Jump to content

Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на богослужењима и требама?

Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на Богослужењима и требама?  

189 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на Богослужењима и требама?

• За црквенословенски.
      32
    • За српски.
      87
    • За оба језика.
      66

Препоручена порука

кад би ову тему пратио неко са стране сигурна сам да би дошао до закључка да се у српској цркви и служи, и одговара, и пјева, и проповиједа на црквенословенском.

донекле сам пропратила ову размјену мишљења између марципана и меде и морам да признам да ми се допада марципанов став уз уважавање, донекле, медових аргумената.

по мом мишљењу, било би стварно лијепо када би имали комплетно богослужење на српском, комплетно значи све. и литургију, и јутрења, вечерња, повечерја... као и све обреде и требе, али немамо. пошто немамо, било би лијепо када би (а мислим да је углавном и тако) свештеници оно што је до њих и оно што постоји преведено на српски а то су јектеније, молитве, све што се не пјева већ чита -читали на српском. тако је већи дио службе (или обреда) разумљив свима, макар у језичком смислу. колико ће ко заиста да схвати шта се то ту дешава није питање само језика него и неких других ствари, мислим да је марципан већ писао о томе. у међувремену би требало радити на преводу и препјеву ових ствари које нису преведене и препјеване, што уопште није лако мада наравно није ни немогуће.

ја лично волим црквенословенски и не смета ми уопште, иако више волим када се служи на српском и када се чита на српском поготово нпр на вечерњој служби предначитењни псалам или шестопсалмије  на јутрењу... све што се може.

дакле, ја гласам за оба  :cheesy2:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 606
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

кад би ову тему пратио неко са стране сигурна сам да би дошао до закључка да се у српској цркви и служи, и одговара, и пјева, и проповиједа на црквенословенском.

само се не држе беседе на црквенословенском, иначе би и тога било какви смо ...
Подели на овим сајтовима

Интересантно је како је овдје Меда постао велики Србенда...залаже се за србски језик :drugarstvo:

Хахахахаха.

Боље ти је да образујеш своју околину и да их савјетујеш да чувају ћирилицу, тако ћеш више учинити за свој народ и за своју вјеру, вјеруј ми. 0442_feel

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Интересантно је како је овдје Меда постао велики Србенда...залаже се за србски језик algabacaju

Хахахахаха.

Боље ти је да образујеш своју околину и да их савјетујеш да чувају ћирилицу, тако ћеш више учинити за свој народ и за своју вјеру, вјеруј ми. greengrin

кхм, кад ја нисам био Србин?

то што се ја не уклапам у твоју визију србовања, рекао сам ти већ неколико пута шта мислим о томе.

јел то био савет или замерка прозорљивог што не радим?  greengrin

или што то управо радим овуда?  facenew22222222

а залагање за МАТЕРЊИ језик у матици, у нашем случају Србији, нема ич везе са патриотизмом већ са Светим Писмом и смислом Литургије.

Подели на овим сајтовима

нисам био циничан, а немам ништа против ни да одустанеш од дискусије   0102_laugh 0205_whistling

Ma, ne odustajem, ali mislim da smo rekli sta se imalo reci - a sto se tice ove teme 0102_laugh  :drugarstvo:

"... бринеш се и узнемираваш за много, а само је једно потребно... "

Подели на овим сајтовима

донекле сам пропратила ову размјену мишљења између марципана и меде и морам да признам да ми се допада марципанов став уз уважавање, донекле, медових аргумената.

по мом мишљењу, било би стварно лијепо када би имали комплетно богослужење на српском, комплетно значи све. и литургију, и јутрења, вечерња, повечерја... као и све обреде и требе, али немамо. пошто немамо, било би лијепо када би (а мислим да је углавном и тако) свештеници оно што је до њих и оно што постоји преведено на српски а то су јектеније, молитве, све што се не пјева већ чита -читали на српском. тако је већи дио службе (или обреда) разумљив свима, макар у језичком смислу. колико ће ко заиста да схвати шта се то ту дешава није питање само језика него и неких других ствари, мислим да је марципан већ писао о томе. у међувремену би требало радити на преводу и препјеву ових ствари које нису преведене и препјеване, што уопште није лако мада наравно није ни немогуће.

ја лично волим црквенословенски и не смета ми уопште, иако више волим када се служи на српском и када се чита на српском поготово нпр на вечерњој служби предначитењни псалам или шестопсалмије  на јутрењу... све што се може.

дакле, ја гласам за оба  :drugarstvo:

Sirena, hvala na razumijevanju 0102_laugh)

Da, potpuno se slazem sa tvojim obrazlozenjem "za oba" jezika.

Ah, zaboravio sam da napisem nesto sto ce se Medi sviditi 0102_laugh) Preosveceni Lukijan (Pantelic) Budimski, preveo je Oktoih na srpski jezik (preostalo je stampanje), a sada prevodi i mineje 0442_feel

Laka noc svima  0102_laugh  0205_whistling

Подели на овим сајтовима

0205_whistling :drugarstvo: 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh 0442_feel greengrin greengrin greengrin greengrin greengrin greengrin 4chsmu1 :bla: :bla: :bla: :bla: bleh dada dada dada :) :) bliss jeeee bliss jeeee bliss jeeee bliss jeeee bliss jeeee bliss jeeee

Подели на овим сајтовима

Ево укратко иако нисам прочитао досадашњу дискусију

Литургије на словенском јер ко иде на литургију треба да се бар потруди да научи словенски

Црквене службе које се врше у храму сем литургије мешовито или како када да се на тај начин учи словенски

разне требе молитве и слично на српском јер се читају понекад и онима који ништа не знају о вери

Подели на овим сајтовима

Литургије на словенском јер ко иде на литургију треба да се бар потруди да научи словенски

Црквене службе које се врше у храму сем литургије мешовито или како када да се на тај начин учи словенски

разне требе молитве и слично на српском јер се читају понекад и онима који ништа не знају о вери

smej.gif
Подели на овим сајтовима

6. А сад, браћо, ако дођем к вама језике говорећи, какву ћу корист учинити ако вам не говорим или у откривењу, или у разуму, или у пророштву, или у науци?

7. Као неке ствари бездушне које дају глас, била свирала или гусле, ако различан глас не дају, како ће се разумети шта се свира или гуди?

8. Јер ако труба да неразговетан глас, ко ће се приправити на бој?

9. Тако и ви ако неразумљиву реч кажете језиком, како ће се разумети шта говорите? Јер ћете говорити у ветар.

10. Има на свету Бог зна колико различних гласова, али ниједан није без значења.

11. Ако дакле не знам силу гласа, бићу немац оном коме говорим, и онај који говори биће мени немац.

12. Тако и ви, будући да се старате за духовне дарове, гледајте да будете онима богати који су на поправљање цркве.

13. Зато, који говори језиком нека се моли Богу да казује.

14. Јер ако се језиком молим Богу, мој се дух моли, а ум је мој без плода.

15. Шта ће се дакле чинити? Молићу се Богу духом, а молићу се и умом; хвалићу Бога духом, а хвалићу и умом.

16. Јер кад благословиш духом како ће онај који стоји место простака рећи "Амин" по твом благослову, кад не зна шта говориш?

17. Ти добро захваљујеш, али се други не поправља.

18. Хвала Богу мом што говорим језике већма од свих вас.

19. Али у цркви волим пет речи умом својим рећи, да се и други помогну, него хиљаду речи језиком.

Коринћанима посланица прва св. апостола Павла, глава 14.

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

све, све, само не минеји  ne_shvata dada 319.gif

moze i mineji, i zbornik, ali da bude i tacan prevod, i pjevljivo-da lijepo zvuci

ne slazem se s tobom, mislim da bi liturgiju trebalo sluziti iskljucivo na srpskom i sto prije prepjevati odgovaranje ali naravno kvalitetno... da ne ponavljam

само се не држе беседе на црквенословенском, иначе би и тога било какви смо ...

nisam nikada bila na liturgiji na kojoj je apostol i jevandjelje procitano na crkvenoslovenskom, ili se bar ne sjecam da sam bila, mozda kad sam bila mala. ovdje gdje sam se uglavnom sluzi na srpskom... mada sam, istini za volju, nedavno bila na liturgiji koju je sluzio jedan stari arhimandrit, ima preko sedamdeset godina, i sluzio je na csl... valjda je tako navikao dok je bio mlad jeromonah. i moram priznati da mi je pala na pamet ova diskusija  joooj

Подели на овим сајтовима

ево како то изгледа у мојим очима:

Литургије на латинском јер ко иде на литургију треба да се бар потруди да научи латински

Црквене службе које се врше у храму сем литургије мешовито или како када да се на тај начин учи латински

укратко, има да учиш страни језик да би разумео Божју поруку, а онда ћемо вратити и Свето Писмо на латинском, кад си већ научио и Литургију напамет.

у преводу - овим крећемо најкраћим путем у (тројезичну) јерес.

Подели на овим сајтовима

link=topic=8108.msg369034#msg369034 date=1298628470]

6. А сад, браћо, ако дођем к вама језике говорећи, какву ћу корист учинити ако вам не говорим или у откривењу, или у разуму, или у пророштву, или у науци?

7. Као неке ствари бездушне које дају глас, била свирала или гусле, ако различан глас не дају, како ће се разумети шта се свира или гуди?

8. Јер ако труба да неразговетан глас, ко ће се приправити на бој?

9. Тако и ви ако неразумљиву реч кажете језиком, како ће се разумети шта говорите? Јер ћете говорити у ветар.

10. Има на свету Бог зна колико различних гласова, али ниједан није без значења.

11. Ако дакле не знам силу гласа, бићу немац оном коме говорим, и онај који говори биће мени немац.

12. Тако и ви, будући да се старате за духовне дарове, гледајте да будете онима богати који су на поправљање цркве.

13. Зато, који говори језиком нека се моли Богу да казује.

14. Јер ако се језиком молим Богу, мој се дух моли, а ум је мој без плода.

15. Шта ће се дакле чинити? Молићу се Богу духом, а молићу се и умом; хвалићу Бога духом, а хвалићу и умом.

16. Јер кад благословиш духом како ће онај који стоји место простака рећи "Амин" по твом благослову, кад не зна шта говориш?

17. Ти добро захваљујеш, али се други не поправља.

18. Хвала Богу мом што говорим језике већма од свих вас.

19. Али у цркви волим пет речи умом својим рећи, да се и други помогну, него хиљаду речи језиком.

Коринћанима посланица прва св. апостола Павла, глава 14.

ма џаба. bendoff

нема разума у њима, само туђих и папагајских речи.

има само изабрани да разумеју и биће обележени као аутоправедници јер ће се поистоветити са даром језика.

Подели на овим сајтовима

Kako god. No, Bog odlucuje koga ce i kako spasit. Sreca pa to nije u ljudskim rukama. Kao sto rekoh, mozes sto puta razumjevat liturgiju - ako je ne zivis srcem  - dzaba ti je.

A, mislim da je krajnje povrsno i neozbiljno da sudis u kome ima, a u kome nema razuma samo zato sto se ne slaze sa tvojim misljenjem.

I, da "dzaba, u njima nema razuma" je osuda - tu nema izvlacenja i pravdanja.  0212_rolleyes

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...