Jump to content

Devetoro Lukovića žive u divljini bogatiji od svih

Оцени ову тему

Danijela

Препоручена порука

пре 4 минута, Orthophill рече

Тако и сви они који хвале овог човека који се одделио од цивилизације, главно живе у градове, а без икаквог проблема, могли би да се настане у та идилична села, али неќе.

Ja sam rodjen i odrastao u gradu.
Napustio sam grad i zivim na udaljenoj periferiji; zivot je sasvim seoskog tipa.

Eto, demantovao sam te u dva poteza. A imam i ne malo prijatelja koji su postupili kao i ja - otisli smo iz prilicno normalnog i mirnog grada. Ostalo zakljuci sam.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Justin Waters рече

Ja sam neko ko je osjetljiv na nepravdu, ne baš toliko društven, poprilično emotivan na mnoge stvari u životu itd...a rođen u gradu, drugima riječima introvertna osoba. Rođenu gradu, odrastao sa djecom u komšiluku, u gradu.. ali je moj karakter ličnosti nepromjenjen. Ja se nikad nisam prilagodio u djetinjstvu gdje sam odrastao.Velika je zabluda da gradovi nešto posebno oblikuju karakter djece, i da je to šatro bolje nego oni koji žive na selu, ili čak u izolaciji.To nije tačno, karakter je kombinacija genetike i drugih faktora koji se tiče okoline, ali najviše u kakvoj porodici odrastaš. 

Manje-više ovako bi za sebe sto mogla reći, s tim što ja nisam odrasla u gradu, već na selu i generalno seljakali smo se dosta. Velika zabluda je da sela nešto posebno oblikuju karakter dece. I kao što sam već rekla sve zavisi iz kog ugla se posmatra, sve ima svoje prednosti i mane. Što se karaktera tiče porodica daje temelj a socijalna sredina nadgradnju karaktera.

пре 3 часа, Justin Waters рече

U pogledu ove djece, ako budu išli u školu, sve ostalo će biti uredu, ne gube ništa što nisu u gradu. Kad dođu u punoljetno doba, i odluče se na posao ili karijeru u gradu, neće biti ni u čemu zaostali, a pamtiće svoje sretno djetinjstvo, zadovoljstvo i ispunjenost kojim su bili okruženi dok su odrastali. 

Šta misliš koliko ova deca trebaju da pešače do škole ili crkve? Seoske škole često ne pružaju kvalitetno obrazovanje kao škole u gradu, jer sa sela svi beže i teško je naći dobar nastavni kadar, pa da bi mogao da razmišljaš o karijeri i poslu u gradu trebaš dosta da se žrtvuješ i ti i porodica.

Подели на овим сајтовима

@obi-wan

пре 53 минута, obi-wan рече

Ne verujem da nikad nisi citala Jevandjelje. A ako jesi - kako onda ne znas da ovo nije tacno?

Hristos se vrlos cesto usamljivao. Vrlo, vrlo cesto. A to sto je narod privucen kao magnetom dolazio k Njemu i u puste krajeve je nesto sasvim drugo. Takodje, mnostvo Njegovih sledbenika - kroz vekove - zivelo je pustinjackim zivotom, a ne mali broj njih od vrlo rane mladosti.

Hriscani itekako jesu bezali od sveta, da bi stvarno bili sa svetom i zrtvovali se za njega.

I inace, ne kapiram sta to mnoge od vas svrbi kod ovakvih ljudi? U reakcijama na ovoj temi se vidi mnogo brecanja na licnoj bazi, iako ovo nema nikakve veze sa bilo kim ovde.

A sto se tice zivota u danasnjim gradovima - u najvecem broju slucajeva to je pravi antipod normalnosti: sudaraju se ljudi svakodnevno, ali ne podnose jedni druge, naselja su puna kao kosnice, a u njima zive savrseno izolovane individue. Cemu sluze takve "zajednice"?

S druge strane - izolacija ovog tipa, kakvu sad pokusavaju da nam nametnu belosvetski olosi, vidim da nekima i ne smeta, a ona je ta koja stvarno nije nimalo dobra, upravo zato sto u njenom korenu stoji isto antiljudsko otudjenje koje je i u korenu danasnjeg gradskog zivota mnogih gradova.

Kroz vekove, nepregledno mnostvo ljudi je odraslo u zabacenim krajevima, daleko od gradova i vecih naselja, pa im nista nije falilo. Bas naprotiv. I ovim ljudima bas nista ne fali, daleko su normalniji nego mnogi koji zive u gradskim sredinama.

A ja volim da se drzim one drevne otacke mudrosti - "ne spasava mesto, nego stanje duha u coveku". Ne odredjuje me ni gradski ni pustinjacki zivot, niti bilo koja nijansa izmedju ta dva, nego moje ustremljenje i ciljanost.

"Your focus determines your reality".

Hristos bi se povlačivao, ali ne bi se izolovao; naprotiv, šalje nas u svet i govori da svetlo ne može da sakrije. Nigde Hristos ne kaže: "Sakrite se i čekajte da ljudi dolaze kod vas", nego "Idite u svet i naučite sve ljude i narode da se krste u ime Oca, Sina i Svetog Duha."

To što imamo monašku Crkvu - monaštvo nije bekstvo od sveta nego je zajednica sa Bogom. Monah koji beži od sveta ne ostaje dugo monah i vrati se u isti svet od kojeg je hteo pobeći. A monasi, oni dobri, pravi, su inače jako informisani šta se u svetu dešava, UDBA iako su povučeni ;)

Ko hoće na selo, nek ide. Međutim, ako hoćemo carstvo, moramo da imamo metropolu. Na selu možemo da opstanemo, ali bez gradova nemamo državu. Zato sam i pomenuo Jerusalim (a vala i novi Jerusalim iz Jovanovog Otkrivenja), Rim, Carigrad, a i u Rusiji brojimo Moskvu i Petrograd i druge ruske metropole a ne rusko selo. Mi Srbi moramo da gradimo gradove ako hoćemo veliku i jaku Srbiju. Koliko se Turčin samo mučio da osvoji Beograd... a šta da smo imali deset Beograda i deset Smedereva, da li bi ikad osvojio Srbiju ili bi stao kao kod Beča u 1529 ili 1683..? Gradovi moraju da nam postanu veliki, široki, zeleni, slobodni, svaka četvrt da ima svoju šumicu. Ne u visinu kao dosad nego u širinu. Jedino u Srbiji tražimo selo - da možda ne što smo poraženi pa bi hteli da se sakrijemo..?

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

@Dragi

Gidra, ne zavlaci za goles planinu, napisao sam na srpskom. Citaj otvorenih ociju.

Kol`ko imas pustinjaka koji decenijama nisu videli drugog coveka?
To je fizicko bekstvo od sveta, da bi misleno/umno bio sa njim.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, obi-wan рече

I ne, nije kriv grad kao grad za to.

Grad je ok. Niko ovdje ne govori ništa protiv grada. U mom poimanju, život na selu, ili nekom prigradskom mjestu koje je kao selo, a blizu grada je najoptimalnije. Ali je važno kakav grad. Nije isto biti u predgrađu Njujorka, i predgrađu Beograda i Subotice. Stvar je samo što nema nikakvih benefitia u razvoju osobe živjela ona u centru grada ili u nekoj čuki ako je toj osobi dostupno elementarno obrazovanje.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, obi-wan рече

Napustio sam grad i zivim na udaljenoj periferiji; zivot je sasvim seoskog tipa.

Ali i dalje živiš u gradu, nisi izolovan; centar ti nije daleko. Nemaš ti veze sa ovim likom.

Подели на овим сајтовима

@Dragi

A sa` cu da budem i naopak, pa cu direktno da citiram Pavla:

"Дакле, изиђимо к Њему изван станишта/градова, поругу његову носећи."

...

Ne, nemam nista protiv zivota u gradu kao takvog. Sve sam vec napisao o tom.
Da, imam protiv kad se drugima osporava njihov izbor usamljenickog zivota. I to sam napisao.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Orthophill рече

Код нас у Македонији постоји једна пословица која каже: „Фали село, живеј в град“, (Хвали село, али живи у граду). Тако и сви они који хвале овог човека који се одделио од цивилизације, главно живе у градове, а без икаквог проблема, могли би да се настане у та идилична села, али неќе. Зашто? Зато што човек је друштвено биќе. Свима нама требају људи. Без људи је тешко... И није исто отиќи на одмор 1-2 седмице негде далеко од цивилизације и живети читав живот у дивљини. Приче су лепе, интересантне итд, али ја сам убеѓен да сви ви који овде хвалите и дивите се овоме човеку, да никад не би допуштили да ваша деца крену на његов пут и да се изолују у неку дивљину.

Aplauz. :aplauz:Sve si rekao.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Natasa. рече

Ali i dalje živiš u gradu, nisi izolovan; centar ti nije daleko. Nemaš ti veze sa ovim likom.

Naravno da nemam veze sa njim.
Ali ne idem u grad sedmicama. Znaci, nemam ni veze sa gradskim zivotom.

Ja sam nasao sopstveni model, tako mi odgovara. I ovi ljudi su nasli sopstveni model, tako im odgovara. I odlicno znam da se velika vecina iz grada ne bi menjala ni sa mnom, ni sa ovim ljudima.

I sve je to legitimno. Ali je ultrabezvezno da se ovakav nacin zivota zigose kao "cudan".

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Orthophill рече

Код нас у Македонији постоји једна пословица која каже: „Фали село, живеј в град“, (Хвали село, али живи у граду). Тако и сви они који хвале овог човека који се одделио од цивилизације, главно живе у градове, а без икаквог проблема, могли би да се настане у та идилична села, али неќе. Зашто? Зато што човек је друштвено биќе. Свима нама требају људи. Без људи је тешко... И није исто отиќи на одмор 1-2 седмице негде далеко од цивилизације и живети читав живот у дивљини. Приче су лепе, интересантне итд, али ја сам убеѓен да сви ви који овде хвалите и дивите се овоме човеку, да никад не би допуштили да ваша деца крену на његов пут и да се изолују у неку дивљину

Gradovi su ekonomska kategorija. Gradovi su evoluirali iz potrebe da se stvaraju ekonomska dobra i hrana koju ćeš imati non stop sa sobom, a ne zato jer je ljudima bilo dosadno kao lovcima - skupljačima. 

Ne divi se niko ovom čovjeku, ja mu se bar nisam divio. Nego ne osuđujem ga i ne tvrdim da će mu se išta loše desiti sa djecom jer žive u takvim okolnostima.  

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ima samo jedna pogresna predpostavka, a sto moraju ova deca da zive i rade u gradu, pa mogu da se odskoluju u nekoj seoskoj skoli i gradu i da nastave da zive na selu ako zele. Ona koja se dobro prilagode gradu moci ce i da zive tako.

Inace zivot van gradova, na periferiji ili selu ima sigurno vise prednosti, to shvatis tek kada malo sazris.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Justin Waters рече

Grad je ok. Niko ovdje ne govori ništa protiv grada. U mom poimanju, život na selu, ili nekom prigradskom mjestu koje je kao selo, a blizu grada je najoptimalnije. Ali je važno kakav grad. Nije isto biti u predgrađu Njujorka, i predgrađu Beograda i Subotice. Stvar je samo što nema nikakvih benefitia u razvoju osobe živjela ona u centru grada ili u nekoj čuki ako je toj osobi dostupno elementarno obrazovanje.

Normalno brate.

Stavise, buducnost urbanizma je potpuno okrenuta ka pretvaranju gradova u razudjene zelene oaze, mnogo slicnije danasnjim selima, nego danasnjim gradovima. Ali ta pritajena netrpeljivost prema usamljenickom zivotu me i potakla da uopste nesto kazem, jer je podjednako jednostrana kao i npr. onaj fix nekih danasnjih pravoslavaca da treba da se osnivaju "pravoslavna sela".

Nekako sve manje imam strpljenja za nepromisljene krajnosti, zato mi je bolje da cutim. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, obi-wan рече

@Dragi

Gidra, ne zavlaci za goles planinu, napisao sam na srpskom. Citaj otvorenih ociju.

Kol`ko imas pustinjaka koji decenijama nisu videli drugog coveka?
To je fizicko bekstvo od sveta, da bi misleno/umno bio sa njim.

Koliko svojih pustinjaka imaju sektaši? Ali mitropolit je episkop metropole, odatle mitropolit. 

Koliko smo pustinjaka imali mi pravoslavni Srbi? Dok sveti Sava jaše konje zlatnim mamuzama.

Idite na selo, boli me uvo, u šumu, budite traperi, ako budete srećni što da ne...

Ja mislim da je čovek jedno socijalno biće i da mu je potrebna jedna veća ljudska zajednica.

Grka pagana bilo najduže na selu, sve do 10. veka. Isto u Rusiji. Mi Srbi smo drugačiji jer kod nas je bila uvek jedna velika aglomeracija da nije postojala stvarna razlika između grada i sela. Sve je bilo jedno veliko naselje, nekad više nekad manje zajedno povezano, a gradovi ranije jedino utvrđeni centri tih naselja u kojima ni naši kneževi i carevi nisu voleli da žive. 

PS: Na selu ne prave MiG-ove.

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Dragi рече

Koliko svojih pustinjaka imaju sektaši? Ali mitropolit je episkop metropole, odatle mitropolit. 

Koliko smo pustinjaka imali mi pravoslavni Srbi? Dok sveti Sava jaše konje zlatnim mamuzama.

Idite na selo, boli me uvo, u šumu, budite traperi, ako budete srećni što da ne...

Ja mislim da je čovek jedno socijalno biće i da mu je potrebna jedna veća zajednica.

Grka pagana bilo najduže na selu, sve do 10. veka. Isto u Rusiji. Mi Srbi smo drugačiji jer kod nas je bila uvek jedna velika aglomeracija da nije postojala stvarna razlika između grada i sela. Sve je bilo jedno veliko naselje, nekad više nekad manje zajedno povezano, a gradovi ranije jedino utvrđeni centri tih naselja u kojima ni naši kneževi i carevi nisu voleli da žive. 

PS: Na selu ne grade MiG-ove.

Sto bi rek`o Tasa - "lupas Ignjatije, lupas". :smeh1:

Sad jos samo da sebi objasnis sta je to mnostvo pustinjaka radilo u pustinji, kad su mogli da budu mitropoliti? A jes, pa bas su im mitropoliti - i carevi, i jos kojeneki - dolazili po savet i misljenje; toliko pustinjacki zivot "ne kosta nista". Toliko se bez njih nije moglo.

Ja nemam problem ni sa cijim nacinom zivota. Ali ti, ocigledno, imas.
Kao i jos poneki ovde na temi.

Ti zivis u gradu - sta te onda briga za tamo neke u brdima?
Uzivas u tom sto zivis, i to je to.

Подели на овим сајтовима

Sestra i ja smo odrasli u varoši i na selu. Nismo se baš ubijali od posla kao deca, ali smo radili sve što se radilo. Naravno, jedva sam čekao da završim da bih igrao fudbal. I sada idem na selo povremeno, tamo imamo baštu i gajimo kupine. Moji su odrasli na selu, a tamo mi i dalje živi najbliža rodbina. Oni su navikli da mnogo rade, uvek ima da se radi. A malo se zaradi, oni se često žale. Seljak je nekada bio gospodin i domaćin, a sad mu je opstanak ugrožen. Mi smo vaspitani strogo, da poštujemo starije kakvi god da su, da ne tražimo ništa za sebe dok nas ne ponude, da se lepo ponašamo, da ne brbljamo, da budemo mirni. Školovali smo se u varoši, gde ima dosta dece. Međutim, malo smo se teže uklapali, tj. nismo ni hteli da se uklapamo po svaku cenu, nego smo imali po nekoliko dobrih drugara, a tako je i sad. Nismo učestvovali u nestašlucima, nismo radili ništa nedolično, i uvek smo bili hvaljeni zbog toga. Takvi su bili i moji drugari, slična priča. Svima nama su roditelji došli iz sela u varoš. Kada smo odrasli malo, i kada su stari autoriteti morali biti zamenjieni novim, počeo sam više da se zanimam za civilizacijske tekovine, za muziku i neke nematerijalne stvari. Nikada se nisam osećao inferiorno u bilo čijem društvu. Uvek sam nailazio na ljude koji su me usmeravali u pravcu duševnih i duhovnih stvari. Smatram da je najbolja varijanta kombinacija selo/grad, neki ljudi sa sela nisu visoko obrazovani, ali kako dobro rasuđuju, i kako su vispreni i sposobni, društveni, to je fascinantno, celog života su na selu, ne čitaju, ne čačkaju internet, ne troše vreme uzaludno. Mislim da ova deca imaju šansu da izrastu u dobre, poštene, pametne i vredne ljude, a Život će ih već uputiti tamo gde treba. 

cool.lie.talker

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...