Jump to content

Adam, Eva i evolucija

Препоручена порука

On 17. 3. 2020. at 21:47, Bob Marley рече

@Flojd Divno rečeno što se tiče suštine Božijeg odnosa prema čoveku!

Ali, nije mi baš jasan deo oko Raja... Kako je to Raj izvan Zemlje, zar nije u Knjizi postanja Edenski vrt predstavljen kao jedna posebno izdvojena celina negde na Zemlji? Ako je izvan Zemlje, da li je to negde drugde u svemiru ili pak sasvim izvan fizičkog sveta? I kako su Adam i Eva došli iz Raja na Zemlju? Gde su bili u međuvremenu, dok nisu stvoreni svemir i planeta Zemlja?

Expand  

Raj je na nebu blizu Boga. "Oce nas koji si na nebesima." Blizu Boga jer je  Bog ljubav i toplina, lepota radost. I oko njega se sakupljaju Bogougodne duse. Znaci gde je Bog tu je i raj, ja to zamisljam kao jedan prelepi manastir gde se duse mole i imaju svoja zaduzenja i gde vlada jedna harmonija. 

E sad raj ti je u dusi ili pakao, ako imas ljubavi onda ti je u dusi raj ako je nemas, onda je pakao, bol patnja. Znaci mi jos na Zemlji imamo taj osecaj raja ili pakla. E sad dal te u paklu peku ili sta god o tome nisam razmisljao ali o ovome jesam. Stanje duse ti je privid raja ili pakla pa mi biramo gde cemo. 

Kako su dosli, pa Bogu je sve moguce. Ako je S. Ilija otisao na vatrenim kocijama, Gospod na oblaku... mozda su i oni sisli na oblaku. Znaci onako kako su dolazili ili odlazili sveti ljudi, ali ako je Gospod otisao na oblaku, ako sam dobro razumeo prethodne postove, onda je logicno da je i njih Bog tako spustio.

Edenski vrt da je na zemlji morao bi negde da postoji trag tog vrta. E sad malo vise od toga nadam se da ce uspeti da ti objasni neki teolog, konkretno vezano za mesto gde postoji taj vrt i da li je bio na zemlji ili nije.

To bih i ja voleo da znam.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

On 18. 3. 2020. at 7:13, Flojd рече

Edenski vrt da je na zemlji morao bi negde da postoji trag tog vrta. E sad malo vise od toga nadam se da ce uspeti da ti objasni neki teolog, konkretno vezano za mesto gde postoji taj vrt i da li je bio na zemlji ili nije.

To bih i ja voleo da znam.

Expand  

Evo sta kaze sv.Jovan Zlatoust o Raju :

https://svetosavlje.org/omilije-na-knjigu-postanja/12/

"А да је тога ради рај створен, чуј где Писмо каже: И засади Бог рај у Едему према истоку и постави тамо човека кога сазда. Зато блажени Мојсеј и ставља име места у Писмима, да они који воле да у празно брбљају не би могли да обмањују простије и да баснослове да рај није на земљи, него на небу. А ако, и поред тога што се Божанствено Писмо тако тачно изразило, неки од оних који високо мисле о красноречивости и спољашњој мудрости не престадоше да говоре супротно записаном, па кажу да рај није на земљи и тврде којешта друго од онога што се прича, тако да не мисле како је написано, него све обрнуто и оно што је речено за земљу мисле да је речено за небо – да се блажени Мојсеј није тако смирено изразио и прибегао снисхођењу, а док му је Свети Дух покретао језик, докле ли би стигли, мада Свето Писмо, када жели нечем таквом да нас поучи, само себе тумачи и не допушта да се слушалац опсењује? Али будући да многи слушају ово што се излаже не да би нешто добили из Божанствених Писама, него ради разоноде, они не хитају ономе што користи, него радије томе што може да их развесели. Молим вас зато да, заградивши слух према свима таквима, следујемо правилу Светога Писма. Па када чујеш, љубљени, да засади Бог рај у Едему према истоку, ово засади схватај богодолично – да Бог то заповеди. А за остало веруј да и рај настаде и то на оном месту где и Писмо назначи, јер не веровати у оно што стоји у Божанственом Писму, него дометати сопствена расуђивања, сматрам да доноси велику опасност онима који се усуђују да тако чине. И постави, каже, тамо човека кога сазда."

Подели на овим сајтовима

@Bokisd @Flojd 

Prvobitni Raj, tj. Edenski vrt, ipak je bio na Zemlji. Bog je stvorio i materijalni svet, ne samo duhovni. A čoveka je stvorio da živi u ovom materijalnom svetu. Eden je bio posebno uređena celina, negde na Zemlji (pitanje da li ćemo ikad saznati gde tačno, ali to i nije toliko važno). To se jasno vidi iz Knjige postanja, a i u učenjima Otaca. Ja verujem, na osnovu Pisma, da se Edenski vrt razlikovao od ostatka Zemlje, jer je tamo vladala sveopšta harmonija, i zahvaljujući Drvetu života nije bilo smrti, propadljivosti i stradanja. Adam i Eva su, nakon greha, izgnani iz Edena, nastanivši se negde na Zemlji, verovatno u blizini Edena. A sam Eden je Bog učinio nedostupnim ljudima. Mi mu više ne možemo pristupiti, ne možemo ga videti. On verovatno više ni ne postoji ovde na Zemlji, već treba sva Zemlja da postane Raj kada Hristos ponovo dođe na Zemlju i tu, na njoj (ali preobraženoj u nepropadljivost i besmrtnost), uspostavi večno Carstvo Božije.

Подели на овим сајтовима

On 18. 3. 2020. at 0:14, Благовесник рече

ако бих на неки начин био принуђен да прихватим Теорију еволуције, не бих Богу приписивао да је изабрао да ствара на тај начин, јер је Бог добар, једини савршено добри, већ бих се сетио исконског промашаја, грехо-пада Сатанаила, те не бих Богу доброме приписивао то да је изабрао еволуцију та начин наставка развоја света, већ је то била последица  тога да је Сатанаило био тај који је одвојио материју изван њеног развоја унутар омофора Божјег. А што је требало да то буде заједничко дело, као израз љубави - између Сатанаила (предстојатеља анђела) и Бога. Дакле, да је он, Сатанаило имао прво ону улогу коју потом Бог даје Адаму. И што није немогуће и много тога би објаснило и у Библији и у свету. Сатанаило је згрешио на почетку када је схватио куда треба тај развој да доведе - до Човека који треба да постане Бог тј. Богочовек.  Сатанаило се побунио и отпао од Бога, и изгледа, одвукао не само трећину анђела, већ "павши" на земљу, одвукао (отпадио) и материју из правца њеног приношења и развоја у Богу, у смер (покрет) од Бога и против Бога. Једино што је остало добром Богу који све чини из побуде љубави и поштовања туђе слободе (избора) да стрпљиво сачека да та творевина постане свесна и слободна те сама одлучи - хоће ли остати са Сатаном или се принети и сјединити са Богом (и тако се ишчупати из канџи Кнеза овога света)?

Expand  

Za ovo ne postoji osnova ni u Pismu ni u Predanju. Meni to izgleda kao neka potpuno nova teologija.

On 18. 3. 2020. at 0:35, Благовесник рече

Гледао си филм SAW (Слагалица страве), има неколико делова? Видиш, свет пре настанка човека, по ТЕ, суштински је јако сличан том филму, с тим што је тај хорор филм на спрам дуге историје Еволуције живог света и настанка човека (како нам предочава ТЕ),                             хумористичка серија.

Expand  

Nisam gledao film, ali znam (makar laički) kako izgleda postanak živih vrsta kroz evolutivni proces. To se ni po čemu ne razlikuje od onoga što i dan danas vidimo u životinjskom svetu. Ako danas možemo da posmatramo životinjski svet, a da nemamo utisak da je reč o sadističkom užasu, već da se divimo čudesnoj složenosti i besprekornoj uređenosti prirode (Božije tvorevine), pa i da zbog toga veličano Tvorca, - zašto taj isti pogled ne bismo preneli i na evolutivni proces pre postanka čoveka?

Подели на овим сајтовима

On 18. 3. 2020. at 11:36, Bob Marley рече

@Bokisd @Flojd 

Prvobitni Raj, tj. Edenski vrt, ipak je bio na Zemlji. Bog je stvorio i materijalni svet, ne samo duhovni. A čoveka je stvorio da živi u ovom materijalnom svetu. Eden je bio posebno uređena celina, negde na Zemlji (pitanje da li ćemo ikad saznati gde tačno, ali to i nije toliko važno). To se jasno vidi iz Knjige postanja, a i u učenjima Otaca. Ja verujem, na osnovu Pisma, da se Edenski vrt razlikovao od ostatka Zemlje, jer je tamo vladala sveopšta harmonija, i zahvaljujući Drvetu života nije bilo smrti, propadljivosti i stradanja. Adam i Eva su, nakon greha, izgnani iz Edena, nastanivši se negde na Zemlji, verovatno u blizini Edena. A sam Eden je Bog učinio nedostupnim ljudima. Mi mu više ne možemo pristupiti, ne možemo ga videti. On verovatno više ni ne postoji ovde na Zemlji, već treba sva Zemlja da postane Raj kada Hristos ponovo dođe na Zemlju i tu, na njoj (ali preobraženoj u nepropadljivost i besmrtnost), uspostavi večno Carstvo Božije.

Expand  

Da, svetitelji kazu da su bili blizu Raja i mogli su da ga vide i da se kaju i placu za izgubljenim srecnim i blagodatnim zivotom u Raju, jer su sada iskusili kakav je zivot van Raja u grehu i smrti i truljenju.

Ima ono da je Bog postavio heruvime sa plamenim macem kako niko ne bi mogao uci u Raj, i imamo opet tamo kada kaze Isus onom razbojniku na krstu da ce biti sa Njime u raju - sv.Jovan Zlatoust kaze da je Isus tada ponovo otkljucao vrata Raja (nema vise heruvima sa plamenim macem)...itd...

Подели на овим сајтовима

On 18. 3. 2020. at 11:45, Bob Marley рече

nemamo utisak da je reč o sadističkom užasu, već da se divimo čudesnoj složenosti i besprekornoj uređenosti prirode 

Expand  

On 12. 3. 2020. at 0:56, Благовесник рече

3.jpg

4.jpg

2.jpg

Expand  

????????????????????????????

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

On 18. 3. 2020. at 12:02, Bokisd рече

Ima ono da je Bog postavio heruvime sa plamenim macem kako niko ne bi mogao uci u Raj, i imamo opet tamo kada kaze Isus onom razbojniku na krstu da ce biti sa Njime u raju - sv.Jovan Zlatoust kaze da je Isus tada ponovo otkljucao vrata Raja (nema vise heruvima sa plamenim macem)...itd...

Expand  

Da. S tim da je taj ponovo otključani Raj sada na Nebesima, u duhovnoj sferi. Nije više na Zemlji, kao što je bio Eden na početku. Ali će biti ponovo na Zemlji, kada Hristos dođe sa Nebesa na Zemlju i ovde uspostavi Carstvo Božije. Sada su u Raju, na Nebesima, samo duše, a na Zemlji će biti celoviti ljudi - duše ponovo spojene sa vaskrslim telima. Slažeš li se?

Подели на овим сајтовима

On 18. 3. 2020. at 14:47, Bob Marley рече

Da. S tim da je taj ponovo otključani Raj sada na Nebesima, u duhovnoj sferi. Nije više na Zemlji, kao što je bio Eden na početku. Ali će biti ponovo na Zemlji, kada Hristos dođe sa Nebesa na Zemlju i ovde uspostavi Carstvo Božije. Sada su u Raju, na Nebesima, samo duše, a na Zemlji će biti celoviti ljudi - duše ponovo spojene sa vaskrslim telima. Slažeš li se?

Expand  

Da, slazem se, Raj ili nebo i carstvo je sada u duhovnoj sferi. I, ponovo ce biti na zemlji kada Hristos dodje i uspostavi svoje Carstvo Bozije,.... samo bih i dodao da po Pismu i bice novo nebo i nova zemlja tj. preobrazena sva ova vidljiva tvar u tu novu duhovnu i netljenu i nebesku stvarnost i carstvo.

I, da , duse upokojenih su sada na nebu ili Raju i na kraju ide vaskrsenje tela i obnavljanje coveka u potpunosti sa dusom. I, da ne zaboravimi Sud, to nekako stalno zaboravljamo....:!:

Подели на овим сајтовима

On 18. 3. 2020. at 14:59, Bokisd рече

samo bih i dodao da po Pismu i bice novo nebo i nova zemlja tj. preobrazena sva ova vidljiva tvar u tu novu duhovnu i netljenu i nebesku stvarnost i carstvo.

Expand  

Da, to sam ranije već rekao:

On 18. 3. 2020. at 11:36, Bob Marley рече

treba sva Zemlja da postane Raj kada Hristos ponovo dođe na Zemlju i tu, na njoj (ali preobraženoj u nepropadljivost i besmrtnost), uspostavi večno Carstvo Božije.

Expand  

Dakle, materija će biti oduhovljena. To će je učiniti nepropadljivom i besmrtnom, baš kao i naša vaskrsla tela.

Подели на овим сајтовима

@Благовесник

Evolucija podrazumeva spontane procese prirodne selekcije, genske mutacije itd. Iz perspektive nas kao verujućih, to bi značilo da je Bog dao određenu slobodu i prirodi, ne samo čoveku, tj. dopustio je da se prirodni procesi odvijaju spontano. To samo dodatno potvrđuje Božiju veličinu. Naravno, on je tako zadao početne parametre evolutivnog procesa i osmislio prirodne zakone po kojima će se on odvijati, da je krajnji ishod morao biti postanak čoveka kako ga je Bog zamislio još pre nego što je počeo da stvara svet. Ali to što se taj proces u međuvremenu odvija "slobodno", tj. spontano, uključujući zaista i izumiranje određenih vrsta, govori pre svega o tome da Bog nije želeo sve da zacrta i direktno nametne "odozgo", već je dopustio da se priroda razvija spontanim procesima generisanim "odozdo" (iz same prirode).

Подели на овим сајтовима

У Библији насловно је дат извештај о Стварању света, али не значи да и буквално и дословно треба узети све здраво за готово, као на пример реч о данима стварања и слично. Мојсијеве књиге, иако се у њима даје Закон Божји, више поучног карактера, а не буквалног и дословног. А има доста тога што треба читати у смислу Господњих прича и парабола. Мала дигресија... Како они који дословно и буквално узимају 1. књ. Мојсијеву, могу узети у буквалном смислу следеће стихове, ево пар, а има их још неколико, где, наводно, Господ захтева од својих Слугу да УБИЈАЈУ децу -

„Поубијајте сву мушку дечицу!" (Бројеви, 31:18)

„Тада освојисмо све његове градове и ударисмо проклетством све градове са људима, женама и децом, ништа при томе не штедећи,

изузев стоке, коју узесмо као плен, скупа са оним пленом из градова што смо их освојили!“ (Поновљени закони, 2:37)

„Тукли смо Ога тако да му нико жив није остао…. како смо учинили и са Сихоном, краљем хешбонским, затревши сваки град, људе, жене и децу. Но, задржасмо сву стоку и плен." 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Mislite malo o virusu. 

Virusi su jedan od bezbroj dokaza za evoluciju, a protiv priče o šestodnevu, pa samim tim i Adamu kao apsolutno prvom čovjeku na planeti. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...