Jump to content

Како решити проблем "неположивог испита" на вишој школи/факултету

Препоручена порука

Пре сат времена, sanja84 рече

MI smo imali u srednjoj školi biologicarku koja nam je davala negativne poene ako bi pogrešno odgovorili. Tako da je čovek mogao da ima - broj poena na kraju. 

Када сам полагао пријемни на ЕТФ-у (у ствари матиш за све техничке факултете БУ, као и физика) `90-те на Сајму бодовало се са негативним поенима. На листи су били на дну преписивачи који нису знали да постоји кључ, па су имали и по -30 поена. Дакле, ништа ново...

• Свиђа ми се 1
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 102
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@Александар Милојков знам ја за тај јадац. Тако су и нас на анатомији, питали хирургију.... На физиологии све живо, на патофизиологији нема шта нису питали, срећом код нас је увек било више професора. 

Елем шта хоћу да кажем као неко ко је завршио гимназију ни ја те ствари нисам знала.. А они су питали. 

САД из овог угла схватам да то јесу битне ствари и морају се знати... Али тада после гимназије нисам ни претпостављали шта је и зашто важно... Моја понуда стоји... Па тако. Шта да кажем. Срећно. 

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Александар Милојков рече

Постављам ово питање, иако се са њим никада као студент, хвала Богу, никада нисам сретао. Али јесам као просветни радник. Но, сада имам проблем, тачније има га моја старија ћерка, која је студент Академије струковнох студија у Београду (бивша Виша медицинска). Она је студент друге године и све досадашње испите дала је из првог пута, са, у просеку, врло добрим оценама. Међутим, један испит из прве године још увек не може да положи. Пети пут већ покушава. Није једина, велики број студената није положио тај испит и пролазност је веома ниска. Девоке су жалиле и данас полагале испит пред комисијом. Али авај, у комисији је поново главну реч водила њихова професорка која је проблематична са својим критеријумима - постави питање, испричате јој СВЕ из литературе и онда вас решета потпитањима док вас не обори. Нажалост тако је било и данас пред комисијом. Од 30+ девојака, само су две успеле да добију прелазну оцену.

Ја сад питам, какве су даље правне могућности да се ове студенткиње боре? Може ли се и коме обратити  у Министарству просвете, пошто је у институцији Аладемје проблем очигледно нерешив (изгледа да врана врани очи не вади - они штите своју колегиници, не студенте).

Молим вас ако неко има конкретан предлог да ми појасни, како бих помогао свом детету, које већ пада у очај (а ја све то плаћам и не питајте како ми је).

Питао сам једног универзитетског професора, шеф је катедре и директор департмана, рекао ми је да то мора да оде на ниво универзитета.

Ако се проблем буде решавао на нивоу само тог факултета , чисто сумњам да ћете ишта решити, сем ако декан и тај професор/ка нису на ратној нози.

На мом факултету смо имали неколико таквих предмета, са доласком болоње сви су постали изборни.

Разлози су углавном исти, или професор лечи комплексе, или хоће новце, или да му студенткиње шире ноге. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, sanja84 рече

MI smo imali u srednjoj školi biologicarku koja nam je davala negativne poene ako bi pogrešno odgovorili. Tako da je čovek mogao da ima - broj poena na kraju. 

No, da se vratimo na temu, možda ako bi se moglo normalno razgovarali sa profesorom i pitati odakle treba učiti, pošto pitanja koje postavlja nema u literaturi. 

Ја сам на факсу имао математику, где смо на тестовима имали позитивне и негативне поене. Сви смо ишли на приватне часове и нико није могао да растумачи њену књигу од наших професора. 

Ја сам то положио у септембру, од 150 студената на листи, нас 7, ако се добро сећам, је положило.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

@Дејан @Јанко nama je biologičarka govorila da nas to čeka na fakultetu. Eto sad znam da je govorila istinu, pošto kod nas toga nije bilo. ALi mi je ostalo uvek to da nikada ne odgovaram ako ne znam odgovor. A i iz pogrešnog odgovora se vidi koliko dibidus ne znaš, a ovako se možda i izvučeš kako eto nisi bio siguran...

Inače moram da čestitam Aleksandru! Moji rodielji nisu išli na roditeljski sastanak nikad, čak ni u osnovnoj školi. I taj vid zaštite i sigurnosti mi je uvek falio. Divim se roditeljima koji se toliko zalažu za svoju decu.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, sanja84 рече

Елем шта хоћу да кажем као неко ко је завршио гимназију ни ја те ствари нисам знала.. А они су питали. 

САД из овог угла схватам да то јесу битне ствари и морају се знати...

И мене профа из електронике редовно обарао од јуна до октобра СЛЕДЕЋЕ године (а сваки пут бих имао довољно бодова - да ме је бодовао) јер сам први пут био "глупи гимназијалац" који не зна колика струја може ићи кроз диоду, лоше "скратио" нуле и написао НЕВИЂЕНУ ГЛУПОСТ  I=5А унесто I=5mА (то се научи у средњој електро, али не и у гимназији ваљда) !!!

@Александар Милојков, инсистирај у медијима да критеријуми и начин оцењивања као и потребна литература морају ЈАСНО бити наведени. Није проблем ако тражи из средњошколске или неке друге књиге, али нека то наведе у литератури за испит! 

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, sanja84 рече

a koji ispit je u pitanju? NAs nikd nisu pitali iz knjige. Morali smo sami da učimo ii lovimo informacije...i onda bi nešto izmislili...

Нега у интерној медицини. Ћерка је учила из веома обимне књиге која је дата у литератури. Систем иде: постави јој питање, она исприча СВЕ из књиге, а онда крене решетање са потпитањима све док се не нађе нешто што не зна, чега напокон и нема у књизи, то што не зна прогласи се за "основно" и даљи ток испита није могућ - студент пада.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Снежана рече

Нисам сигурна да ли испит може више пута у току године да се поништи, ако може, треба тражити професоркино изузеће и новог испитивача, наравно колективно, сама она ништа постићи неће, немају шта да изгубе.

Да, о томе ћу се распитати на Академији.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, sanja84 рече

@Александар Милојков знам ја за тај јадац. Тако су и нас на анатомији, питали хирургију.... На физиологии све живо, на патофизиологији нема шта нису питали, срећом код нас је увек било више професора. 

САД из овог угла схватам да то јесу битне ствари и морају се знати... Али тада после гимназије нисам ни претпостављали шта је и зашто важно... Моја понуда стоји... Па тако. Шта да кажем. Срећно. 

Важи, рећи ћу јој па ћу Вас контактирати.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Дејан рече

Питао сам једног универзитетског професора, шеф је катедре и директор департмана, рекао ми је да то мора да оде на ниво универзитета.

Академија није део Уноверзитета. Мислим да су директно под МИнистарством просвете.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Александар Милојков рече

Ето и остали да знате, ако имате децу, будуће студенте, због оваквих ствари мој савет вам је да у широком луку обилазите тзв. Академију струковнох студија у Београду. Има дивних професора, али ова жена и њена "Нега у интерној медицини" је жестока антиреклама. Ја сам на школовању провео 20+ година и сретао сам свашта, али овако нешто заиста нисам.

Висока здравствена школа струковних студија у Београду (vzsbeograd.edu.rs)

мислим да овде грешиш, не треба деца да се одричу школовања, него треба да се постави питање компетентности професора ( не само те професорке), него свих професора који се служе таквим методама рада, јер ако је неком професору пролазност на испитима, годинама уназад 0,1%, онда то није добар професор.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Снежана рече

мислим да овде грешиш, не треба деца да се одричу школовања, него треба да се постави питање компетентности професора ( не само те професорке), него свих професора који се служе таквим методама рада, јер ако је неком професору пролазност на испитима, годинама уназад 0,1%, онда то није добар професор.

Не треба да се одричу школовања, ја то нисам рекао. Не треба да иду тамо где царује неправда и где се озбиљан проблем НЕ РЕШАВА.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Александар Милојков рече

Хвала. Али она буквално све научи - све из испитне литературе. Извуче питање, прича све по реду. Онда следе потпитања, једно, друго...све док се не нађе нешто што се не зна. Када се нађе, следи - како не знаш, па то је основно? И испит се пада. Тако свакок студенту. Од њих 40-так прођу троје, четворо и то са шестицом.

Očigledno je profesorkin princip loš 

Treba se raspitati za zakon o univerzitetu 

Bilo je nekad da se traži polaganje pred nekom komisijom, možda nezavisnom 

Ali trebalo bi napraviti peticiju ili dopis dekanu

Obrazložiti problem

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Александар Милојков рече

Нега у интерној медицини. Ћерка је учила из веома обимне књиге која је дата у литератури. Систем иде: постави јој питање, она исприча СВЕ из књиге, а онда крене решетање са потпитањима све док се не нађе нешто што не зна, чега напокон и нема у књизи, то што не зна прогласи се за "основно" и даљи ток испита није могућ - студент пада.

Jel ta profesorka drži neke konsultacije?

Ako ne, onda se izdrkava i treba reagovati 

Bilo je skoro ono sa profankom sa geografskog fakulteta valjda

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

@Александар Милојков Једини савет који, као оцу, могу да ти дам јесте да се постараш да никако твоја ћерка не буде та која ће да упада у очи као неко ко се жали. И ако се покрећу неке иницијативе, тужбе или слично, да никако не учествује у нечему где се именом и презименом пријавило мало студената.

Тиме ризикује да, као и за све у овој држави, можда једног дана истера правду, али да је то кошта неколико година живота. Нека учи, редовно се пријављује у буквално сваком року, нека не улази у вербални сукоб и нека искористи сваки пут прилику да професорку пита за савет на шта да обрати пажњу приликом наредног изласка, јер мисли да је све покрила и треба јој савет на шта додатно да обрати пажњу. А кад једног дана положи, нека не заборави ту муку и нека се потписује и учествује у свакој иницијативи против те професорке. Овде морате ићи лукаво и применити оно "мудри као змије, безазлени као голубови" и уздати се у помоћ Бога или среће.

Ако професорка прима мито и то поуздано знате, идите у полицију, многи корумпирани професори су пали на тај начин. У полицији ће вам дати новчанице са записаним серијским бројевима и ако их професор прими, одмах направити претрес како би их пронашли, а кад их нађу, професор ће морати да објасни на који начин је дошао у посед полицијских новчаница.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...