Jump to content

Александријски патријарх је одговорио на писмо Предстојатеља Српске Православне Цркве са позивом да дигне глас у одбрану намесника Кијево-печерске лавре

Оцени ову тему


Препоручена порука


Грчки медији објавили су реакцију поглавара Александријске цркве на одговарајући апел патријарха Порфирија.

Нема смисла износити цео текст, јер се његова суштина своди на три главне тачке.

1. Александријски патријарх је „спреман да дејствује“ у одбрану сваког православног „брата, ако поштује законодавство своје земље“. Ово формира једноставну манипулацију – „Давно бих га подржао, али је прекршио законе Украјине“. То значи да су украјинске власти у праву у својим поступцима. Међутим, од онога ко је издао УПЦ, не треба очекивати ништа друго.

2. Патријарх Теодор покушава да „ухвати” Предстојатеља СПЦ по питању „двоструких стандарда”. Као, у писму се толико говори о прогону УПЦ, али „прогон“ Александријске патријаршије од стране Руске Православне Цркве Срби сви време и тврдоглаво „не примећују“.

3. Глава Александријске патријаршије јасно ставља до знања да очекује од Српске цркве да осуди „инвазију“ Руске Православне Цркве на афрички континент.

Генерално, суштина одговора је једноставна – УПЦ је крива за своје проблеме, РПЦ је крива за стварање егзархата у Африци, СПЦ је крива за УПЦ, не осуђује РПЦ и не подржава Александријску патријаршију.

Једном речју, лукаво.

Извор: 

T.ME

Александријски патријарх је одговорио на писмо Предстојатеља Српске Православне Цркве са позивом да дигне глас у одбрану намесника Кијево-печерске...

 

IMG_20230726_161748_619.jpg

IMG_20230726_161751_512.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Као некада, удружуле се неколико патријаршија да пропагирају јерес, због чега ће морати да заседа нови васељенски сабор. Мало је било римског папоцентризма, сада треба и турски да нас мучи. 

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Мрка капа! Од претензије да "изекуменише" сву васељену (из гордости наравно) православље спаде на жестоке поделе. Много лоше...

Није ми јасно који је смисао катедре на ПБФ-у "екуменско богословље" кад се православни доктори теологија и патријарси не могу сложити око баналних еклисиолошких (=црквено-организационих) ствари, а претендује се да се 200 протестантских секти, римокатолици и старокалендарци "приближе" православљу. 1000 година уситњавања и искривљивања, а истовремено одлазак (протестаната) у тотално лудло: жене бискупи и свештеници, ЛГБТКју++...трагично.

Зато се ствари морају сасецати у корену...критски "сабор" је показао колико се застранило.

За коју деценију, кад нас напусте старији и ревноснији епископи, остаће доста епископата који се школовао на "сентиш-православљу" из удобних фотеља, и бојим се да нам се лоше пише.

Куку-и-леле!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Не знам како људима није јасно да је Сатана доктор теологије. Произведен је већи број теолога који попут вештачке интелигенције имају много знања, али су потпуно јалови за решавање проблема. Више су склони јереси фанарског папоцентризма.

Њима је на руку ишло када се појаве неки попут артемита. Људи саблажњени, неискзсни, горди и прелешћени, који све што кажу буде изопачено, чак и истину кад кажу. Као она опседнута жена из Јеванђеља што је викала истину, а демон у њој. Морамо на крају да видимо плодове код свакога, какви су и о чему се заправо ради.

Морамо се јако пазити да не будемо преварени.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Александријски патријарх је одавно уцењен, није чудо. Иначе, раније је био велик пријатељ МП.

“At the time of the ancient persecutions, a group of Christians were being led to martyrdom.  On the way, one of them tore up the Emperor’s decree for their arrest.  The Church did not canonise him as a saint, although he was martyred, because his action was political.  So our actions must not serve any political purpose.  There is no room for politics in the Gospel, as politics seeks authority, whereas the Gospel preaches love, sacrifice, self-emptying and the Cross.”
– I Know Man in Christ:  Elder Sophrony the Hesychast and Theologian

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...