Jump to content

Da li Amerika klizi u haos

Оцени ову тему

Препоручена порука

13 hours ago, Avocado said:

Nije teško naći sajt koji gledaš... pa videti na njemu koje sve primere preskačeš... kao i da ponešto i sečeš iz dela koji opisuje šta je istina kako bi pokušao da relativizuješ... ne blamiraj se... bez veze je...

Naravno da nije tesko, jer sam ga i sam okacio. Izabrao sam najsocnije primere... gde mu pripisuju da je nesto laz sto niko normalan nikom ne bi rekao da je laz. A 90 % drugih primera je takvo. Sa druge strane za razliku od tebe ja sam makar pruzio kako mediji manipulisu istinom, a ti nisi ni jednu jedinu trampovu laz do sada pokazao.

ne brini, hvala bogu ljudi imaju oci, i dovoljno su intelektualno sikreni za razliku od tebe pa kad pogledaju clanke kao ovaj gde se "dokazuju trampove lazi" vide ko tu vise laze. Zato ce da raspici sledece izbore a tvoja ideoloska braca ce da se svedu na rulju koja ide i rusi po ulicama, mozda data promenis misljenje... kada ne budes vise mogao da podrzavas i da se slazes sa komunjarama sa kojima se slazes.

Подели на овим сајтовима

13 hours ago, Avocado said:

Ali ti sasvim očigledno nemaš pojma ni koja ovlašćenja REM ima nad medijima ni na koji način Vučić kontroliše medije... i iz te perspektive "misliš" ko je kakav duduk... Dunning-Kruger...

Kada je b92 trebalo da kupi odredjeni Grk, b92 je tada bio jaka televizija koja je zastupala vrednosti suprotne od vucicevih. Tu je bio i utisak nedelje i mnoge druge emisije koje su izazivale vlast. Naravno da bi taj Grk kupio tu televiziju REM je morao da da blagoslov, i od jednom kako je REM dao blagoslov  ukida se utisak nedelje na b92, i b92 polako ali sigurno nestaje.

Reci meni obolelom od Dunning-Krugerovog efektakako ovo nije tacno? Hoces da kazes da Vucic nije iskoristio to sto je bio neophodan blagoslov agencije za prenos vlasnistva jedne televizije da ugusi opozicine glasove tu?

E moj duduce, mislis ako si naucio neka pravila napamet da razumes neke stvari i da su svi drugi koji ne znaju bas sva ta pravila napamet gluplji od tebe i da ne mogu da razumeju stvari kako treba u tim oblastima....

Avokado avokado... ja sam programiranje naucio sam bez ikakvih kurseva i ikave pomoci, meni je to da razumem kako ove stvari rade boza-limunada. ;)

Zato vas uostalom i mlati vucic, jer vi nece da priznate da poluge koje imaju institucije i kontrola koju ima drzava nad institucijama daje politicarima apsolutno legalne alate da radi sta 'oce bez puno ilegalnosti, ili sa ilegalnostima koje su tesko dokazive.

Подели на овим сајтовима

42 minutes ago, haveaniceday said:

Naravno da nije tesko, jer sam ga i sam okacio. Izabrao sam najsocnije primere... gde mu pripisuju da je nesto laz sto niko normalan nikom ne bi rekao da je laz. A 90 % drugih primera je takvo. Sa druge strane za razliku od tebe ja sam makar pruzio kako mediji manipulisu istinom, a ti nisi ni jednu jedinu trampovu laz do sada pokazao.

Ma ne pada mi na pamet da na tako nešto gubim vreme... dovoljno je jasno po ovim "sočnim" primerima i relativizacijom koju primenjuješ kako bi nekako ispalo da neistina nije neistina ili da nije baš toliko bitno što je neistina... blamiraš se... postoje razne stvari u kojima se Tramp može hvaliti i braniti... ali to da ne laže baš mnogo ne može da se odbrani... besmislen ti je i pokušaj...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Avocado said:

Ma ne pada mi na pamet da na tako nešto gubim vreme... dovoljno je jasno po ovim "sočnim" primerima i relativizacijom koju primenjuješ kako bi nekako ispalo da neistina nije neistina ili da nije baš toliko bitno što je neistina... blamiraš se... postoje razne stvari u kojima se Tramp može hvaliti i braniti... ali to da ne laže baš mnogo ne može da se odbrani... besmislen ti je i pokušaj...

obicno ljudi kada ne mogu nesto da dokazu u  sta zele cvrsto da veruju pricaju da "ne zele da gume vreme" vidjao sam 100 puta kada neki glupavi kreacionisti razgovaraju o kreacionizmu i evoluciji sa jednim Avocadom...

ali to da ne laže baš mnogo ne može da se odbrani... besmislen ti je i pokušaj...

Ja:

Tramp jako malo laze za jednog politicara..... ono tipa ne mogu sve "lazi" da nabrojim na prste jedne ruke. Ima dosta gluposti i netacnih informacija koje je izneo, al to ne bih sve da podvedem pod "laganje"....

Jos da neko tvrdi to... ... da neko "ne laze bas mnogo" i da "neko ne laze bas mnogo za jednog politicara" su dve jako razlicite recenice....

A mediji koje Trump optuzuje, lazu vise i prave vecu stetu od svih politicara zajedno. Smecari su svi do jednih, i to znamo da namerno lazu.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, haveaniceday said:

Kada je b92 trebalo da kupi odredjeni Grk, b92 je tada bio jaka televizija koja je zastupala vrednosti suprotne od vucicevih. Tu je bio i utisak nedelje i mnoge druge emisije koje su izazivale vlast. Naravno da bi taj Grk kupio tu televiziju REM je morao da da blagoslov, i od jednom kako je REM dao blagoslov  ukida se utisak nedelje na b92, i b92 polako ali sigurno nestaje.

Reci meni obolelom od Dunning-Krugerovog efektakako ovo nije tacno? Hoces da kazes da Vucic nije iskoristio to sto je bio neophodan blagoslov agencije za prenos vlasnistva jedne televizije da ugusi opozicine glasove tu?

Da... kao i obično nije problem da ti objasnim šta sve nisi razumeo i gde sve grešiš... samo bi već trebalo da počnem da naplaćujem...

REM-ov "blagoslov" nije izostajao iz nekog misterioznog razloga već zato što je zakon to zabranjivao. Vučić je zatim izvršio deregulaciju (ljubi ga Mlađa) i ukinuo to grozno ograničenje da vlasnička struktura u različitim medijima ne sme da se prepliće, te REM nije više ni imao razlog da uskrati "blagoslov" (vidi treći pasus)... naravno, Vučić je mogao da izvrši još veću deregulaciju (da se Mlađi još više dopadne) i da ukine REM i medijska ograničenja skroz i tek onda "Grk" ne bi imao nikakav problem da poseduje istovremeno Prvu i B92 i da pazari još po nešto... "Grk" pišem pod navodnicima jer je ta grčka firma bila samo placeholder dok ovi ne ispumpaju pare iz Telekoma tako da sami neposredno uzmu ove medije i da ne moraju da se kriju iza Grka... to su odradili prošle godine i to je ovo što imamo sad.

Dakle Vučić nije iskoristio to što je bio neophodan blagoslov REM-a za to da isti vlasnik drži dva medija da uguši opozicione glasove, nego upravo suprotno tome - to ga je jedno vreme sprečavalo da ostvari svoje planove, pa je to deregulisao.

Jel ti sad jasno što si Dunning-Kruger?

E moj duduce, mislis ako si naucio neka pravila napamet da razumes neke stvari i da su svi drugi koji ne znaju bas sva ta pravila napamet gluplji od tebe i da ne mogu da razumeju stvari kako treba u tim oblastima....

:D

Avokado avokado... ja sam programiranje naucio sam bez ikakvih kurseva i ikave pomoci, meni je to da razumem kako ove stvari rade boza-limunada. ;)

:aplauz:

Zato vas uostalom i mlati vucic, jer vi nece da priznate da poluge koje imaju institucije i kontrola koju ima drzava nad institucijama daje politicarima apsolutno legalne alate da radi sta 'oce bez puno ilegalnosti, ili sa ilegalnostima koje su tesko dokazive.

Vučić svakako radi to što radi i između ostalog kontroliše medije zato što nemamo ni L od libertarijanizma i zato što država tj. političari imaju previše moći i uticaja, sa ogromnim uplivom u privredu... i mogućnostima da javna sredstva prelivaju u privatne džepove i tako kontrolišu i medije (kupovinom istih za javne pare, reklamama na podobnim medijima, itd.)

Tu i jeste vidljiv tvoj Dunning-Kruger efekat... postoji baš mnogo stvari koje se Vučiću mogu prigovoriti iz perspektive libertarijanizma i to potpuno ispravno ali si ti rešio da izneseš blesavu tvrdnju da je REM "omogucio vucicu silnu kontrolu nad medijima" što nema veze sa mozgom.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

19 minutes ago, haveaniceday said:

obicno ljudi kada ne mogu nesto da dokazu u  sta zele cvrsto da veruju pricaju da "ne zele da gume vreme" vidjao sam 100 puta kada neki glupavi kreacionisti razgovaraju o kreacionizmu i evoluciji sa jednim Avocadom...

Pa imaš link care, sam si ga okačio... čitaj lepo sve laži jednu po jednu... ima ih previše, a odnose se samo na ovu godinu, da bih se ja bavio svakom pojedinačno i čitao tvoje epsko-lirske pokušaje relativizacije istih...

Ja:

Jos da neko tvrdi to... ... da neko "ne laze bas mnogo" i da "neko ne laze bas mnogo za jednog politicara" su dve jako razlicite recenice....

Pričamo o ovoj drugoj... ne moram to stalno da naglasim...

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Avocado said:

Vučić svakako radi to što radi i između ostalog kontroliše medije zato što nemamo ni L od libertarijanizma i zato što država tj. političari imaju previše moći i uticaja, sa ogromnim uplivom u privredu... i mogućnostima da javna sredstva prelivaju u privatne džepove i tako kontrolišu i medije (kupovinom istih za javne pare, reklamama na podobnim medijima, itd.)Tu i jeste vidljiv tvoj Dunning-Kruger... postoji baš mnogo stvari koje se Vučiću mogu prigovoriti iz perspektive libertarijanizma i to potpuno ispravno ali si ti rešio da izneseš blesavu tvrdnju da je REM "omogucio vucicu silnu kontrolu nad medijima" što nema veze sa mozgom.

REM je agencija koja
1. Daje i oduzima dozvole medijima za postojanje.
2. Kontorlise program medija.
3. Ima zadnji glas u promeni vlasnicke strukture na medijima.

Drugim recima, ako hoces da otvoris televiziju - moras u REM. Ako hoces da prodas televiziju - moras u REM. Ako hoces da promenis program i strukturu televizije - moras u REM. Ono sto rem kaze da je ispravno to je ispravno.

I onda Politicar nikako nema kontrolu i poluge da ucenjuje odredjene medijske kuce tima sto ce rem biti blazi ili grublji prema njima ukoliko oni slusaju ili ne slusaju tog politicara...

REM bukvalno moze da se smatra centralnim komitetom za nacionalno medijsko trziste.

Ma dunning kruger par ekselans u tom posmatranju.... totalna glupost da mi takve ideje uopste padaju na pamet. :D

• Оплаках :)) 1
Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Avocado said:

Pa imaš link care, sam si ga okačio... čitaj lepo sve laži jednu po jednu... pokušaj da ih relativizuješ... ima ih previše, a odnose se samo na ovu godinu...

Izvini care sto mi izjava "amerika testirala vise ljudi nego ceo svet" nije neka laz, jer i kad mene vidi neko i kaze "nisam te video 100 godina" pa ne smatram  nekim velikim lazovom jer ga nisam video zapravo 2 meseca...... ono razumem da je tramp ziv covek i da kao svi zivi ljudi preuvelicava i izrazava se u tim normalnim terminima.

I sam si rekao, imam link, a ostavio sam jos jedan. Vidim odlicno sta vi smatrate "lazima".....kriterijumi su nam mnogo drugaciji.

Mnogo je veca i opasnija laz kada mediji redom prozivaju Nika Sandermana, momka od 17 godina rasistom...jer je nosio maga hat i jer ga je napao neki nadrogirani indijanac, aktivista levice za kog mediji lazu ne samo da nije idiot i nadrogiran vec da je i neki ratni veteran...

Подели на овим сајтовима

19 minutes ago, haveaniceday said:

REM je agencija koja
1. Daje i oduzima dozvole medijima za postojanje.
2. Kontorlise program medija.
3. Ima zadnji glas u promeni vlasnicke strukture na medijima.

Drugim recima, ako hoces da otvoris televiziju - moras u REM. Ako hoces da prodas televiziju - moras u REM. Ako hoces da promenis program i strukturu televizije - moras u REM. Ono sto rem kaze da je ispravno to je ispravno.

I onda Politicar nikako nema kontrolu i poluge da ucenjuje odredjene medijske kuce tima sto ce rem biti blazi ili grublji prema njima ukoliko oni slusaju ili ne slusaju tog politicara...

REM bukvalno moze da se smatra centralnim komitetom za nacionalno medijsko trziste.

Ma dunning kruger par ekselans u tom posmatranju.... totalna glupost da mi takve ideje uopste padaju na pamet. :D

Pokušao si sa konkretnim (kupovina B92) pa se ispostavilo da lupetaš.

Sad bez ikakvog priznanja da si se nalupetao za ono prethodno, pokušavaš sa opštim i paušalnim (REM je CK za medije koji može da ucenjuje medije time što će biti blaži ili grublji) pri čemu opet poput pravog egzemplara Dunning Krugera ne samo da pojma nemaš ništa od toga nego nisi čak ni pokušao da proveriš na sajtu REM-a kojim medijima se najviše izriču mere... nisi guglao da li se iko od nezavisnih novinara, medija i opozicije žalio na REM u tom smislu da REM pritiska neke opozicione medije (žale se da ne kažnjava dovoljno i kako treba režimske medije, ali ne postoji obrnuto), nemaš ama baš nikakava znanja o tome osim što si iz nekakvih najopštijih informacija o tome šta je REM pokušao da izvedeš zaključke o tome kako sve to funkcioniše u realnosti...

Stvarno bre mani se toga da pričaš o temama o kojima nemaš ni elementarna znanja... znam ja da tebe blamovi ovakve vrste ne zaustavljaju, ali ja već imam transfer blama... moraću da se isključim iz ovakvih razgovora...

Подели на овим сајтовима

Stvarno bre mani se toga da pričaš o temama o kojima nemaš ni elementarna znanja... znam ja da tebe blamovi ovakve vrste ne zaustavljaju, ali ja već imam transfer blama... moraću da se isključim iz ovakvih razgovora...

Kupac televizije: "hocu da kupim tu i tu televiziju"
politicar: "imam ja jednu agenciju, REM ona treba da ti da dozvolu, sve ce to da prodje glatko...  lako ce da ti odobrimo to, ali moras da prekines ugovor jednoj novinarki, malo me proziva"

Sigurno se nista takvo nije desilo.. b92 je olji beckovic ukinuo emisiju jer nije bila dovoljno gledana... :D ... dunnking kruger cist :) iskljuci se bolje je.... sramota je da ja koji nisam u toj oblasti toliko kapiram te stvari bolje od tebe..

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Juanito рече

Међутим, кад прођеш кроз неки црначки кварт само се молиш Богу да ти не стане ауто... То је ужас живи. А у држави у којој живим никада није било ропства и робовласника.

У суштини, то је данас више проблем сиромаштва и криминала који уз то иде, а историјске околности су можда допринеле да у тој групи буде несразмерно пуно црнаца.

Ovo je stara marksistička teorija kriminaliteta.

"Kriminal je prva posledica društvene nepravde"  Fridrih Engels.

Zašto je Tajron prosuo mozak Lamaru?

> zato što siromaštvo

> zato što robovlasništvo

Ovakvo objašnjenje, vazda je bilo neozbiljno.

*        *       *

Istina je da ponašanje spada u fenotip. A kriminalno ponašanje jeste jedna podvrsta ponašanja en général.

Kriminalno ponašanje jeste izraz "kriminalnog" mozga.

WWW.APA.ORG

Research finds violent offenders may have similar brain structure and function and we might be able to intervene and prevent...

E sada, u nekim etnicitetitma i rasama se češće sreću aleli koji programiranju "kriminalni" mozak koji manifestuje kriminalno ponašanje.

Jedan takav alel jeste 2R alel MAO-A gena. U narodu poznat kao "The Warrior Gene."

Individue sa tim alelom projavljuju abnormalnu agresivnost i češće dolaze u sukob za zakonom u poređenju sa prosečnim Mićom.

WWW.SCIENCEDIRECT.COM

A line of research has revealed that a polymorphism in the promoter region of the MAOA gene is related to antisocial...

Kada smo upoređivali prisutnost tog alela kod različitih rasa, došli smo do sledećeg nalaza:

5.5% of Black men, 0.1% of Caucasian men, and 0.00067% of Asian men carried the 2R allele.

I prema crime statistikama rang lista kaže black > white > asian.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Tumaralo. рече

Ovo je stara marksistička teorija kriminaliteta.

"Kriminal je prva posledica društvene nepravde"  Fridrih Engels.

Zašto je Tajron prosuo mozak Lamaru?

> zato što siromaštvo

> zato što robovlasništvo

Ovakvo objašnjenje, vazda je bilo neozbiljno.

*        *       *

Istina je da ponašanje spada u fenotip. A kriminalno ponašanje jeste jedna podvrsta ponašanja en général.

Kriminalno ponašanje jeste izraz "kriminalnog" mozga.

WWW.APA.ORG

Research finds violent offenders may have similar brain structure and function and we might be able to intervene and prevent...

E sada, u nekim etnicitetitma i rasama se češće sreću aleli koji programiranju "kriminalni" mozak koji manifestuje kriminalno ponašanje.

Jedan takav alel jeste 2R alel MAO-A gena. U narodu poznat kao "The Warrior Gene."

Individue sa tim alelom projavljuju abnormalnu agresivnost i češće dolaze u sukob za zakonom u poređenju sa prosečnim Mićom.

WWW.SCIENCEDIRECT.COM

A line of research has revealed that a polymorphism in the promoter region of the MAOA gene is related to antisocial...

Kada smo upoređivali prisutnost tog alela kod različitih rasa, došli smo do sledećeg nalaza:

5.5% of Black men, 0.1% of Caucasian men, and 0.00067% of Asian men carried the 2R allele.

I prema crime statistikama rang lista kaže black > white > asian.

Да, геније, само што си прескочио да фенотип настаје кад се генотип реализује у одговарајућој средини, где постоје услови за експресију гена. Нема одговарајуће средине, нема фенотипа. То важи генерално. Људи склони раку или дијабетесу не морају да их добију, него зависи од стила живота, загађености околине итд. Стави лика с ”ратничким геном” у гето и сиромаштво, добићеш кримоса, стави истог у здравију средину, постаће високо компетитивни, социопатски CEO и милијардер. Или можда политичар који ће своју агресију да испољи у белим рукавицама. 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1601-183X.2012.00868.x

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2650118/

Подели на овим сајтовима

Skid Row, Los Angeles - crnački kvart u centru grada, pijanice, dileri, drogeraši, revolveraši, džabalebaroši, prostitucija, tučnjeve..... Danju je situacija koliko toliko "normalna":smeh1:, ljudi odmaraju, noću se šljaka punom parom:)) ne daj bože da u sred noći zalutate u ovaj kvart, spasiće vas samo vojno oklopno vozilo...... Najbolje da im sredimo kineske i ruske pasoše, radne dozvole, još bolje bi bilo državljansstva i da se ljudi spasu za sva vremena od ovog kapitalističkog iskorištavanja i tiranije. A, šta kažete?

https://www.google.com/maps/@34.0436467,-118.244351,3a,75y,264.62h,80.36t/data=!3m6!1e1!3m4!1sV1SY4Y7qkk23NEC4ZWPqrQ!2e0!7i16384!8i8192

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

Kdo so najpogostejše žrtve policistov v ZDA in kdo povzroča največ kriminala

Uredništvo
Piše:
 Uredništvo
 -
3. junija 2020 ob 18:16
6
kriminal-v-zda.jpg Vir foto: pixabay

Uboj Georgea Floyda je bila tako zgolj kaplja čez rob že tako prepolnega kozarca dolgih let spremljanega nesorazmernega nasilja s strani ameriške policije, pišejo mnogi mediji.

Nas pa so tokrat zanimale predvsem številke, oziroma statistike, ki odražajo pogostost policijskega nasilja v ZDA, kdo so njegove žrtve in kolikokrat so žrtve policisti sami.

V zadnjih letih številke povezane s kriminalom v ZDA strmo padajo. Ta padec se je začel leta 1993, po znanih protestih in nasilnih demonstracijah v revnih predelih Kalifornije. Po podatkih FBI je na primer število nasilnih kaznivih dejanj od leta 1993 do leta 2018 padlo za 51 %. Porast nasilnih kriminalnih dejanj je bilo ob padcu zaznati le med leti 2004 in 2006 ter v letih med 2014 in 2016.

graf1.png

WWW.DOMOVINA.JE

Uboj Georgea Floyda je bila tako zgolj kaplja čez rob že tako prepolnega kozarca dolgih let spremljanega nesorazmernega nasilja s strani ameriške policije, [...]

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Juanito said:

Да, геније, само што си прескочио да фенотип настаје кад се генотип реализује у одговарајућој средини, где постоје услови за експресију гена. Нема одговарајуће средине, нема фенотипа. То важи генерално. Људи склони раку или дијабетесу не морају да их добију, него зависи од стила живота, загађености околине итд. Стави лика с ”ратничким геном” у гето и сиромаштво, добићеш кримоса, стави истог у здравију средину, постаће високо компетитивни, социопатски CEO и милијардер. Или можда политичар који ће своју агресију да испољи у белим рукавицама. 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1601-183X.2012.00868.x

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2650118/

Bas tako. Ljudi koji su po prirodi nasilni nece biti kriminalci ukoliko ih ne stavis u okruzenje gde ce to da se izrazi. Fakat je da te stvari idu ruku pod ruku i siromastvo uzrokuje kriminal i kriminal uzrokuje siromastvo.

ono sto @Tumaralo. ignorise jeste da imamo dug niz godina kada crnci nisu bili uopste toliko kriminalni u usa. Da je postojala jaka crna srednja klasa radnika i obicnih normalnih ljudi. Crnci su postali ovo sto sada jesu onda kada je krenuo feminizam u kombinaciji sa socijalnom drzavom da razara crnu porodicu i crne gradove.

Ja sam recimo po prirodi stvari jako nasilan i agresivan, lak sam na "obaracu" ali nisam takav jer sam vaspitan drugacije. Da sam rodjen u nekoj drugoj porodici mozda bih sada bio kriminalac koji bije ljude za pare... ovako sam samo kompetativan u diskusijama i poslu. Prosto mi je zao da fizicki povredim ljude..... ali jako volim da se takmicem, nadmecem i merim snagu.

A ti bi tumaralo stvarno trebalo da poradis na tome da bolje razumes te stvari. Ne brini nije strasno kada ti kazu da su cuckservative, posebno ako znas da nisi. Crna amerika svakako moze da se smiri i sve vise ide ka tome, jer su poceli crni glasovi da se dizu protiv toga sto se desava. Sve je vise crnih konzervativaca i libertarijanaca koji prihvataju neke nove vrednosti.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...