Jump to content

Дара из Јасеновца

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Вилер Текс A sto je vama toliko neophodno da se film svima svidja? Sto ne mozete u filmu da uzivate isto kao sto mnogi uzivaju u Boju na Kosovu na primer, iako ni taj film nije "filmski" bas najbolji?

Vidis bas ta operisanost od prihvatanja drugog misljenja vas toliko cesto stavlja u istu ravan sa komparacijom koju sam vec napravio... isti ste ko naprednjaci majke mi. Ko od iste majke...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Sećam se kad je pre par godina izašao onaj smešni uradak zvani "Balkanska međa". Prijatelj me je molio da idemo da ga odgledamo i ja sam, ne mareći da baš vidim o čemu se u filmu radi, više zbog njega, otišao da ogledam to mnogo hvaljeno čudo srpske kinematografije.

Kad tamo - sva moguća opšta mesta, šmira, priča koja klizi ka patetici, jako predvidljiv i neubedljiv film. 

Međutim, moj utisak je bio daleko drugačiji od utiska ostalih ljudi u sali, plaču ljudi, uzdasi, jecaji, neka gospođa kritikuje zaposlene u sali što su dozvolili da se unesu kokice i da je šuškanje omelo u gledanju "remek dela" 😁

E sad, ne znam zašto sam ovo ispričao, ali ipak znam. 😁

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, cloudking рече

image.png

1. Zavisi od škole :D da ne dodajem države i godine u kojoj su se pohađali časovi :D 

2. Tačno. Ali i nije prikazan pun efekat horora, em nema potrebe, em je nemoguće :D

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, cloudking рече

image.png

пре 19 минута, sanja84 рече

e ovo je istina

По речима сценаристкиње, филм је замишљен и рађен из угла детета, Даре и остале деце.  Није то само пуко приказивање насиља, деца су то гледала! Није баш тако једноставно као што овај горе прича јер је у питању дечја психологија. Не кажем да није могло боље и по мени недостаје драматизације и ефеката, глума појединаца није баш на врхунском нивоу али овај је у коментару потпуно омашио смисао филма па је и коментар промашен. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Просечан србенда рече

По речима сценаристкиње, филм је замишљен и рађен из угла детета, Даре и остале деце.  Није то само пуко приказивање насиља, деца су то гледала! Није баш тако једноставно као што овај горе прича јер је у питању дечја психологија. Не кажем да није могло боље и по мени недостаје драматизације и ефеката, глума појединаца није баш на врхунском нивоу али овај је у коментару потпуно омашио смисао филма па је и коментар промашен. 

Nije urađen iz perspektive deteta jer prikazuje događaje mimo detetove pažnje i vidokruga. Možda je dete glavna uloga ali POV nije sktriktno njen, a to se najbolje vidi po tome što ona nije narator filma, nemamo njenu interpretaciju događaja kroz naraciju.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Марек рече

Nije urađen iz perspektive deteta jer prikazuje događaje mimo detetove pažnje i vidokruga. Možda je dete glavna uloga ali POV nije sktriktno njen, a to se najbolje vidi po tome što ona nije narator filma, nemamo njenu interpretaciju događaja kroz naraciju.

Добро кад ти кажеш да није онда није.

Моного си изгледа играо видео игрице, фрст прсон шутинг са нарацијом:))

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, cloudking рече

Nisam zajedljiv samo uocavam sablone ponasanja kod ljudi sa slicnim mentalnim sklopovima, vaspitanjem i pogledima na svet.

И ја уочавам образац понашања код тебе који је сличан свим апатридима и урбаноидима. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Просечан србенда рече

Добро кад ти кажеш да није онда није.

Моного си изгледа играо видео игрице, фрст прсон шутинг са нарацијом:))

Ne, gledao sam filmove 😊 znam šta je POV, narator, sve su to stvari vezane za film i kada pričamo o filmu treba ih znati.

Подели на овим сајтовима

Давно беше, у врем мог обраћања Богу - а ово се десило тачно на св. Василија Острошког- стигао сам у Острог увече 11. маја. Никада нешто слично нисам видео. Вече је, на разгласу иде "Небеска литургија", св. Владике Николаја. Манастирска порта је била пуна људи који су лежали по земљи покривени ћебадима. Не претерујем, људи су лежали као сардине, тако да се морало прелазити преко њих. Сваки педаљ је био заузет. Конаци пуни, по поду све пуно, људи и између кревета, испод металних посуда за палење свећа леже људи. Нестварно.

Сутредан сам пјешице силазио доле ка оном селу, на пут Подгорица-Никшић. Одоздо су ишли људи, онако у групицама. Одједном, не размишљајући о томе, имао сам неку "визију", духовну - тишина, тишина каква је вероватно била на Велику Суботу, страшна тишина и нејасне-јасне слике, како људе убијају маљевима и бацају у јаме.

Знао сам да је то јасеновац, али није ми било јасно зашто сада и откуда изненада. Мене је мучило животно питање, поред смисла: где извире зло? Ко надахњује људе на зло? Та питања се ме привела Цркви...и сада, силазећи са Острога видим како зли људи убијају недужне.

Све мој ебиће се потресло, сзе су наврле, али у сусрет ми идоше неки људи, одоздо, и ја брже-боље скренух н аоближњи путељак на не виде сузе. Стао сам мало даље и посматра доле пколиш. Стајао сма усправно као да посматрам низине,а уствари сам горко плакао сав потрешен. Касније сам нашао одговоре и смисла и источниа зла - нараво у Цркви и учењу Цркве.

Филм нисам гледао, не могу ни да коментаришем, али уопште не сматрам да Срби имају данас велике глумце и велике редитеље. Сматрам да за пројекте ове величине и значаја за наш народ треба да се покрене велики пројекат. Са великим новцима и да се финасира од джаве. Да се ангажују и наши и светски глумци и филсмки стручњаци.

Такође сматрам, да овакве теме не треба да се обрађују метафорично ни у којем сгменту, већ буквално! И, такође неизоставно треба да се обради феномен конвертитства - порицање свог идентитета као порив који неминовно, неизотавно рађа зло које је вероватно веће него код оних који нису конвертити. То с еможе постићи, рецимо, праћењем судбине неких од крвника. Све у свему, не верујем да је филм имао и срдстава, нити да су људи који су изнели пројекат то обрадили целокупно.

Филм о јасеновцу треба и мора да буде макар у рангу "Шиндерове листе", а редитељ макар у рангу Спилберга. Ма шта мислили о Спилбергу, поседује невероватне редитељске таленте.

Све у свему, ипак, хвала Богу, покреће се...мада треба одредити прјекат где би се укључила држава, Црква, стручњаци за конвертитство...јер то је феномен пакла, којем се мора посветити пажња.

Подели на овим сајтовима

Rešio čovek post hoc da potvrdi bar deo kritika...

RS.N1INFO.COM

Reditelj filma "Dara iz Jasenovca" Predrag Antonijević rekao je da će nakon filma, u istoimenoj...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Просечан србенда рече

razumljivo, ali istina jeste da se film sastoji samo od ubijanja..što je u suštini i rađeno po istinitoj priči...

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...