Jump to content

Један дан кенијског православног свештеника у слици и речи

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

Један дан кенијског свештеника … Христос Воскресе!

ib2oB4ZYWWUI6n.png

Упознајте се: пред вама је отац Филип Гатари, православни свештеник из Кеније.

pravmir_0011-580x386.jpg

Отац Филип је старешина храма светог Антонија у селу Ишамара у Централној Кенији.

pravmir_0021-580x386.jpg

Он је такође и директор школе која се налази недалеко од храма.

pravmir_0031-580x386.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 35
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости

Отац Филип има предивну породицу. Међутим, данас нећемо видети ни школски дан нити кућне обавезе свештеника.

pravmir_004-580x386.jpg

Данас је недеља и први у храм светог Антонија стиже старешина храма.

pravmir_005-580x386.jpg

Ускоро почињу да се окупљају и парохијани.

pravmir_006-580x386.jpg

Становници Ишамаре и околних села долазе у храм пешке. Једини човек са аутомобилом у парохији је – отац Филип.

pravmir_007-580x386.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

Сасвим недавно су парохијани сакупили новац и помогли свештенику да купи стари ауто.

pravmir_008-580x386.jpg

Као и у Русији, пред почетак свештенодејства, свештеник у олтару пере руке.

pravmir_009-580x386.jpg

Отац Филип служи веома усрдно. Служба се одвија на три језика: свахили, кикују и енглеском језику.

pravmir_010-580x386.jpg

Свештеник причешћује верне којих у храму има више од стотину.

pravmir_011-580x386.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

И јако посвећено проповеда на тему данашњег читања из Јеванђеља.

pravmir_012-580x386.jpg

Након службе верујући остају у храму и слушају излагања парохијана који за недељу припремају проповеди и излагање.

pravmir_013-580x386.jpg

Данас о.Филип учествује у сабрању свештенства области Нијери, у којој служи 14 православних свештеника.

pravmir_015-580x386.jpg

На скупу се разматра проблем Сесилије Вангуи Ваириму парохијанке оца Филипа и учитељице математике у његовој школи. Сесилија машта да упише факултет али јј је за то потребан новац. Сама девојка је без родитеља, њу одгаја бака. Свештеници су одлучили да покрену сакупљање новца у свим храмовима области ради њеног уписа и школовања.

pravmir_016-580x386.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

Након сабрања о.Филип одлази у удаљено село да би посетио своје старе пријатеље – православну породицу у чијој кући је живео једно време.

pravmir_017-580x386.jpg

Домаћини се радују госту, али су искрено запрепашћено што је са њим – бели човек са фотоапаратом. Бели људи у тим крајевима су јако ретки. У крајњој мери, дете на слици види „мзунгу“ („бели човек“ на свахилију) по први пут у животу.

pravmir_018-580x386.jpg

Путем свраћамо и у школу са којом о.Филип има добре односе. Баћушка је донео хигијенска средства за девојчице у школи. Директор је јако радостан и захваљује за помоћ.

pravmir_019-580x386.jpg

Планина Кенија – највиша планина у земљи, прати нас све време нашег путовања.

pravmir_020-580x386.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

Одлазимо у школу о.Филипа где он ватрено говори о томе како школа треба да изгледа.

pravmir_021-400x600.jpg

„Ево овде треба да буду изграђене спаваонице да би школа могла да прима ученике из целе Кеније! Ми треба да постанемо најбоља школа и земљи! И постаћемо, ако, наравно, Господ помогне да нађемо новац…“

pravmir_022-580x386.jpg

Говоримо о Сесилији. „Јако нам је важно да јој помогнемо“, говори о.Филип. „Она се јако труди, треба да упише факултет да би затим могла да подучава децу“.

pravmir_023-580x386.jpg

Велики део новца плаћа држава, али да би био уписан, неопходно је да се плати хиљаду долара! (Православни хришћани из Русије су успели да сакупе новац тако да је Богу хвала, Сесилија уписала факултет – прим. Уредника ПМЦ „О.Данил Сисојев“)

pravmir_024-580x386.jpg

Превод и труд око постављања овее предивне теме:

http://blogs.svetosavlje.org/misija/?p=19660

Подели на овим сајтовима

• Гости

Веома битан детаљ:

"

Становници Ишамаре и околних села долазе у храм пешке. Једини човек са аутомобилом у парохији је – отац Филип."

и

"

Сасвим недавно су парохијани сакупили новац и помогли свештенику да купи стари ауто."

Ух, шта би му ови наши набеђени атеисти и разни комунистички синови рекли...

:)

Подели на овим сајтовима

• Гости

Verovatno nema bradu a to i nije uslov da bi neko bio sveštenik .

Na primer, Japanci su po prirodi dosta ćosavi te će svako primetiti da je kod njih česti ti primeri da su sveštenici bez brade ili imaju tek nešto malo brade ili brkove, pa čak ima i episkopa , npr.pokojni arhiepiskop Nikolaj ( Sajama ) .

Nikolai_Saiama.jpg

http://zarubezhje.na...uppl/sp_062.htm

Подели на овим сајтовима

• Гости

I da ovo dodam ,

u našoj SPC imamo takve preimere barem su meni poznati , u mojoj eparhiji ima jedan sveštenik bez brade - čovek nema tako ga Bog darovao.

Nekome Gospod podari bradu do zemlje a nekome ni milimetar .

No da ne spamujem temu koja je ekstra

Подели на овим сајтовима

Какав је то ћосави поп ? То и није поп, већ нешто онако ... полупоп неки, .

Па и јарац има браду, па није владика. greengrin

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Веома битан детаљ:

"

Становници Ишамаре и околних села долазе у храм пешке. Једини човек са аутомобилом у парохији је – отац Филип."

и

"

Сасвим недавно су парохијани сакупили новац и помогли свештенику да купи стари ауто."

Ух, шта би му ови наши набеђени атеисти и разни комунистички синови рекли...

:)

Слично се догодио и са парохијане мариовске области (и то комунисти :) ). Њихов поп је читаву “каријеру“ јахао један бели коњ. И када су га преместили у градску парохију, да не би се срамио пред колеге, мариовце су му купили југо и то црвено. :)

• Волим 1

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

http://blogs.svetosa...misija/?p=20785

Скоро милион православних хришћана живи у Кенији. Велики део њих живи у околини града Нијери. Са локалним парохијама ће нас упознати о.Филип Гатари, старешина храма светог Антонија Великог и директор локалне школе.

1.p.jpg

Путовање по Кенији почиње у њеној многољудној престоници – прљавој и негостољубивој. 1900 године за време епидемије бубонске куге град је морао у потпуности да се спали и изгради поново. Зато нема чак ни споменика колонијалне архитектуре. Туристи пролазе кроз град у транзиту – што брже, то боље. И ипак, Најроби је један од најразвијених метропола Источне Африке и управо у њему се налази мноштво међународних компанија на континенту: Google, Coca-Cola, Cisco Systems, Toyota Motors и други.

2.p.jpg

Најроби има око 3—4 милиона становника. Не може се рећи прецизније јер полиција не залази у градска гета – најсиромашнија и највећа у Африци.

3.p.jpg

Гета попуњавају многобројни становници са села који због тежине сеоског живота стреме у престоницу где не налазе ни новац, ни посао, ни храну.

4.p.jpg

Наш пут иде на север, у околину града Нијери, прелазак из града у град је посебна авантура. Понекада за воланом аутопмобила могу да се нађу одједном и по четири свештеника и још пети у гепеку. Томе се не треба чудити!

5.p.jpg

Правила кретања у саобраћају у Африци нико не поштује. Возачи иду левом странопм, десном, по сред пута – како ко воли, имајући у виду сталне саобраћајне гужве. Полиција постоји али она „лови“ све редом и тражи новац не улазећи у проблематику конкретне ситуације.

Зато је у Кенији развијен сложени систем упозоравајућих сигнала међу возачима – ако су вам аблендовали једном значи да су питали да ли је полиција испред. Треба одговорити руком (свеједно су прозори код свих отворени) – показати на земљу ако је полиција ту, а ако махнете значи да их нема. Ако вам два пута аблендују то занчи: „Буди пажљив – испред је полиција!“

6.p.jpg

Православна парохија храма светог Антонија Великог у Нијерију где служи о.Филип Гатари је један од центара Православља у Кенији. Већина свештеника који луже у разним парохијама земље управо овде су се уцрквенили. На фотографији лево је звоник, али звона нема – украдено је.

7.p.jpg

Деца из недељне школе одавно већ чекају дошљаке из Русије – мзунгу“ – беле људе.

8.p.jpg

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Широки просторни храм је реткост за Африку. Храм светог Антонија је други по величини у Нијерију. Он има око 300 парохијана.

9.p.jpg

За време службе мушкарци и жене се моле на различитим странама храма.

10.p.jpg

На зиду је натпис – молба да се искључе мобилни телефони које парохијани специјално доносе у храм..

11.p.jpg

…да би их напунили, пошто 80% становништва нема струју у кући.

12.p.jpg

13.p.jpg

Након читања Јеванђеља на свахилију, отац Филип њиме благосиља окупљене…

14.p.jpg

… и проповеда. Проповед у Африци је једна од најзначајнијих делова богослужења. „Овде у Африци“, погађа моје мисли отац Филип, „има јако много протестаната који немају ништа осим проповеди, зато су они јако искусни у томе. Бирајући у коју цркву да одлазе, људи пре свега слушају како и шта говори свештеник, да ли добро познаје Свето Писмо, да ли убедљиво проповеда и тек након тога се укључују у аутентични богослужбени живот.“

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...