Jump to content

Дара из Јасеновца

Оцени ову тему

Препоручена порука

WWW.RTS.RS

Из породице Радована Чекића чак девет чланова није се вратило из Јасеновца. Због тога му је драго...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Марек рече

Upravo si izazvao VELIKI RESET moje patriotske neosvešćenosti. 😂

Šalu na stranu, nadam se da onakav moj komentar neće da izazove loše reakcije jer sam uradio najnormalniju stvar na svetu, prokomentarisao sam jedan film. 😊 Mislim da tu ima par aspekata na kojima mora da se poradi da bi film stvarno uradio ono što treba a ne da ga voršipujemo samo mi koji smo bukvalno fizički povezani sa njim. 

Kraj. Tačka. 😁

Jedan moj prijatelj (vernik, Poukas, bivsi clan administracije) je dao slicnu ocenu

image.png

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, cloudking рече

Ja na zalost nisam bio u mogucnost da gledam veceras ali ovih dana cu sigurno.

A sto se tebe tice nakon ove ocene mogu samo da zakljucim da si pljunuo na sve srpske zrtve u jasenovcu i da si drugosrbijanac koji mrzi svoj narod i koji nema trunku postovanja prema mucenicima koji su tamo izgubili zivote.

Tacka. Kraj.

Ni ja nisam mogao na početak

Video sam samo kraj

A ne daju da se premota 

Tako da čekam da se pruži druga prilika

Marko Janketić odlično igra onog ....monstruma Luburica

I glavni lik ustase je dobar glumac

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Марек рече

Da dam par utisaka, mada nisam mogao da odgledam ceo film.

Ništa epohalno nisam video, a nadao sam se da će bar scene koje će da prikažu intenzitet i stravičnost života i smrti u logoru da budu potresne. Ali ništa od toga, da ne upoređujem sad sa filmovima koji to dobro rade, film je podbacio u toj jako bitnoj stavci. Gluma prosečna, ponovo imamo klasično šmiranje i pretenciozno postavljanje glumaca, to ume da bude i greška reditelja, nema adekvatno prenešene emocije na gledaoca, ni trenutka nisam bio u koži ijednog logoraša, mislim da je i kasting bio loš. 

Твој утисак је твој и одраз твоје личности и жао ми је што је такав. 

Ја нисам могао да изађем из коже ликова и није ми добро уопште. И плач и туга и бес. И хвала редитељу и ртсу што је бар на неки начин поделио са својим народом оно што многи нису знали а морали су. Господ милостиви нека се смилује на све новомученике јасеновачке и насели их у царство Своје где нема муке и плача. 

А ми најмање што можемо да урадимо је да се помолимо за њих и држимо спомен на њихова страдања вавек. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, cloudking рече

Jedan moj prijatelj (vernik, Poukas, bivsi clan administracije) je dao slicnu ocenu

image.png

Možda je moralo ili moglo bolje, ali odavno mislim da treba više produkcija na tu temu kao i na druge bitne.

Pljuvali su svi i Šotrin Kosovski boj ali to do sad ostade jedino ostvarenje na tu kapitalnu temu.

Ja bih ipak čestitao ekipi na trudu, pa sad će biti valjda još ekranizacija.

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, sampaganini92 рече

А ми најмање што можемо да урадимо је да се помолимо за њих и држимо спомен на њихова страдања вавек. 

Да се помолимо Њима, да принесемо жито и колач 13.септембра на дан Светих Новомученика Јасеновачких или неки други дан...Светом Платону, Светом Сави Горњокарловачком, Светом Петру Зимоњићу, Светом Ђорђу Богићу, Светом Вукашину... због свега и за све.

Подели на овим сајтовима

meni je neka muka i ne znam šta osećam. osim što mi je  muka. ono sa vozom je lepo.odlazak u voz po snegu...govorim sa umetničkog aspekta...ali još mi je muka, muka, muka...

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

Nema razloga za 'cepidlacenje', dobar je film, ako se covek i mentalno prebaci u to doba i ako je malo citao o tome, onda film moze da se oseti u svoj njegovoj nameri i prici i scenama i kraj je stvarno nekako bas tuzan ali i radostan u isto vreme i odise nekom tananom setom i na kraju beli vagon i lokomotiva koji voze u Raj i u besmrtnost te mucenicke duse ....(slicno u pravoslavlju postoji i tkz. radosna tuga ...Свети Јован Лествичник нас саветује: “Чувај, пажљиво чувај блажену радосну тугу светог умиљења, и немој престати да је негујеш у себи докле год те она не подигне одавде и чистога не приведе Христу“)

Meni licno je mnogo tesko posle filma i mogu mnogo bolje da zamislim sav uzas pakla zvanog Jasenovac. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, sampaganini92 рече

Ја нисам могао да изађем из коже ликова и није ми добро уопште. И плач и туга и бес. И хвала редитељу и ртсу што је бар на неки начин поделио са својим народом оно што многи нису знали а морали су. Господ милостиви нека се смилује на све новомученике јасеновачке и насели их у царство Своје где нема муке и плача. 

Ovaj post ilustruje zasto je neophodno da deci gradimo ukus od malena. U suprotnom dobijamo horde povrsnih i neobrazovanih sledbenika koji nemaju ikakav intelektualni integritet.

NEsposobnost da se sagleda sustina i emotvno vezivanje za povrsnosti.

"Aha, cim je film o nasim stradanjima to NE SME da se karakterise ikako drugacije osim superlativno kakav god da je film." Positovecujes istorijski dogadjaj sa jednom umetnickom interpertacijom tog dela. Ta nesposobnost diferencijacije tih pojmova je ekstremno zabrinjavajuca (naglasak na ekstremno, zgodna rec) narocito sto si relativno mlad covek...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Вилер Текс рече

Да се помолимо Њима, да принесемо жито и колач 13.септембра на дан Светих Новомученика Јасеновачких или неки други дан...Светом Платону, Светом Сави Горњокарловачком, Светом Петру Зимоњићу, Светом Ђорђу Богићу, Свето Вукашину... због свега и за све.

Niko ne kapira da je ovde tema film a ne jasenovac...

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Марек рече

Ništa epohalno nisam video, a nadao sam se da će bar scene koje će da prikažu intenzitet i stravičnost života i smrti u logoru da budu potresne. Ali ništa od toga, da ne upoređujem sad sa filmovima koji to dobro rade, film je podbacio u toj jako bitnoj stavci. Gluma prosečna, ponovo imamo klasično šmiranje i pretenciozno postavljanje glumaca, to ume da bude i greška reditelja, nema adekvatno prenešene emocije na gledaoca, ni trenutka nisam bio u koži ijednog logoraša, mislim da je i kasting bio loš. 

Meni je kraj nedovršen, nekako nedorečeno brate.

Ne bih rekla da je gluma prosečna, ako misliš na Natašu Ninković i Vuka Kostića, Janketića - jeste. :D S druge strane Zlatan Vidović odličan, devojčica što glumi Daru isto...Žirović, Igor Đorđević jako dobri.

Mislim da ima adekvatnog prenošenja emocije, ja sam se identifikovala sa nekoliko njih :D i generalno ako film nečega ima u izobilju to je emocija. Fotografija odlična.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, sampaganini92 рече

Prilično loša kvalifikacija mene s obzirom na to koliko se (ne) poznajemo, ali no worries 😁

Elem, videh po mrežama da su se ljudi još pre početka filma spremali za stres, pili lekove za pritisak i slično, pa me to navodi na zaključak da su se ljudi svesno spremili unapred za film i da su već znali kako će reagovati, iako ga nisu gledali. Dakle, svaka reakcija kod naših ljudi na ovaj film je unapred determinisana samim stavom o Jasenovcu, o Hrvatima, o celoj priči. I ok je to, to je i normalno. Ali ja ne pričam o tome. 

Da bi ovakav film dopro do bilo koga ko nije iz Srbije i da bi pogodio bilo koga ko nije uključen u celu priču moraće još puno da se radi. Sumnjam da će ijedan stranac nakon gledanja Dare da bude potrešen i obrati pažnju na Jasenovac jer ovaj film jednostavno ne odaje takav utisak, na glavnim stavkama je podbacio i ne ide daleko od ovog podneblja.

Ako neko hoće scene od kojih se pada u nesvest a bave se ratom neka pogleda tu čuvenu Šindlerovu listu prvo, Vetar koji njiše ječam ili najpotresniji ratni film ikad Come and see i videće kako se pravi potresan film o kome se misli mesecima.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, cloudking рече

Ovaj post ilustruje zasto je neophodno da deci gradimo ukus od malena. U suprotnom dobijamo horde povrsnih i neobrazovanih sledbenika koji nemaju ikakav intelektualni integritet.

NEsposobnost da se sagleda sustina i emotvno vezivanje za povrsnosti.

"Aha, cim je film o nasim stradanjima to NE SME da se karakterise ikako drugacije osim superlativno kakav god da je film." Positovecujes istorijski dogadjaj sa jednom umetnickom interpertacijom tog dela. Ta nesposobnost diferencijacije tih pojmova je ekstremno zabrinjavajuca (naglasak na ekstremno, zgodna rec) narocito sto si relativno mlad covek...

Upravo to, bukvalno se ljudi ubiše da prikažu da sam ispljuvao stradale u Jasenovcu, ne znam šta da kažem o tome... Nebulozno.

пре 2 минута, J_a_n_a рече

Ne bih rekla da je gluma prosečna, ako misliš na Natašu Ninković i Vuka Kostića, Janketića - jeste. :D

Joj da, Janketić mi je mnogo slab bio, neubedljiv. Kad je Kostić izašao iz one vojnice sa onom lažnom ćelom koja se odmah primeti bilo mi je malo neprijatno 😂

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...