Jump to content

Дара из Јасеновца

Оцени ову тему

Препоручена порука

По изворима које сам ја имао прилике да читам, у Јасеновцу је убијено укупно око 60-65.000 људи. Од тога 7.000 етничких Хрвата, око 500 Словенаца, а остали су Срби, Јевреји и Роми. Наравно, Срба је највише (иначе, Јевреји нису уопште занимали усташе у почетку; нацисти су морали да натерају Павелића да почне и њих да их прогони, пошто су њега занимали само Срби и како их се отарасити).

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Марек рече

Da li odlazak u Jasenovac automatski znači stopostotan uvid u stopostotno verodostojnu informaciju o broju poginulih u njemu?

Pa da... cim udjes otovre ti se cakre i spoznas sve sto ti je potrebno da smaras ljude po forumima i da se pravis na velikog srbina jer si- bio u Jasenovcu (uuuu jeboteee... svi su se najezili od ideje da je Teks Viler bio u Jasenovcu). Na izlazu ti daju diplomu "doktor za jasenovacke cinjenice" i onda te puste na forume da siris to jevandjelje...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Марек рече

Da li odlazak u Jasenovac automatski znači stopostotan uvid u stopostotno verodostojnu informaciju o broju poginulih u njemu?

Значио би то да му је стало. Али није му стало. Само лупета неку паризанску причу а ти му суфлираш.

Подели на овим сајтовима

Ja ne znam brojke i ne bih o njima, znam da na obe strane povećavaju svoje a smanjuju tuđe. 

Međutim, od istih ljudi od kojih sam čuo milionske brojke čuo sam da korona ne postoji, da će treći svetski rat 2018., da vakcine izazivaju autizam, tako da... Ne bih dalje.

Svakako, i jedan izubljen život je mnogo.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, cloudking рече

Pa da... cim udjes otovre ti se cakre i spoznas sve sto ti je potrebno da smaras ljude po forumima i da se pravis na velikog srbina jer si- bio u Jasenovcu (uuuu jeboteee... svi su se najezili od ideje da je Teks Viler bio u Jasenovcu). Na izlazu ti daju diplomu "doktor za jasenovacke cinjenice" i onda te puste na forume da siris to jevandjelje...

Ако те интересује музика.идеш на концерт.

Ако те интересује геноцид над Србима идеш у Јасеновац.

Тебе очигледно тема геноцида не занима чак ти и смета. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Вилер Текс рече

Тебе очигледно тема геноцида не занима чак ти и смета.

Ocigledno... :pop:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ioan рече

Citam komentare o filmu na jednom hr portalu i ne mogu da dodjem sebi. Bezdusan i besraman narod. Oni bi sve to rado ponovili samo da im se da sansa.

Na kom, daj da vidimo.

To ne treba da iznenadjuje, imas  i tamo "prosecne  srbende" i "tekse vilere" kolko oces...

Подели на овим сајтовима

Dobro, Tekše, onda ovako. 

Dođi u Čurug sledećeg vikenda. Održava se festival, prisećamo se prvog sletanja vanzemaljaca na zemlju. Kako ćeš znati da su u Čurugu bili vanzemaljci, pitaš se?

Okačićemo tablu "Ovde su sleteli vanzemaljci, njih 24." i videćeš parče zemlje uokvireno crvenom trakom.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Марек рече

Nažalost, daleko si od toga da shvatiš šta pokušavaju kritičari da ti dokažu.

Film je na masu ljudi koji nisu bili u Jasenovcu ostavio utisak nedorečenosti, neadekvatnosti, traljavog izvođenja... A baš je na njih trebalo da ostavi upečatljiv utisak. Taj čovek koji je bio tamo može da uporedi film i pravo iskustvo pa da da sud, ali svi koji su gledali film a nisu bili tamo mogu da se oslone na film. A film to ne uspeva da im prenese, jer je pao na tom zadatku, iz nekoliko razloga. O tome ti mi pričamo. Film nije potresan jer je scenario nedovoljno dobar, a za njim i režija i gluma. Film je koncipiran kao poligon za raspravu i iznošenje brojki radi onesvešćivanja protivnika sramotom, a ne kao kontemplacija na temu rata, stradanja, bezrazložnog ubijanja miliona ljudi, šovinizma... 

Ma razumem ja to dobro, nego ne moze da se uporedjuje Sindler i Holokaust i Jevreji i Dara i Genocid i Srbi, za Holokaust svi vec znaju vrlo dobro i koliko je bio surov i paklen i snimano je toliko dokumentarnih i igranih filmova, dok za nas to ne znaju, cak imamo i stigmu satanizovanja iz ratova 90' i zato i treba predstaviti obim zlocina koji se desio u Jasenovcu ,.....ali i pored toga prica ovaj preziveli da je u Dari surovost i pakao Jasenovca cak i ublazen,.... evo, recimo predlog, ne mora tokom nekog buduceg filma biti toliko scena nasilja, dovoljno je da obrade kada su se ustaski zlocinci takmicili ko ce vise i surovije da pokolje Srba za jedan dan i da to obrade u stilu holywood produkcije i da se svi ispovracamo kao onaj nemacki vojnik u filmu,.... i onda sve ostalo moze dalje kako si zamislio...

Ja mislim da Dara drugacije nije mogla biti koncipirana kao prvi film o ovoj tematici, i da nije tako koncipiran ne bi ni postigao trenutni cilj da se prica o zlocinima i genocidu koji je pocinio ustaski rezim nad Srbima u NDH.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Марек рече

@Bokisd Ok, hajde onda da ne dižemo film u nebesa samo zato što je prvi koji obrađuje temu stradanja Srba, nego da popričamo objektivno o njemu?

Ha! Dobra fora :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bilbija рече

Sve je to dobro znano srpskim nacionalistima. Spremni smo za pokret, cekamo samo pravi momenat ...

OVO je suština svega, OVO, dragi foumaši i analitičari vaskolikoga neta!

Idi ti, nedovoljno obrađeni panju, pokreći se i vraćaj kome šta treba, ALI NEMOJ DA TERAŠ DRUGE LJUDE U TO, RAZUMEŠ?!

Ja sigurno neću da idem, da ostavim sutra svoje dete bez oca ili još gore, da teram njega da ide da vraća dugove njegovih mrtvih pradedova, razumeš??? NEĆU da idem i ostavim sve iza sebe samo zato što je nekom ko je isti kao ti rešio pre sto godina da ubije nekog zato što je međa njegove "države" na pogrešnom mestu, jel shvataš? Ako si spreman da biješ neverending bitke idi sam, ne stavljaj tuđe živote u svoje ruke, sram te bilo!

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Марек рече

Ja ne znam brojke i ne bih o njima, znam da na obe strane povećavaju svoje a smanjuju tuđe. 

Međutim, od istih ljudi od kojih sam čuo milionske brojke čuo sam da korona ne postoji, da će treći svetski rat 2018., da vakcine izazivaju autizam, tako da... Ne bih dalje.

Svakako, i jedan izubljen život je mnogo.

Ma koliko se brojevi menjali to ne menja činjenicu da su Srbi najviše stradali.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...