Jump to content

Васкрс и забрана кретања

Оцени ову тему

Препоручена порука

7 hours ago, Давид said:

То мени све изгледа као релативизација што ти кажеш

Naravno da nije relativizacija. Napisah u jednom komentaru da je Vaskrs jedinstven dan praznovanja i sećanja... itd.
Već samo ne vidim poentu mnogih da samo ovu liturgiju glorifikuju, dok se ostale i ne pominju. Hade da pričamo o tome da je svaka liturgija nešto posebno.

7 hours ago, Давид said:

Надам се да не желиш рећи да сви који су сад хтели у храм на службу иначе не иду редовно, па им се сад ето ћефнуло ради неке традиције и сујеверја

Ne svi, već jedan dobar deo. Možda ne ovde medju komentatorima jer nas je ovde malo, ali u realnom životu i po mrežama vidim da se baš neki inat tera. I veruj, nije mi drago što je tako.
Ne znam kako je kod drugih, u to niti mogu niti hoću, niti smem da zalazim, jer ne postoji kantar na ovom svetu koji može nečiju veru izmeriti, ali za mene je vera u Njega nešto sasvim obično, sasvim normalno, ništa čudno i ekstremno pa i nemam razloga da o tome trubim kao koka nosilja.
Jednostavno verujem i to je to. Nema više, nema manje. Ne postoji neka skala od 1 do 10 ili šta već, koja u realnosti može izmeriti nečiju veru.
Postoji jednostavno binarni model 0 i 1. Ne verujem i Verujem i ako je kod svake individue opis "Verujem" različit i različito se oseća i doživljava.
Ne umem drugačije da objasnim termim "Vera". 

8 hours ago, Давид said:

Дакле, могао бих чак закључити и супротно, да су се људи који не иду редовно сад улењили па само налазе изговоре и смирују себи савест

Ima i toga, ali to prihvatam kao nešto redovno i normalno u ljudskoj psihi pa me to i ne dotiče. Svi smo mi malo ovaki, malo onaki, svako sa svojom mukom, pa je i normalno da u nekim momentima tražimo izgovor ili opravdanje tamo gde ga nema, koje je samo nama prihvatljivo, ali ne i drugima. Tako je to u svakoj sferi života. 

Подели на овим сајтовима

8 hours ago, Протомајстор said:

Христос "за понети" обесмишљава причешће, као што га обесмишљава и неузимање из једне чаше. Причешћујемо се искључиво на Литургији, непосредно

Postoji praksa u Crkvi Hristovoj koja se zove samopričešćivanje. Bolje reći, dve prakse, Jedna je kod kelijskih monaha, gde nema sveštenstva i poslednji dokument koji sam našao o tome potiče iz 12. veka, u Atinskoj bogosloviji. I druga praksa, samopričešćivanje mirjana u ekstremnim situacijama. Zato i postoje darodavnice koje su lepo opisane u Tipicima. Ta praksa se i danas primenjuje i može primeniti, ali NE TREBA niti SME da predje u redovnu praksu jer bi taba bilo upravo to što si naveo, "obesmišljavanje pričešća".

Подели на овим сајтовима

8 hours ago, jovanstanic said:

Svaka (nedeljna) liturgija ti je Vaskrs. A ako ti svaka nije Vaskrs onda ti ni Vaskrs nije Vaskrs. Šta ako se razboliš na Vaskrs? Gubiš liturgijsku godinu? Pozdravljamo se sa Hristos Vaskrse sve do Spasovdana i radnim danima i nedeljom. Neki zbog toga, bez obzira na naš tipik, uopšte i ne poste do Spasovdana jer im je besmisleno da nazdravljaju Vaskrs i proslavljaju ga u hramu i na bogosluženjima a istovremeno da poste.

8 hours ago, jovanstanic said:

Ne, nego je isplivalo još nekih neslaganja i nedoumica koje su do sada bile "manje bitne" jer su se više vodile polemike o drugim stvarima. Ova epidemija je sada otkrila još nekoliko nanosa u našoj telogiji i praksi koje je odavno trebalo da obradimo. Ali smo imali "preča" posla.

:ok::ok::ok:

Подели на овим сајтовима

@jovanstanic Хвала ти брате на одговору. :) Ценим што си се потрудио, али не вреди. Мој појмовни апарат не хвата твоју фреквенцију, вероватно имам застарели модел, а можда је и зарђао. Није то тако важно. Мислим, тај мој појмовни апарат. Најважније је да смо у Христу, а Господ ће да сабере и усклади све различитости Његовог Тела. 

Праштајте, да у миру и радости ускликнемо најрадоснији поздрав међу својима најближима. Ко како жели и може, не дајмо само да нас деле. ❤

Подели на овим сајтовима

Одличан је био прота Милорад Голијан синоћ у стриму код Цветковића. Обе стране је помирио и релаксирао и маловерне и пуноверне! ?

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

26 minutes ago, ana čarnojević said:
1 hour ago, Протомајстор said:

@jovanstanic Хвала ти брате на одговору. :) Ценим што си се потрудио, али не вреди. Мој појмовни апарат не хвата твоју фреквенцију, вероватно имам застарели модел, а можда је и зарђао. Није то тако важно. Мислим, тај мој појмовни апарат. Најважније је да смо у Христу, а Господ ће да сабере и усклади све различитости Његовог Тела. 

Праштајте, да у миру и радости ускликнемо најрадоснији поздрав међу својима најближима. Ко како жели и може, не дајмо само да нас деле. ❤

Read more  

niste jedini. ali Vas pojmovni aparat uvek bas uvek razumem. sta sam sve citala ovde, kakve sve traktate i cuda dobro da imam ikakav pojmovni aparat.

Nebih da mi se zameri na rečima jer ne mislim ništa loše niti želim da bilo koga "konvertiram", a ponajmanje uvredim. ali... uvek neko Ali 
Ovakav stav, "poimanja" nije stečen rodjenjem pa da imamo rezon da je tako kako je, već je stečen pogrešnim učenjem i utvradjivanjem pogrešnog učenja i kao što je rekao @jovanstanic  "Ova epidemija je sada otkrila još nekoliko nanosa u našoj telogiji i praksi koje je odavno trebalo da obradimo. Ali smo imali "preča" posla." jeste upravo to. 
Po mom mišljenju nije problem ni neznanje ni prihvaćenost pogrešnim učenjem, već je daleko veći problem tvrdoglavo odbijanje da se prihvati ispravno i tačno i gubitak želje da se nauči nešto novo ili ispravno.
Takav rezon može samo voditi u zilotizam pa i prelest u nekom periodu, a to već nije niti može biti hrišćansko, pravoslavno učenje.
A kada je tako, lako možemo doći u širi problem, a to je potencijalni raskol u Crkvi ili pak izopštenje od ostalih pravoslavnih Crkava.
Problem je mnogo, mnogo dublji kada se posmatra globalno u pravoslavlju nego samo na nekom lokalnom nivou. 
Praštajte :)

Подели на овим сајтовима

M.FACEBOOK.COM

Морам нешто да вам исповедим, јер данима шепам као рањен. И овај...

Подели на овим сајтовима

WWW.REPUBLIKA.RS

Vlasnik Šah kluba i još 16 ljudi družili su se kao da se ništa ne dešava, igrali šah, karte, domine i micu i konzumirali alkoholna...

Подели на овим сајтовима

93839084_1045007915899740_56725089802329

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Карантин почео 16. марта. За 2 недеље биће довољно да се вирус победи али ми ћемо ипак чекати 28 дана да будемо 100% сигурни. Тада ће зараза бити побеђена и сви ново заражени бити изоловани. Инкубација траје од 4 до 14 дана. То је био 12. март, на Цвети. Данас је Велики, Распети Петак. Данас је 33. дан.  33 дана пензионери нису изашли на улицу. 33 дана ти стари људи нису се ни кретали. 33 дана су у кућном притвору. По неког сретнем на улици. По неки су гори и од авети. Већину нећу ни видети до краја. Добровољно. Како добровољно?

Подели на овим сајтовима

21 minutes ago, ana čarnojević said:

225 000 капи крви

WWW.UNITCONVERTERS.NET

Instant free online tool for drop to milliliter conversion or vice versa. The drop to milliliter [mL] conversion table and...

:unbelieveble:

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, drvce рече
WWW.UNITCONVERTERS.NET

Instant free online tool for drop to milliliter conversion or vice versa. The drop to milliliter [mL] conversion table and...

:unbelieveble:

То је негде око 4 литара.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...