Jump to content

Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на богослужењима и требама?

Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на Богослужењима и требама?  

189 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на Богослужењима и требама?

• За црквенословенски.
      32
    • За српски.
      87
    • За оба језика.
      66

Препоручена порука

Мени је леп црквенословенски језик и не могу да замислим да се пева нпр. Господи воззвах на српском. Осим тога најволим када је литургија мешаних језика, дакле једном Господи помилуј, други пут Кирие елеисон (не знам како да запишем;)) па Јара пурхам опет други пут и тако, то оживљује Литургију. А црквенословенски је јако битно да се задржи по мени зато што је то један од показатеља вечности Цркве.

Подели на овим сајтовима

А црквенословенски је јако битно да се задржи по мени зато што је то један од показатеља вечности Цркве.

???

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Шта? Па када дођеш на пример из света где је све већ некако да кажем остарело (сами неки модерни језици који сви личе на једно) а дођеш у цркву где се још увек поје у неком древном језику за којег си до јуче мислио да је мртав зар није то један од показатеља вечности? Можда сам се погрешно изразио. Исправи ме ако грешим. 

Подели на овим сајтовима

Poenta je da narod taj jezik razume koliko i starojevrejski.

Uredu jektenije i sl. ali Minej i Oktoih bi trebao biti u upotrebi na srpskom jeziku 

(ali ipak ne čist srpski jezik već kombinovan sa utvrdjenim izborom  razumljivih  crkvenoslovenskih (ruska redakcija) reči, radi estetike, ali i drugih navedenih razloga...).

PS. Samo bez ,,pokazala si se"  prevoda :D. Znači neka pravila u prevodu na srpski jezik treba i prekršiti - pokazala se jesi (primera radi)...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

Otvori bogoslužbenu knjigu Minej i pitaj nekog sveštenika da ti prevede odredjeni tekst. Da se kladimo u šta hoćeš da mu neće biti poznata svaka reč u pročitanom tekstu ;) ?

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...
  • Гости
Guest Новајлија

Богослужења би углавном требала да буду на језику који присутни разумеју. Мислим да у парохијама треба више форсирати српски а у манастирима црквенословенски. Некако ми делује природније.

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Сматрам да богослужења треба да буду на српскословенском а не на посрбљеном рускословенском каквим се сад служи. Не можемо користити народни језик у богослужењу зато што је  лексички и синтаксички сиромашнији од црквенословенског а тиме и од грчког.  Недостају му дакле речи за апстрактне појмове (зашта користимо позајмљенице) као и партиципске конструкције (зашта се служимо описним изражавањем). Цитираћу Милојка Веселиновића који се у својој студији  "Свети Сава школски патрон у Срба" објављеној 1908. залагао да се: "преко школе почнемо приближавати нашем старом српско-словенском црквеном језику, који је Србима и данас и разумљивији, и милији, а да се страни и српскоме уху и језику неприродни изговор почне полако заборављати у српској цркви."

Подели на овим сајтовима

Сматрам да Богослужења треба да буду на оба језика .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Мени је леп црквенословенски језик и не могу да замислим да се пева нпр. Господи воззвах на српском. Осим тога најволим када је литургија мешаних језика, дакле једном Господи помилуј, други пут Кирие елеисон (не знам како да запишем ;)) па Јара пурхам опет други пут и тако, то оживљује Литургију. А црквенословенски је јако битно да се задржи по мени зато што је то један од показатеља вечности Цркве.

Kako vecnost ako znamo da je taj jezik mrtav. Kao i latinski, recimo.

Подели на овим сајтовима

Kako vecnost ako znamo da je taj jezik mrtav. Kao i latinski, recimo.

Чек зар није црквенословенски језик превсходно литургијски језик? У том контексту је смешно причати о таквом језику као мртвом. Измишљен је за богослужбену употребу. Управо због тога већина превода богослужбених текстова на српски језик обилује црквенословенизмима.

Подели на овим сајтовима

Чек зар није црквенословенски језик превсходно литургијски језик? У том контексту је смешно причати о таквом језику као мртвом. Измишљен је за богослужбену употребу. Управо због тога већина превода богослужбених текстова на српски језик обилује црквенословенизмима.

Pa vidi, i u Vatikanu je sluzbeni jezik latinski, ali je i to mrtav jezik.

Jedan od razloga zasto je Martin Luter pravio reformaciju je bas jezik jer

obican covek ne razume latinski. Isto vazi i za taj crkvenoslovenski.

Подели на овим сајтовима

Pa vidi, i u Vatikanu je sluzbeni jezik latinski, ali je i to mrtav jezik.

Jedan od razloga zasto je Martin Luter pravio reformaciju je bas jezik jer

obican covek ne razume latinski. Isto vazi i za taj crkvenoslovenski.

Слажем се што се латинског језика тиче, али нама црквенословенски није толико неразумљив колико је латински био римокатоличким народима. Ипак постоји разлика.

Проблем је што не постоји црквено тело које би овом питању озбиљно приступило, па богослужбене текстове пажљиво превеле. Често су сами преводи на српски неразумљиви... каве ироније, а?

Подели на овим сајтовима

prevesti sve na srpski jezik, ne znamo svi crkvenoslovenski... :bendoff:

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...