Jump to content

Oci rane Crkve o ratovanju i nasilju

Оцени ову тему

w.a.mozart

Препоручена порука

Мислиш да човек освоји себе?

pa ne baš... pogrešno sam se izrazio-mislio sam na bunt protiv sebe a možda i to-osvajanje sebe tj. novog sebe

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 78
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости

Поред свих проблема, последње што нам треба у цркви су ратни хушкачи и људи који би волели да практикују крвну вендету...

Već imate Amfilohija. Ja nisam u vašoj crkvi, tako da samnom nemate problema.

što se tiče definicije huškača, to je onaj koji poziva na sukob, ali sam u sukobu ne učestvuje. Ja nisam od takvih.

Подели на овим сајтовима

Već imate Amfilohija. Ja nisam u vašoj crkvi, tako da samnom nemate problema.

što se tiče definicije huškača, to je onaj koji poziva na sukob, ali sam u sukobu ne učestvuje. Ja nisam od takvih.

Mitropolit Amfilohije nije ratni huškač tako da sad imaš opomenu a i ban
  • Волим 1
Подели на овим сајтовима

Лепо беседи свети владика Николај о рату:

ГОВОР СВ.ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА НА ДАН ОБЈАВЕ РАТА 1912.ГОДИНЕ

...Мир и грађански пороци цветају заједно.Све велике нације рођене су у рату и издахнуле у миру.Не плачите за миром у коме сте до јуче живели.Недостојан је суза мир који је све људе поравњао и чинио их подлацима.Не жалите мир над којим су царовали себичност и раздор.Зар се не сећате кога је тај мир убрајао у своје хероје?! Партијске сплеткароше,новинарске злоће,јунаке берзе и власнике мемљивих станова са Дорћола и Савамале,који 6 дана делају безбожна дела,а седми дан долазе у Цркву и пале дебеле свеће Богу.Тај дојучерашњи мир је у ствари значио рат,злобни,потајни,најгори од свих-необјављени рат против свих нас.

Боља је једна велика и бујна река,него безброј малих барица,које се при мразу брзо заледе а на Сунцу лако усмрде.

БОЉИ ЈЕ РАТ КОЈИ УЈЕДИЊАВА ЦЕЛУ НАЦИЈУ,НЕГО МИР КОЈИ ИМА ОНОЛИКО МАЛИХ ЦИЉЕВА КОЛИКО И ЉУДИ,КОЈИ РАЗЈЕДИЊАВА БРАТА ОД БРАТА,КОМШИЈУ ОД КОМШИЈЕ,ЧОВЕКА ОД ЧОВЕКА.

Будите мирни стари и нејаки.Младу Србију водиће Бог ка победи.Ко у то не верује,узалуд му сва вера његова.Сви Хришћански фарисеји овога Света помагали су Турцима Селџуцима.Нама Србима помагао је Христос и ми смо победили.Мирна вам савест браћо Срби,рат је средство у рукама Божијим као што је и мир.Боже који си нас вековима кажњавао због грехова наших предака,дај нам храбрости да покажемо своје пунолетство на делу Твоме.

НЕ РАТУЈЕМО МИ ЗАТО ШТО НЕ ПРИЗНАЈЕМО НАШЕ НЕПРИЈАТЕЉЕ ЗА ЉУДЕ,НЕГО ШТО СУ СЕ ОНИ ОДВИКЛИ ПРИЗНАВАТИ НАС ЗА ЉУДЕ

Дај нам Боже онолико храбрости,колико наши непријатељи имају мржње према нама и дело ће Твоје ускоро бити свршено.Амин''

• Волим 1

"Зло чинити од зла бранећи се,ту гријеха нема никаквога" - Његош

Подели на овим сајтовима

izvor

http://rogueminister...r-and-violence/

Oci rane Crkve o ratovanju i nasilju

Sv. Marcel ?-298.

Spustam ruke jer nije prikladno za hrišćanina, koji služi vojni rok kod Gospoda, da služi i u ovom svetu, nanoseći povrede drugima. Zakon ne dozvoljava ni jednom hrišćaninu nošenje oružija ni zbog kakve ovozemaljske stvari.

Sv. Ignjatije bogonosac 35.-110.

Gledajte da se često sastajete kako biste Gospodu zahvaljivali i projavljivali slavu Njegovu.

Jer,kada se često sastajete na istom mestu, Satanine moći bivaju uništene a uništenje kojem on teži neće se dogoditi zbog jedinstva vaše vere. Nema vrednije stvari od mira,zbog koga će svi ratovi-i na nebu i na zemlji,biti okončani.

Sv. Irinej oko 180.

Hrišćani su transformisali svoje mačeve i koplja u orudje mira pa prema tome,ne znaju da se bore.

Sv.Justin mučenik oko 138.

Djavo je otac svakog rata. (Mi,) koji ubijasmo jedni druge, ne vodimo rat sa svojim neprijateljima. Odbijamo da lažemo i obmanjujemo svoje sudije. Radije ćemo umreti ispovedajući Hrista.

Tertulijan 155.-230.

A sada nas ispituju o ovim stvarima.Prvo, može li se bilo koji vernik (hrišćanin) prijaviti za vojnu službu? Drugo, može li bilo koji vojnik(bez obzira na čin) koji ne prinosi žrtve paganskim bogovima niti učestvuje u izvršenju smrtne kazne, biti primljen u Crkvu? Odgovor na oba pitanja je NE – jer ne postoji savez izmedju Božanskih svetinja i ljudskih svetinja niti izmedju Hristovih pravila i djavolskih pravila. Nema saveza izmedju sinova svetlosti i sinova tame. Duša ne može služiti dva gospodara-Boga i Cezara...Ali,kako će se hrišćanin upustiti u rat,zaista...kako će služiti vojsku u vremenu bez rata-bez mača,koji je Gospod oduzeo?Jer iako su vojnici išli Jovanu da bi dobili pouku,iako je centurion poverovao-to ne menja činjenicu da je Gospod,razoružavajući Petra, razoružao svakog vojnika.

Ni pod kojim uslovima hrišćanin se ne sme latiti za svoj mač.

Origen iz Aleksandrije 185.-254.

U skladu sa Gospdnjom naukom, odlučismo da ne koristimo svoje ohole mačeve i da od njih iskujemo raonike svojih argumenata a da od kopalja naših koje ranije koristismo u boju, iskujemo srpove. Jer više ne dižemo mačeve na narode niti se učimo veštini ratovanja , jer postasmo sinovi mira-Gospoda Hrista radi.

Ipolit rimski 170.-236.

Vojnik,budući nižeg čina od Gospoda, ne sme da ubije. Ako dobije takvo naredjenje,ne sme ga izvršiti niti se sme zaklinjati da će tako nešto učiniti. U slučaju da ovo ne prihvati, neka bude ekskomuniciran. Svako ko živi snagom mača, svaki sudija koji nosi ljubičasto, neka odmah prestane da se odeva tom bojom. U suprotnom,neka bude ekskomuniciran. Svaki katihumen ili vernik koji želi da bude vojnik, neka bude ekskomuniciran jer prezire Boga.

Osoba koja prihvata moć ubijanja (ili vojnik) (pošto vojnik nije tipična osoba, prim.prev) ne sme postati član Crkve.

Sveti Kiprijan oko 250. god.

Hrišćanin ne sme da ubije ali mora biti spreman da bude ubijen. Nevinima nije dozvoljeno da ubijaju,čak ni krive. Bog je gvoždje stvorio sa namerom da njime obradjujemo zemlju i zato ga ne smemo koristiti za oduzimanje ljudskih života.

Ambrozije

Hristov vojnik ne potrebuje niti oružje ni koplje od gvoždja. Sluge Višnjeg zaštitu ne traže u materijalnim stvarima već u Božanskom providjenju.

Teofil antiohijski oko 442.

Onima koji vas mrze i proklinju recite – vi ste naša braća!

Tacijan sirski 2. vek

Ne želim da budem vladar. Ne težim bogatstvu. Odbijam da budem deo vojne institucije.

Sta je ovo,pa katari su imali ovakav pogled na rat..Imaju li veze ovi Oci sa katarima?Da li su katari i slicni sacuvali neke izvorne poglede rane crkve?

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Гости

Onda nisi shvatio ni srž borilačkih veština, jer one nisu samo tehnika i trening nego su i filosofija i religija. Najgore borilačke veštine su one koje nemaju ideal, filosofiju i religiju, koje nemaju za cilj da se čovek uzdigne u jedan viši stepen bivanja. Ako bi sad rekao, kako je bilo moguće u dalekoistočnim kulturama a ne u Hrišćanstvu, prvo: toliko plemeniti ni tamo nisu bili, naprotiv, čak i gori; a drugo: i tamo su se često praktikovale tajno ili povučeno i ne u široj javnosti i tek u 19. i 20. veku su se popularizirale, time što je onda još dodata određena filosofija i ostalo. Paralelno u Evropi u isto vreme nastaje ideal sportskog duha i sportske fernosti, što opet kod njih tamo nije velika tema. Jer tamo vele da ne budeš prvi koji napada, ali ako te neko napadne, gledaj da ga savladaš svejedno na koji način. Kod nas opet možeš i prvi da napadneš, ali ideal bi tražio da se uvek držiš određenih pravila; zbog toga se kod nas sve do prve polovine 20. veka gledalo sa dosta prezirom na dalekoistočne borilačke veštine, jer se smatralo da su divljačke jer nisu fer. Naravno da je jedno i drugo često samo teorija, u idealizovanje ne treba ni jedno ni drugo..

A što bi sledio pre Džingis Kana, Atilu ili Napoleona, mogao si isto da kažeš da bi pre sledio i Hitlera ili Staljina! Jer danas se oni svi broje u istu grupu ljudi...

Prave borilačke veštine su formirane na bojnom polju. Tu i tamo bilo je onih koji su malo filozofirali, kao na primer Musaši, ali njegova veština Niten Ichi Ryi je bila izuzetno efikasna. Prave borilačke veštine su formirane pre Edo perioda (perioda mira).

Ovo što se kod nas uglavnom trenira su borilački sportovi (karate, džudo, boks). Ja treniram Bujinkan Budo Taijutsu i to je prava borilačka veština.

Da je Hrist došao kao veliki ratnik, da je golim rukama lomio gladijuse i probijao rimske oklope i da je nosio mač umesto krsta, ja bih ga sledio, ali onda to ne bi bio Hrist nego Čak Noris.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Da religiozni* budžinkan trenira tebe ateistu, svašta, svet zaista propada..

Budžinkan je novostvorena borilačka veština, mešaju aikido, boks, ving čun itd., koja se pri tome poziva na borilačke veštine takozvanih šinobi, u svetu poznatiji kao nindže.. A šinobi ili izviđači su opet, tj. mnogi njih, ne svi, izašli iz raznih budističkih sekta koje su u srednjem veku potukli feudalci sa njihovim samurajima. Oni koji su preživeli krili su se, i tako je nastao malo mit o tim nindža-sektama... Svakako, i današnji budžinkan sebe predstavlja religioznim putem, pa čudno je da se ovaj ateista gore hvali njemu..)) Inače, imaš Nišisavu, on ti je aikidoki-majstor, možda on da te nauči malo pameti...

Chuck Norris opet je kozvervativni Protestant.

Bujinkan je organizacija (a ne veština) koja podučava devet škola (stilova, ryova) - 3 ninja i 6 samurajskih. Neke od tih škola su starije od 1000 godina. Organizacija jeste relativno nova, ali veština koja se podučava je izvorna.

Daleko od toga da su šinobiji bili potučeni. Prouči malo istoriju Japana.

Bujinkan sebe ne predstavlja religioznim putem. Ta organizacija postoji u svim delovima sveta, potpun nezavisno od vere i nacionalosti. Postoji čak i u Iranu.

Подели на овим сајтовима

Јован пак говораше народу који излажаше да их крсти: Породи аспидини, ко вам каза да бјежите од гњева који иде?

Родите, дакле, плодове достојне покајања, и не почињите говорити у себи: Имамо оца Авраама; јер вам кажем да Бог може и од камења овог подигнути децу Аврааму.

А већ и сјекира стоји дрвећу код коријена; и свако дрво које добра рода не рађа сијече се и у огањ баца.

И питаху га људи говорећи: шта ћемо, дакле, чинити?

А он одговарајући рече им: Који има двије хаљине нека даде ономе који нема; и који има хране нека чини исто тако.

Дођоше пак и цариници да их крсти. и рекоше му: Учитељу, шта ћемо чинити?

А он им рече: Не чините ништа више него што вам је наређено.

А питаху га и војници говорећи: А шта ћемо ми чинити? И рече им: Никога да не злостављате нити кога да опадате, и будите задовољни својом платом.

Лука 3:7-14

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Da je Hrist došao kao veliki ratnik, da je golim rukama lomio gladijuse

i probijao rimske oklope i da je nosio mač umesto krsta,

ja bih ga sledio,

I Juda Iskariotski, takodje.

• Волим 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Ako si Srbin, onda smeš da ratuješ do mile volje i da ubijaš. Evo šta kaže jedan veliki pravoslavni duhovnik:

http://www.youtube.com/watch?v=FkMdYPB1uD4

"Srbi borci su u cara Lazara vojsku". Ako si Hrvat (daždevnjak), onda ideš "đe se Tuđman leči od reume".

Ček malo.

Šta ovaj pop priča?

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

Ako si Srbin, onda smeš da ratuješ do mile volje i da ubijaš. Evo šta kaže jedan veliki pravoslavni duhovnik:

"Srbi borci su u cara Lazara vojsku". Ako si Hrvat (daždevnjak), onda ideš "đe se Tuđman leči od reume".

Јел ово значи да ти све хрвате поистовећујеш са ЗНГ? Пошто у клипу даждевњацима назива хрватску Гарду (ЗНГ)

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

Јел ово значи да ти све хрвате поистовећујеш са ЗНГ? Пошто у клипу даждевњацима назива хрватску Гарду (ЗНГ)

Ja sam ateista i izuzetno sam protiv ratovanja zbog vere. Nikoga ja ne poistovećujem ni sa kim. Ja sam samo postovao besedu oca Joila, čisto da ilustrujem hrišćanski pacifizam.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...