Jump to content

Иван Дабижљевић

Члан
  • Број садржаја

    323
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Everything posted by Иван Дабижљевић

  1. Da se pronadje raba bozija Kristina Gospodu se pomolimo.. Poslato sa LG-M200 koristeći Pouke.org mobilnu aplikaciju
  2. Zato sto u ovom svetu ima i satane. Ne budite naivni.. Sent from my LG-M200 using Pouke.org mobile app
  3. Оче, шта се подразумева под благоразумним подвигом? Како се задобија смиреноумље и како га сачувати? Хвала на свему. Поздрав. Ваше грешно чедо, Иван.
  4. Како какав? Објаснио је Христос. :-) А има га сваки ко верује у Њега, у мери колико и у зависности како верује.
  5. Шта ће вам антидепресив фотографије поред антидепресив живота? Чисто онако питам.
  6. Драга Ђеси! Све лепо, осим моје кривице у вези давања савета младих, где сам погрешно поставио питање. Исправљам: Да ли доликује младима да о животу саветују друге људе, поготово старије од себе? Да ли је исправније дати "први савет који некоме падне на памет" или је боље најпре размислити у који правац би савет посаветованог могао одвести и како би могао на њега деловати?
  7. У ова задња времена можемо наићи на безброј саветодаваца. Међутим, да ли и колико су саветодавци добри или лоши, због незнања свога многи нисмо у стању правилно да расудимо. Можда би у овој теми могли оци написати нешто о томе како разликовати "вука у овчијем оделу" од добронамерног саветодавца, да ли и зашто су нам савети уопште потребни и да ли је у ово време уопште могуће избећи лоше савете. Поготово треба испоставити у ово време популарно саветовање од стране младих људи путем друштвених мрежа,које је скоро немогуће избећи? Да ли пуно "лајкова" значи и да је лајковано нешто добро? Да ли би требало томе придавати значај и да ли младим људима уопште доликује давање савета? И кога треба питати за савет?
  8. Морам те разочарати да не располажем смирењем и да је ироничност о неким мојим правилима неоснована. Прота Зоран је вероватно сасвим ваљан, не и дотично писаније, које је превише самооправдавајуће. Само сам на то указао, а нека Господ то реши преко надлежних својих слугу по својој светој вољи и ако му је по вољи.
  9. Дивно, и шта сад би требало да му аплаудирам и не мислим својом главом? Видим да нема смисла говорити, јер се и не трудите да разумете. Само да знате да свештеницима највише штете наносите улизивајући се њима.
  10. Брате Милане, зар је битно којем проти? Такви текстови једноставно не би смели да се појављују у јавности. Најлакше је кукати над својом судбином и изговарати се на туђе слабости. Треба бити храбар, што значи сагледавати своје грехе и смиравати се пред Богом и људима, онда ће се и други око нас спасавати, видећи наше преобраћење.
  11. Невероватно шта пише један свештеник Православне Цркве! Дакле кад Христос дође да суди, да кажемо "па, они нису били верни и онај тамо ме је чудно гледао и смејали су ми се итд."? Нек је Бог на помоћи том проти, а и свима нама...
  12. Upravo si naveo glavnu razliku izmedju pravoslavlja i rimokatolicizma. Naime, dok je pravoslavlje vise bavljenje svojim sopstvenim gresima, rimokatolicizam, buduci samoobmana, iziskuje neku samopotvrdu i opravdanje. Otuda i manje pravoslavnih u svetu, jer smo ljudi na zalost zbog pada uvek skloniji biranjem laksih puteva. Medjutim, "kroz mnoge nevolje valja nam uci u Carstvo Nebesko".
  13. Lepo razmisljas. Medjutim, lako je poniziti se spoljasno gledajuci coveku, mnogo teze je poniziti se pred Bogom, to zahteva i ostavljenje svojih grehova.
  14. :-) Koji si ti lik, bas si me nasmejao, citiras samog sebe. :-) Inace, u Drsniku na Metohiji imam babu i dedu. Niko i nigde medjutim nisam primetio neku vezu sa Ceskom. A reci Hristove brate su reci koje ozivljuju, nikako ne poslovica.
  15. Љубазна браћо и сестре у Христу! Примећујем да огромно људи долази у цркву на литургију који не зна одговарања на литургији. Какво је о томе мишљење свештеника и шта би могли предузети да не будемо само слушаоци литургије, иако је и то добро, већ да у њој учествујемо свим својим бићем? Постоји ли уопште жеља за то? Пишем ово, јер је веома тешко одржати пажњу на литургији за оне који знају одговарања, можда чак и да поју, будући да многи народ то не зна, принуђени су да се уздржавају од појања, како на себе не би привлачили пажњу. Да ли би било изводљиво да се више људи прикључи и одговара или поје на литургији тако да нико не би претрпео штету и да се притом не би отишло у неку крајност?
  16. Gde si ti otiso covece bozji... izgleda da je to zanimljivo samo tebi.
  17. Како то мислиш, није ни налик данашњој? Ако мислиш да је квалитета данашњих теолога опала, слажем се. Данас у српској помесној цркви реално једини, да кажем познати теолог је вл. Атанасије Јевтић. Други мање, више само мудрују. колико је мени познато. Богослова не чини завршен студије богословије, већ право познање Бога.
  18. Онда мора да се покваси леденом водом по глави да схвати да му није тако лоше и да потражи одговор на то коме да се захвали за све и пре или касније, доћи ће до одговора, а можда ће и коначно схватити да ниједног трена свог живота није провео, а да није имао ништа са Богом.
  19. Onda molim te prestani da siris neistine o Nemanjicima, jer kao prvo sta ces reci svetiteljima ako si lagao o njima i kao drugo izvori koje si naveo su u najmanju ruku smesni i neverodostojni. Pa ti mene smatraj glupim koliko oces al da blatis svetitelje, e to ne moze.
  20. Да ли можеш натерати некога да учи ако он сам то неће? Наравно, Бог то може, али какав би то онда однос био? Замисли да мораш читав живот да волиш девојку која те је натерала да ју волиш.
×
×
  • Креирај ново...