dragisa Написано Март 23, 2020 Пријави Подели Написано Март 23, 2020 пре 7 минута, Zoran Đurović рече Само малоумник може да каже да Бог није свемоћан..... ...Никодиму не би пало на памет да нешто измишља. Да ли ти је то јасно? oče i ti da prostiš na mom komentaru: ni tvoja pozicija (ukoliko te dobro razumem: da pričešće može preneti zarazu) nije posve jasna, dakle ako je bog svemoguć odakle onda dođosmo do potrebe za dezinfekcijom? nešto ni u ovom stavu nije u redu Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 23, 2020 Пријави Подели Написано Март 23, 2020 пре 4 минута, dragisa рече oče i ti da prostiš na mom komentaru: ni tvoja pozicija (ukoliko te dobro razumem: da pričešće može preneti zarazu) nije posve jasna, dakle ako je bog svemoguć odakle onda dođosmo do potrebe za dezinfekcijom? nešto ni u ovom stavu nije u redu Све је јасно, јер једно је Тело Христово, а друго су хлеб и вино. Ово друго је подложно контаминацији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ViktorijaV Написано Март 23, 2020 Пријави Подели Написано Март 23, 2020 пре 2 минута, Zoran Đurović рече Све је јасно, јер једно је Тело Христово, а друго су хлеб и вино. Ово друго је подложно контаминацији. Оче да ли Ви сматрате као неки нови теолози да се може вирус пренети причешћем? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 23, 2020 Пријави Подели Написано Март 23, 2020 пре 1 минут, Zoran Đurović рече Све је јасно, јер једно је Тело Христово, а друго су хлеб и вино. Ово друго је подложно контаминацији. mogu to da prihvatim i čak sam to tako i shvatao u samom začetku, međutim onda se susretoh sa explicitnim tvrdnjama da je "ovo sama časna krv tvoja i ovo samo prečisto telo tvoje", dakle ukoliko je tako zašto onda niko dao sad nije pokretao tu temu i govorio u tom smislu? moram priznati da bi se mogao naći osnov i za jedno i za drugo mišljenje, sa jedne strane same reči Isusa Hrista su ovo je telo moje i ovo je krv moja, sa druge strane znamo iz predanja da su ljudi sticali oboženje i sjedinjenje sa Hristom i izvan zvaničnih praksi (običaja i ceremonija)... Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Март 23, 2020 Пријави Подели Написано Март 23, 2020 пре 37 минута, jovanstanic рече Dešava se kroz odnos vernih sa Hristom. On je taj koji čini da je pričešće lek kada treba a ne neka nezavisna sila koja se u pričešću nalazi bez obzira kakav mi odnos imamo prema Bogu. Taj naš odnos prema Hristu određuje da li će nam pričešće biti na zdravlje ili bolest kao kod onih kojima piše apostol Pavle." Овде је све, однос (јединство) са Христом је причешће, и ако је то хљеб то је и сусрет двије слободне воље, тај однос је динамичан... Нема загарантоване препреке за вирусе. jovanstanic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Март 23, 2020 Пријави Подели Написано Март 23, 2020 пре 19 минута, dragisa рече "ovo sama časna krv tvoja i ovo samo prečisto telo tvoje" Па о томе се цјело врјеме говори, које је то тјело? Васксло или и живо и мтрво. Искључити пропадљивост (страдалност) тјела Христовог води у јерес. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ViktorijaV Написано Март 23, 2020 Пријави Подели Написано Март 23, 2020 Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 23, 2020 Пријави Подели Написано Март 23, 2020 пре 2 минута, dragisa рече "ovo sama časna krv tvoja i ovo samo prečisto telo tvoje" Драги брате, термини који су коришћени у Писмима нису једнозначни. Сећам се да ти једном рекох да ће крв и месо и кости наследити Царство Небеско, јер се подразумевала пропадљивост ових материја. То неће наследити Царство Небеско. Павле говори да је Тело Христово Црква. И онда у причешћу више немаш индивидуалног тела. Имаш Цркву Небеску. И са тиме се ми причешћујемо, а не да смо канибали који једемо месо и крв под видом хлеба и вина. N.Petrovic, Volim_Sina_Bozjeg, Hadzi Vladimir Petrovic and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 23, 2020 Пријави Подели Написано Март 23, 2020 пре 9 минута, Zoran Đurović рече Сећам се да ти једном рекох да ће крв и месо и кости наследити Царство Небеско, јер се подразумевала пропадљивост ових материја. То неће наследити Царство Небеско. aj polako, pošto si poznat po "zavođenju sagovornika" de rastumači ovu rečenicu jer je protivrečna: u prvom delu kažeš da će krv, meso ikosti naslediti CN a odma zatim u sredini "jer se podrazumevala njihiva propadljivost"? da bi završio sa "to neće naslediti CN" dakle preciziraj se (drugi deo nije sporan, čak mi se uklapa u neka moja viđenja cele priče, ali ostaje pitanje zašto se propovedalo upravo suprotno) Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 23, 2020 Пријави Подели Написано Март 23, 2020 пре 16 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Па отоме се цјело врјеме говори, које је то тјело? Васксло или и живо и мтрво. Искључити пропадљивост тјела Христовог води у јерес. mislim da (barem meni) ovo nije tema, ja to negledam kao podelu koje je to telo: Vaskrslo vs. i živo i mrtvo. pride niko (barem ja) ne isključuje da se "ovaplotivši se" u svemu upodobio nama, dakle bio jedan od nas... Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Март 23, 2020 Пријави Подели Написано Март 23, 2020 пре 17 минута, dragisa рече mislim da (barem meni) ovo nije tema, ja to negledam kao podelu koje je to telo: Vaskrslo vs. i živo i mrtvo. pride niko (barem ja) ne isključuje da se "ovaplotivši se" u svemu upodobio nama, dakle bio jedan od nas... Онда признајеш пропадљивист Тјела Христовог, а то "теолошки" омогућује да се дарови покваре или пренесу заразу, премда за преношење заразе је довољно да причешће не убија животиње. Наравно уз допуштење, али не видим разлог да дарови буду изоловани... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 23, 2020 Пријави Подели Написано Март 23, 2020 пре 4 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Онда признајеш пропадљивист Тјела Христовог, а то омогућује да се дарови покваре или пренесу заразу, премда за преношење заразе је довољно да причешће не убија животиње. Наравно и допуштење... znaš kako, teško je da te razumem ovako preko tastature... teško je i inače o ovome govoriti i u lice jer teško ljudi mogu iskomunicirati ovakve stvari ako uopšte i imaju šta da kažu. ali ajde da probam, kada kažem da ja to ne gledam iz perspektive koje i kakvo je to telo (da li je propadljivo ili nije propadljivo) onda to kažem jer ja to stvarno ne znam, mislim to je pre svega tajna, koja bez obzira što ne znam njenu suštinu ne znači da je ne poznajem. dakle ono što je meni bitno jeste da je "to" (dakle činjenicom da se ovaplotio odnosno da se u svemu upodobio nama) šta got to bilo (a realno rečeno ja ne znam šta je to) da je "to" otvorilo sada i nama mogućnost ukoliko želimo da se tome prisajedinimo, odnosno da je "to" definitivno božanska kategorija koja mene propadljivog može da spasi. dakle je ne moram objektivno znati šta je "to", dakle sa te strane je tajna, ali istovremeno "to" je meni dostupno i ako nije od ovoga sveta (dakle bez ikakvog romantizovanja ili zanesenosti, objektivno nije od ovoga sveta) i to je ono što je meni bitno. problem čini mi se nastaje onda kada mi pokušavamo da "to" objasnimo i zapinjemo u razne logičke zamke i ćorsokake... i onda izvalčeći nekakve definicije koje su samo do jedne mere lingvistički pokušaj objašnjenja "toga" stižemo u ove dileme koje udaraju same temelje tih definicija Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bonsenjo Написано Март 23, 2020 Пријави Подели Написано Март 23, 2020 Mozda se moglo ici na to da se kasicicom ne dodiruju usta pricasnika. Malo se zabaci glava unazad, zine, svestenik kasikom "sipa" malu cesticu tijela i krvi... Odstojanje u crkvi, nema celivanja, moze se celom dotaci krst. Bolesni da ostanu kuci... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ViktorijaV Написано Март 23, 2020 Пријави Подели Написано Март 23, 2020 Управо сада, Bonsenjo рече Mozda se moglo ici na to da se kasicicom ne dodiruju usta pricasnika. Malo se zabaci glava unazad, zine, svestenik kasikom "sipa" malu cesticu tijela i krvi... Odstojanje u crkvi, nema celivanja, moze se celom dotaci krst. Bolesni da ostanu kuci... Хахахха, тако је причешћивао један прота пре 20 година. То је изгледало као да ти лопатицом искипује причешће, или авионом из ваздуха..? Не знаш шта ти се десило... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 23, 2020 Пријави Подели Написано Март 23, 2020 po meni nije uopšte bitno i nije poenta da li se dodiruje usnama ili bilo čim drugim i kolko se dodiruje i šta se dodiruje i kolko se dugo dodiruje....(išla je ova diskusija tim putem).... pitanje je mnogo mnogo šire, jer nebulozno je govoriti o tome da recimo pričešće definitivno ne može preneti zarazu ali zato ostanemo pri tome da celivanje ikona ili samo prisustvo (na bližoj ditanci) na lituriji može preneti bolest.... dakle mislim da parcijalno ništa od navedenog ne daje celovit odgovor... zato kažem da ovde nešto debelo nije u redu Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука