Jump to content

Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?

Оцени ову тему

Препоручена порука

I treća stvar. Interesantno mi je ovo od oca Zorana i Aleksandra Milojkova. Da pričešće može ali i ne mora da prenese zarazu nego da čoveku po veri biva (po reči Hristovoj i ap. Pavla).

Prvi razlog je taj što je dvosmerno tj. primenjivo je i u pozitivnom i negativnom značenju:

- može ali i ne mora da dezinfikuje kašičicu i/ili hleb i vino

- može ali i ne mora da prenese zarazu, zavisi ko i zašto pristupa.

Drugi razlog je što se slaže sa onim što od početka govorim na ovoj temi a to je da dejstvo pričešća zavisi od odnosa vernog prema Hristu. Da nema automatizma ni u jednom pravcu. Jer ako ima nekog automatizma onda nije bitan odnos a onda ap. Pavle nije bio u pravu. Dakle, Hristos je taj koji čini ili presuđuje da li će pričešće biti na dobro ili na osudu, On je Taj koji gleda naš odnos prema njegovom Telu. Čak i kada je na osudu Pavle kaže da je to Božije korenje da takvi ne bi bili osuđeni sa svetom, a ja mislim da to znači da su ukoreni da bi se pokajali i (na kraju) spasili.

Подели на овим сајтовима

@Срђан Шијакињић 

Polaziš od jedne premise koja te ograničava u realnom rezonovanju situacije a to je da je za Vaskrs pošto-poto potrebno omogućiti pričešće, naravno da me niko pogrešno ne razume: načalno nemam ništa protiv toga, ALI, dajte ljudi nemojte biti toliko ... (oprosti ne mislim na tebe lično) razmaženi. pa oće svet da se sruši ako se pričestimo dve ili tri nedelje nakon Vaskrsa?

na žalost ovde se povodom teme famozne "kašičice" videla ne mogućnost ljudi u crkvi da izađu iz zone komfora zarad višeg cilja, čak nisu sposobni ni da priznaju realne pretnje koje je takva situacija donosila (pri tome ne mislim na lično zdravlje nego na sva ona društvena dešavanja koja su mogla i u manjoj meri i jesu krenula da se uzburkavaju, gde bi naj.... kao žuti)

upravo zbog toga treba raditi na razmeni mišljenja i razumnom korigovanju kroz ovakve diskusije, jer svedoci smo da saopštenja arhijereja ili dolaze kasno ili su u makazama da ne mogu javno da kažu ni ovako ni onako, te u toliko je naša odgovornost, nas kao tela Crkve, veća.

niko nikom ne može nešto da objasni ili nametne kao rešenje ako taj neko neće da čuje i da razmisli. dakle ljudi ponašajte se odgovorno i odraslo.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Срђан Шијакињић said:

Према томе, било би заиста верујем добро да Црква што пре и што јасније, изађе са предлогом како да се овај потенцијални проблем превaзиђе. Да већ сада буде проактивна и планира на време.

Ti kao da nisi čitao saopštenja koja su se nizala ove dve nedelje, sva su uopštena i kasnila za događajima. Slažem se sa tobom ali sam pesimističan.

Ako se uvedu strožije mere po meni je najbezbednije za sve da se liturgije služe sa par sveštenika i par vernih i da se pričešće daje u ruke ali i da se (shodno drevnoj praksi) pošalje vernima da imaju kući za samopričešćivanje za naredne litrugije kojima neće moći da prisustvuju (pogotovo za Vaskrs).

Međutim i za to sam, uprkos preporuci Sinoda vladikama, krajnje pesimističan jer smataram da su male šanse da crkvena elita tj. klir omogući nama, običnim smrtnicima, da pričešće imamo kući. Kao da mi nismo (već) Telo Hristovo time što idemo na liturgije ili čeznemo za njima i pričešćem.

Možda, doduše, bude to dato monasima (jer nisu obični smrtnici kao mirjani tj. podrazumeva se da su tj. da bi trebalo da budu ozbiljnijij i dostojniji) a možda bude i pojedinačnih izuzetaka kod starijih vernika, veroučitelja i sličnih ali opet daleko od toga da se ovaj problem dostojno reši na nivou cele SPC.

Подели на овим сајтовима

Niko se ne pričešćuje hlebom i vinom. Čak se ni Juda nije tako pričestio.

Možda je ta duhovna ideja lepa ali ja bi pre rezonovao da Apostol Pavle misli na celokupan život koji prati pojedinca u odnosu na Hrista i na Crkvu Njegovu.

Lepa je ideja, jer vino i hleb ne ubijaju ali stanje u kom ne razlikujemo Telo Gospodnje je pogubno i prati čoveka sve do pokajanja.

Dakle nije samo verovanje u hleb i vino dovoljno da bi se ostvarilo mogućnost zaraze niti bi to bilo pravilo za MOŽDA MOŽE.

Budući da Bog želi da se grešnik ne pogubi, već živ da mu se obrati, ja tu ne bi stavio najjače karte u promišljanju da se mogućnost zaraze prati u duhovnoj ideji u kojoj neko veruje da je pričešće samo hleb i vino.

Ni Juda posle pričešća nije mogao a da ne prepozna Telo, jer reče da nevinu Krv proliva.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Možda je ta duhovna ideja lepa ali ja bi pre rezonovao da Apostol Pavle misli na celokupan život koji prati pojedinca u odnosu na Hrista i na Crkvu Njegovu.

Lepa je ideja, jer vino i hleb ne ubijaju ali stanje u kom ne razlikujemo Telo Gospodnje je pogubno i prati čoveka sve do pokajanja.

Dakle nije samo verovanje u hleb i vino dovoljno da bi se ostvarilo mogućnost zaraze niti bi to bilo pravilo za MOŽDA MOŽE.

Budući da Bog želi da se grešnik ne pogubi, već živ da mu se obrati, ja tu ne bi stavio najjače karte u promišljanju da se mogućnost zaraze prati u duhovnoj ideji u kojoj neko veruje da je pričešće samo hleb i vino.

Ni Juda posle pričešća nije mogao a da ne prepozna Telo, jer reče da nevinu Krv proliva.

Не кидам ти текст, јер је савршен! Неко ме је погрешно разумео да говорим о приступу с вером причешћу, име би испало да подржавам правило ретрибуције. Ти си сада све рекао. 

Подели на овим сајтовима

Slučajno naiđoh na ovo:

Vukašin Milićević, docent na Bogoslovskom fakuletu, međutim kaže da ovakav način pričešća nije jedini, niti obavezujući, kao i da je, na primer, Ruska pravoslavna crkva naložila obavezujuću dezinfekciju kašika u alkoholu, dok je Rumunska uvela plastične kašike za pričest. On takođe navodi da su ga začudili navodi iz saopštenja SPC da se 2.000 godina obavlja pričešće na takav način.

“Tako se pričešćuje od 11. veka i to u samo u crkvama istočne tradije. Postojao je i period razornijih epidemija u kojima je bio suspendovan liturgijski život. U vreme velike pandemije kuge bilo je nemoguće obavljati pogrebne obrede, dok je u vreme crne kuge veliki procenat sveštenika preminuo nakon obilaska bolesnika”, kaže Milićević za Nova.rs.

On ističe da je ovakvo ponašanje SPC društveno neodgovorno i dodaje da se i u nekim tumačenjima kanona pominju dezinfekciona sredstva u vreme epidemija.

“Sveštenik sam 13 godina. Nije poenta da li ću se ja zaraziti, već šta će biti sa drugima. Ovakav način pričešća je društveno neodgovoran. Postoje kanonski dokumenti, odnosno tumačenja kanona, u kojima se govori da je potrebno preduzimati neka sredstva za dezinfekciju. Video sam priručnik od pre 90 godina u kome se pominje da se kašičica mora dezinfikovati u kipućoj vodi. U vreme epidemija, uostalom, obustavljanje bogosluženja nije nepoznato”, ističe Milićević.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, dragisa рече

@Zoran Đurović 

da ali (ako vas ja dobro razumem) šta je onda argument (lajk) za odobravanje mog prethodnog posta? 

Зезнуо се свако ко мисли да има неко правило у мом лајковању. Често лајкујем и само због 1 паметне мисли. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Зезнуо се свако ко мисли да има неко правило у мом лајковању. Често лајкујем и само због 1 паметне мисли. 

pitam zato što ne vidim rešenje ukoliko se uporede paralelno moj i VSB komentar/zaključak

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Zoran Đurović рече

Znaci ako napisem da sam budala, odmah dobijam srce. :D :D

,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." :D:D

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Zoran Đurović рече

(joj,... onda bi ja lajkovao i Avocado svaki drugi put,..... iako se ne slazem sa njegovi' stavovi..... :D)

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa nije bas, ipak jeste hlebom i vinom, jer onda ne bi i izdao Isusa,....i jos se to pokazalo kroz samo tajnu Veceru i pricesce, ....i to posto je Isus rekao - ko sa mnom umoci taj ce me i izdati,.... i, odmah po zalogaju udje djavlo u Judu,....i Juda za 30E (:D) izdade Isusa i jos Ga i prokaza poljubcem i celivom - koje se daje' izmedju prijatelja, ne neprijatelja....itd...

Tako da jeste Juda uzeo obican hleb i vino, cak je pitanje da li je i jeo i bio mislima na toj jevrejskoj staroj pashi,....jednostavno covek je planirao kako ce da sprovede u delo izdaju i samo je cekao trenutak...itd...

Jer, ako to vidimo sa Judom, tako isto i Pavle upozorava hriscane da razlikuju hleb i vino od Tela i Krvi,....jer mozemo da prodjemo sa raznim osudama i cak i bolestima i na kraju mnogi su i umirali od bolesti...itd...

(i bre brate VSB,....ako je naknadno prepoznao Telo i Krv nevinu, ali se nije iskreno pokajao kao Petar i gorko zaridao, nego je pao u jos veci bedak i znamo kako se zavrsilo....)

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

@Bokisd dosledan si, tu si najjaci na forumu.

У руке твоје предајем ти душу Драгишину!:)) Разабери га ти.  

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

У руке твоје предајем ти душу Драгишину!:)) Разабери га ти.  

Dva reda, radi reda. :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...