Jump to content

Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на богослужењима и требама?

Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на Богослужењима и требама?  

189 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за црквенословенски језик или за српски на Богослужењима и требама?

• За црквенословенски.
      32
    • За српски.
      87
    • За оба језика.
      66

Препоручена порука

Kako god. No, Bog odlucuje koga ce i kako spasit. Sreca pa to nije u ljudskim rukama. Kao sto rekoh, mozes sto puta razumjevat liturgiju - ako je ne zivis srcem  - dzaba ti je.

A, mislim da je krajnje povrsno i neozbiljno da sudis u kome ima, a u kome nema razuma samo zato sto se ne slaze sa tvojim misljenjem.

I, da "dzaba, u njima nema razuma" je osuda - tu nema izvlacenja i pravdanja.  0442_feel

видиш, ја напишем једно а ти то онда прошириш на све и цео живот и то са све тачком на крају.

ја сам донео мишљење о досадашњим вашим причама, а не суд да сте бесловесни или немате спасења или не разумете ни Литургију. то не искључује да нећете променити мишљење, или можда и ја, О БОГОСЛУЖБЕНОМ ЈЕЗИКУ - поготово што ја све капирам у зарезима. поготово што причам све време куда употреба страног језика међу Србима води, а не осуђујем никог као јеретика или кажем да је црквенословенски јеретички, као што су неки тврдили да је ангелски и да га причају. одатле и квалификација ''аутоправедника'' и дара језика. bendoff

то је разлика у мом и твом поимању О БОГОСЛУЖБЕНОМ ЈЕЗИКУ, па и мојих речи.

дакле, испаде да ти мене осуди да сам вам пресу(ђивао/дио).

не знаш ме, а поготово не можеш читати у свом уму речи као да можеш да претпоставиш како изгледају у мом уму.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 606
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Kako god. No, Bog odlucuje koga ce i kako spasit. Sreca pa to nije u ljudskim rukama. Kao sto rekoh, mozes sto puta razumjevat liturgiju - ako je ne zivis srcem  - dzaba ti je.

diskutabilno je kako se stiže do toga da se liturgija živi.... ali osnova je svakako jasna-za početak je moramo razumeti da bi je kasnije živeli, za početak makar i na nivou verbalne komunikacije

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Kako god. No, Bog odlucuje koga ce i kako spasit. Sreca pa to nije u ljudskim rukama. Kao sto rekoh, mozes sto puta razumjevat liturgiju - ako je ne zivis srcem  - dzaba ti je.

A, mislim da je krajnje povrsno i neozbiljno da sudis u kome ima, a u kome nema razuma samo zato sto se ne slaze sa tvojim misljenjem.

I, da "dzaba, u njima nema razuma" je osuda - tu nema izvlacenja i pravdanja.  0442_feel

видиш, ја напишем једно а ти то онда прошириш на све и цео живот и то са све тачком на крају.

ја сам донео мишљење о досадашњим вашим причама, а не суд да сте бесловесни или немате спасења или не разумете ни Литургију. то не искључује да нећете променити мишљење, или можда и ја, О БОГОСЛУЖБЕНОМ ЈЕЗИКУ - поготово што ја све капирам у зарезима. поготово што причам све време куда употреба страног језика међу Србима води, а не осуђујем никог као јеретика или кажем да је црквенословенски јеретички, као што су неки тврдили да је ангелски и да га причају. одатле и квалификација ''аутоправедника'' и дара језика. bendoff

не знаш ме, а поготово не можеш читати у свом уму речи као да можеш да претпоставиш како изгледају у мом уму.

Zato moramo i biti oprezni, kako ne bi smo povrjedili druge :)

Oprosti mi na mom "ispadu", onda 4chsmu1 I ja nisam mislio tako kako si ti mislio da sam mislio 4chsmu1

"... бринеш се и узнемираваш за много, а само је једно потребно... "

Подели на овим сајтовима

Kako god. No, Bog odlucuje koga ce i kako spasit. Sreca pa to nije u ljudskim rukama. Kao sto rekoh, mozes sto puta razumjevat liturgiju - ako je ne zivis srcem  - dzaba ti je.

I, da "dzaba, u njima nema razuma" je osuda - tu nema izvlacenja i pravdanja.  0102_laugh

ја сам донео мишљење о досадашњим вашим причама, а не суд да сте бесловесни или немате спасења или не разумете ни Литургију. то не искључује да нећете променити мишљење, или можда и ја, О БОГОСЛУЖБЕНОМ ЈЕЗИКУ - поготово што ја све капирам у зарезима. поготово што причам све време куда употреба страног језика међу Србима води, а не осуђујем никог као јеретика или кажем да је црквенословенски јеретички, као што су неки тврдили да је ангелски и да га причају. одатле и квалификација ''аутоправедника'' и дара језика. 4chsmu1

Oprosti mi na mom "ispadu", onda :) I ja nisam mislio tako kako si ti mislio da sam mislio :)

праштај ти за све, а ја немам шта да праштам јер нисам ни замерио  sFun_bat :policeman:
Подели на овим сајтовима

I, da "dzaba, u njima nema razuma" je osuda - tu nema izvlacenja i pravdanja.  0102_laugh

ја сам донео мишљење о досадашњим вашим причама, а не суд да сте бесловесни или немате спасења или не разумете ни Литургију. то не искључује да нећете променити мишљење, или можда и ја, О БОГОСЛУЖБЕНОМ ЈЕЗИКУ - поготово што ја све капирам у зарезима. поготово што причам све време куда употреба страног језика међу Србима води, а не осуђујем никог као јеретика или кажем да је црквенословенски јеретички, као што су неки тврдили да је ангелски и да га причају. одатле и квалификација ''аутоправедника'' и дара језика. 4chsmu1

Oprosti mi na mom "ispadu", onda :) I ja nisam mislio tako kako si ti mislio da sam mislio smej.gif

праштај ти за све, а ја немам шта да праштам јер нисам ни замерио  sFun_bat :policeman:

Nisam zamjerio ni ja xD Samo sam bio iskren, sto moze da ucini da covjek sa "druge strane" shavti pogresno - pa rek'o za svaki slucaj smej.gif

Подели на овим сајтовима

:) kad je srpski !!!!

Ako ništa drugo ono zbog dece.

Da razumeju šta im se kroz liturgiju govori !

A kako da im objasnim kad i sam razumem par reči ? dada :) 0110_hahaha ekstra

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.

Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"

Бог нас је створио људима и тражи од нас да то и будемо. Нема таквих времена у којима то не би могли бити и не би били дужни да то будемо !!!

Подели на овим сајтовима

E, mislim da tek djeca ne razumiju sta i kako, bez obzira na jezik 0442_feel) Mada, djeci razumijevanje liturgije ni ne treba. Oni pristupaju nevino, bezuslovno i cistotom srca :cheesy2:

"Budite kao djeca, jer njihovo je Carstvo Nebesko" i "Pustite djecu k meni" 0442_feel

Подели на овим сајтовима

Ne mora da znaci. No, bitno je da mi ne osudjujemo druge, zar ne? 0442_feel

ако не разуме, нема ни смисла у стајању јер не учествује.

можда тако звучи али нисам судио, нити имам намеру.

Zato i kazem klapklap Vecina tih ljudi (iz Sentanreje) pjeva u crkvenom horu preko 40 godina... Ne moram ti ni navesti da je to vec starija generacija. Zato mi je bilo malo surovo tako da ih okarakterises, a da ih ni ne znas :cheesy2:

Eto klapklap

Пре неку годину су из мог места ишли на ''екскурзију'' у Сентандреју и ушли су на вечерње (или није било вечерње, не знам сада), за певницом су певала три - четири старија човека и још дан - данас неки спомињу то, као најлепше појање што су чули. Ако имаш неке снимке појања из твоје Цркве јако би ме обрадовало  0442_feel

Hej! 0442_feel Evo sam upload prvi snimak Sentandrejskog hora. Velika jektenija je u pitanju, a svaki dan cu po jos jedan :)

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=WnYFeZEUeW8

Подели на овим сајтовима

E, mislim da tek djeca ne razumiju sta i kako, bez obzira na jezik 0102_laugh)

то је управо проблем у перцепцији - деца уопште нису одсутна умом, већ брже и боље капирају па им је и распон пажње краћи а с разлогом приступају свему као игри - јер су отворенији за ново.

а не ко неки маторци које знам  winter winter 0110_hahaha

да видиш кад ти дете од пет година буде рекло ''ја сам христолик'' са пуним разумевањем и објашњењем, има да се скамениш  winter

е БАШ и зато треба српски  0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Гласао сам за оба.

Схватам колико је потребно Литургију и остала богослужења у потпуности превести на српски. Знам да моја мајка јако тешко разуме црквенословенски и жао ми је што не може због тога да активно учествује у боголсужењу. И мени је тешко, али набавио сам ону розе књижицу у издању Србске православне заједнице из Шида са српским преводом делова на црквенословенском. Јако је корисна ствар. Знам да мало чудно изгледам када листам и читам на сред литургије, али много ми значи и помаже ми да разумем боље и сасвим учествујем у томе.

Ипак, не бих одбацио ни богослужење на црквенословенском. Има људи који износе сасвим словесне аргументе за то, тврдећи да црквенословенски на бољи начин дочарава смисао. Мислим да не би био проблем да се свака друга литургија служи на црквенословенском или како се већ људи договоре. Кад науче на српском лакше ће бити да прате и на црквенословенском.

Витешки живот заиста није бедан,

бориш се са аждајом од 9 до 1!

Подели на овим сајтовима

Гласао сам за оба.

бљак.

Схватам колико је потребно Литургију и остала богослужења у потпуности превести на српски. Знам да моја мајка јако тешко разуме црквенословенски и жао ми је што не може због тога да активно учествује у боголсужењу. И мени је тешко, али набавио сам ону розе књижицу у издању Србске православне заједнице из Шида са српским преводом делова на црквенословенском. Јако је корисна ствар. Знам да мало чудно изгледам када листам и читам на сред литургије, али много ми значи и помаже ми да разумем боље и сасвим учествујем у томе.

човече, имаш мајку којој ни сам не можеш да објасниш шта се дешава јер не разумеш и мучиш се са туђим елитизмом језика и ревновања-не-по-разуму а не противиш се томе него се главоклањаш без икакве логике, разлога или смисла.

нормално, боље је купити за динар читалачку значку него за 1000 се потрудити да ти, мајка И СВИ ПОСЛЕ ТЕБЕ разумете и остварите комуникацију са Богом учествујући у једнодисању и престанете да блејите на Литургији.

Ипак, не бих одбацио ни богослужење на црквенословенском. Има људи који износе сасвим словесне аргументе за то, тврдећи да црквенословенски на бољи начин дочарава смисао. Мислим да не би био проблем да се свака друга литургија служи на црквенословенском или како се већ људи договоре. Кад науче на српском лакше ће бити да прате и на црквенословенском.

јао Боже, кад ће да престане ова прича о елитном, ангелском језику, црквенословенским светим а обесмишљеним српским ... као да прдимо на уста свињски бесловесни а не богомданим матерњим, да Бог сачува, а камоли да појемо Богу из срца умом и душом! па све што дише слави Господа, а ми дахом богомданим унижавамо језик који може васкрснути и убити понижавајући га као да је тоалет папир ...

ма, можда је боље да се поје само језиком ЦРКВЕНОсловенског, ни умом ни душом, па то називати суштином а формом ЛИЧНОСНО ИСПОВЕДАЊЕ И РАДОСТ.

ма да, утопити се у концепт 5 мајмуна, чак и ако не добијеш батине, већ се само плашиш у незнању да нешто не поквариш.

вала, лепши је последњи секунд живота удахнути ваздух на слободи него одживети све векове у златном кавезу. моја душа ће се радовати кад будем црквенословенском на Литургији видео леђа. фала Богу, нећу морати још дуго да чекам. confused1

Подели на овим сајтовима

Медо, нема потребе да будеш тако огорчен. Знам да си Морачанин, али мало смирења не би било лоше.

Као што сам и написао, сасвим подржавам потпуно увођење српског језика у литургију. Слажемо се да нас онемогућава у нормалном учествовању у Литургији. Волео бих када би тако било јер би многима олакшало и друге привукло да дођу недељом у цркву. Знам шта је апостол Павле говорио о неразумљивости језика. Знам и сам колико би ми било лакше да литургију слушам и учесвујем у њој, а да не тражим у "розе књижици". Јако ми је жао што у Саборној цркви у Београду, која је до скоро била моја парохијска црква, мора да пева хор, уместо народа на српском језику.

Нисам никад споменуо 'англелски језик'. Писао сам на једном католичком форуму на коме се поставило питање зашто се у Хрватској не служи стара, тридентска миса на латинском. Видео сам и људе који су то желели. Наравно били су у мањини. Исто тако знам и православце који воле на црквенословенском. Зашто бисмо им то ускратили!? Нека се служи у појединим храмовима стално или у сваком понекад. Заиста ми не би сметало. Што се мене тиче, не мора црквенословенски (одговори на литургији) никад више да се чује. Ипак, не гајим такву мржњу према томе као ти.

Витешки живот заиста није бедан,

бориш се са аждајом од 9 до 1!

Подели на овим сајтовима

тотални офтопик, упућено сер жилету.  confused1

уф, тешке речи  confused

пази, да ти објасним једну ствар о инверзној психологији: оно што ти чујеш у свом уму је твоја пројекција како би се ти осећао кад би ти моја слова написао. пошто си то лепо образложио, молим те да се више не бавиш интернето-екранским прозорљивостима и да ме баталиш са прављењем мог надри-јавило-ми-се-регионалог психолошког квази-хороскопског профила, ок? 

хвала унапред. dada

е сад, пошто смо утврдили једну ствар, да ти објасним како се употребљава форумска тема: узмеш и прочиташ је лепо уназад до почетка (или обрнуто, како ти више одговара), видиш шта је ко писао да добијеш што бољи увид и да ти се што више искристалише нечије размишљање на задату тему. а не из једног поста да измислиш шта сам ја мислио, размишљао, осећао и созерцавао у једном и онда ме потапшеш комплиментима да сам кисео, испуњен мржњом и сличним пројективним квалификацијама  ;)

с друге стране, немој бити буквалан и приде мислити и да сам злонамеран желећи да ти прикачим нешто што ниси помињао, тако да слободно следећи пут игнориши такве моје опаске јер очигледно ниси циљна група. 0110_hahaha

што се тиче православаца који воле на црквенословенском да им се служи, могао си и моје размишљање да прочиташ о томе.

уопште не видим зашто бисмо о нечему расправљали као да је тема и живот кренуо од тебе?

елем, ако мислиш да је ово огорчено и испуњено мржњом, могу само да замислим колико би се потресао да је стварно тако написано  0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Ne mora da znaci. No, bitno je da mi ne osudjujemo druge, zar ne? :)

ако не разуме, нема ни смисла у стајању јер не учествује.

можда тако звучи али нисам судио, нити имам намеру.

Zato i kazem :) Vecina tih ljudi (iz Sentanreje) pjeva u crkvenom horu preko 40 godina... Ne moram ti ni navesti da je to vec starija generacija. Zato mi je bilo malo surovo tako da ih okarakterises, a da ih ni ne znas greengrin

Eto :)

Пре неку годину су из мог места ишли на ''екскурзију'' у Сентандреју и ушли су на вечерње (или није било вечерње, не знам сада), за певницом су певала три - четири старија човека и још дан - данас неки спомињу то, као најлепше појање што су чули. Ако имаш неке снимке појања из твоје Цркве јако би ме обрадовало  0110_hahaha

Hej! :D Evo sam upload prvi snimak Sentandrejskog hora. Velika jektenija je u pitanju, a svaki dan cu po jos jedan :)

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=WnYFeZEUeW8

Хвала, јако је лепо  0102_laugh Имаш и нешто са вечерњег?
Подели на овим сајтовима

• 2 years later...
  • Креирај ново...