Jump to content

Istok17

Члан
  • Број садржаја

    39
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

О Istok17

  • Рођендан 06/27/1997

Profile Information

  • Пол :
    Мушко
  • Локација :
    Bijeljina

Скорашњи посетиоци профила

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Istok17's Achievements

Напише по коју

Напише по коју (3/9)

32

Форумска репутација

  1. Istok17

    Božanstvo Isusovo

    Kakav je ovaj tekst u cilju dokazivanja pojedinim hrišćanskim denominacijama i islamistima da je Isus božanske prirode? Tražili su od mene da odbranim svoje stavove po pitanju božanstva Isusovog, a s obzirom na to da nisam dovoljno stručan u tom polju, zamolio bih nekoga da mi ukaže na neku glupost ukoliko sam je napisao ovde. „U početku bješe Riječ“ – Jovan ovde očigledno aludira na „U početku stvori Bog nebo i zemlju“ (1 Moj 1;1). Dakle, o kakvom je početku ovdje riječ? O početku stvaranja tvorevine. Bog Otac je stvarao svojom Riječju „I reče Bog“ (1 Moj 1;3), odnosno Sinom svojim - „jer kroz Njega sve postade, i bez Njega nista ne postade sto je postalo“ (Jov 1;3), „U svijetu bješe, i svijet kroz Njega posta, i svjet ga ne pozna“ (Jov 1;10),“Jer Njime bi sazdano sve, što je na nebesima i na zemlji, što je vidljivo i nevidljivo..I On je prije Svega i sve u Njemu postoji“ (Kol 1;15-17) Sin, dakle, ne postade u početku, kako neki tvrde, nego bješe, odnosno, već je imao postojanje. Otkad? Od vječnosti – „Gospod me je imao u početku djela svoga, pre djela svojih, pre svakoga vremena“ (Pr Sol 8;22), „I sada proslavi ti mene Oče, slavom koju imadoh u tebe pre nego svet postade“ (Jov 17;5). „I Riješ bješe u Boga“ – Sin oduvijek prebiva kod svog Oca – „..život vječni, koji bješe u Oca i javi se nama“(1 Jov 1;2), „..Jedinorodni Sin koji je u naručju Oca, on ga objavi“ (Jov 1;18) Uostalom, ako se složimo sa tvrdnjom da je Sin stvoren, to bi značilo da je 'bilo vremena' kada ga nije bilo. A ako nije bilo Sina, onda nije bilo ni Oca (kao takvog). A ako je Otac postao Otac kada je stvorio Sina, to bi značilo da se desila promjena u Njemu, a promjene nema u Njemu jer je On savršen, te i nepromjenjljiv – „..dolazi od Oca svjetlosti u koga nema izmjene ni sjenke od promjene“ (1 Jak 1;18) Dakle, takvim tvrdnjama ne hulite samo na Sina, nego i na Oca a „ko ne poštuje Sina, ne poštuje ni Oca koji ga je poslao“ (Jov 5;23) Treba da poštujete Sina, isto onoliko koliko poštujete i Oca – „Da svi poštuju Sina kao što poštuju i Oca“ (Jov 5;23). „I Riječ bješe Bog“ –Sin je božnaske prirode, kao i Njegov Otac. Kada majka rodi dijete, ono je iste prirode kao i njegova majka, odnosno ljudske. Zato kada kažemo da Bog Otac radja (bestrasno, bezjelesno i vanvremenski) Sina, time govorimo da Sin ima istu prirodu kao i Otac, odnosno božansku – „..čiji su i oci, i od kojih je Hristos po tijelu, koji je nad svima Bog blagosloveni u vekove. Amin“ (Rim 9;5), „A znamo da je Sin Boziji dosao i dao nam razum da poznajemo Istinitoga, i jesmo u Istinitome, u Sinu njegovu Isusu Hristu. On je istiniti Bog i život vječni“ (1 Jov 5;20), „Gospod moj i Bog moj“ (Jov 20;28)
  2. Koliko sam shvatio, sve potice od samoljublja, zato nam i jeste tesko da drzimo zapovijesti. Idem redovno, a nastojim da se pricescujem sto cesce, sto takodje nije lako ukoliko se vodi nemaran zivot.
  3. Svakako da jesu, ali ja bih malo detaljnije o tome da proucim. Pretezno sam citao o zivotu, poukama i slicno, sto je za mene neprocenljivo.
  4. Ne brini se ti za mene, vec nekoliko godina citam svete oce, pa sam tome mislio dodati malo dogmatike. Pored toga, trudim se da zivim hriscanski, mada ne ide bas lako.
  5. Upravo sam poceo citati. Inace, dugo sam citao svete oce, pa me sada zanima dogmatika. Od Zizjulasa sam procitao nesto, i mnogo mi se svidja, posebno sto nastoji da pokaze vaznost dogme u svakodnevnom zivotu.
  6. Odlicno, hvala ti. Najvise me zanima dogma Svete Trojice, ali nikako da nadjem nesto opsirno.
  7. Eto, u startu sam naucio nesto novo. Imas li neku preporuku u vezi knjige?
  8. Moze li mi neko preporuciti eknjigu kroz koju bih se upoznao sa osnovama teologije, bogoslovlja i ostalog. Pretezno me zanima dogma Svete Trojice. Citao sam Zizjulasa, ali treba mi nesto 'lakse'. Uglavnom, bitno mi je da knjigu mogu citati online. Hvala unaprijed.
  9. Istok17

    Велики прасак?

    Dobro, to mi je navika pa.. Smatras li da ima 'necega' posle smrti, ili jednostavno da je sve sto imamo ovaj zivot, pa da ga treba proziviti sto bolje?
  10. Istok17

    Велики прасак?

    Nisam ni pokusao naucno dokazati da je Bog uzrok prasku. Ja sam to naveo vise kao neko moje razmisljanje tj. pokusaj da uklopim naucnu teoriju i moje licno vjerovanje. Vi ne vjerujete u Boga?
  11. Istok17

    Велики прасак?

    Razumijem sada. Pa dobro, to je bio neki moj pokusaj nalazenja neke dodirne tacke izmedju nauke i religije. A sta je bilo prije praska, tesko da cemo ikada dokazati.
  12. Istok17

    Велики прасак?

    Citajuci o tome, ja sam shvatio da je veliki prasak dogadjaj stvaranja prostora, vremena, materije i energije, sto znaci da pomenuto nije postojalo. Ukoliko ne grijesim, teorija se ne bavi time sta je bilo prije praska. Moja licna pretpostavka je da postoji uzork koji nema uzork svoga postojanja, i sam je uzork svemu. Zar se to ne slaze sa dogmom stvaranje ni iz cega?
  13. Istok17

    Велики прасак?

    Hvala vam na odgovoru. Ukoliko zaista prije 'praska' nisu postojali prostor, vrijeme, materija i energija, onda mozemo zakljuciti da se makar jednim djelom, ova teorija slaze sa dogmom 'stvaranja ni iz cega'.
  14. Istok17

    Шта је то љубав?

    Sta je ljubav? Koje su odlike ljubavi?
  15. Istok17

    Велики прасак?

    Sta mislite o ovoj teoriji? Koliko sam shvatio, veliki prasak je dogadjaj stvaranja prostora, vremena, materije i energije. Svemir je nastao iz tacke neizmjerljive gustine, i od tad se neprestano siri. Ima li nauka ikakve tvrdnje o toj 'tacki neizmjerljive gustine'? Kakvi su vasi stavovi povodom ove teorije?
×
×
  • Креирај ново...