Jump to content

Прогон Православне Охридске Архиепископије у Р. Македонији

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

• Одговори 3.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

MOLITVA ZA UTAMNIČENOG ARHIEPISKOPA OHRIDSKOG - JOVANA

Чуј ме Господе, чуј како ти вапијем иза зидина тамнице моје! Отеше ми Јеванђеље моје, одјејаније моје, панагију и крст мој!

Ходим посрамљен, лишен архијерејског достојанства, одузеше ми сва моја знамења!

Али не могу ми одузети љубав према Теби, молитве које изливам пред Тобом, а ни превелику љубав за Твоју Свету Цркву!

Твој сам смерни слуга, и кротко чекам, али нема више ко да ми донесе Твоје Свете Тајне! ...

Лишен сам и тог великог благослова и како само чезнем да будем удостојен Твојих Свесветих Дарова.

Нема никога да се помоли са мном, али бивам утешен благодаћу Божијом. Чујем молитве верних чеда Цркве Христове које се узносе за мене грешног и њихове молбе за моје помиловање.

Али нико не мари за њих, и све теже речи износе о мени бедном.

Моје утамничење траје из дана у дан, из сата у сат, али нисам сам! Окрепљен Твојим присуством и Твојом благодаћу прихватих вољу Твоју!

Нисам изгубио ову драгоцену и кротку љубав, и молим Ти се за све, а посебно за оне који ме гоне!

Молим Ти се за моје стадо и духовну децу, да их оснажиш у вери и љубави!

Благодаћу и миром који ми дарујеш, не самујем, већ ме светолст Твога благослова изнутра просвећује, богатећи ме неизрецивом радошћу!

Услиши ме Господе, благослови све и покривај десницом Својом! Твоја воља је радост моја!

И да буде милост великог Бога и Спаса нашег Исуса Христа са свима, а Пресвета Богородица да им буде заштитница!

Сети се и мене Господе, и помози ми да свршим дело Твоје у Винограду Твоме!

Амин!

Молитву саставио: Високопреподобни архимандрит Нектарије (Серфес), парох цркве Св. Константина и Јелене – Грчка Православна Црква и председник Удружења за помоћ манастиру Дечани – САД

Равно,нигде брда све је равно...

Подели на овим сајтовима

Одличан текст за Македонске прилике... !!

Интересантно је да се у нашим медијима до сада ..а било је бар 10 месеци времена (колико је Архиепископ у притвору) да се то учини, није појавио ни сличан, а камо ли квалитетнији, текст о суђењу Архиепископу и остатку ПОА... али ето надајмо се чуду и буђењу македонске јавности...

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Одличан текст за Македонске прилике... !!

Интересантно је да се у нашим медијима до сада ..а било је бар 10 месеци времена (колико је Архиепископ у притвору) да се то учини, није појавио ни сличан, а камо ли квалитетнији, текст о суђењу Архиепископу и остатку ПОА... али ето надајмо се чуду и буђењу македонске јавности...

Хришћански је и људски надати се.. и у чудо - наравно... Али је такође људски и исто тако хришћански видети истину и рећи ''од тога нема ништа'' ...

Још је хришћанскије препознати код себе погрешну поставку ствари.. овде мислим на ''Нас'' као заједницу у оквиру СПЦ.. Није за чуђење што не постоји никакав сличан текст или студија у српским медијима.. Међутим не да чуди ...НЕГО БОЛИ.. и крвари рана, зашто нечег сличног нема из саме СПЦ... бар од појединаца... редовно ..или бар често ..или бар понекад...

Овако само мук... наликује безнађу... где је ту Црква?

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

logo%20fokus.JPG

Да престане непоштовање
верских слобода

Светске цркве у одбрани Вранишковског

Валентина Стојанчевска

У клупе кривичног суда у Скопљу, 17, 18 и 22. октобра, са још осамнаест свештеника, монахиња и верника, сешће Јован који се сада налази у притвору затвора ''Скопје''; Сви оптужени за прање новца и финансијски тероризам

Ослобађање Архиепископа Јована и прекид прогона Охридске Архиепископије, од Владе Р. Македоније и претседника Ђорђа Ивановог, затражио је Светски савет цркава, којег чине чак 349 православних, католичких и протестантских цркава. Захтев македонским институцијама достављен је двадесетак дана пред почетак суђења у случају названом ''расколник'' у коме је за прање новца окривљено 19 припадника П. О. Архиепископије.

''Осуђујемо незаконито затварање Архиепископа Јована и непрестани прогон чланова Охридске Архиепископије као и блиских рођака Архиепископа.

Упућујемо позив влади Р. Македоније, да без одлагања ослободи Архиепископа Јована и прекине сваки даљи прогон Православне Охридске Архиепископије.

Захтевамо од власти Р. Македоније, да уважи основно људско право на слободу вероисповести, гарантовано Универзалном Декларацијом о људским правима.'', наводи се у саопштењу Светског савета цркава, из кога се још и позива на организовану посету Архиепископу Јовану.

Из Светског савета цркава још информишу да су писма већ достављена на адресе Високог комесара за људска права при Уједињеним нацијама, специјалног известиоца за верске слободе при Уједињеним нацијама као и претседнику Р. Македоније, и да је у њима изражена забринутост поводом ''флагрантног угрожавања верских слобода''.

У клупе скопског кривичног суда17, 18 и 22. октобра, са још осамнаест свештеника, монахиња и верника, сешће Јован који се сада налази у притвору затвора ''Скопје''; Сви оптужени за прање новца и финансијски тероризам.

- Процес још није ни почео а део надлежних институција се већ ставио на страну ''мпц'', назвавши акцију МУП-а против нас, именом ''Расколник'', када је добро познато да нас једино ''мпц'' тако назива, чиме се уједно и крши принцип секуларности - каже отац Давид, један од окривљених.

Отац Давид објашњава како су сви окривљени, као и он сам, прогоњени једино из разлога уплате од 80 000 евра на рачун законски регострованог Удружења за унапређење верских слобода ''Анастасија''.

- Удружење је потписало предуговор са конкретном фирмом, о куповини тачно одређеног простора у Скопљу. Према дефиницији, ''прање новца'' и ''финансијски тероризам'' подразумевају нешто сасвим друго. Непознато је порекло новца и средстава, обично потичу од трговине дрогом, оружјем и не зна им се намена и циљ. Овде се апсолутно зна ко је уплатио новац – каже Отац Давид.

Он још додаје да такав ''криминал'' за који се терете припадници П.О. Архиепископије, врше сви јер се на идентичан начин финансирају и сва остала удружења грађана у републици као и све политичке партије.

Из ПОА још наглашавају да монтирани судски процеси и прогон против Архиепископа Јована имају историју дужу од 10 година а све ради различитих верских убеђења. ''Амнести интернешенал'' је још 2005. Прогласио Архиепископа Јована за ''затвореника савести''.

Православна Охридска Архиепископија још увек није регистрована као верска заједница, чему иста види разлог у заштити монопола ''мпц'' од стране државе на рачун свих осталих.

Осим Светског савета цркава, протеклих година за непоштовање верских слобода у Р. Македонији реаговао је и амерички Стејт департмент, указујући на неимплементацију новог закона о регистровању верских заједница као и о постојању верске дискриминације. Исте примедбе су се нашле и у одвојеним извештајима ''Фридом хауса'' и Уједињених нација, одакле је још и указано да верска дискрининација према верским мањинама, директно спречава интеграцију Македоније у ЕУ.

Подели на овим сајтовима

logo%20fokus.JPG

Да престане непоштовање
верских слобода

Светске цркве у одбрани Вранишковског

Валентина Стојанчевска

Требало би обавезно имати у виду да је текст, који се појавио у Скопском недељном политичком магазину ''Фокус'', који на један за македонске прилике, ретко објективан начин описује тренутно стање у коме се налази ПОА и њен Првојерарх - Архиепископ Јован, директно преведен са македонског на српски језик, онако како га је сам аутор замислио.

Он као такав ипак садржи непотпуне податке и непрецизно ословљавање неких личности из ПОА, о којима говори. Узрок томе је непотпуна обавештеност али и свесне неправилне конструкције како текст не би наишао на цензуру. Међутим и такав какав је, позитиван је и обећавајући моменат за Скопско и Македонско новинарство и својеврсна је лекција колегама у Србији, који ни за 10 година нису успели да напишу ама баш никакав самосталан и аутентичан текст на ову тему, а колико смо се само наслушали прича о некаквом истраживачком новинарству.

Подели на овим сајтовима

Da li su ikada organizovani neki prosvjedi u Srbiji (Beogradu) povodom zločina Makedonske vlade nad Arhiepiskopom Jovanom?

Velika je muka stradalnog episkopa.

On ima probleme sa kičmom i ima dijabetis, a pod strogim je režimom. Samo sat vremena ima van ćelije dnevno da protegne noge.

Ne mogu da ga posećuju (majci i sestri je to zabranjeno). Pet meseci ga niko nije posetio.

Zabranjeno mu je da čita. Dobio je neke knjige na grčkom koje su mu oduzete dok sud ne utvrdi da li može da ih čita. Naravno to dok sud utvrdi prođoše meseci...

Zločin makedonske vlade je nezapamćen u svetu u novijoj istoriji Evrope, prema nekom svešteniku.

Mislim da je svakako vreme za neku akciju.

Ako ima ljudi kojima je mila pravda, a ne boje se da to pokažu...

adresa Makedonske ambasade je...

Gospodar Jevremova 34, 11000 Beograd

Možda bi bilo dobro da se prosvjeduje (naravno organizovano i uz dozovlu vlasti).

Nekako me ovo nečinjenje i slušanje vesti o stradalnom episkopu dovodi do tačke kada se pitam "šta dalje?"

Makedonska vlada je odgovorna za zločin, tako da po meni jedan prosvjed bi i te kako bio razložan i svrsishodan.

ovo je kontakt makedonske ambasade u Beogradu..

Tel: 011/328 49 24

Fax: 011/328 50 76

E-mail: [email protected]

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Мислим да је ово одавно требало урадити..а исто тако мислим и да је томе морала претходити организована посета или покушај посете Архиепископу у затвор, од стране Саборске или Синодалне делегације епископа..

Опет да се понови и опет и опет..тај човек је други по части у СПЦ, а има и Српски пасош тако да не помињем само каква би реакција била да има (намерно нећу поменути амерички ), ево рецимо бугарски пасош..

Треба да схватимо да држава Србија осим пореза, казни, и свакојаких других намета ... тренутно нема ама баш никакав други смисао постојања..

Подели на овим сајтовима

Ja predlažem da ovdje napravimo jednu peticiju, i da istu uputimo na mejl Makedonske ambasade u Bg

Браво.. и то је нешто на крају, кад се ништа друго не чини..

Пазите за пар дана почиње суђење целој Цркви у Македонији .. а овде ни вест...

Подели на овим сајтовима

Петиција, потписи са подацима, оно бр.лк., паљење свећа испред Македонске амбасаде.... Молебани за ослобађање... све је то могло бити до сада ..бар једном.. Овако... минус невиђених размера..

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...