Jump to content

Саопштење Светог Архијерејског Синода поводом ревизионистичке кампање о броју жртава концентрационог логора смрти Јасеновац

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Владимир Владимирович Цар1 рече

Сигурно сте полу Срби полу хрвати православци и то вас жуља али мора се поштовати Синод

?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 265
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, Владимир Владимирович Цар1 рече

Сигурно сте полу Срби полу хрвати православци и то вас жуља али мора се поштовати Синод

Ја сам лично 1/8 Хрват, 7/8 Србин и поштујем Синод СПЦ.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Владимир Владимирович Цар1 рече

Значи Синод преувеличава Српске жртве од усташа😀

Немам ја ништа против да испоштујем синод. 

Време ће на крају бити најбољи судија.

Оно што сам чуо од владике Јована и историчара, ми немамо ни један докторат који се бави Јасеновцем. Ваљда има један мастер рад. 

Мишљења има много, научних радова нула и то прецртана.

Синод је рекао шта је рекао, сада чекамо да синод изда вишетомну студију по овом питању. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Дејан рече

Не бих се ја уздао у њега. И владика је лепо рекао, српска Црква ће да функционише и без српске државе. То уз овакве ликове не чини се далеко од реалности.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Н И Н Е рече

Не бих се ја уздао у њега. И владика је лепо рекао, српска Црква ће да функционише и без српске државе. То уз овакве ликове не чини се далеко од реалности.

Нисам сигуран да би се поменути владика сложио са тобом.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Владимир Владимирович Цар1 рече

у свом интервјуу, најмање 900000

Мислим да вл. Иринеј то нигде није рекао...узгред, нипошто не сматрам вл. Јована издајником, да не да Бог. Сматрам га сведоком правослаља и то на тешком и страшном месту, и међу народом који је погубљен између конвертитсва, мржње, неспособности да разлучи да ли да се каје или да се поноси....једним идентитским хаосом, и свакодневним лажима.

Апропо броја...неки дан Додик у интервјуу Б(и)Х ТВ између осталог рече, он онако "лупи" без великог промишљања, али није случајно, каже 500 000 убијених Срба, мисли на Јасеновац и околину Градишке....е сад, кад РС обилежава страдале у Градини, пишу на великим таблама 700 000. Сад, након ових препуцавања у јавности и иступа вл. Јована о "парадржавној пропаганди"....одједном Додик умањи броју. Да ли случајно или не...углавном 700 000 је устаљено помињање.

--------------------

Треба мнооого рада, интензивног, као што сам рекао, читаваинституција, са буџетом, без ограничења времена, и људи који се тиме, САМО, тиме баве. Овај линк горе, то је институт или како год да га зовеш у Немачкој, то је најозбиљнија инстируција везана за Други рат. На страну сад украјинске боје (нажалост). Свако из било којег краја света, може преко сајта да поднесе захтев, попуни формулар с аподацима које зна о свом страдалом сроднику, или несталом, како год. Они претресу архиву и одговоре. Дакле то је јединиствани центар за попис свих жртава, свих држава везан за Други рат. Е сад, можете замислити које количине документације су ту обрађиване....све што је остало од Рајха.

Пример: ја сма пронашао брата ом мог деде. Војник Крањевине Ју. Одведен почетком окупације, никад се није вратио. Нисма зано годину рођења....нашли су и недвосмислено је он. Умро је од тифуса, радио негде у немачкој као роб/затвореник (слаба храна и хигијена, зараза покосила све 1942.). Не само то, послали су на ком гробљу је сахрањен и који број гроба.

Ту је њихов посао завршен. Онда самконтактирао гробље - ћорак! Не интересује их јер то је приватан бизнис. Онда сма контактирао канцелију Вучићеву, ово за грађане. ЕКСПРЕСНО су ми се јавиле две особе, амбасадор(ка) Немачке, не сећам се имена, и неки човек из Вучићевог кабинета. Тражио сам да помогну да се изваде кости и превезу из Немачке. Људи су се јавили, лично амбасадор(ка) и тај човек, контактирана ј еопштина тог града дипломатским путем и потврђено је све, али, нажалост, оптина има те податке, заробљеници су кремирани (иначе и ради опсаних зараза) пепео се похрањивао у железне урне, и похрањивао се групни - дакле запале, кремирају 10-100 људи, колико умре, стршају то у неку железну кутију и сахране. И ем је групно, ем је то од РЂАЈУЋЕГ метала, све је то сједињено са земљом. Тако је општина доствала допис амбасади, амбасада мени. Како год - пример тог швапског центра, је пример шта би Срби, ме-то-до-ло-шки требаи да ураде. Немци су то из покајања и приморано од света, ми треба да то урадимо из љубави и да не страдају нове генерације и ради истине. Дакле озбиљан истраживачки, рударски, рад - и нарано даље архивирање, давања статуса. Али то треба да иде у склопу меморијаног центра о којем се прича.

Попис? Владика Јован је критикова ту нас, народ, с правом - али мора да се покрене масовна акција, спонорисана од државе и Цркве - не видим што рецимо Сабор не би дао саопштење и налог! Па маса књига рођених и крштених се налази по месним црквама и парохијама. Добар део, много је уништено. Имају крштенице, венчани листови и др. Е сад, то може само де-ли-ми-чно да с епопише.....шансе нема да је списак неки крања цифра. И те цифре ако треба да се одређују н емогу се одређивати пописом жртва. Он је немогућ у крајњој мери. Треба га спроводити али он није и не може бити стварни број. Ни близу...

И...владика? Па треба Синод и Сабор да покрену ствари "одозго", да апелују на државу да она преузме свој део обавеза и ТЕК онда ступа на сцену вл. Јован. Овако он као појединац...неће то ићи. Одбор за Јесеновац? Ок...кеупније то мора, систематичније, са више ресурса, више људи...не да владика буде истраживач него а буде координатор. Да то Тело, Институт буде главни ауторитет те тематике, којем се не супрставља....овако имамо једног човека са чим у рукама? Колико доктора историје ради на томе? Ко је бранио дисетрацију на ту тему? Ко копа по архивама свим? Итд. Просто уадамо у бесмислене свађе, уместо да се ради....али то мора "одозго" да се има сиправан став КАКО да се ради и КУДА да се иде, са којим циљем. Ово што ја наводим је посао државе. Посао Цркве је литургисјки, није историјски толико.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Дејан рече

Нисам сигуран да би се поменути владика сложио са тобом.

Вероватно не би. Он је био и за Слобу, Вучелића назива пријатељем... Његова љубав је изван мојих домашаја, признајем. Али реално православље је изнад државе, нације, породице, људи на власти су му интимно вероватно (не)битни као и мени.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Н И Н Е рече

Вероватно не би. Он је био и за Слобу, Вучелића назива пријатељем... Његова љубав је изван мојих домашаја, признајем. Али реално православље је изнад државе, нације, породице, људи на власти су му интимно вероватно (не)битни као и мени.

Када је био за Слобу? Народно предање најобичније. Непријатељи налепили етикету, наивни и даље верују.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Дејан рече

Када је био за Слобу? Народно предање најобичније. Непријатељи налепили етикету, наивни и даље верују.

Стекао сам утисак, можда погрешан, да је он био међу онима који су наговарали покојног патријарха Павла да буде против протеста против Слобе.

Подели на овим сајтовима

Снимак де вл. Јован, католички бискуп(и), јеврејски рабин и муслимански имам (ии коју већ титули има), моле се у Јасеновцу. Има беседа вл. Јована, кад каже "неком преви неком други Долазак".

Скренуо бих пажњу на 2 ствари. Најпре за ту опаску владике у његовој беседи. Човек говори о Христу, Месији - у присуству рабина! Није то лако, и није ли то сведоење вере! Рабин не верује у Исиса као Месију, напротив. И човек говори да се нада да ће нам свима судити по милости кад дође "неком први некоме други пута" и окреће се ка рабину на "неком (први) пут..." (нама други пут). То сам расправљао са Рођом и Бокијем, и наравно они су "зилотски" ту да је догматска погрешка, ја сматрам да је то добра намера владике, и пошто већ тврдо сведочи православну веру у беседи, ту, не жели да та опасна догматска колизија међу нама и Јеврејима поремети тај догађај, изражава наду да ће Га тада препознати. То није снисхођење н ауштрб вере, за мене, то је сведочење....е сад, свако себи нека тумачи.

И друга ствар - заједничке молитве? Не сме се молити са јеретицима и сл. Ту се и патријарси у православљу не саглашавају...овде је молебан на д ЗАЈЕДНИЧКИОМ гробницом свих и јевреја и Срба православаца и Рома (доста Муслимана међу њима) и католика је било не-усташа. Дакле једно гробно место више религијских свештеника. Да ли с емолити заједно? Је ли то јерес?

Патријарси се не слажу по том питању, нико се не слаже. Владика Николај - "Глас Цркве" ј еобјавио дукумента, записе о томе - је у катедрали Св. Павла у Лондону на протестанској миси читао псалме (напамет их је он знао?! и то наравно на течном енглеском) и беседио). Дакле, ако не знам шта и како, онда се позовем на ауторитет(е).

Ја нсиам сигуран да је овде нека силна љубав међу верским лидерима....и неко силно зблишавање - немогуће је то догматски...али сматрам то најнормалнијим људским чином.

И друго....послушајте беседе: беседа вл. Јована може одговарати и Мслиманима. Па муслимани вреују у Ису (Исуса), верују да ће Он доћи и судити у име Алаха...дакле САМО Јеврејима владика није прилагодио своју беседу - његова беседа је контрадикција јеврејској догамтици и учењу - да ли онд ату бладика снисходи или дубоко сведочи веру? Није ли онда владика ту чак рабина довео у незгодан положај беседом? Дакле супротно од онога што му спочитавају...просто здраворазмумски закључујем...

ПС

Наши појци иду после католика од 23.10...чисто естетски и уметнички....заиста је раскол једна страшна и болна рана...ето ја никакав па ми жао...страшно је то, и Јасеновац је настрашниј апројава те ране...мислим да је заиста грех осуђивати покушаје да се пројави "на земљи мир међу људима и добра воља"...углавном наши појци, прелпо, болно-лепо...убеђен сам да сваки "здрав" каролик зна да је прав(ославн)а, изворна вера са нама, то јест да је ми чувамо за све.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Н И Н Е рече

. И владика је лепо рекао, српска Црква ће да функционише и без српске државе

Ја не чух ово ни од једног владике.

Али без српске државе значи да ће Црква, од најмање до највећег, бити немилосрдно прогоњена.

Цркву нико не може уништити али без српске државе ћемо страдати. 

Пре него што заузмеш овакве ставове, размисли добро шта оне у пракси значе и заврши причу до краја, да потпуно буде јасно. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Владимир Владимирович Цар1 рече

Владика каже да Немци имају доказе да су усташе поклале најмање 900000

Па постави опет! Ја нисам видео. Ако је видео линкуј од тренутка кад каже, ако је текст копирај пасус и дај иѕвор и то је то. Не ради дисусије са мном...постави, јер то је занимљив податак да Бачки то тврди.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Вилер Текс рече
пре 9 часа, Н И Н Е рече

. И владика је лепо рекао, српска Црква ће да функционише и без српске државе

Ја не чух ово ни од једног владике.

Али без српске државе значи да ће Црква, од најмање до највећег, бити немилосрдно прогоњена.

Цркву нико не може уништити али без српске државе ћемо страдати. 

Пре него што заузмеш овакве ставове, размисли добро шта оне у пракси значе и заврши причу до краја, да потпуно буде јасно. 

Епископи су често износили чињеницу да је Црква опстајала кад је држава пропадала. Не дај Боже да држава пропада, онда је велико страдање. Никад Црква није маргинализовала значај државе, напротив - па посебно наша Црква даје важност држави, јер је јединстваена да је уствари Црква и основала државу то јест Свеци (а што је па исто).

Није случајно да наша Црква, иако никад није била етнофилетистичка, дај епосебан значај држави, баш ради овога што @Вилер Текс Текст каже (амин!), јер живимо на раскрћу светова. И ако опстаје држава страдамо, а посебно, не дај Бог кад држава пропада онда су страдања страшна.

Вероватно се држава никад не би дизала из пепела, из проапси, као рецимо након пропасти средњовековне Србије, да Црква тада није одржавала веру - држава није залог крајњег опстанка Срба, али је залог да нас не истребе. Све то Црква зна боље хо ико.

Подели на овим сајтовима

Umro akademik Srboljub Živanović: Odlazak jednog od najvećih stručnjaka za ustaške zločine u Jasenovcu

SRPSKAINFO.COM

Akademik Srboljub Živanović, jedan od najpoznatijih istraživača o genocidu u ustaškom logoru Jasenovcu, preminuo je u Londonu u 90. godini, saopštila je

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...