Jump to content

Саопштење Светог Архијерејског Синода поводом ревизионистичке кампање о броју жртава концентрационог логора смрти Јасеновац

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 44 минута, Родољуб Лазић рече

2. О Јеврејима који су "изабрани Божји народ", о чему наводно "говори ап. Павле", а "ми претендујемо да смо се ту придружили и постали нови Израиљ. Али Нови Израиљ не може да искључи да је стари Израиљ још увек изабрани Божји народ."

Међутим, апостол Павле говори да је стари Израиљ (због неверовања у Христа) отпао ("гране су се одломиле") а ми, незнабошци, смо се прикалемили вером у Христа (Посл. Римљ. гл. 11). Нисмо се "придружили" како каже еп. Јован (што би значило да је стари Израиљ и даље ту, са нама, на дрвету праве вере) него смо се ми накалемили, док је Израиљ отпао. Свети Оци тумаче Павлове речи не у смислу да он прихвата изабраност Израиља упркос богоборству према Христу, него да Бог није одбацио свој народ јер се и у том и таквом Израиљу нашло, као и у време пророка Илије, одређен број Израиљаца који су очували истиниту веру у Бога, прихвативши Христа. А да ће се и остатак Израиља спасти када прихвате веру у Христа (када се поново прикалеме).  Дакле, нити смо се ми "придружили" старом Израиљу (јер се он одломио), нити је стари Израиљ "још увек изабрани народ Божји" у смислу вере у Бога, јер не може бити изабрани народ ако нема истиниту веру

Pogresno tumaci skroz. Ima delova sa kojim se ne slazem u njegovim izjavama, ali povodom ovoga se slazem potpuno.

Grane (=oni koji ne veruju) zu se odcepile od korena (=izabranog naroda) i na taj narod smo se mi prilepili.  Opominje nas da se ne gordimo jer ko su otpale "prave" grane, mozemo i mi divlje...i da Bog lako moze ponovo da prisajedini otpale grane svom korenu - dakle Jevreje...nikad nisu prestali biti izvorno izabrani.

To nije toliko ni bitno u celoj prici, kontestu.

Licno ja problematizujem sto on naginje da ustastvo potadne po "globalni" fasizam, da se ne pominju Orvati....takav sam utisak stekao. Mada nije stadeo da kaze istinu o brutalnosti, i da kaze za Stepinca da je "dobar uceni svog ucitelja" - pape, jel oni Pije bese?

Inace, vidi se da se sad zdusno objsnjava, a inace je lak na jeziku. Malo relativizuje neke stvari koje je rekao i objasnjava ih...mislim da je rzlog vise da ne galami, ne vice i bira reci - ipak je on episkop.

I ne treba da podilazimo Orvatima....postoje predrasude da su "bradonje" iz SPC neki gupani prljavi...dakle dovoljno je da nasi episkopi pokazu da jesu obraovani i da budu prirodni...i da govore malo vise iz crkvene perspektive, i prihvatice ih Orvati...oni osecaju pustotu njihovih biskupa i crkve. Patrijarh to obro radi...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 265
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 55 минута, Родољуб Лазић рече

Врло је занимљив део на 20:00 где, на питање  новинара о томе да ли има проблема са Синодом и какав је однос патријарха према њему, еп. Јован одговара "што се тиче Синода, упутио бих вас на Синод" (са врло јасним негатгивним говором тела), док за патријарха каже а му даје и личну и сваку другу подршку.

Опет показујеш неискуство: владика је пребацио лопту новинару, наравно да неће коментарисати Синод - зна се ко је старији. Дакле није хтео да одговори, између ширења полемике и послушности бира оно на што се заклео. А кад помиње Патријарха, каже да он долази у Јасеновац, да га подржава у Јасеновцу и др. Дакле 2 одвојене ствари. Тиме није ставио себе против Синода, нити Патрјарха са њим (а против њега, како ти то тумачиш.

Оно што је приметно да се владика труди да се објасни, своје изјаве - и треба. Лично мислим да није било баш скроно калиђерски да опет оцрњује Зурфа. То што меша Словенију и Славонију нема никакву релевантност, то су њему страни називи а слични су, пар вокала разлике.

И нахавио је сам себе (све омаловажавајући Зурофа) како је његов магистрат вредан и зашто, те зашто није докторирао - до владике (некада) нису радиле, па се он, ето, држи тога.

За Недељник и Степинца не бих коментрисао, не знам контекст.

Све у свему  мени је следеће засметало:

-Усташтво, иако напомиње бруталнст већу од швапске, трпа у генерални фашизам - али то није, јер то је уска веза са тим што смо ми почетак православља, "шизматици", на путу из Ватикана ка истоку, и ту је тај корен демонси. То владика неће да потенцира јер није "екуменски дух".

-Оцрњује друге, посебно Зурофа, и то на бруталан начин.

-Нахвалио је себе као компетентног да доноси судове о броју жртава о којима сада неће да говори. Како год, мало јето све заглађено. До дањљег.

Сад ће Пилсел да се огласи, већ је најавио колумну на порталу где ПОУНИЈАЋЕНУ Украјину рекларира, са фашитичким режимом, да уђе у ЕУ.

Мислим да би владика Јован требао да се чује са Пилселом и замоли га да не буде његов гласноговорник и "адвокат одбране"...то му само штети.

Подели на овим сајтовима

On 28. 9. 2023. at 13:36, Родољуб Лазић рече

Боки, имаш ли неки линк за ову изјаву еп. Јована, или неке друге податке, да може да се пронађе...

Верујем ти, али просто увек волим да имам све потврђено и несумњиво.

Мислим да ниси добро "распоредио" јављања. Јеврејима је први пут, а хришћанима други. При чему наше Предање сматра да то није иста личност.  

Има тамо код бомбаша :kriminalac:за веру, мислим да је небитно шта је баш тачно јер суштина је да ми више са Јеврејима немамо буквално ништа, да не улазимо у то рецимо да нису баш тако ђабе и из неке мржње према њима светитељи и оци и сабори у каноне увели да ако смо болесни не треба да идемо чак ни код лекара Јеврејина има та одлука неку своју дубоку поруку и подлогу, а камоли да их повезујемо са Исусом као Месијом и Богом, имаће нажалост они свог месију који неће бити прави месија него чак и антипод и сушта супротност правом Богу, мислим знамо ко је то и да је то оличење и исконско зло, е то ће да прихвате Јевреји, и сад епископ прича овако нешто стварно благо речено невероватно па да је сада ту св.Златоуст мислим да би га....... :0120_angryy:.....али има он много таквих разних гафова, овај са Јасеновцем је кулминација и стварно је превршило сваку меру стрпљења :945729:, бар мени лично. 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bokisd рече

Има тамо код бомбаша :kriminalac:за веру, мислим да је небитно шта је баш тачно јер суштина је да ми више са Јеврејима немамо буквално ништа, да не улазимо у то рецимо да нису баш тако ђабе и из неке мржње према њима светитељи и оци и сабори у каноне увели да ако смо болесни не треба да идемо чак ни код лекара Јеврејина има та одлука неку своју дубоку поруку и подлогу, а камоли да их повезујемо са Исусом као Месијом и Богом, имаће нажалост они свог месију који неће бити прави месија него чак и антипод и сушта супротност правом Богу, мислим знамо ко је то и да је то оличење и исконско зло, е то ће да прихвате Јевреји, и сад епископ прича овако нешто стварно благо речено невероватно па да је сада ту св.Златоуст мислим да би га....... :0120_angryy:.....али има он много таквих разних гафова, овај са Јасеновцем је кулминација и стварно је превршило сваку меру стрпљења :945729:, бар мени лично. 

Добро, успео сам да пронађем то о чему си писао.

Догађај се збио 26. априла 2021. године у организацији Пожешке бискупије, под називом Дан обнове чишћења памћења и спомена мученика, учествовали су:

апостолски нунциј Гиоргио Лингуа, пожешки бискуп Антун Шкворчевић, еп. Јован Ћулибрк, из Координације јеврејских општина Луциано Моше Прелевић, из Исламске заједнице Мевлуди еф. Арслани. Молитву је преносио први програм Хрватске ТВ и Хрватски радио. 

Ученици Католичке гимназије у Пожеги су запалили лампионе, а бискуп Шкворчевић положио венац. Ученици Музичке школе из Пожеге су изводили класичну музику. 

Свештеници Благоје Ђукић и протођакон Милан Томашевић су упутили молитву за СВЕ Јасеновачке жртве.

На то се надовезао епископ Јован Ћулибрк и рекао следеће: “На месту где је било распеће Христово, на Голготи, три стотине година није био ништа, али се од уста до уста, од уха до уха, од човека до човека, од детета до детета, од деда до унука говорило и преносило где је распет, где је сахрањен, где је васкрсао, где се вазнео на Небеса. И када је дошла царица Јелена, мајка цара Константина, у Јерусалим, одједном су се сва та света места – места страдања, места Васкрсења, места која цело човечанство обухватају својом љубављу и овим речима "опрости им, Оче, јер не знају шта чине" — одједном су сва та места заблистала, а на њима се подигли храмови, чије једино гесло управо ово: „ОПРОСТИ ИМ, ОЧЕ, ЈЕР НЕ ЗНАЈУ ШТА ЧИНЕ!“

Тако и овде, ово место страдања прво је породило овај бетонски цвет, па је онда на једвите муке и уз многе забране породило храм овде, у одсјају Јерусалима, у Јасеновцу, па је породило манастир и КО ЗНА ШТА ЋЕ БОГ СИЛНИ СПУСТИТИ ОВДЕ НА ЗЕМЉУ МЕЂУ НАС, ДА ОЗНАЧИ ОВУ ЖРТВУ ОВДЕ У ЈАСЕНОВЦУ, КОЈА ЈЕ СВЕЧОВЕЧАНСКА, СВЕУЈЕДИЊУЈУЋА — КАО ШТО ВИДИМО ЕВО ОВДЕ МЕЂУ НАМА —ЖРТВА КОЈА ЈЕ ОВДЕ ЗНАК БОЖИЈЕГ ПРАШТАЊА. Господ када дође да суди свету, КАДА ДОЂЕ МЕСИЈА —ЗА НЕКЕ ПО ПРВИ, ЗА НЕКЕ ПО ДРУГИ ПУТ  — ЗАЈЕДНО ГОВОРИМО ДА ЋЕ УЋИ НА ВРАТА ЈЕРУСАЛИМА КОЈА СЕ ЗОВУ „ША'АР РАХАМИМ“, ШТО ЋЕ РЕЋИ „ВРАТА МИЛОСРЂА“ И МИЛОСРЂЕМ ЋЕ СУДИТИ СВЕТУ. 

Сигурно је да ће пред тим вратима стати и ово место, и да ће са трона са кога ће Месија судити свету, сигурно препознати и Јасеновачке воде и куле, а ИЗНАД СВЕГА ЈАСЕНОВАЧКО МИЛОСРЂЕ. У Њему ће се препознати ЈАСЕНОВАЧКО МИЛОСРЂЕ КОЈИМ ЋЕ БОГ ДА СУДИ СВИМА“. 

Делује да је аутентично пренето.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Ćiriličar рече
пре 7 часа, Родољуб Лазић рече

2. О Јеврејима који су "изабрани Божји народ", о чему наводно "говори ап. Павле", а "ми претендујемо да смо се ту придружили и постали нови Израиљ. Али Нови Израиљ не може да искључи да је стари Израиљ још увек изабрани Божји народ."

Међутим, апостол Павле говори да је стари Израиљ (због неверовања у Христа) отпао ("гране су се одломиле") а ми, незнабошци, смо се прикалемили вером у Христа (Посл. Римљ. гл. 11). Нисмо се "придружили" како каже еп. Јован (што би значило да је стари Израиљ и даље ту, са нама, на дрвету праве вере) него смо се ми накалемили, док је Израиљ отпао. Свети Оци тумаче Павлове речи не у смислу да он прихвата изабраност Израиља упркос богоборству према Христу, него да Бог није одбацио свој народ јер се и у том и таквом Израиљу нашло, као и у време пророка Илије, одређен број Израиљаца који су очували истиниту веру у Бога, прихвативши Христа. А да ће се и остатак Израиља спасти када прихвате веру у Христа (када се поново прикалеме).  Дакле, нити смо се ми "придружили" старом Израиљу (јер се он одломио), нити је стари Израиљ "још увек изабрани народ Божји" у смислу вере у Бога, јер не може бити изабрани народ ако нема истиниту веру

Expand  

Pogresno tumaci skroz. Ima delova sa kojim se ne slazem u njegovim izjavama, ali povodom ovoga se slazem potpuno.

Grane (=oni koji ne veruju) zu se odcepile od korena (=izabranog naroda) i na taj narod smo se mi prilepili.  Opominje nas da se ne gordimo jer ko su otpale "prave" grane, mozemo i mi divlje...i da Bog lako moze ponovo da prisajedini otpale grane svom korenu - dakle Jevreje...nikad nisu prestali biti izvorno izabrani

Управо оно што сам рекао:

Него је њихов пад спасење незнабошцима, да би се и они подстакли на ревност.

Овде жели да испуни два задатка: као прво, да утеши Јудејце, а као друго, да обузда надменост незнабожаца. Каже: „Кад су се Јудејци спотакли и нису поверовали, спасење је постало наслеђе незнабожаца.“ По реду је требало да се најпре спасу Јудејци, па тек онда незнабошци. Међутим, како Јудејци нису поверовали, изабрани су незнабошци. На то се указује и на многим местима у Еванђељима. Незнабошци су спасени да би се и они подстакли наревност, тј. да би Јудејце позледила част указана незнабошцима и да би се бар на тај начин, односно, из суревњивости према незнабошцима, убедили да приступе Христу.

12. А ако ли је пад њихов богатство свету и пораз њихов богатство незнабошцима, колико ли је више пуноћа њихова!

Ако су, каже, Јудејци својим спотицањем припремили спасење незнабошцима, и ако су незнабошци били прихваћени онда, кад су Јудејци одбачени, ако је пад Јудејаца постао богатство незнабожаца, онда је утолико више пуноћа њихова, тј. онда кад се они преобрате и сви спасу. Иако су Јудејци пали, ни незнабошци се не би спасли да нису имали вере.

SVETOSAVLJE.ORG

Подели на овим сајтовима

@Родољуб Лазић @Bokisd

Рођо, ако ја не обраћам пажљу на куцање, не значи да неке ствари не сагледавам (исправно).

Мало цепидлачите и вадите ван котеста владикине речи о милосрђу, спасењу, помирењу и Јеврејима (тиме и Месији).

И са политичке и са верско-православне стране владика треба да се понаша као "блажене ноге које благовесте мир". Он то и ради (оставимо сад број жртава, причамо о оном што сам овепобројао - опест сте побркали контесте и тражите зачкољице можа не баш спретног изражавања владике).

Христос кад дође други пут, он неће бити НЕмилосрдан - биће Судија, али праведан и може ли Бог а да не муде милосрдан? Дакле то милосрђе не подразумева неправду, нељубав и сл., али н еподразумева ни спасење свих.

А то за Месију неком први неком други длазак? То је мало дискутабилно, али не треба одмах свставати у кривоверје...то задире у питање спасења, и ми не знамо ко ће се спасити. Знам д аимате арсена цитата...то је најлакше, имају и Јехови своје, али није довољан само цитат. Понекад човек и не уме да се изрази како је мислио. Како год, владикине речи ако смо злобни не можемо тумачити као искључиве, дакле ни тада немамо аргументе за тражење кривоверја. Ако смо добронамерни онда можемо тумачити: ми треба да праштамо, да носимо оно Светостефановско испод  камења и Господње испод Крста, да не знају шта раде - морамо и да се чувамо, наравно - и да се надамо да ће се многи покајати, а тиме и измирити са нама и спасити са нама.

Пре свега не смемо да се ГОРДИМО јер смо гране које су накалемљене на КОРЕН, дакле ако ми накалељени можемо да се спасемо благодаћу, могу и они који су отпали од корена (=изабрани јеврејски народ), као и они који су накалемљени, па опет отпали, и могу да се опет накалеме (=Орвати).

И "ко се освети тај се н епосвети" (Николај) - помирење које владика помиње, у Јасеновцу, не мисли он на "братство и јединство" него на многе који ће се покајати (=Орвати) и тиме умањити зло мржње, радити на даљем искорењивању истог.

Морамо знати једно, најважније - мржња хрватског народа ка Србима - НЕ можемо ту мржњу ми Срби да ичупамо из њих! Ни Бог то не може, јер им даје слободу. Они САМИ морају да се изборе са њом! Е, ту треба МИ да им помогнемо. Како? Безкомромисно сведочећи Истину и истину, али са ЖЕЉОМ да они спознају своје промашаје. И да се молимо (ако не са њима) они за њих.

То је то...и сигурно је владика на то мислио...човек кад беседи, није баш лако да буде свака на месту. Патријарх Порфирије, кад говори, некако то ради "на трзаје"...али зато што дубоку у себи промишља и важе сваку реч. То се најјасније види код њега...па и оца му Иринеја.

Не лапрда к'о ми што на уму то на дуруму.

Подели на овим сајтовима

Ал га ти заврћеш и заврзујеш и правиш филозофију... 

А шта мислиш, да рецимо из премисе да су Јевреји још увек изабрани народ и друге премисе да ће Други долазак Христов бити за ове данашње Јевреје први долазак, следи да ми и  данашњи Јевреји имамо исту веру, односно да су они правоверни. Јер то је логичан закључак: Долази Месија, за нас је то Други долазак, а за Јевреје први, али ето и они чекају управо тог Месију кога и ми чекамо, значи имају веру у Месију у кога верују хришћани. Али све Предање црквено указује да Други долазак није истоветан са доласком јеврејског Месије, јер Месија кога они чекају није Месија кога ми чекамо, и то не може бити исти догађај како га представља еп. Јован. Ајде мало чоитај како је написано, немој да правиш филозофију и поезију и вишу математику од једноставних ствари. Па још оптужбе да ми када читамо како је написано смо злонамерни. Ајде батали.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Родољуб Лазић рече

А шта мислиш, да рецимо из премисе да су Јевреји још увек изабрани народ и друге премисе да ће Други долазак Христов бити за ове данашње Јевреје први долазак, следи да ми и Јевреји данашњи имамо исту веру, односно да су они правоверни. Јер то је логичан закључак: Долази Месија, за нас је то Други долазак, а за Јевреје први, али ето и они чекају управо тог Месију кога и ми чекамо, значи имају веру у Месију у кога верују хришћани

Ту се ужасно лоше изразио МАДА може се оправдати теолошки:

-За оне који буду живи у тренутку доласка Господа (=Судије) та 'премиса, теолошки, може да важи. Јер они нису умрли, а са смрћу престаје шанса за покајање. Дакле теоријски они могу да тада прилико Другог доласка буду неверни Тома. Видеше, покајаше се и спасише се. Дакле они ће се "само" преобразити у трену, али можда има могућност и време д се пре тога покају и буду као неверни Тома јер видеше, и као разбојник који у последњи час задоби Царство.

-И други случај када та премиса стоји је за оне умрле који нису сматрали Христа за Спаситења али ће се спасити! Ако има таквих. Ја мислим да има, јер да нема милијарде људи ће завршити у паклу.

Дакле, чисто теолошки, у ова два случаја владикине речи нису неправославне!

Поводом овог другог - могли би рећи, и додати - а шта ако су се ноги незнабошци па и Јевреји у тренуцима умирања покајали и прихватли Христа? И њих би могли сврстати под владикне рече. Јер владикино "први долазак некима"...па мислио је, наравно, да за живота, пред људима нису прихватали Христа. А ми не можемо мерити време у секунде и делиће секунди када се човек, што влее, 'одваја од душе' (мада је душа човек такође).

Владикине речи нису неправославне!

ПС

Мада, признајем, начин иражавања је 'клизав терен'. Како год мислио је, суштински, да ће се спасити многи Јевреји и Хрвати. Мислим да то не треба нико да искључује....да неће. Или се варам Рођо?

Подели на овим сајтовима

Опет причаш заврзламе. Причаш о појединачним Јеврејима који ће се спасти или неће. Али овде није реч о томе. Реч је о томе да еп. Јован изједначава Други долазак Христов са доласком Месије кога Јевреји чекају. Значи не говори са аспекта одређених конкретних људи, него говори генерално - 

пре 1 сат, Родољуб Лазић рече

Господ када дође да суди свету, КАДА ДОЂЕ МЕСИЈА —ЗА НЕКЕ ПО ПРВИ, ЗА НЕКЕ ПО ДРУГИ ПУТ  — ЗАЈЕДНО ГОВОРИМО ДА ЋЕ УЋИ НА ВРАТА ЈЕРУСАЛИМА

"Заједно говоримо"   значи заједно ми хришћани и ви Јевреји, односи се на хришћане и Јевреје као целине, као групације, као што се на хришћане и Јевреје као групације односи и оно - за неке (тј. за Јевреје) први пут а за неке ( тј. за хришћане) други пут. Не односи се то први и други пут на појединце како ти непотребно правиш заврзламу где је нема. 

Подели на овим сајтовима

Господ када дође да суди свету, КАДА ДОЂЕ МЕСИЈА

Важно напоменути - недвосмислено владика мисли на Једну особу, само да то подвучемо. Дакле он овде искључује непомјаника. Дакле (опет) имаће једни Јевреји свог "месију" којиег су дочекали први пут, али имаће и други јевреји свог Месију, Христа, који ће доћи ПОСЛЕ непомјаника. Аман чалавек? Не долазе они истовремено, то јест један длази ПРЕ! Они који прзнају Христа биће они који НИСУ признали...претходника...а многи ће бити Јевреји од тих који ће признати Христа. То и Предање каже. А то што "генерализује" - па брате не апсолутизје. Генрализује у смислу да мисли да ће се доста добрих Јевреја спасити...не каже ли Предање да ће ноги Јевреју у поледња апокалитична времена да се обрате Христу?

"Генерализује"? Па наравно, мислећи на мноштво јеврејског народа, з акоји нада да ће се спасити. Бре владика није баш толико...човек је студирао кљижевност и често се изражава мало...проитај приступну беседу....ја не философирам, него ти не мош да докучиш човека....црно-бело тумачиш. Не кажем да си злонамеран, али није ти први пут да тешке ствари сведеш у плићак. Сори(ј) Рођао...мЛого те волЕм :)

Подели на овим сајтовима

Ти или се правиш невешт или ништа не разумеш. Причамо два сата и вртимо се у круг. Да, епископ Јован недвосмислено мисли на једну особу, и ту једну Особу, Христа и његов Други долазак поистовећује са доласком првим неког месије кога Јевреји као народ, као целина, чекају (јер Христа и његов први долазак не примају). У томе је цео проблем те реченице, што произилази да је Христос исто што и тај неки други месија кога Јевреји чекају, а православно предање указује да је тај њихов месија анти-месија. 

Подели на овим сајтовима

У томе је цео проблем те реченице, што произилази да је Христос исто што и тај неки други месија кога Јевреји чекају, а православно предање указује да је тај њихов месија анти-месија. 

Па очито твј проблем јер тако грубо тумачиш његове речи.

То јесте страшно да тако тумачиш - владика би сишао с ума да тако мисли. То је крајност коју ни најнеупученији хришћанин не прихвата. Подразумева се да тако није мислио, а шта "произилази" из тако тешких ствари и не баш вешо изречених је друга ствар.

Зато и кажем да је реторички 'клизав терен' и да се изразио тако да даје људима, попут тебе рецимо, простор за погрешно тумачање. Ал' ајде...теби је то "просто"...па није то ни близу простог.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Једини је проблем што је твоје "друго тумаћење" без икакве реалне заснованости, нема упориште у ономе што је СТВАРНО РЕКАО. Јер одмах у наставку каже да "заједно (хришћани и Јевреји) говоримо..." из чега произилази да се и оно "први и други пут" односи на хришћане и Јевреје као целине, да је за једне то први долазак Месије, а за оне друге, хришћане, Други долазак. То је потпуно неспорно.

Добра ти је фора - моје логично тумачење које има јасну аргументацију је погрешно, а право је оно тумачење које се не заснива  на доследној  логици нити аргументима, а и не зна се које је, јер су клизаве ствари, а епископ је песник и треба све то тумачити у кључу метафоричном и загонетном и тако даље и томе слично. Ма сигурно је тако. А још сигурније је да не знаш шта би конкретно могао да кажеш и конзистентно протумачиш оно што је речено, неко тако у круг тераш заврзламе.

Подели на овим сајтовима

Једино што би се евентуално могло додатно закључити је да еп. Јован не дели општеприхваћен став црквеног предања да је јеврејски месија антихрист него и Јевреје, не зна се како, на основу чега, прикључује онима који чекају хришћанског Месију, само не други пут, него први пут.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Ćiriličar рече

@Родољуб Лазић @Bokisd

Рођо, ако ја не обраћам пажљу на куцање, не значи да неке ствари не сагледавам (исправно).

Мало цепидлачите и вадите ван котеста владикине речи о милосрђу, спасењу, помирењу и Јеврејима (тиме и Месији).

И са политичке и са верско-православне стране владика треба да се понаша као "блажене ноге које благовесте мир". Он то и ради (оставимо сад број жртава, причамо о оном што сам овепобројао - опест сте побркали контесте и тражите зачкољице можа не баш спретног изражавања владике).

Христос кад дође други пут, он неће бити НЕмилосрдан - биће Судија, али праведан и може ли Бог а да не муде милосрдан? Дакле то милосрђе не подразумева неправду, нељубав и сл., али н еподразумева ни спасење свих.

А то за Месију неком први неком други длазак? То је мало дискутабилно, али не треба одмах свставати у кривоверје...то задире у питање спасења, и ми не знамо ко ће се спасити. Знам д аимате арсена цитата...то је најлакше, имају и Јехови своје, али није довољан само цитат. Понекад човек и не уме да се изрази како је мислио. Како год, владикине речи ако смо злобни не можемо тумачити као искључиве, дакле ни тада немамо аргументе за тражење кривоверја. Ако смо добронамерни онда можемо тумачити: ми треба да праштамо, да носимо оно Светостефановско испод  камења и Господње испод Крста, да не знају шта раде - морамо и да се чувамо, наравно - и да се надамо да ће се многи покајати, а тиме и измирити са нама и спасити са нама.

Пре свега не смемо да се ГОРДИМО јер смо гране које су накалемљене на КОРЕН, дакле ако ми накалељени можемо да се спасемо благодаћу, могу и они који су отпали од корена (=изабрани јеврејски народ), као и они који су накалемљени, па опет отпали, и могу да се опет накалеме (=Орвати).

И "ко се освети тај се н епосвети" (Николај) - помирење које владика помиње, у Јасеновцу, не мисли он на "братство и јединство" него на многе који ће се покајати (=Орвати) и тиме умањити зло мржње, радити на даљем искорењивању истог.

Морамо знати једно, најважније - мржња хрватског народа ка Србима - НЕ можемо ту мржњу ми Срби да ичупамо из њих! Ни Бог то не може, јер им даје слободу. Они САМИ морају да се изборе са њом! Е, ту треба МИ да им помогнемо. Како? Безкомромисно сведочећи Истину и истину, али са ЖЕЉОМ да они спознају своје промашаје. И да се молимо (ако не са њима) они за њих.

То је то...и сигурно је владика на то мислио...човек кад беседи, није баш лако да буде свака на месту. Патријарх Порфирије, кад говори, некако то ради "на трзаје"...али зато што дубоку у себи промишља и важе сваку реч. То се најјасније види код њега...па и оца му Иринеја.

Не лапрда к'о ми што на уму то на дуруму.

Јој,.... ја мислим да си промашио контекст .... confused1.... јел ми читамо исти текст и извештаје..... ако постоји оно да требамо да будемо свима све и да треба такође да се бавимо икономијом..... то не значи да треба да буде оно од св.Јована Златоустог....."потребна је икономија тамо где се не преступа закон"..... или оно од св.Григорија Богослова...."Довољно и достојно смо икономисали, нити туђе прихватајући, нити своје кварећи, што је особина рђавих економа; него смо на светлост износили плод, и са пажњом га одгајивали, и пред очи свију га износили, као увјек усавршавано"..... анализирај мало ово горе не требамо туђе да прихватамо и своје да кваримо него да мудро износимо своје пред свима и ако треба мало га у неким ситуацијама прилагођавајући али и то има неку своју границу икономије,..... ово са владиком је већ питање и мислим да је већ та његова икономија на коју се позиваш ипак ово од св.Григорија да смо ....."Довољно и достојно икономисали"..... и да треба већ више да износимо на светлост своје и свој плод који са пажњом већ вековима одгајамо у нашој Православној цркви....

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...