Jump to content

Никола Чобић: Удар на последњи стуб – Српску православну цркву

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 15 минута, Desiderius Erasmus рече

Onda te ne razumem. Ti, znači, očekuješ da mi ateistima svedočimo naše uverenje da se od iste kašičice - tog novopodignutog idola - ne možemo zaraziti i posle im preneti tu zarazu? I oni da nemaju nikakav problem sa tim?

Прочитај саопштење Иринеја Буловића. Немам шта друго да додам на ту тему.

Треба да сведочимо васкршњу радост. Страх паралише човека. 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Desiderius Erasmus рече

Meni samo nije jasno kako sad mi te drugosrbijanske kritike primamo kao nešto neočekivano? Pa, valjda nam je moralo biti jasno da ako u javnost izađe snimak kako se u sred pandemije desetine ljudi pričešćuje iz iste kašičice - da će jedva dočekati da nas raščereče u medijima. I mi sad umesto da ukapiramo gde smo pogrešili i vidimo šta možemo da promenimo, mi kukamo i pričamo kako je protivno nacionalnim interesima kritikovati nas.

Има ово смисла Хосе, има много смисла, али, опрости, ипак је површно (верујем из добронамере). Види, ако Црква има свој став о овоме, а има - Синод је сапшито тај став, и сигурно у консултацијама са епископима, барем већином њих, јер је ствар деликатна - онда, следствено томе што кажеш, испада да Црква треба да коригује своје одлуке/понашање/шта год.

Не бих ја рекао да ми кукамо на критике другосрбијанаца, него одговарамо на њих. И треба да одгварамо и још жешће. Хорски! сако и свуда гд еможе. Да их нагласамо, надаргументујемо. Осим тога, секташи не греше у цитатима него у контацији! Тако и ови, често су формално у праву, али суштина је, још чешће, демононадахнута.

Навећу ти један пример. Патријарх Гаврило и Владика Николај у кућном притвору у манастиру з авреме окупације. Партизани су  ојачали и наносе Швабама велике губитке.  Да би ослабили партизански покрет, траже од Патријарха Гаврила да Цеква изађе са прогласом о јавној осуди комуњара. Јер знају колико је јака улога Цркце у народу, и ако Црква осуди комуњаре, неће народ ићи (то је требало са амвона да се проповеда народу) у партизане. Кад узмеш није лоша понуда.

Патријарх је хтео да то уради и запиткивао је Николаја. А Николај је био љут на њега, јеер прави компромисе са непријатљем, то јест јер је спреман на то. "Шта ти мислиш Никола"?, пита, Никола(ј) одговара дрско: "Не знам ја Ваша Светости, Ви сте Патријарх". "Немој тако Никола, ти си најутицајнији, најобазованији, шт а мислиш, кажи". Николај му је одбрусио да црква не сме да осуди једно зло (комунисте) да би подилазила другоме злу (нацистима). И нису написали никакав проглас.

Немци су почели да стрељају народ из одмазе за једног убијеног Немца 100 Срба. Владика је излази пред њих и поносно са сузама молио: Не убијате народ, ево мене убијте! После су и Патријарх и он депортовани у Дахау. Мали пример да одлуке Цркве никад анису биле лаке у историји Цркве. Овај пут Црква је, сматрам, поступила по савести, по убеђењу шта је најбоље за нард, мисију, по икономији. Све остало је форма, па чак, не дај Боже, некада и срадња да буде.

Св. Софорније нам је поручио свима да се држимо одлука патријаршијске Цркве! Мани другосрбијанце.Никад нечастив неће престати да делује и да лаје/клевеће/убацује помисли/ствара раздоре и др. Никада, нема Црква шта да се обазире на то, али треба да одговори жестоко онда када тај лавеж може да збуни народ.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Вукашин рече

Треба да сведочимо васкршњу радост. Страх паралише човека. 

Čoveče, ti sa svojim strahom radi šta hoćeš, i ja sa svojim, ali ne možemo od drugih tražiti da dele taj naš spokoj. Jel' kontaš da u nama vide potencijalne širitelje pandemije? A mi se zablentavili za tu istu kašičicu, kao da je to središte naše vere. E, zato ćemo sad Vaskrs da slavimo u kući.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

@Desiderius Erasmus ali, ajde da ostavimo iza sebe kašičice i ostalo što nikada nije trebao ni da bude predmet naših rasprava, iskreno mi kaži, zar misliš da nikada neće doći čas, svakom od nas, kada ćemo delima trebati da pokažemo veru i ljubav? Misliš li da će taj čas biti jednostavniji od ovog?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Desiderius Erasmus рече

Čoveče, ti sa svojim strahom radi šta hoćeš, i ja sa svojim, ali ne možemo od drugih tražiti da dele taj naš spokoj. Jel' kontaš da u nama vide potencijalne širitelje pandemije? A mi se zablentavili za tu istu kašičicu, kao da je to središte naše vere. E, zato ćemo sad Vaskrs da slavimo u kući.

Немаш од тог осуђивања и тражења криваца ништа осим губљења мира. Имам поверења у расуђивање оних у Синиду.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ćiriličar рече

Навећу ти један пример. Патријарх Гаврило и Владика Николај у кућном притвору у манастиру з авреме окупације. Пре пребацивања у Дахау. Партизани су већ ојачали и наносе Швабама велике губитке. Није још било почело стрењање из освете за швапске жртве. Да би ослабили партизански покрет, траже од Патријарха Гаврила да Цеква изађе са прогласом о јавној осуди комуњара. Јер знају колико је јака улога Цркце у народу, и ако Црква осуди комуњаре, неће народ ићи (то је требало са амвона да се проповеда народу) у партизане. Кад узмеш није лоша понуда.

Патријарх је хтео да то уради и запиткивао је Николаја. А Николај је био љут на њега, јеер прави компромисе са непријатљем, то јест јер је спреман на то. "Шта ти мислиш Никола"?, пита, Никола(ј) одговара дрско: "Не знам ја Ваша Светости, Ви сте Патријарх". "Немој тако Никол(а), ти си најутицајнији, најобазованији, шт а мислиш, кажи". Николај му је одбрусио да црква не сме да осуди једно зло (комунисте) да би подилазила другоме злу (нацистима). И нису написали никакав проглас.

Немци су почели да стрељају народ из одмазе за једног убијеног Немца 100 Срба. Владика је излази пред њих и поносно са сузама молио: Не убијате народ, ево мене убијте! После су и Патријарх и он депортовани у дахау. Мали пример да одлуке Цркве никад анису биле лаке у историји Цркве. Овај пут Црква је, сматрам, поступила по савести, по убеђењу шта је најбоље за нард, мисију, по икономији. Све остало је форма, па чак, не дај Боже, некада и срадња да буде.

Св. Софорније нам је поручио свима да се држимо одлука патријаршијске Цркве! Мани другосрбијанце.Никад нечастив неће престати да делује и да лаје/клевеће/убацује помисли/ствара раздоре и др. Никада, нема Црква шта да се обазире на то, али треба да одговори жестоко онда када тај лавеж може да збуни народ.

Ok, mislim da je Nikolaj tu dobro savetovao Patrijarha. Crkva ne sme da bude kvislinška organizacija. Ali mi nije to baš uporedivo sa ovom današnjom situacijom. ;) 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Milica Bajic рече

@Desiderius Erasmus ali, ajde da ostavimo iza sebe kašičice i ostalo što nikada nije trebao ni da bude predmet naših rasprava, iskreno mi kaži, zar misliš da nikada neće doći čas, svakom od nas, kada ćemo delima trebati da pokažemo veru i ljubav? Misliš li da će taj čas biti jednostavniji od ovog?

Ставио је владика Иринеј тачку на ту причу.

Цитат

Разуме се да и неодговорни појединци са богословским академским звањима, али без реалног литургијског осећања и учешћа у црквеном животу, наносе велику штету, најпре себи, а онда и другима. Без обзира на то да ли су у питању поједини професори или неко други, њихове нецрквене и јеретичке ставове непријатељи Цркве користе за нападе на јединство Цркве и за збуњивање верног народа. О текстовима и изјавама неодговорних назовитеолога требало би да се посебно огласе и надлежне црквене институције. Јер, ако неко јавно тврди да је Причешће ризик по здравље, за њега не би смело бити места у црквеној просвети јер, будући да је незнавен, не може бити учитељ другима, а по канонској акривији такав би морао и да буде искључен из црквене заједнице.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Вукашин рече

Немаш од тог осуђивања и тражења криваца ништа осим губљења мира. Имам поверења у расуђивање оних у Синиду.

Mislim da je ovo ključ svega.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Desiderius Erasmus рече

I mi sad umesto da ukapiramo gde smo pogrešili i vidimo šta možemo da promenimo, mi kukamo i pričamo kako je protivno nacionalnim interesima kritikovati nas.

Па ради овога ти кажем. Испда по теби из написаног да треба Црква да мења одлуке по савету другосрбијанаца....мада не верујем да тако мислиш, него си се тако изразио.

А "погрешили"? Па, пази, сматрам да ма ко ко послушно са вером следује благислов Цркве, да му награда неће промаћи, тај слуша Христа. Чак ако Црква понекад и омаши. Јер Црква на земљи није непогрешива, чак понекад саборно погреши, камоли појединачно, но то Господ исправи на добро. Ми имамо перспективу само и само заразе. Само и само ако неко оболи/умре од грипа....па онај комуњара Лалић је рекао "да нема свдбе без крви и меса", мислећи валда на револуцију у Монтенгру комуњарском....нема спасењ без жртва.

Ето, мени су обе одлуке и одлука СПЦ и одлука РЦ, а различите су, исправне и некако их обе разумем.

Јер, рецимо, одлука РЦ, колико знам не важи за целу Русију. Дакле, је ли то контрадикторно са СПЦ? Па није. У већем делу Русије се причешћује као и у Србији.

Овде су два факторе, ми смо се концентрисали на страх и заразу. Нормални се слажу - НЕМА заразе преко Светиње над Свеињама, Светог Причећа...е сад, поред тога, ту је и благослов Цркве! Дакле имамо "дуплу" заштиту! Од Бог(очовек)а и од Цркве. Послушан Цркви, послушан Христу! Нема разлога за страх од заразе, сем у контесту "да нем не буде на суд и осуду" - ако тако буде, то везе нема са вирусом! Јер на дао Бог пасти у шаке Бога живога. Који јесте љубав, али ако смо, не дај Боже, игнорисали све Његове педагошке мере...лела нама!

Ко се плаћи нека не приступа. Ако је мноооого народа, ради снисхођења слабима, као у Москви, онда неке друге мере....то је све форма, али наравно да смо слабоверни и др. и да Св. Приичешће није мађијски еликсир.

Зато и јесте Светиња толика и Таајна толика јер се ради о две природе и јер може бити на спасење и на осуду.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Milica Bajic рече

zar misliš da nikada neće doći čas, svakom od nas, kada ćemo delima trebati da pokažemo veru i ljubav? 

Naravno da će doći, ali ovde se ne radi o svedočenju vere i ljubavi. Ovde se radi o tome da ti od drugih - i to od ateista! - tražiš da imaju veru da se preko pričešćivanja hiljada ljudi istom kašičicom ne može širiti epidemija. A pritom čitave pomesne Crkve i eparhije uvele alternativne načine pričešćivanja.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Desiderius Erasmus рече

Naravno da će doći, ali ovde se ne radi o svedočenju vere i ljubavi. Ovde se radi o tome da ti od drugih - i to od ateista! - tražiš da imaju veru da se preko pričešćivanja hiljada ljudi istom kašičicom ne može širiti epidemija. A pritom čitave pomesne Crkve i eparhije uvele alternativne načine pričešćivanja.

Daleko od toga da ja od ateista tražim veru, tražim poštovanje za svoju Veru, isto toliko, makar, koliko mi njihovu nesposobnost, sebičnost, samoživost i glupost ne ismejavamo u medijima, to tražim. Dokle god se budemo takvima dodvorivali, igraće se sa našim najčistijim osećajima i smejaće nam se u oči.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milica Bajic рече

Daleko od toga da ja od ateista tražim veru, tražim poštovanje za svoju Veru

Teško da ćeš od njih dočekati poštovanje za Veru, a ovde se i ne radi o poštovanju, već o tome da se praksa pričešćivanja istom kašičicom u javnosti percipira kao opasna. A to kažu i lekari.

пре 4 минута, Milica Bajic рече

Dokle god se budemo takvima dodvorivali, igraće se sa našim najčistijim osećajima i smejaće nam se u oči.

Niko im se ne dodvorava, a teško nama ako su nam najčistija osećanja vezana za - zajedničku kašičicu.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, ana čarnojević рече

Хоћу ли издати Христа ако одем да целивам Плаштаницу, ону тиху светлост коју видим само једном годишње? Хоћу ли моћи да се заразим на Том Месту, па без симптома да сејем вирус около??

Мислим да нећу. Дубоко верујем да нећу. Молићу се за то. 

Anči, sad je nažalost deplasirana rasprava o tome da li se u Crkvi možemo zaraziti ili ne možemo, jer sad nam ne daju ni da odemo do Crkve. A moguće da je to moglo da bude izbegnuto.

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Desiderius Erasmus рече

Света Марија (Египћанка) је 40 година славила Васкрс у пустињи.

Нека ми Бог опрости, а зна да не осуђујем сада никога, али и наш народ се причешћивао 4 пута годишње у времена тешка, а било је народа па се причешчивао једном у неколико година. Ја не верујем да многи од њих нису у Царству Божијем! Или ти, верујем да многи од њих јесу Тамо! Богу је, Хосе, све могуће! Не кажем ја, и ја сам за често пришећивање, али можда смо и у томе претерали у смислу да смо се опустили па нисмо се уподобљавали за ту Свету Тајну колико смо требали и могли? Можда смо и олако Светињи приступали?

Остала могућност онима који се плаше да се не причесте! Ја верујем да Господ не гледа на то као на издају, него ако су чиста и нелицемерна срца нека кажу "Господе помози моме неверју" и помоћи ће Господ у будће, и сматрам да ће им бити као да су се причестили..

Са друге стране, треба да видимо мало како је када су нам мили храмови и литургије сада донекле недоступни. Дакле да нам буду дражи и милији кад буду доступини! Као вољени/вољена када га/је пожелимо. Не будимо искључиви ни у чему.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...