbolje mesto?Jedan mu je odgovorio:- Na vrh najvise planine na svetu.Drugi je rekao:- Na dno okeana, tamo te niko nece pronaci.Treci je dodao:- Najbolje je da se sakrijes na tamnu stranu Meseca, to je najbolje mesto, ko bi te tu pronasao?Na kraju , Bog se obratio svom najpametnijem andjelu sa istim pitanjem:- Gde da se sakrijem?Andjeo se nasmesio i odgovorio mu:- Sakrij se u ljudsko srce. To je izgleda mesto u koje nikad ne zalaze. Jelena 76 and keka је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 17, 2013 Пријави Подели Написано Јун 17, 2013 Zapalili ste me i gledate moje svetlo. Radujete se jasnoci i toplinikoju darujem. Veselim se da mogu goreti za vas. Da nije takolezala bih u nekoj kutiji bez koristi. Smisao dobijam tek kada gorim.Ali, dobro znam, sto duze gorim, to kraca postajem, to se vise blizimsvome kraju. «Izgorela je» reci cete, a ono sto je ostalo vi cetebaciti. Znam, za mene postoje dve mogucnosti: Ili da ostanem u kutijiu tami, ili da gorenjem postajem kraca. Dajem sve u korist svetla, atime dovodim samu sebe kraju . Ipak lepse je ako mogu nesto dati...Gledaj, isto je tako s ljudima! Ili se povuku , ostajuci sami za sebe isve je hladno i prazno; ili se priblize ljudima i daruju im od svojetopline i ljubavi i onda zivot dobija smisao. Ali, znaj i to da za ovomoras dati nesto od sebe samog, nesto od svoje radosti, od svojesrdacnosti, od svog smeha, mozda nesto i od tuge. I ne trebasbojazljivo razmisljatio tome kako ces sacuvati samo sebe. Mislim da samo onaj ko druge veselipostaje sam veseliji. Samo onaj ko je svetlo drugima, sam ce primitisvetlo. Sto vise goris za druge to ce svetlije biti u tebi samom.Mnogi su ljudi samo zato tmurni i neraspolozeni, jer se boje bitiovde za druge, zale se i neprestano mrmljaju na teska vremena.Jos uvek nisu shvatili ovo: Jedno jedino svetlo koje gori, vece je i vrednije nego sva tama sveta.Dopustite dakle da vas malo ohrabrim, ja, mala sveca. keka је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 18, 2013 Пријави Подели Написано Јун 18, 2013 Jednog dana, jedan slepi covek sedeo je na stepenicimajedne zgrade,sa sesirom blizu svojih stopala i jednim natpisom na komeje pisalo:"Slep sam, molim vas pruzite mi pomoc."Jedan slucajni prolaznik, igrom prilika strucnjak zareklamu, koji jetuda prolazio, zaustavio se zapazajuci da je u sesirubilo prisutno samo nekoliko metalnih novcica.Savio se da bi mu pruzio novac, zatim, i bez pitanja zadozvolu,uzeo je karton, okrenuo ga ispisavsi novi natpis.U toku popodneva slucajni prolaznik se vratio do slepogcoveka zapazajuci da je njegov sesir ovom prilikom bio pun novcicai novcanica.Slepi prosjak prepoznavajuci ga po koraku uputio mu jepitanje da nije bio on taj koji je nesto napisao na kartonu ista je to mogao napisati.Nasta ce prolaznik odgovoriti:"Nisam napisao neistinu – samo napisah tvoju poruku nadrugaciji nacin", nasmesi se i izgubi u guzvi.I tako slepi covek nije saznao da je natpis jednostavnoglasio:"Danas je prolece … a ja ga ne mogu videti".Promeni strategiju kada se oko tebe sve naopako krecei videces da ce se pre ili kasnije okrenuti na bolje.Za sve osobe čiji je osmehtaj koji cini boljim ovaj svet. Лидија Миленковић and keka је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Pre mnogo godina, dok sam radio kao volonter u Standford bolnici,upoznao sam malu devojčicu po imenu Liz koja je patila od retke i teškebolesti. Jedina šansa za njen oporavak bila je transfuyija kvi odnjenog prtogodišnjeg prata, koji je na čudesan način preboleo istubolest a i razvio antitela potrebna za borbu sa bolesću. Doktori suobjasnili malom dečaku situaciju, i pitali dete da li je spreman da dakrv svojoj sestri. Video sam da je oklevao samo za momenat pre nego štoje duboko uzdahnuo i rekao " Da, hoću ako će to spasiti Liz"Kako je transfuzija odmicala, ležao je u svom krevetu pored sestre ismešio se, kao i svi mi, videvši kako joj se vraca boja u obraze. Aonda je njegovo lice pobledelo i njgov osmeh je nestao. Pogledao je udoktora i pitao zabrinutim glasom:" Hoću li odmah početi da umirem?"Mali dečak je pogrešno razumeo doktora, mislio je da će sestri dati svu svoju krv. Лидија Миленковић and keka је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Jednog dana, moj prijatelj je otvorio jednuod fioka koja je pripadala njegovoj ženi. Izvadio je jedan zamotuljak uružinom papiru i rekao: "Ovo nije bilo šta, ovo je nešto specijalno."Odmotao je paketić i bacio papir, a onda se duboko zagledao u biranusvilu i čipku. Ona je ovo kupila kad smo bili prvi put u New Yorku, preotprilike osam ili devet godina. Nije to nikada upotrebila. Čuvala jeto za neku "specijalnu priliku"."Dobro... ja mislim da je sada prilika za to." Prišao je krevetu ipoložio rublje pored druge garderobe, koju će ona imati na sahrani.Njegova žena je umrla. Okrenuo se prema meni i rekao: "Ne čuvaj nikadaništa za neke specijalne prilike, svaki dan u tvom životu jespecijalan."Još uvek se sećam njegovih reči... one su promenile moj život. Višečitam, a manje čistim. Više sedim na terasi i uživam u pejzažu, i nesmeta mi korov u vrtu i nepokošen travnjak. Provodim više vremena sporodicom, a manje na poslu. Shvatio sam da je život u suštini jednacelina ispunjena užicima, a ne kurs preživljavanja. Više ništa nečuvam. Upotrebljavam moje kristalne čase svaki dan. Obučem moj novisako, kad idem u supermarket, ako mi je želja. Ja ne čuvam moj najboljiparfem za specijalne izlaske, ja ga upotrebljavam uvek kad poželim.Fraze: "jednog dana" i "jednog od ovih dana" nestale su iz mog rečnika.Ako nešto vredi videti, slušati ili raditi, onda ja to želim videti,slušati ili raditi SADA. Nisam siguran u to, šta bi žena mog prijateljauradila, da je samo znala da je neće biti ovde sutra, u šta mi sviverujemo. Mislim da bi ona bila više u kontaktu sa svojom familijom,svojim najbližim prijateljima. Ona bi možda nazvala svoje stareprijatelje i molila za oproštaj zbog nekih nesporazuma, i pomirila se snjima. Verujem da bi ona išla da jede u kineski restoran, to je njenaomiljena hrana.Upravo ove neuradjene male stvari što meni smetaju, ako bih ja znao dasu mi sati izbrojani. Smeta mi što sam prestao da vidjam moje dobreprijatelje koje sam ja "jednog dana" hteo nazvati. Smeta mi što nepišem pisma, koje sam mislio pisati "jednog od ovih dana". Smeta mi ižalosti me da nisam rekao mojim roditeljima, mojoj braći i deci, češće,koliko ih volim. Sada pokušavam da ne zakasnim, ne držim po strani, iličuvam nešto, što može obogatiti naš život sa smehom ili radošću. Isvaki dan kažem sebi samom, da je danas jedan specijalni dan... Svakidan, svaki sat, svaki minut... je specijalan. Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Bog postoji Čovjek je otišao u brijačnicu ošišati svoju kosu i skratiti bradu kao i obično. Počeo je pričati sa brijačem. Pričali su o mnogim stvarima i raznim temama. Iznenada dotakli su temu o Bogu. Brijač je rekao: "Pogledaj čovječe, ja ne vjerujem da Bog postoji kao što si ti to rekao." "Zašto si to rekao?" - upitao je čovjek. "Pa to je tako jednostavno, samo moraš izaći na ulicu da shvatiš da Bog ne postoji. Reci mi da Bog postoji; bi li bilo toliko bolesnih ljudi? Bi li bilo napuštene djece? Da Bog postoji, ne bi bilo patnje i boli. Ja ne mogu zamisliti Boga koji dopušta ove stvari." Čovjek je zašutio jedno vrijeme misleći se jer nije želio odgovoriti bez argumenata. Brijač je završio svoj posao, i čovjek je izašao iz brijačnice. Ubrzo nakon što je izašao ugledao je čovjeka sa dugom kosom i zapuštenom bradom (izgledao je sav neuredan). Onda je čovjek ponovo ušao u brijačnicu i rekao brijaču: "Znaš što? Brijači ne postoje: "Kako ne postoje?" - upitao je brijač. "Ne!" - čovjek je uzvikuo. "Oni ne postoje, jer da postoje ne bi bilo neurednih ljudi, kao što je onaj na ulici: "Ma brijači postoje samo što ljudi ne dolaze k njima." "Točno!"- potvrdio je čovjek i nadodao: "Isto tako i Bog postoji samo ljudi ne dolaze k Njemu!" Ђуро Станивук, Лидија Миленковић and keka је реаговао/ла на ово 3 "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 20, 2013 Пријави Подели Написано Јун 20, 2013 Dva muškarca, obojica jako bolesni, zajedno su ležali u bolnici. Jedanod njih je svakoga dana mogao sedeti na svom krevetu zbog izdvajanjavode iz njegovih pluća. Njegov krevet je stajao uz jedini prozor usobi.Drugi muškarac je morao stalno ležati na ledjima.Brzo su se upoznali i razgovarali celoga dana. Pričali su o svojimporodicama, poslu, gde su bili u vojsci i gde na odmoru. Svakog dana jemuškarac koji je sedeo do prozora opisivao drugome stvari koje je videonapolju.Muškarac na drugom krevetu je počeo živeti za te trenutke kada jenjegov prijatelj sedeo i pričao o dogadjajima i bojama spoljašnjegsveta. Prozor je gledao na park uz jezero s labudovima. Guske ilabudovi su se igrali u vodi, a mala su deca spuštala svoje čamce uvodu. Mladi parovi su zagrljeni šetali uz cveće svih boja. Veliko,staro i snažno drveće je ulepšavalo kraj, a u daljini su se videlasvetla grada.Kada je muškarac do prozora detaljno objašnjavao sve to, njegovprijatelj na drugom krevetu bi zatvorio oči i zamisljao sve teslikovite prizore. Jednoga dana mu je muškarac do prozora opisivaoparadu, koja se kretala uz jezero. Bez obzira što njegov prijatelj niječuo tu muziku, on ju je video u svojoj glavi. Tako su prolazili dani inedelje.Jednog jutra je sestra donela vodu za umivanje i do prozora pronašlatelo muškarca koji je u snu mirno umro. Bila je tužna i pozvala jemedicinsko osoblje koje je iznelo telo iz sobe. Tada je drugi muškaraczamolio da ga pomaknu do prozora. Sestra mu je sa zadovoljstvomudovoljila, pobrinuvši se da se udobno namesti i ostavila ga samog.Uz veliki napor podigao se polako na laktove kako bi po prvi putpogledao spoljašnji svet. Konačno je imao priliku da sam uživa ulepotama. Pogledao je kroz prozor i ugledao prazan zid.Kada se sestra ponovo pojavila, muškarac je pitao koji je to razlog daje pokojni prijatelj tako lepo opisivao stvari u spoljašnjem svetu.Sestra mu je rekla da je bio slep i da nije mogao videti zid koji jestajao ispred prozora.Zatim reče: "A možda je ipak hteo usrećiti vas." keka and Jelena 76 је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Јашић Написано Јун 20, 2013 Пријави Подели Написано Јун 20, 2013 ОСАМ ЛАЖИ МОЈЕ МАЈКЕМоја мајка није увијек говорила истину. Слагала ми је осам пута у битним животним тренуцима. Прича почиње са мојим рођењем. Рођен сам као син јединац у веома сиромашној породици. Сиромашној до те мјере да нисмо имали довољно хране, а камоли нешто више. У ријетким приликама задесило би се да имамо мало кромпира у кући. Мајка би припремила скромни оброк и увијек би истресала свој дио на мој тањир говорећи: ”Једи, сине, ја нисам гладна.” - То је била њена 1. лаж.Када сам мало одрастао, моја мајка би, по окончању кућних послова, отишла до ријеке која се налазила испод куће, надајући се да ће уловити рибу како бих ја јео здраву храну и развијао се као свако друго дијете. Једном приликом, успјела је уловити чак двије рибе. Пожурила је у кућу и спремила обе рибе и ставила их пред мене. Ја сам мало-помало јео рибу, а моја је мајка јела оно што је остајало иза мене на костима. Видјевши то, моје је срце затреперило и ону другу рибу ставио сам пред мајку, а она ју је вратила рекавши: “Сине, поједи и ову другу, јер знаш да ја не волим рибу.” - То је била њена 2. лаж.Вријеме је пролазило и дошао је дан мог поласка у школу. Како нисмо имали довољно иметка да се школујем, мајка је отишла у једну трговину одјеће и договорила се са власником да продаје одјећу по кућама угледних и богатих људи. Једне хладне и кишовите ноћи, мајка се дуже задржала на послу. Чекајући је код куће, забринуо сам се и изашао да је потражим. Угледао сам је како носи торбу са одјећом и куца на врата туђих кућа. Зовнуо сам је: ”Мамааааа, хајде дођи. Идемо кући, касно је и хладно. Можеш наставити сутра ујутро!” Она се насмијала и рекла: ”Сине мој, ја нисам уморна.” - Ово је била њена 3. лаж.Дошао је дан полагања школских испита. Иако је било веома вруће, мајка је жељела поћи са мном у школу. Сунце је пржило земљу, а површина пијеска титрала је од топлоте. Ушао сам у школу, а она је остала чекати у школском дворишту. Када су се испити завршили, изашао сам из школе, а она ме дочека у топли мајчински загрљај, испуњен љубављу и милошћу. У руци је држала хладан и свјеж сок који је купила ради мене. Када сам га почео пити, окренуо сам се и погледао у њу: низ њено чело сливале су се капљице зноја. Пружио сам јој чашу и рекао: ”Мајко, пиј”, а она рече: ”Сине, само ти пиј. Ја нисам жедна.” - Ово је била њена 4. лаж.Након смрти мог оца, мајка је живјела тешким удовичким животом. Преузела је сву одговорност за вођење куће, једноставно – морала се бринути о свему. Живот је постао тежи, а ми смо често гладовали. Поред наше куће живио је мој ујак, иначе веома добар човјек. Он нам је често слао храну да утолимо глад. Када су комшије видјеле да је наше стање постало несношљиво, савјетовали су мајку, која је још увијек била млада, да се уда за човјека који би нам помагао. Међутим, моја је мајка одбила овај савјет ријечима: ”Ја немам потребе за љубављу.” Ово је била њена 5. лаж.По завршетку факултета, добио сам добро плаћен посао у једној фирми и одлучио сам да преузмем бригу о кући. Како је мајчино здравље ослабило, није више могла продавати одјећу по кућама, тако да је почела продавати поврће на тржницама. Када је одбила да престане радити, издвојио сам дио своје плате и дао јој, а она је одбила примити рекавши: ”Чувај, сине, своје паре, ја имам довољно за себе.” Ово је била њена 6. лаж.Без обзира што сам добио посао, наставио сам школовање и убрзо сам магистрирао. Постигао сам успјех и повећали су се моји приходи. Једна фирма понудила ми је добар посао у свом сједишту у Њемачкој. Збиља сам се обрадовао и тако почео и сањати о новом срећном животу. Након што сам отпутовао и средио своје стање, назвао сам мајку и позвао је да живи код мене. Она није хтјела да ме омета и рекла ми је: ”Сине, ја нисам научила да живим лагодно.” Ово је била њена 7. лаж.Како је вријеме пролазило, мајка је све више старила и убрзо је обољела од злоћудног карцинома. У тим тешким тренуцима неко јој је морао помагати. Шта сам могао да урадим када су између мене и моје вољене мајке биле многе државе? Оставио сам све и вратио се кући. Мајку сам затекао у постељи. Када ме је угледала, покушала је насмијати се. Срце ми се цијепало јер је била исцрпљена и слаба. Није то више била она мајка коју сам познавао…. Сузе су се почеле слијевати низ моје образе, али она ме и тада покушала утјешити рекавши: ”Сине, не плачи, ја не осјећам бол.” Ово је била њена 8. и задња лаж.Након што је то изустила, затворила је очи и више их није отворила. Свакоме ко ужива благодат живих родитеља, поручујем:Чувај ову благодат прије него што будеш туговао за њеним губитком.Свакоме ко је изгубио своју вољену мајку, поручујем:Увијек се присјети… ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 22, 2013 Пријави Подели Написано Јун 22, 2013 Šetao Sokrat svakoga dana pijacom i razgledao tezge sa raznoraznom robom na njima. Jednom ga upita jedan prodavač:“A zašto vi svakoga dana šetate pijacom, a nikada ništa ne kupujete?”Sokrat odgovori:“Zato što hoću da gledam sve te stvari bez kojih komotno mogu da živim!” keka, SHADOWS OF THE LIGHT and Олимп је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука