Jump to content

Koпти служили у Патријаршијској капели у Београду

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ако и треба дозвољавати појединим неправославним верницима да користе наше Богомоље,
(а нисам сигуран да ли треба), да ли је могуће не учествовати у њиховим ритуалима,
чак ни у "улози" госта, тзв. пасивног партиципанта?

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• Одговори 262
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Пре сат времена, Toma рече

Као неко ко и сам практикује квази-интелектуалне пошалице и познат је по лакрдијама,
најтоплије препоручујем (читати: молим) да се овакви придеви не користе,
а ако и "побегну" аутоцензури, да им следи извињење примаоцу поруке.

Лепо је знати да на овом форуму постоји макар један хришћанин који мисли да овакав говор није нормалан нити достојан хришћанина, и спреман је да то гласно каже. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Toma рече

Ако и треба дозвољавати појединим неправославним верницима да користе наше Богомоље,
(а нисам сигуран да ли треба), да ли је могуће не учествовати у њиховим ритуалима,

Прво, не треба.

Пошто прво не треба, одговор на друго је непотребан.

Остаје питање са почетка теме: ако је нормално, прихватљиво, да Копти служе у православном храму, зашто о том нормалном и пожељном догађају (на којем су били и један владика СПЦ и два свештеника) нема никакве вести ни у једном гласилу СПЦ, почев од званичног сајта? Да ли је тај догађај мање значајан од нпр. исповести свештенства намесништва новобеоградско-земунског, о коме постоји вест на сајту СПЦ. Свакако да није. Јер гост није био обичан, био је то коптски владика:

1712748676045.thumb.jpg.f7c7e64bc7f63b5d07a9473a62ecc1f9.jpg

1712749131818.thumb.jpg.2440c2c1d7d2b3eb71612d26491a4dc3.jpg

Није лепо ћутати о посети високог госта. А није ни професионално.

Дакле, који је разлог да је информативна служба СПЦ прећутала све ово? Ух, тешко питање. 

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Родољуб Лазић рече

Прво, не треба.

Пошто прво не треба, одговор на друго је непотребан.

Остаје питање са почетка теме: ако је нормално, прихватљиво, да Копти служе у православном храму, зашто о том ..... нема никакве вести ни у једном гласилу СПЦ,

Дакле, који је разлог да је информативна служба СПЦ прећутала све ово? Ух, тешко питање. 

Слажемо се нас двојица око прве "тачке дневног реда".

Е сад око друге, можда и не баш.
Ја свој доживљај базирам на данашњем читању Старог Завета, када су Сим и Јафет, прикрили срамоту свога оца,
за разлику од свога брата Хама, који је очеву бруку препричао. Шта хоћу да кажем? Не знам који разлог је имала
информативна служба наше (и Божије) Цркве да прећути овај инцидент, али дозвољвам себи слободу да 
претпоставим да је то било из разлога да се оно ... хајде да кажем "снисхођење" према Коптима (ово није моја 
прва мисао, да се разумемо), да оно буде прећутано. Не због тога да би било сакривено (и раније се знало:
"Заклела се земља Рају да се све тајне знају") већ да би мрзитељи Цркве који редовно одлазе
на сајт СПЦ у потрази "хране за своју душу", остали барем на том "месту" без материјала за омаловажавање
и осуђивање ________________ (уписати имена владика и/или свештеника по избору).
Као и ти Рођо, и ја знам да се ни ситнији гафови не могу у потпуности сакрити, али хајде барем да 
информативна служба не буде "Хам" који ће то обнародовати.

Свега овог не би било, да га није било.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Toma рече

Шта тачно подразумеваш Томо под "могуће не учествовати".

Пре неки месец сам ушао у Џамију , био је петак и сви су клањали. 

Волео бих да ми кажеш шта мислиш о томе?

Подели на овим сајтовима

Брате Томо, 

Или је служење Копта (и било којих других неправославних) у православном храму допуштено и прихватљиво, или није. Ако је допуштено и прихватљиво, логично је да се онда тај догађај лепо прикаже и црквена јавност обавести о њему. 

Ако није допуштено да инославни служе у православном храму, онда  се њима лепо објасни - "браћо Копти, таква и таква ствар, ви сте нам драги итд. итд. али наши канони, донети од Светих Отаца на Васељенским и Помесним Саборима, не допуштају  да било ко други служи у нашем храму." И онда је све јасно и чисто. А не допушта се оно што не треба допустити, па се онда довија шта и како урадити да се то не сазна.  Јер онда бива само горе. И онда смо у оваквој ситуацији.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Toma рече

Е сад око друге, можда и не баш.
Ја свој доживљај базирам на данашњем читању Старог Завета, када су Сим и Јафет, прикрили срамоту свога оца,
за разлику од свога брата Хама, који је очеву бруку препричао. 

Шта је очева брука у овој причи?

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Родољуб Лазић рече

Брате Томо, 

Или је служење Копта (и било којих других неправославних) у православном храму допуштено и прихватљиво, или није. Ако је допуштено и прихватљиво, логично је да се онда тај догађај лепо прикаже и црквена јавност обавести о њему. 

Ако није допуштено да инославни служе у православном храму, онда  се њима лепо објасни - "браћо Копти, таква и таква ствар, ви сте нам драги итд. итд. али наши канони, донети од Светих Отаца на Васељенским и Помесним Саборима, не допуштају  да било ко други служи у нашем храму." И онда је све јасно и чисто. А не допушта се оно што не треба допустити, па се онда довија шта и како урадити да се то не сазна.  Јер онда бива само горе. И онда смо у оваквој ситуацији.

Брате Рођо, било би добро и због тебе, и због сви нас, да "пијеш воде са извора" ,односно, да одеш у Патријаршију, добијеш информације из прве руке и онда нам овде напишеш извештај како ствари стоје.

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Дејан рече

Брате Рођо, било би добро и због тебе, и због сви нас, да "пијеш воде са извора" ,односно, да одеш у Патријаршију, добијеш информације из прве руке и онда нам овде напишеш извештај како ствари стоје.

Дејане, ти имаш чудан смисао за хумор. ЈА да одем у Патријаршију и да питам зашто није објављена вест на сајту !!? Обавезно ће да ми одговоре. Ко сам ја да ми оддговарају на таква питања? Ако већ имаш ту идеју, мислим да си ти много ближи том извору, или о. Иван, идите па питајте. Много је вечћа вероватноћа да добијете одговор. А ево, ту ти је и пречасни Ђуровић, може и он да сазна.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Родољуб Лазић рече

Дејане, ти имаш чудан смисао за хумор. ЈА да одем у Патријаршију и да питам зашто није објављена вест на сајту !!? Обавезно ће да ми одговоре. Ко сам ја да ми оддговарају на таква питања? Ако већ имаш ту идеју, мислим да си ти много ближи том извору, или о. Иван, идите па питајте. Много је вечћа вероватноћа да добијете одговор. А ево, ту ти је и пречасни Ђуровић, може и он да сазна.

Ја не верејем шта читам...

Подели на овим сајтовима

О канонима се не одлучује, канони се поштују. Ако неко или неки не поштују одређени канон или каноне из не-зна-се-ког разлога, то није разлог/оправдање да се и било који други канон не поштује. Канони се могу мењати/укидати само на свеправославном сабору, односно нивоу. Не постоји волунтаризам у поштовању/непоштовању свештених канона.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...