JESSY Написано Мај 14, 2013 Пријави Подели Написано Мај 14, 2013 Nema boljeg trenutka za srecu od ovog. Sreća je put, a ne cilj.Zato:radi kao da ti ne treba novac,voli kao da nikada nisi bio povredjen,i igraj kao da te niko ne gleda.* Vjerujete li vi u zivot nakon rodjenja?Blizanci u maternici razgovaraju:- Da li vjerujes u zivot poslije rodjenja?- Naravno, sigurno postoji nesto nakon rodjenja... Mozda smo ovdje bas zato da se pripremimo na zivot poslije rodjenja.- To je glupost. Nema zivota poslije rodjenja. Kako bi taj zivot uopce izgledao?- Ne znam tocno, ali uvjeren sam da ce biti vise svjetla i da cemo moci hodati i jesti svojim ustima.- To je potpuna glupost. Znas da je nemoguce trcati i jesti svojim ustima, pa zato imamo pupcanu vrpcu. Kazem ti, poslije rodjenja nema zivota. Pupcana vrpca je prekratka.- Uvjeren sam da postoji nesto poslije rodjenja. Nesto posve drugacije nego ovo sto zivimo sada...- Ali nitko se nije vratio od tamo. Zivot se poslije rodjenja zavrsava.Osim toga, zivot nije nista drugo nego postojanje u uskoj i mracnoj okolini.- Pa ne znam bas tocno kako izgleda zivot poslije rodjenja, ali cemo u svakom slucaju sresti nasu mamu. Ona ce zatim brinuti za nas.- Mama?!? Ti vjerujes u mamu, pa gdje bi po tvome ta mama bila?- Svuda oko nas, naravno. Zahvaljujuci njoj smo zivi, bez nje ne bismo uopce postojali.- Ne vjerujem! Mamu nisam nikada vidio, zato je jasno da ne postoji.- Da, moguce, ali ponekad, kada smo potpuno mirni, mozemo je cuti kako pjeva i miluje nas svijet. Znas, uvjeren sam da zivot poslije rodjenja zapravo tek zapocinje....- ______________________________________________________"Dakle, ti bi zelio da razgovaras sa mnom?" rece Bog."Ako imas vremena" rekoh.Bog se nasmesi."Moje je vreme vjecnost" ."Sta si me htio pitati?""Sta te najvise iznenadjuje kod ljudi?"Bog odgovori:"Sto im je detinjstvo dosadno. Zure da odrastu, a potom bi zeleli ponovo biti djeca.Sto trose zdravlje da bi stekli novac, pa potom trose novac da bi vratili zdravlje.Sto razmisljaju tjeskobno o buducnosti, zaboravljajuci sadasnjost. Na taj nacin ne zive ni u sadasnjosti ni u buducnosti.Sto zive kao da nikada nece umreti, a onda umiru kao da nikada nisu ziveli."Bog me primi za ruku. Ostadosmo na trenutak u tisini.Tada upitah: "Kao roditelj, koje bi zivotne pouke zelio da tvoja djeca nauce?"Osmehujuci se, Bog odgovori:"Da nauce da nikoga ne mogu prisiliti da ih voli.Mogu samo voleti.Da nauce da nije najvrednije ono sto poseduju, nego ko su u svom zivotu.Da nauce kako se nije dobro uporedjivati s drugima ...Da nauce kako nije bogat onaj covek koji najvise ima, nego onaj kojem najmanje treba.Da nauce kako je dovoljno samo nekoliko sekundi da se duboko povredi voljeno bice, a potom su potrebne godine da se izlijeci.Da nauce oprastati.... tako da sami oprastaju.Da spoznaju kako postoje osobe koje ih njezno vole, ali to ne znaju izreci niti pokazati.Da nauce, da se novcem moze kupiti sve. Osim srece i ljubavi.Da nauce da dve osobe mogu promatrati istu stvar, a vidjeti je razlicito.Da nauce da je pravi prijatelj onaj koji zna sve o njima ... a ipak ih voli.Da nauce kako nije uvek dovoljno da im drugi oproste. Moraju i sami sebi oprastati.Ljudi ce zaboraviti sto si rekao.Ljudi ce zaboraviti sto si ucinio.Ali nikada nece zaboraviti kakve si osecaje u njima pobudio." ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 14, 2013 Пријави Подели Написано Мај 14, 2013 Zaljubljen u ljubavKada bih imao jedan komadic zivota, dokazivao bih ljudima koliko grese kada misle da prestaju da se zaljubljuju kada ostare, a ne znaju da su ostarili kada prestanu da se zaljubljuju. Kada bi Bog za trenutak zaboravio da sam ja samo krpena marioneta, i podario mi komadic zivota, moguce je da ne bih kazao sve sto mislim, ali bih nesumnjivo mislio sve sto kazem. Stvari bih cenio ne po onome sto vrede, vec po onome sto znace. Spavao bih manje, sanjao vise. Shvatio sam da svaki minut koji provedemo zatvorenih ociju gubimo sezdeset sekundi svetlosti. Hodao bih kada drugi zastanu, budio se dok ostali spavaju. Slusao bih druge dok govore... i kako bih uzivao u sladoledu od cokolade.Kada bi mi Bog poklonio komadic zivota, oblacio bih se jednostavno, izlagao potrbuske suncu, ostavljajuci otkrivenim ne samo telo vec i dusu. Boze moj, kada bih imao srce, ispisivao bih svoju mrznju na ledu, i cekao da izgreje sunce. Slikao bih Van Gogovim snom na zvezdama jednu Benedetijevu poemu, a Seratovu pesmu bih poklanjao kao serenadu u casu svitanja. Zalivao bih ruze suzama, da bih osetio bol od njihovih bodlji, i strastven poljubac od njihovih latica.....Boze moj, kada bih imao jedan komadic zivota... Ne bih pustio da prodje ni jedan jedini dan, a da ne kazem ljudima koje volim da ih volim. Uveravao bih svaku zenu i svakog muskarca da su mi najblizi i ziveo bih zaljubljen u ljubav. Dokazivao bih ljudima koliko grese kada misle da prestaju da se zaljubljuju kada ostare, a ne znaju da su ostareli kada prestanu da se zaljubljuju. Deci bih darovao krila, ali bih im prepustio da sama nauce da lete. Stare bih poucavao da smrt ne dolazi sa staroscu vec sa zaboravom. Toliko sam stvari naucio od vas, ljudi... Naucio sam da citav svet zeli da zivi na vrhu planine, a da ne znaju da je istinska sreca u nacinu savladjivanja litica. Shvatio sam da kada tek rodjeno dete stegne svojom malom sakom svoga oca da ga je steglo zauvek. Naucio sam da covek ima pravo da gleda drugog odozgo jedino kada teba da mu pomogne da se uspravi. Toliko sam toga mogao da naucim od vas, premda mi to nece biti od vece koristi, jer kada me budu spakovali u onaj sanduk, ja cu, na zalost, poceti da umirem.Gabrijel Garsija Markes ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Мај 17, 2013 Пријави Подели Написано Мај 17, 2013 Ima na Balkanu jedna zemlja… “Ima na Balkanu jedna zemlja koja se graniči sama sa sobom. Gde žive najlepše žene, a natalitet opada. Gde nezaposelni najviše rade, gde na najplodnijoj zemlji žive ljudi koji gladuju. Gde vozovi kasne po redu vožnje. Gde svi igraju fudbal, a pobeđuju u vaterpolu, rukometu, tenisu, ili košarci. Svi žure na posao, a niko ne stiže na vreme. Gde osmočasovno radno vreme traje 12 sati. Gde je zdravstvo besplatno, a lečenje skupo. Gde su novinari slobodni da napišu šta god im se naredi. Gde je svetka kriza dobila državljanstvo. Gde su javne nabavke tajne, a drzavne tajne javne. Gde se ratovi nikad ne završavaju. Gde se istorija ponavlja svaki dan. Gde su najbogatiji oni koji nikad nisu radili. Gde je strana valuta uzeta za domaću. Gde preziru ateiste, a psuju Boga. Gde pametne proglašavaju ludacima, a ludake sposobnima. Gde nepismeni pišu istoriju. Gde su zakoni nezakoniti, a anarhija regularno stanje. Gde vlast prezire građane kao nepoželjne svedoke. Gde se živi od budućnosti, jer na sadašnjost nemamo pravo. Gde se svako svakome smeška, a niko nikome ne želi dobro. Gde sudski postupci traju duže od života. Gde su samo poplave način navodnjavanja. Gde prizivaju diktatora, a demokratiju smatraju porezom na budale. Gde smatraju da će zemlja duže napredovati, ako što više nazaduje.Pa ti budi normalan i preživi. Sreća je što je takvih sve manje. Normalni svakako nikom nisu potrebni. A i sam život je najveći paradoks. Živiš da bi umro, reći će nam oni koji misle da je vreme beskonačno, a vlast besmrtna.” Nepoznati autor "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 17, 2013 Пријави Подели Написано Мај 17, 2013 Dati krv.Pre mnogo godina, dok sam radio kao volonter u Standford bolnici,upoznao sam malu devojčicu po imenu Liz koja je patila od retke i teškebolesti. Jedina šansa za njen oporavak bila je transfuyija kvi odnjenog prtogodišnjeg prata, koji je na čudesan način preboleo istubolest a i razvio antitela potrebna za borbu sa bolesću. Doktori suobjasnili malom dečaku situaciju, i pitali dete da li je spreman da dakrv svojoj sestri. Video sam da je oklevao samo za momenat pre nego štoje duboko uzdahnuo i rekao " Da, hoću ako će to spasiti Liz"Kako je transfuzija odmicala, ležao je u svom krevetu pored sestre ismešio se, kao i svi mi, videvši kako joj se vraca boja u obraze. Aonda je njegovo lice pobledelo i njgov osmeh je nestao. Pogledao je udoktora i pitao zabrinutim glasom:" Hoću li odmah početi da umirem?"Mali dečak je pogrešno razumeo doktora, mislio je da će sestri dati svu svoju krv.Author Unknown John Doe ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 17, 2013 Пријави Подели Написано Мај 17, 2013 Jednog dana, moj prijatelj je otvorio jednuod fioka koja je pripadala njegovoj ženi. Izvadio je jedan zamotuljak uružinom papiru i rekao: "Ovo nije bilo šta, ovo je nešto specijalno."Odmotao je paketić i bacio papir, a onda se duboko zagledao u biranusvilu i čipku. Ona je ovo kupila kad smo bili prvi put u New Yorku, preotprilike osam ili devet godina. Nije to nikada upotrebila. Čuvala jeto za neku "specijalnu priliku"."Dobro... ja mislim da je sada prilika za to." Prišao je krevetu ipoložio rublje pored druge garderobe, koju će ona imati na sahrani.Njegova žena je umrla. Okrenuo se prema meni i rekao: "Ne čuvaj nikadaništa za neke specijalne prilike, svaki dan u tvom životu jespecijalan."Još uvek se sećam njegovih reči... one su promenile moj život. Višečitam, a manje čistim. Više sedim na terasi i uživam u pejzažu, i nesmeta mi korov u vrtu i nepokošen travnjak. Provodim više vremena sporodicom, a manje na poslu. Shvatio sam da je život u suštini jednacelina ispunjena užicima, a ne kurs preživljavanja. Više ništa nečuvam. Upotrebljavam moje kristalne čase svaki dan. Obučem moj novisako, kad idem u supermarket, ako mi je želja. Ja ne čuvam moj najboljiparfem za specijalne izlaske, ja ga upotrebljavam uvek kad poželim.Fraze: "jednog dana" i "jednog od ovih dana" nestale su iz mog rečnika.Ako nešto vredi videti, slušati ili raditi, onda ja to želim videti,slušati ili raditi SADA. Nisam siguran u to, šta bi žena mog prijateljauradila, da je samo znala da je neće biti ovde sutra, u šta mi sviverujemo. Mislim da bi ona bila više u kontaktu sa svojom familijom,svojim najbližim prijateljima. Ona bi možda nazvala svoje stareprijatelje i molila za oproštaj zbog nekih nesporazuma, i pomirila se snjima. Verujem da bi ona išla da jede u kineski restoran, to je njenaomiljena hrana.Upravo ove neuradjene male stvari što meni smetaju, ako bih ja znao dasu mi sati izbrojani. Smeta mi što sam prestao da vidjam moje dobreprijatelje koje sam ja "jednog dana" hteo nazvati. Smeta mi što nepišem pisma, koje sam mislio pisati "jednog od ovih dana". Smeta mi ižalosti me da nisam rekao mojim roditeljima, mojoj braći i deci, češće,koliko ih volim. Sada pokušavam da ne zakasnim, ne držim po strani, iličuvam nešto, što može obogatiti naš život sa smehom ili radošću. Isvaki dan kažem sebi samom, da je danas jedan specijalni dan... Svakidan, svaki sat, svaki minut... je specijalan. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 17, 2013 Пријави Подели Написано Мај 17, 2013 Prozor Dva muškarca, obojica jako bolesni, zajedno su ležali u bolnici. Jedan od njih je svakoga dana mogao sedeti na svom krevetu zbog izdvajanja vode iz njegovih pluća. Njegov krevet je stajao uz jedini prozor u sobi. Drugi muškarac je morao stalno ležati na ledjima. Brzo su se upoznali i razgovarali celoga dana. Pričali su o svojim porodicama, poslu, gde su bili u vojsci i gde na odmoru. Svakog dana je muškarac koji je sedeo do prozora opisivao drugome stvari koje je video napolju. Muškarac na drugom krevetu je počeo živeti za te trenutke kada je njegov prijatelj sedeo i pričao o dogadjajima i bojama spoljašnjeg sveta. Prozor je gledao na park uz jezero s labudovima. Guske i labudovi su se igrali u vodi, a mala su deca spuštala svoje čamce u vodu. Mladi parovi su zagrljeni šetali uz cveće svih boja. Veliko, staro i snažno drveće je ulepšavalo kraj, a u daljini su se videla svetla grada. Kada je muškarac do prozora detaljno objašnjavao sve to, njegov prijatelj na drugom krevetu bi zatvorio oči i zamisljao sve te slikovite prizore. Jednoga dana mu je muškarac do prozora opisivao paradu, koja se kretala uz jezero. Bez obzira što njegov prijatelj nije čuo tu muziku, on ju je video u svojoj glavi. Tako su prolazili dani i nedelje. Jednog jutra je sestra donela vodu za umivanje i do prozora pronašla telo muškarca koji je u snu mirno umro. Bila je tužna i pozvala je medicinsko osoblje koje je iznelo telo iz sobe. Tada je drugi muškarac zamolio da ga pomaknu do prozora. Sestra mu je sa zadovoljstvom udovoljila, pobrinuvši se da se udobno namesti i ostavila ga samog. Uz veliki napor podigao se polako na laktove kako bi po prvi put pogledao spoljašnji svet. Konačno je imao priliku da sam uživa u lepotama. Pogledao je kroz prozor i ugledao prazan zid. Kada se sestra ponovo pojavila, muškarac je pitao koji je to razlog da je pokojni prijatelj tako lepo opisivao stvari u spoljašnjem svetu. Sestra mu je rekla da je bio slep i da nije mogao videti zid koji je stajao ispred prozora. Zatim reče: "A možda je ipak hteo usrećiti vas." ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 18, 2013 Пријави Подели Написано Мај 18, 2013 U srcu ... Jednoga dana Bog se umorio od ljudi. Neprekidno su mu dosadjivali,trazeci od Njega sve i svasta. Zato je resio da se sakrije na nekovreme. Okupio je sve svoje savetnike i upitao ih:- Gde da se sakrijem? Koje je najbolje mesto?Jedan mu je odgovorio:- Na vrh najvise planine na svetu.Drugi je rekao:- Na dno okeana, tamo te niko nece pronaci.Treci je dodao:- Najbolje je da se sakrijes na tamnu stranu Meseca, to je najbolje mesto, ko bi te tu pronasao?Na kraju , Bog se obratio svom najpametnijem andjelu sa istim pitanjem:- Gde da se sakrijem?Andjeo se nasmesio i odgovorio mu:- Sakrij se u ljudsko srce. To je izgleda mesto u koje nikad ne zalaze. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 19, 2013 Пријави Подели Написано Мај 19, 2013 Mudrost cara Solomuna Pred cara Solomuna su dosle dve zene sa svojim bebama. Jedno dete jebilo mrtvo, a drugo zivo. Svaka je tvrdila da je zivo dete njeno. Jednaje rekla:- Dete ove zene je umrlo jer je tokom noci legla na njega. Svoje mrtvodete je stavila pored mene dok sam splavala, a moje je uzela.Druga zena je na to rekla:- To nije istina. Mrtvo dete je njeno a zivo je moje.Mladi car je saslusao obe zene, a onda je naredio:- Donesite mi mac. Kad su doneli mac, car Solomun rece:- Presecite zivo dete na dva dela i svakoj dajte po pola.Tada prva zena zaplaka:- Gospodaru moj, dajte njoj zivo dete! Nemojte ga ubiti.Druga zena je pak rekla:- Neka ga nema nijedna. Presecite ga!Tada je Solomun naredio:- Dajte dete zeni koja se sazalila nad njim, jer je ona majka. keka је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 20, 2013 Пријави Подели Написано Мај 20, 2013 MUDROST ODABIRANJAOvaj zivot je ispit.On je samo proba.Da je stvarni zivot,Dobili bisteDalja upustvakuda da idete i sta da radite.Zidne novine keka је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 20, 2013 Пријави Подели Написано Мај 20, 2013 DanasOvo je prica o dvojici drugara koji su se setali zajedno po pustinji.Odjednom uz put su poceli da se raspravljaju, i jedan je udario drugog.Udareni se osetio povredjen, ali bez reci napisao je ovo na pesku." Danas sam dobio udarac od mog najboljeg druga."Produzili su tako sve dok nisu nasli jednu oazu gde su odlucili da se okupaju.Onaj sto je dobio udarac zamalo sto se nije udavio kupajuci se, ali zivotmu je spasio onaj drugi. Kad je dosao sebi taj sto se zamalo nije udavio,izgravirao je na jednom kamenu:" Danas mi je najbolji drug spasao zivot!"Drugar koji je udario svog najboljeg prijatelja pitao ga je:"Kad sam te udario ti si napisao na pesku, a sad graviras na kamen, zasto?"Drugar mu je odgovorio:"Kad neko napravi lose, to treba da zapisemo na pesku da bi vetroviizbrisali, ali kad neko uradi dobro, to treba da izgraviramo na kamenuda nista ne moze da ga izbrise!"Nauci se da zapisujes "rane" na pesku, a "srecu" ugraviraj na kamen. Лидија Миленковић and keka је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 21, 2013 Пријави Подели Написано Мај 21, 2013 Indijska legendaVerovatno ste culi za indisjku legendu o malom zutom cvetu koji serascvetao u jednoj basti. On cveta samo jednu sezonu i tada uvene.Kada je jedan posetilac usao u ovu bastu, citamo u prici, sa svihstrana slusao je samo zalbe. Mango je rekao da bi radije bio kokosovapalma. Zasto? Zato sto je sve drvo palme korisno - plod, lisce, grane ideblo.Medjutim kokosova palma zavidela je mangu, zato sto se njegov plod zaskupe novce izvozio iz Indije. Sve biljke su ljubomorne jedna na drugu,svaka od njih mislila je da je druga biljka dala veci doprinos i dobilavise.Oko posetioca koji je slusao samo zalbe zaustavilo se na jednom malomzutom cvetu koji je radosno cvetao u svom uglu. Sagnuo se i upitao ga:" Zasto se i ti ne zalis kao ostali?"Cvet je odgovrio: " Posmatrao sam kokosovu palmu i zavideo joj na liscukoje se lelujalo na vetru. Pozeleo sam da donosim divne, socne plodovekao mango. Ali tada sam pomislio da ako je Bog zeleo da budem kaokokosova palma ili mango, On bi mogao to da ucini. Zeleo je da budemmali zuti cvet pa zato zelim da budem najbolji mali zuti cvet koji jeikad postojao. Tristatri, keka and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 21, 2013 Пријави Подели Написано Мај 21, 2013 UtehaDevojcica se upravo vratila iz susedstva gde je jadnoj zeni tragicno preminula osmogodisnja devojcica."Zasto si isla tamo?" upita je otac."Da utesim susedu!""A sto si tako malena mogla uciniti da je utesis?""Sela sam joj u krilo i s njom plakala!" keka, Лидија Миленковић and Jelena 76 је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 21, 2013 Пријави Подели Написано Мај 21, 2013 Kamen mudre zeneNeka mudra zena, putujuci kroz planinu nadje u jednom potoku dragikamen. Sutradan srete putnika koji bese gladan, te mudra zena otvoritorbu da mu da nesto da pojede. On ugleda dragi kamen u njenoj torbi,ocara se njime i zatrazi od mudre zene da mu ga da. Mudra zena to ucinibez premisljanja.Putnik podje dalje, sav radostan zbog svoje dobre srece. Znao je da kamen dovoljno vredi da ga ucini bogatim.Ali, posle nekoliko dana, vrati se on nazad i potrazi mudru zenu. Kad je nadje, dade joj kamen i rece:"Razmisljao sam. Znam koliko je ovaj kamen vredan, ali ti ga vracam unadi da cu od tebe dobiti nesto sto je mnogo, mnogo vrednije. Akomozes, daj mi to sto imas u sebi, a sto ti je omogucilo da mi s takvomlakoćom das ovaj skupoceni kamen." keka је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 22, 2013 Пријави Подели Написано Мај 22, 2013 Priča o SinišiNa dobrotvornoj gala-večeri, na kojoj su se prikupljala sredstva zaškolu za decu sa posebnim potrebama, otac jednog od učenika podelio jesa prisutnima priču koju neće zaboraviti niko ko je tada prisustvovaotom događaju.Pošto je zahvalio školi i njenom predanom osoblju, postavio je sledećepitanje: "Ako nije ometena spoljašnjim uticajima, sve što prirodastvori je savršeno kreirano. Ali moj sin Siniša ne može da nauči sveone stvari koje mogu druga deca. Nije u stanju da razume i uradi sveono što i njegovi vršnjaci. Gde je tu prirodni poredak stvari, kada seradi o mom sinu"?Publika je utihnula posle tog pitanja. Otac je nastavio: "Verujem dase, kada telesno i umno invalidno dete, poput mog Siniše, dođe na svet,prilika za iskazivanje istinske ljudske prirode sama javi i pokaže, ito u vidu načina na koji drugi ljudi tretiraju to dete".Potom produži: Siniša i njegov otac šetali su pored parka, gde su nekidečaci, koje je Siniša inače poznavao, na terenu igrali fudbal. Sinišaje upitao oca: "Šta misliš, tata, da li bi me pustili da igram sanjima"?Sinišin otac je znao da većina dečaka ne bi želela da neko kao Sinišaigra u njihovoj ekipi, ali je isto tako vrlo dobro znao koliko binjegovom sinu značilo da mu dozvole da zaigra, i koliko bi mu to samodalo toliko potrebni osećaj pripadnosti i samopouzdanja, uverenje da oddruštva biva prihvaćen uprkos svom invaliditetu. Sinišin otac je prišaojednom od dečaka pored aut-linije i upitao (ne očekujući previše) da libi i Siniša mogao da zaigra sa njima. Momčić se u neverici okrenuoprema igralištu i rekao: "Znate šta, gospodine, mi gubimo sa 4:1, abliži se i kraj drugog poluvremena. Pa,..., može da igra za našu ekipu,pokušaćemo da ga postavimo na poziciju levog beka".Siniša se malo namučio hodajući do ekipe, ali je sa širokim osmehomobukao dres svog tima. Otac ga je ozaren gledao sa majušnom suzom u okui osećajem narastajuće topline u grudima. Dečaci su mogli jasno da videi osete sreću ovog čoveka, ganutog oca koji radosno gleda kako njegovsin biva priman u njihov tim. Pri kraju utakmice Sinišina ekipa je dalagol iz jedne brzekontre, ali je još uvek gubila sa dva gola razlike. Siniša je pokrivaolevu stranu polovine terena. Iako nikakve akcije tuda nisu išle, on jeočito bio u euforičnom raspoloženju jer je dobio priliku DA BUDE uigri, na travnatom tepihu; razvukao je osmeh od uva do uva, dok mu jeotac mahao sa tribine. U samoj završnici Sinišina ekipa je opetpostigla gol, dakle, gubila je samo sa 4:3! Sada, sa jednim golom uminusu, smešila im se prilika za eventualno izjednačenje u zaustavnomvremenu od 5 minuta. I zaista, dosuđen je penal za Sinišin tim i dečacisu stali da se pogađaju ko će ga izvesti. Pade ideja da puca Siniša,ali uz veliki rizik da izgube utakmicu!? Na opšte iznenađenje - Sinišije ipak data lopta! Svi su znali da je to bila nemoguća misija, jerSiniša nije ni umeo pravilno da šutira, a kamo li da pogodi okvir golai da prevari golmana. Ipak, kad je Siniša stao iza lopte, protivničkigolman je, shvativši da Sinišina ekipa svesno reskira poraz radi togjednog jedinstvenog trenutka u Sinišinom životu, odlučio da se baci upogrešnu stranu kako bi lopta ipak ušla u mrežu. Siniša je uzeo zalet,zamahnuo i... traljavo zakačio loptu, koja je polako krenula kasuprotnoj stativi. Utakmica bi u ovom trenutku bila praktično rešena,jer je lopta bila spora i većina protivničkih igrača bi je moglasustići. Medjutim, i oni su se kretali sasvim lagano, pa svi gledaocipovikaše: "Siniša, Siniša, trči za njom, Siniša, trči, stigni je,stigni! Trči, trči, i ćušni je u mrežu! Nikada pre u svom životu Sinišanije toliko brzo trčao, uspeo je, na jedvite jade, da stigne do nje prenego što je završila u gol-autu. Doteturao se i širom otvorenih očiju,zadihan, upitnog pogleda, zastao da vidi šta će dalje. Svi graknuše:"Šutni je, šutni je u gol! Uhvativši dah, Siniša je vidno potresen,naprežući zadnje snage, kao u nekom delirijumu, magnovenju, nekakoumirio loptu, zahvatio je unutrašnjom stranom stopala i... i smestio jeu mrežu! Muk,... , a onda provala... prasak - svi skočiše: "Siniša,Siniša, bravo, Siniša!" Zajapurenom i preneraženom Siniši priskočišesvi saigrači, grleći ga, ljubeći ga i slaveći ga kao heroja koji jespasao svoj tim od poraza. "Tog dana...", okončavajući svoju priču sdrhtajem u glasu potreseni otac, dok su mu se suze kotrljale niz lice,"... dečaci obeju ekipa doneli su komadić prave ljubavi i humanosti uovaj svet".Siniša nije preživeo do sledećeg leta. Umro je još iste zime, nikada nezaboravivši da je bio heroj, da je zbog toga njegov otac bio presrećani pamteći kako je svog malog heroja dočekala oduševljena majka, grlivšiga plačući od sreće! ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 BOŽJI SLUGA Tri groba jedan do drugoga. Ni po jednom nije trava nikla. KukavnaMilica se vuče od jednoga k drugom, pa ljubi onu crnu zemlju i naričeda se čoveku srce skameni.- Sinovi! ... Čeda materina! ... Zar nesrećna majka i to dočeka! ...Ne smedosmo od teškoga jada pogledati u Milicu a od straha u Ljubisava,jer on beše onemeo. Nikad neću zaboraviti njegove strašne slike...Sunce na zahodu obasjalo ga svojim poslednjim zracima, a on kao kamenispomenik, gologlav, razrogačio oči, pa gleda u nepobusane grobove nakojima se još ni zemlja nije osušila... Vetrić mu razgoni sede vlasi,baca ih u oči i na lice a on se ne miče...Ćutimo, gledamo i slušamo.- Bože! ... Zlikovče! ... Gori si od Turčina i Tatarina! ... - cikala je očajno Milica...- Ćuti... eto pope!...- Neka ga!... Krvniče, bože!... Krvnik si... krvnik... bezdušnik!...Hoću da vičem! Hoću da ga grdim!... Ne može mi ništa, ja ga se nebojim!...Uzanom stazicom uputio se stari pop Jova. Pozvali su ga da prekadigrobove. Išao je lagano, jer su klecale stare noge poddevedesetogodišnjim teretom... Ali je išao starac oslanjajući se naštap, svoga starog drugara... Od starosti podetinjio, pa mu se licesmeška i na jarko sunce i na zelenu travu.- Pomaže Bog! - pozdravi nas.- Bog ti pomogao!... Blagoslovi oče!I stadosmo mu prilaziti ruci.- Ja se malo zadržao. Dođoše mi neki za molitvu... Nego da svršimo časom...Pobode štap u zemlju, pa na njega metnu svoju čitu. Iz zobnice što jena ramenu nosio izvadi trebnik koji beše uvijen u epitrahilj, prekrstiga, prekrsti se i sam, pa ga zabaci na vrat.- Kadionicu! - viknu.Dadoše mu kadionicu i tamnjan. On spusti na žar dva tri zrna tamnjana i poče čitati pomen...Milica je za sve vreme ležala na srednjem grobu obgrlivši krajeve rukama.Svrši se pomen. Svi se prekrstismo i rekosmo:- Bog da im dušu prosti!Popa priđe Milici.- Milice! - viknu je.Ona ćuti.- Milice!... Ustani!- J'oj, zlikovče bože! J'oj, dušmanine!...- Nije Bog ni zlikovac ni dušmanin! - reče on nekim čudnim glasom, glasom koji nije trpeo pogovora, a opet nekako blago...- Jeste, popo!... Ti ne znaš šta su jadi. Tebe nikad nije ovako zabolelo, jer nisi ni imao svoga bolećeg...Mi se zaprepastili. Popa je vrlo mlad obudovio i nikad nije imao dece.- To je istina, Milice, ali i ja sam mučenik!... Ja sam nesrećnik gori od tebe!...Milica diže glavu i pogleda ga pravo u oči. Svi videsmo da je zaustilada mu nešto krupno rekne. Ali kad mu pogleda u oči, ona zaneme.On je uze za ruku i sede pored nje...- Nikad ne reci ni da si najsrećnija ni najnesrećnija!... Od zla gore, a od dobra bolje ima!...- Ali popo!... Tri groba za nedelju dana! Tri srca, popo, dadoh ja crnoj zemlji!...- Imala si, pa si dala!... Bog je dao ploda snazi tvojoj, pa imaš sad ida Mu vratiš i da sebi ostaviš!... Dala si sinove, ali imaš unuke. Paimaš još jedno nesalomljeno krilo - eno Dragutina. Stoji kao kap rose,rumen kao ruža i zdrav kao jelen iz gore!... Zar je to mali dar odBoga!? Zar ti je malo što imaš?...Njen jogunasti pogled poče popuštati... Htela je govoriti, ali ne progovara...- Vidiš, - produžavao je popa - ja te znam detetom. Ova je ruka, uBožje ime, sastavila tvoju ruku s Ljubisavljevom. Ja sam ti svu decukrstio i venčao, bio na veselju pa sad evo i u žalosti tvojoj!... Ievo, kao što ti onda rekoh u veseloj družini da se Bogu moliš - i danasti velim!...- Ali, popo!...- Ne nuždi se! Ti nisi nesrećna žena! Ti si odužila svoj dug Bogu iljudima... Imalo se i uzeti i ostaviti. Savij ruke oko ostatka, pačekaj poziv Božji!... To što je tebe snašlo - zlo je, ali ima gore! Jarekoh i opet velim: ja sam gori nesrećnik. Ja sam uludo proživeodevedeset godina. Jedne stvarčice na ovome svetu nema za koju bih mogaoreći: moja je! Ja ne znam šta je radost i bol roditeljski! Ja tuđedobro kradem i svojim. Ja sam želeo devedeset godina samo jedantrenutak kad bih mogao pomilovati plavu i detinju kosicu i reći: hvalaBogu, ovo je moje!... Ali mi Gospod ne dade!... Sad čekam smrt, sam kaopanj, uveren da neće ničija suza za mnom kanuti... Zar ja nisam gorinesrećnik od tebe?...Strašno je bilo pogledati ono trošno telo kako se trese... Što nas bešeproplakasmo. Ljubisav mu priđe, uze ga za ruku i poljubi je!- Hvala, popo! - reče i zaplaka se.- Živ bio, Ljubisave, pa kaži: hvala Bogu, kad ovo imam!... Ne jauči odsvakoga bola!... Ima i ljućih rana!... Eto, ja i opet velim: Hvala jeBogu!...- Hvala je Bogu! - reče i Milica. - Bože, oprosti mi!... Udrži mi Gospode, ono što si ostavio!... J'oj, grešna ti sam!...- Moli se Bogu!...Pa se diže starina... Sunce zašlo, ali njegovo rumenilo na obzorjusijaše kao zora. On je išao lagano pred nama kao svetitelj kakav... Svismo ćutali; samo čuh Milicu kako polako reče Ljubisavu: - Ovo je Božjičovek!(Janko Veselinović) ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука