Sanja Т. Написано Април 7, 2020 Пријави Подели Написано Април 7, 2020 пре 2 часа, Вилер Текс рече Не него да седиш кући. Нико није рекао да болесни треба да иди у било где. Ради се о томе ако и си здрав и прав. Сад сви здрави треба да буду третирани као болесни? Radi se o tome da ne znaš da li si zdrav. To je ono što je problem u celoj priči. Imaš bolesne bez simptoma.. U tom slučaju- zdravi treba da budu tretirani kao bolesni. fsa, Broken and Desiderius Erasmus је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sampaganini92 Написано Април 7, 2020 Пријави Подели Написано Април 7, 2020 пре 2 часа, Срђан Шијакињић рече Не знам за вас, али мени је мало шта јасно овде. У саопштењу Синода се најпре каже да ће Црква да поступа по препорукама Владе да се богослужења обављају, унутра и напољу, без присуства народа. Па се после каже да стари и болесни не долазе. Па се после благосиља верницима (не прецизира се да ли старим и болеснима само или свима) да гледају литургију преко ТВ-а и да контактирају свештеника за причешће у домовима. И како то тумачити? Ако Црква поштује препоруке да нема верника на бохослужењима, онда не би требало да их има нигде, ни унутра ни напољу, јер забрана окупљања више од 2 особе важи на сваком јавном месту. С друге стране, што се онда посебно издвајају стари и болесни, ако ни млади и здрави не би требало да долазе, а све у складу са препоруком, коју Црква каже да ће да поштује? Моје разумевање би било Црква изда саопштење које је на таласним дужинама са поштовањем мера које је влада прописала да успокоји седму силу која једва чека да се баци на њу увек и свагда. (Дал режимска ил опозициона свеједно је). Стање на терену је пак да се служи литургија где год може (верници испред храма, на одстојању), вероватно да не постоји нека координација по том питању него је прећутно да се служи уколико може и да се причешће не ускарућује где год може. Примера ради након оних прилога о скандалозном причешћивању из исте кашчице мош мислити, те недеље уз јако писуство полиције литургија је одслужена али без причешћа. Ове недеље пак иако је полиција била ту, људи су улазили један по један да се причесте. Сад један свештеник и црквењак су константно замајавали полицију, па су ту били неки записници неко сликање људи који су се окупили шта већ ал је све прошло без прекида. Тако да је ситуација мање више снађ се ко како зна и уме али чини ми се да Црква има жељу да не ускрати верницима ни икону Царства ни свете тајне. Напињање је мало са снагама безбедности али и они попусте тако да мишљења сам ко куца отвориће му се Ово је ситуација у Београду, а колико сам успео да покупим, у мањим местима је још релаксираније (не могу да тврдим) што због мањег медијског што полицијског присуства. Наравно подразумева се стари и болесни да не излазе.. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Април 7, 2020 Пријави Подели Написано Април 7, 2020 пре 53 минута, Sanja Т. рече Radi se o tome da ne znaš da li si zdrav. To je ono što je problem u celoj priči. Imaš bolesne bez simptoma.. U tom slučaju- zdravi treba da budu tretirani kao bolesni. У том случају најбоље да живимо под стакленим звоном. Ако овоме будемо приступали здраво за готово отварамо врата тоталитаирзуму. Предраг М, sampaganini92 and Лубеница је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Април 7, 2020 Пријави Подели Написано Април 7, 2020 Архиепископ Јероним: Затворени смо у својим кућама не зато што се плашимо него зато што волимо апр 4, 2020 у 10:56 | Актуелности, Помјесне Цркве У петак, 3.априла 2020. служена је служба Акатиста Пресветој Богородици у саборном атинском храму Благовијести. Служби је присуствовао и Његово Блаженство Архиепископ Атине и цијеле Еладе Јероним Други. Свету Службу директно је преносила државна телевизијска станица ЕРТ 2. На крају службе Архиепископ се обратио бесједом у којој се дотакао и садашњег ванредног стања које је произвео коронаворус. “Чудна су осјећања. Празне улице, затворене цркве и ми затворени у својим кућама. Затворени не зато што се плашимо већ зато што волимо “, нагласио је Архиепископ. ” Остали смо у својим кућама да не би доживјели нешто још горе. Потребно је разумијевање у овим тренутцима које пролазимо за мјере које се предузимају. Нисмо затворили цркве са радошћу, али са болом. То смо учинили из љубави. И да схватимо са ће ова криза проћи. Није први пут да пролазимо овакве кризе. Имали смо у историји исти случај са пандемијом на Паросу и Наксосу. Тада је морало све да буде затворено, а била је Велика Седмица. Богу хвала све је прошло и народ се поново сабира на Свету Литургију и једни код других”. “Молим се да будемо дисциплиновани, да будемо храбри и стрпљиви. Нама који смо преживјели тешкоће рата и окупације долази у срце једна молитвена жеља која нам каже храбрости, куражности и ово ће да прође, Црква је била, јесте и биће увијек са својим народом”. На крају је Архиепископ са свештеницима и појцима запјевао побједничку пјесму Мајци Божијој “Теби Војвоткињи”. https://mitropolija.com/2020/04/04/arhiepiskop-jeronim-zatvoreni-smo-u-svojim-kucama-ne-zato-sto-se-plasimo-nego-zato-sto-volimo/?fbclid=IwAR0snVtMBNQ585lmdRgWnZIneJUPjyyDpKuGWJS_AqVPriA3Bu6OC-Mhrq8 Жика, fsa, Sanja Т. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gavrosaurus Написано Април 7, 2020 Пријави Подели Написано Април 7, 2020 пре 4 часа, ana čarnojević рече https://t.co/JznwEAdohn Па зар ови гласници истине? Не пада снег да покрије брег, него да свака звер покаже траг. Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
stevanjuric Написано Април 7, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Април 7, 2020 Влада Аустралије најавила “разумијевање за храмове Православне цркве” у Великој седмици | Православна Митрополија црногорско-приморска (Званични сајт) MITROPOLIJA.COM Предсједник Владе Аустралије Скот Морисон говорио је у свом званичном обраћању јавности о Православној цркви Аустралије и о Светим службама у наступајућој Великој... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 7, 2020 Пријави Подели Написано Април 7, 2020 пре 9 часа, kopitar рече Možete gledati na TV i duševno se pričestiti. (moram, ..... ali bolje je uz neki extra Samsung TV, bolja slika i ton,.... ne moze to uz neki Vox da bude isto....) TSCHeTSCHen, gavrosaurus, Milica Bajic and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 7, 2020 Пријави Подели Написано Април 7, 2020 пре 11 часа, Desiderius Erasmus рече Oporaviće se, ne brini... čim prođe epidemija. A, dotle, nemojte da se junačite i izigravate 'ajduke, nego slušajte šta vam se kaže. Ma idi bre Erazmo,.... sto moram da izlazim svaki dan u prodavnicu punu ljudi, (banku), ..... sto moram da radim na poslu ceo dan sa ljudima (drzava me tera da radim jer je nemoguce odrzavati zivot i ekonomiju bez rada i posla)..... sve je to ipak okey i deo zivota, iako se trudim na zastiti..... ali, odlazak u crkvu nije deo zivota, pa ako se i tu zastitim i ako je slobodna volja da se dodje u crkvu na liturgiju, zasto to nije isto kao odlazak u prodavnicu i grad ili rad na poslu ....... e, to su ipak dvostruki standardi i licemerje.... Ђорђе Р and Давид је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Април 7, 2020 Пријави Подели Написано Април 7, 2020 пре 1 минут, Bokisd рече Ma idi bre Erazmo,.... sto moram da izlazim svaki dan u prodavnicu punu ljudi, (banku), ..... sto moram da radim na poslu ceo dan sa ljudima (drzava me tera da radim jer je nemoguce odrzavati zivot i ekonomiju bez rada i posla)..... sve je to ipak okey i deo zivota, iako se trudim na zastiti..... ali, odlazak u crkvu nije deo zivota, pa ako se i tu zastitim i ako je slobodna volja da se dodje u crkvu na liturgiju, zasto to nije isto kao odlazak u prodavnicu i grad ili rad na poslu ....... e, to su ipak dvostruki standardi i licemerje.... Ne znam, da se ja pitam dozvolio bih liturgije na otvorenom, ali država je zabranila okupljanja (ne samo hrišćanima, nego uopšte), a Crkva te poziva da to poštuješ. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 7, 2020 Пријави Подели Написано Април 7, 2020 пре 8 минута, Desiderius Erasmus рече Ne znam, da se ja pitam dozvolio bih liturgije na otvorenom, ali država je zabranila okupljanja (ne samo hrišćanima, nego uopšte), a Crkva te poziva da to poštuješ. Pa, nije to okupljanje u smislu neke utakmice ili koncerta gde ljudi stoje jedan pored drugih i zagusljivih dvorana, nego je vise okupljanje slicno kao u marketima hrane i slicno ili radis sa ljudima ceo dan,........ distanca i odredjen broj ljudi u crkvi i slicno (moze da se organizuje) ili ovo sto kazes za otvorene liturgije, pa recimo one liturgije na gornjem Ostrogu na otvorenom u okviru dvorista manastira su bas lepe. Sto se tice okupljanja i postovanje odluka Crkve, pa moram da postujem hteo ne hteo, ako zatvore crkvu pa ne mogu da udjem..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horhe campos Написано Април 7, 2020 Пријави Подели Написано Април 7, 2020 Pa 300 godina i nesto vise za vreme turaka u Srbiji nije zvonilo Crkveno zvono i tesko da je bilo nekog pricescnjenog Srbina osim malobrojnog monastva pa ipak je srpski narod i srpska Crkva opstao i obnovio drzavu pa i napravio vecu nego ikad . 300 godina su ljudi kako tako slavili slave ,nisu zaboravljali obicaje ,radjali se i umirali mnogi i bez krstenja i bez opela pa su opstali i sigurno da ih BOG nije zaboravio a mi danas hocemo da se igramo mucenika i stradalnika za Veru sto nimalo nije ni lako a ni naivno jer moze da ostavi opasne posledice !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 7, 2020 Пријави Подели Написано Април 7, 2020 пре 8 часа, djordje.pesic рече Niko ne moze da ospori da nismo pod epidemijom i zato sedite kuci koliko mozete i olaksajte posao lekarima koji svaki dan u ovo vreme stavljaju glave u torbe za nas i cenite to malo (i ja dosta rizikujem i mnogi drugi, sto idem u kupovinu svaki dan i radim sa ljudima ceo dan, i to ne moze da se izbegne,..... i zato hocu da 'rizikujem' i odem i u crkvu - nista manje i vise nego sto radim sve ovo svaki dan,....) Лубеница, Давид, Предраг М and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Април 7, 2020 Пријави Подели Написано Април 7, 2020 пре 11 часа, Desiderius Erasmus рече На сцени је борба против пандемије, не против хришћанства Ovo je jedan odličan tekst i kamo lepe sreće da više pastira istupa ovako. Ljudi moji dokle smo došli, umesto da dajemo primer svakom potrebnom žrtvom pa makar se ticalo i prisustva na liturgiji, ne razumnim i rekao bi razmaženim ponašanjem pokazujemo koliko smo udaljeni od Jevanđelskih zapovesti. Ako mene pitate apokalipsu treba tražiti u savremenim hrišćanima... Desiderius Erasmus, fsa, Тражитељ and 4 осталих је реаговао/ла на ово 6 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gavrosaurus Написано Април 7, 2020 Пријави Подели Написано Април 7, 2020 пре 8 часа, djordje.pesic рече Niko ne goni Crkvu, znali bi vrlo dobro da vlasti gone crkvu i verne i ne bi vam se to dopalo nimalo. Niko ne moze da ospori da nismo pod epidemijom i zato sedite kuci koliko mozete i olaksajte posao lekarima koji svaki dan u ovo vreme stavljaju glave u torbe za nas i cenite to malo. Sportski pozdrav. Да ли добро ово све разумем: Због короне коју вероватно немаш треба да се одрекнеш Душе коју сигурно имаш? На недељу, две-три, та ко ће и приметити од нас, неспортских орангутана и шимпанзи? Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 7, 2020 Пријави Подели Написано Април 7, 2020 Владика Стефан који је јуче служио литургију у крипти Храма Светог Саве на Врачару, који је већ неко вријеме затворен за посјетиоце и вјернике због епидемије вируса корона, оцијенио је да ће све ово брзо проћи и да је важно схватити да све бива по промисли Божијој. - Ми нисмо затворили веру, светињу и Бога. ПРЕНОСИМ БЛАГОСЛОВ НА СВЕ И АПЕЛУЈЕМ И МОЛИМ, ОСТАНИТЕ КОД КУЋЕ. Шта је светија и боље него твој дом, понађи се осмисли свој живот, поготово сад кад је часни пост - поручио је владика Стефан. https://www.glassrpske.com/cir..../novosti/vijesti_dan Desiderius Erasmus and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука