Jump to content

Дара из Јасеновца

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 26. 2. 2021. at 14:08, Branka62 рече

Nešto ih baš i nema. Ako me sećanje dobro služi, poslednje što je bilo su poplave pre 4 - 5 godina a i to u okolini. Tako da moje pitanje i dalje stoji

Expand  

Da, bile su to bas velike poplave i u celoj Srbiji, i bilo je i secam se jos dve takve slicne poplave pre desetak i vise godina, pa manje ili vece oluje koje su se srucile na Smederevo i pravo da ti kazem ja se secam i jedno 2 ili 3 zemljotresa i bas treslo, proveli smo celu noc na ulici.

Pa, i ratovi su takodje slicne katestrofe kao zemljotres i prosli smo svi rat 1999g, bilo je u Smederevu, bombardovali su par puta naftne rezervoare i zeljezaru i most na dunavu i bilo je bas strasno, recimo ovde kod Vucaka je bila raketna baza i neke od prvih raketa koje su pale na Srbiju bile su na tu raketnu bazu, pricao mi drugar koji ima kucu tu odmah oko kilometar od baze da je video raketu koja je pogodila bazu :

Tako da uvek ima nesto putem cega nas Bog malo podseca i opominje i promislja o nama.

Подели на овим сајтовима

On 26. 2. 2021. at 13:05, Bokisd рече

Pa sve sto postoji je pod Njegovim promislom, valjda ako je to sve stvorio i ako je samim time Stvoritelj, zar onda nije ocekivano i da treba da brine i pazi i promislja o toj Svojoj tvorevini koju je i stvorio iz nicega i nistavila i dao joj je postojanje.

Tako da te tektonske ploce ako se pomeraju kod zemljotresa, to je samo posledica, uzrok je naravno u tome sto Bog putem zemljotresa i slicnih prirodnih pojava upozorava ljude da paze na sebe i svoje grehove i slicno.

Expand  

Ма јок ово нема везе с мозгом шта причаш. Бог не помјера тектонске плоче као што не помјера небеска тијела. То су све природни поцеси. У прошлости су исто мислили да је еклипса знамење времена којим Бог шаље некакво упозорење након чега с могу десити некакве елементарне непогоде, али ми знамо данас да је еклипса предвидив и периодичан феномен, који се може математички тачно предвидјети у секунду. 

Ништа од природних појава нема никакве везе са Божијим упозорењима. Оне су све узрочно посљедичне, и узроци нису моралне него физичке природе. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 26. 2. 2021. at 14:37, Bokisd рече

Da, bile su to bas velike poplave i u celoj Srbiji, i bilo je i secam se jos dve takve slicne poplave pre desetak i vise godina, pa manje ili vece oluje koje su se srucile na Smederevo i pravo da ti kazem ja se secam i jedno 2 ili 3 zemljotresa i bas treslo, proveli smo celu noc na ulici.

Expand  

Boki, ne vrdaj:mahmah:.  

Ako baš hoćeš, sve to što si pomenuo je mala maca u odnosu na zemljotrese, cunamije...koji odnesu heljade žrtava. Tako da, po 3. put pitam i nadam se onome "treća sreća"

Kakvu ti pouku izvlačiš iz toga da Smederevo nije izloženo prirodnim katastrofama? Smederevci su bez grehova (ili makar bez velikih); Bog zaboravio na Smederevce; još nije stigao red na Smederevce (da stradaju za nauk drugima)?"

On 26. 2. 2021. at 14:37, Bokisd рече

i ratovi su takodje slicne katestrofe kao zemljotres

Expand  

:scratch_head:

Подели на овим сајтовима

Што се тиче реаговања природе, слажем се са Џастиом али уз ограду јер не можемо сигурно увек знати разлог реакције природе. Сигуран сам да је због греха и зла али не увек. Лепо каже Господ за оне што су погинули у кули да нису најгрешнији. Боље је зауставити се ту.

Подели на овим сајтовима

On 26. 2. 2021. at 13:54, Bokisd рече

ima ono da se pametan covek uci na tudjim greskama, tako onda i ovde analogno, neki drugi grad je nazalost pogodjen zemljotresom i mi cemo izvuci zakljucke i pouke i za nas na osnovu toga kako su stradali ljudi tog grada i to je ovo sto kazes, stradanja za nauk drugima.

Expand  

Ovo nema veze sa životom:) ( sa ljudskom psihologijom) - nikada ljudi ništa na taj način ne bi naučili  Evo, ti imaš, ako se ne varam, dvoje dece. Da li ti je ikada palo na pamet kažnjavanje deteta koje ništa nije skrivilo da bi iz toga ono drugo , koje je krivo, nešto pametno naučilo. Nadam se, ama ubedjena sam, da tako nešto nikada nisi uradio

Expand  

Pa kazem pametan covek koji malo vodi racuna o sebi i svojim postupcima ce se nauciti i na tudjim greskama, nece svi ali glavno pitanje je zasto se ne ucimo i na tudjim greskama i ovo pise nas Ivo Andric :

Pametni ljudi uče se na tuđim greškama, budale na vlastitim.

Ne znam, nisam pametan zasto je tako, pa i ja sam se tesko ucim na tudjim greskama, iako je to nekako logicno i realno, jer vidimo mnoge koji prave neke odredjene greske i opet iako znamo da mozemo da dodjemo u slicne situacije kao i ti ljudi, opet ne razmisljamo kako da izbegnemo slicne greske kao ti ljudi.

Pomesala si me sa nekim drugim, nemam dece. Ne znam sta da kazem, ali je primer drugaciji, kaznjavas dete koje je nesto skrivilo i pravedno je kaznjeno i onda i drugo dete zna ili oseca da ce i ono biti kaznjeno ako napravi istu stvar.

Подели на овим сајтовима

On 26. 2. 2021. at 14:18, Branka62 рече

Ko je , u primeru sa tvojom decom, pametan te se uči na tudjim greškama? Dete koje je napravilo prestup a ostalo nekažnjenu, i ne smo što je ostalo nekažnjeno već je drugi kažnjen umesto njega ili dete koje nije pogrešilo a kažnjeno je (za tudji prestup)?

Expand  

Pa, naravno da je primer da se kaznjava dete koje je napravilo prestup i to je pravedno (kaznjavanje,.... kojom kaznom zavisi i od velicine prestupa, zar ne), i onda i drugo dete na tom primeru zna da ce i ono biti takodje kaznjeno ako napravi isti prestup. Sad da li ce ili nece napraviti isti prestup iako je videlo da je za taj odredjeni prestup kaznjen njen brat, sestra, to je vec drugo pitanje.

I, to ovo u Pismu u Lk. 13, 1-5,.... i taj primer da se pametan uci na tudjim greskama.

Подели на овим сајтовима

On 26. 2. 2021. at 14:51, Bokisd рече

Pa kazem pametan covek koji malo vodi racuna o sebi i svojim postupcima ce se nauciti i na tudjim greskama, nece svi ali glavno pitanje je zasto se ne ucimo i na tudjim greskama i ovo pise nas Ivo Andric :

Expand  

Ali ovo je sasvim nešto drugo od "Bog   satre nevine da bi se drugi opametili". Ovde čovek gleda kako drugi greši i strada zbog svojih grešaka, te zaključuje da ne treba grešiti. 

To i sam kažeš

kaznjavas dete koje je nesto skrivilo i pravedno je kaznjeno i onda i drugo dete zna ili oseca da ce i ono biti kaznjeno ako napravi istu stvar.

Expand  

a ne kažnjavaš nevino dete za grešku onog koje je grešku napravilo.

Подели на овим сајтовима

On 26. 2. 2021. at 14:50, Вилер Текс рече

Што се тиче реаговања природе, слажем се са Џастиом али уз ограду јер не можемо сигурно увек знати разлог реакције природе. Сигуран сам да је због греха и зла али не увек. Лепо каже Господ за оне што су погинули у кули да нису најгрешнији. Боље је зауставити се ту.

Expand  

Кад се икад нека тешка елементрна непогода десила, ми не можемо знати да ли је због гријеха или не. Просто немамо механизам да процјенимо и закључимо да је некаква трагедија била изазвана натприродном појавом. То остаје у домену нашег несазнања и мистерије, и безвезе је било кога осуђивати да је испаштао због своје грешности а поготово сваку елементару непогоду доводити у везу са грешношћу оних који су страдали. На површини те појаве знамо да су природе, али у дубини има ли неког моралог разлога нама није могуће докучити и с тога није вриједно их ни помињати у том контексту. 

Иначе идеја да се страда ради грешности је старозавјетни морал. Исус и многи мученици су стадали невини, тако да се може рећи да је хришћанскије тврдити да неко страда на правди Бога него на кривди. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 26. 2. 2021. at 14:45, Branka62 рече

Boki, ne vrdaj:mahmah:.  

Ako baš hoćeš, sve to što si pomenuo je mala maca u odnosu na zemljotrese, cunamije...koji odnesu heljade žrtava. Tako da, po 3. put pitam i nadam se onome "treća sreća"

Kakvu ti pouku izvlačiš iz toga da Smederevo nije izloženo prirodnim katastrofama? Smederevci su bez grehova (ili makar bez velikih); Bog zaboravio na Smederevce; još nije stigao red na Smederevce (da stradaju za nauk drugima)?"

Expand  

Ne vrdam, stvarno, jer pricamo o prirodnim nepogodama i katastrofama u tom smislu kako Bog kroz te prirodne opomene promislja o nama ljudima tj. sta to znaci i kako mozemo da izvucemo neku korist (duhovnu) za nas same.

I, u tom smislu Smederevo su zadesile prirodne nepogode i slicno i kao i kod katastrofalnih zemljotresa mogu da pokrenu coveka na razna razmisljanja o sebi i zivotu,.... duhovna, filozofska, zivotno preispitivanje i slicno.

Da li je Bog zaboravio na Smederevce i ljude u njemu, sigurno nije, ali pitanje 'sudbine' jednog grada i svih ljudi u njemu je sigurno razlicito u tom promislu Bozijem za svaki neki drugi poseban grad i ljude u njemu. I, zasto Smederevo nije bilo izlozeno nekoj vecoj prirodnoj katastrofi dok je recimo Skoplje izlozeno, e to je vec pitanje za duboko teolosko i versko razmatranje i mozda se odgovor krije u tim stihovima u Lk. 13, 15 i nekim drugim stihovima.

Ali, ona prica da se pametan uci na tudjim greskama moze analogno da se primeni i na ovo oko price o Smederevu i nekom drugom gradu koji je stradao od zemljotresa.

Подели на овим сајтовима

RS.SPUTNIKNEWS.COM

Америчка академија филмских уметности и наука објавила је списак филмова који се разматрају за кандидатуру у категорији Најбољи филм, и на том...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Nešto ih baš i nema. Ako me sećanje dobro služi, poslednje što je bilo su poplave pre 4 - 5 godina a i to u okolini. Tako da moje pitanje i dalje stoji

Ovo nema veze sa životom:) ( sa ljudskom psihologijom) - nikada ljudi ništa na taj način ne bi naučili  Evo, ti imaš, ako se ne varam, dvoje dece. Da li ti je ikada palo na pamet kažnjavanje deteta koje ništa nije skrivilo da bi iz toga ono drugo , koje je krivo, nešto pametno naučilo. Nadam se, ama ubedjena sam, da tako nešto nikada nisi uradio.

Expand  

Da, ali može da bude opomena, da se javi strah Božiji i vidi koliko smo slabi, a nismo svesni...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

On 26. 2. 2021. at 15:01, Branka62 рече

Ali ovo je sasvim nešto drugo od "Bog   satre nevine da bi se drugi opametili".

Expand  

Jel si sigurna da Boki misli da bilo ko nevin strada u tim katastrofama?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 26. 2. 2021. at 18:14, Avocado рече

Jel si sigurna da Boki misli da bilo ko nevin strada u tim katastrofama?

Expand  

Ja tako razumela. Naveo je

gde lepo piše

"Poneko biva privremeno napušten radi popravke drugoga, da bi se drugi, gledajući na njega (na njegovo stradanje), vaspitavali.."

Подели на овим сајтовима

On 26. 2. 2021. at 15:01, Branka62 рече

Expand  

Ali ovo je sasvim nešto drugo od "Bog   satre nevine da bi se drugi opametili". Ovde čovek gleda kako drugi greši i strada zbog svojih grešaka, te zaključuje da ne treba grešiti. 

To i sam kažeš

kaznjavas dete koje je nesto skrivilo i pravedno je kaznjeno i onda i drugo dete zna ili oseca da ce i ono biti kaznjeno ako napravi istu stvar.

Expand  

a ne kažnjavaš nevino dete za grešku onog koje je grešku napravilo.

Expand  

Pa gde je napisano da Bog satire nevine, ja ne znam da sam to negde napisao u nekoj poruci, jedino da je doslo do nekog nerazumevanja izmedju tebe i mene u vezi ovoga sto pricamo,...... pa, vidis da i sam napisao gore da ne pricamo o kaznjavanju nevinih i to je od pocetka postavka stvari....

.... nego je bilo da se desavaju te prirodne nepogode zbog greha, ..... znaci prva postavka je zbog greha se desava i onda ne kaznjava nevine..... drugo smo onda raspravljali o tome da mozemo da izvucemo pouke za sebe uceci se na tudjim greskama i to sam povezao po analogiji sa pricom oko zemljotresa.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...