Jump to content

Devetoro Lukovića žive u divljini bogatiji od svih

Оцени ову тему

Danijela

Препоручена порука

пре 7 минута, Dragi рече

Koliko smo pustinjaka imali mi pravoslavni Srbi? Dok sveti Sava jaše konje zlatnim mamuzama.

Mesas crkvenu i versku sluzbu i duh hriscanske vere koji je okrenut ka unutrasnjem coveku i miru i spokojstvu.

I zato je selo i predgradje grada mnogo pogodnije za bilo kakav zivot. Nestane struje 5 sati u mojoj ulici i mi vec ne znamo sta cemo sa sobom. :sossos:

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Dragi рече

PS: Na selu ne prave MiG-ove.

PS: a ovo ti je kao onaj vic o prodavnici. :smeh1:

Kupac - "dajte mi dva hleba".
Prodavac - "dobro, a gde su vam flase?"

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Maslacak_ рече

Pa i dosta nasih poznatih naucnika je odraslo na selima, al ih to nije sputalo i zivotu. 

Živeli su kao deca, krajem 19 veka, ne može to vreme da se poredi sa ovim sada. I svakako nisu živeli izolovani na planini, Teslin otac je bio sveštenik, obrazovan za to vreme i imao svoju biblioteku.:)

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Nestane struje 5 sati u mojoj ulici i mi vec ne znamo sta cemo sa sobom. :sossos:

Jeste i na selu kad nestane struje muka je, pogotovo ako je pun zamrzivač, hoće sve da se odledi i pokvari 12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, J_a_n_a рече

Seoske škole često ne pružaju kvalitetno obrazovanje kao škole u gradu, jer sa sela svi beže i teško je naći dobar nastavni kadar, pa da bi mogao da razmišljaš o karijeri i poslu u gradu trebaš dosta da se žrtvuješ i ti i porodica.

Nije toliko do nastavnog kadra i kvaliteta obrazovanja. Oni imaju praktične obaveze od malih nogu, neka viša filosofija ih ne zanima, tako su oblikovani. Dođe vreme da se kruni kukuruz i nahrane zivotinje, nije im baš do egzistencijalizma. Uglavnom su zaintetesovani za stručne škole i praktično obrazovanje. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, J_a_n_a рече

Jeste i na selu kad nestane struje muka je, pogotovo ako je pun zamrzivač, hoće sve da se odledi i pokvari 12:smeha:

Eh, kao da nemaju druge nacine ocuvanja hrane, jos uz to imaju i zemlju i vodu i stoku i pilice i curice i prasice .... dobardecko

Mi mozemo da idemo u parkic da sadimo travu i cvece .... :D

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Bokisd рече

Eh, kao da nemaju druge nacine ocuvanja hrane, jos uz to imaju i zemlju i vodu i stoku i pilice i curice i prasice .... dobardecko

Mi mozemo da idemo u parkic da sadimo travu i cvece .... :D

Ili prodate stančić i pravac Stara Planina, ako nemate šta da prodate živite kao podstanari na selu i onako su prazna, idila, čist vazduh, konji, struja vam ne treba živite kao u 15 veku ... i tako...

Šalim se brate, ne zameraj :), slušala sam intervju nekog lika koji reče da grad Beograd treba da iznajmljuje saksije u prometnim ulicama, npr. Balkanska da bi ljudi koji žive u zgradama mogli da sade paradaiz:))... lično ništa nemam protiv toga da neko živi gde god želi i gde mu odgovara, ali to nakaradno pretvaranje grada u selo ili sela u grad je pogrešno, ako vam je do paradaiza predgrađe, selo.

Ali suština je da niko neće, čak ni u predgrađe a ovamo selo je divno, to je život, a ne mi u gradu. Poznajem mlade i obrazovane ljude koji su život u gradu zamenili životom u selu, ali oni su možda 5-10% - ostali hvale selo, drže se grada.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

Mesas crkvenu i versku sluzbu i duh hriscanske vere koji je okrenut ka unutrasnjem coveku i miru i spokojstvu.

I zato je selo i predgradje grada mnogo pogodnije za bilo kakav zivot. Nestane struje 5 sati u mojoj ulici i mi vec ne znamo sta cemo sa sobom. :sossos:

Ma da, vidim koliko ste spokojni kad morate na svaki odgovor da vređate. A to rade obično oni kojima nedostaje argument, oni postaju, što kažu ovde u Nemce, lični, tj. napadaju, ismejavaju, rugaju se ne bi li tako poništili nečiji stav. Srbi bi rekli: Pravo seljački! 

:ani_biggrin:

Ali rekoh: Idite na selo! Zar vam iko ko zabranjuje? Ja sam radije ovde u velegradu gde imam saborne crkve, katedrale, škole, fakultete, radna mesta, gde imam pozorišta, bioskope, prodavnice, sportske klubove, gde decu umesto na njivu mogu da teram na utakmicu, džudo, karate, gde ima svetsku kuhinju, prosto gde imam ceo svet, gde mi kulturni program nije vikendom kod Miće u kafanu.

Svako kako on misli.

A mi koji smo za grad, mi gradimo gradove, jer jedino sa gradovima, i naravno sa verom u Boga, mi ćemo da spasimo Srbiju.

:)

I vala, to smo uvek znali; zato nam i Beograd danas ima skoro dva miliona stanovnika i ne stotinu hiljadu kao 1900. godine. ;) 

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, J_a_n_a рече

Ili prodate stančić i pravac Stara Planina, ako nemate šta da prodate živite kao podstanari na selu i onako su prazna, idila, čist vazduh, konji, struja vam ne treba živite kao u 15 veku ... i tako...

Šalim se brate, ne zameraj :), slušala sam intervju nekog lika koji reče da grad Beograd treba da iznajmljuje saksije u prometnim ulicama, npr. Balkanska da bi ljudi koji žive u zgradama mogli da sade paradaiz:))... lično ništa nemam protiv toga da neko živi gde god želi i gde mu odgovara, ali to nakaradno pretvaranje grada u selo ili sela u grad je pogrešno, ako vam je do paradaiza predgrađe, selo.

Ali suština je da niko neće, čak ni u predgrađe a ovamo selo je divno, to je život, a ne mi u gradu. Poznajem mlade i obrazovane ljude koji su život u gradu zamenili životom u selu, ali oni su možda 5-10% - ostali hvale selo, drže se grada.

Ma, okey, nego pricamo o principima i konteksu sta i kako je grad ili selo, nisu u pitanju licne stvari i slicno.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Dragi рече

Ma da, vidim koliko ste spokojni kad morate na svaki odgovor da vređate. A to rade obično oni kojima nedostaje argument, oni postaju, što kažu ovde u Nemce, lični, tj. napadaju, ismejavaju, rugaju se ne bi li tako poništili nečiji stav. Srbi bi rekli: Pravo seljački! 

:ani_biggrin:

Ali rekoh: Idite na selo! Zar vam iko ko zabranjuje? Ja sam radije ovde u velegradu gde imam saborne crkve, katedrale, škole, fakultete, radna mesta, gde imam pozorišta, bioskope, prodavnice, sportske klubove, gde decu umesto na njivu mogu da teram na utakmicu, džudo, karate, gde ima svetsku kuhinju, prosto gde imam ceo svet, gde mi kulturni program nije vikendom kod Miće u kafanu.

Svako kako on misli.

A mi koji smo za grad, mi gradimo gradove, jer jedino sa gradovima, i naravno sa verom u Boga, mi ćemo da spasimo Srbiju.

:)

I vala, to smo uvek znali; zato nam i Beograd danas ima skoro dva miliona stanovnika i ne stotinu hiljadu kao 1900. godine. ;) 

Ma ko vredja, kakvo ruganje i podsmevanje, mora da se salis, nema drugene_shvata ... ja napiso dve prosto prosirene recenice u poruci.

Ovde pricamo o principijalnim stvarima, ne nista licno. I jednoj drzavi je potreban i grad i selo kako bi opstala.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, J_a_n_a рече

Тако и сви они који хвале овог човека који се одделио од цивилизације

Ниси пратио. Он се на том селу родио. Отишао у иностранство да заради, није му се свидело вратио се својој кући.

А има и она изрека боље први у селу него задњи у граду. Толико људи дође у град у потрази за бољим а онда заврше као људски ресурс који живи у 20 квадрата тинејџерски самачки живот и ако има 30 година.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, J_a_n_a рече

Živeli su kao deca, krajem 19 veka, ne može to vreme da se poredi sa ovim sada. I svakako nisu živeli izolovani na planini, Teslin otac je bio sveštenik, obrazovan za to vreme i imao svoju biblioteku.:)

Nisam imala na umu nikog posebno, nego vise na to da selo nije prepreka obrazovanju. Pogotovu danas. 

Uostalom nije bitno selo/grad samo po sebi, nego kakvi smo ljudi. Svako bira za sebe ono sto mu vise odgovara i to je njegova licna stvar. 

Ali eto da sam u mogucnosti da biram, izabrala bi da mi djeca odrastaju na selu. Bar do skole, ako nema skole u blizini. 

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Maslacak_ рече

Nisam imala na umu nikog posebno, nego vise na to da selo nije prepreka obrazovanju. Pogotovu danas. 

Uostalom nije bitno selo/grad samo po sebi, nego kakvi smo ljudi. Svako bira za sebe ono sto mu vise odgovara i to je njegova licna stvar. 

Ali eto da sam u mogucnosti da biram, izabrala bi da mi djeca odrastaju na selu. Bar do skole, ako nema skole u blizini. 

Сагласна сам са тобом. На селу бар док не крену у школу. Деца која имају од малих ногу село лако надокнаде могућности које им град нуди, али деца која немају никакву могућност боравка на селу много су изгубила у детињству.

Битан је дух родитеља и квалитет првих учитеља да би се стекла жеља за знањем и испуњењем учећи и стичући нова сазнања. Неговати праве вредности у породици, учити их својим примером...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...