Jump to content

„Турци долазе“ или о ширењу негативне представе о Србима

Justin Waters

Препоручена порука

On 21.2.2020. at 9:14, Вилер Текс рече

Турци су дошли у Србију и остале српске земље ка освајачи. 500 година смо били у ропству, имали смо данак у крви, набијања на колац, скрнављења цркви, убијања свештенства, отимачину имовине, кулуке, спаљивање моштију Светог Саве. Кад су нам све то чинили зашто не би и отимали жене прве брачне ноћи? У шта не сумњам.

Такође последица турске окупације и робовања су ханџар дивизија у Другом рату као и рат са муслиманима у Босни и ситуација на Косову.

У нашој традицији су остали забележени као оно што јесу-освајачи и душмани. У популарној култури (филмови и серије и музика) нема много тога о периоду ропства. А требало би да буде филмова о данку у крви, о ћеле кули о спаљивању моштију Светога Саве...

И како смо се то огрешили? Тако што се истичемо на првом месту да нам је од Турака остала кафа и баклава и што не истичемо "позитивне последице данка у крви" што смо имали прилике да видимо у оном антисрпском уџбенику историје?

Ово што ти пишеш је "праведност" и најобичнија постистина а то је лаж над лажима. 

Кажем ти седи испред ћеле куле и мисли о њој и целокупном страдањ Срба под Турцима па онда ковори о популарној култури.

Турци били и остали душмани!

Ја овде долазим пре свега да бих са људима којима је срце на истом месту као и мени разменио мишљење. У последње време, верујем као и сви овде, имам довољно секирације због спољнополитичке ситуације, ситуације у Српској, ситуације у Црној Гори, данас опет "лепе вести" за задушнице са Косова и нови оскрнављени гробови и полупани споменици - а у нашој околини, дакле изнутра, да не говоримо, ја стварно након свега немам времена ни воље да на православни форум долазим да изигравам психолога некоме ко ми се обраћа као псу и поручује ми да мислим о страдању Срба под Турцима, а да се ради о човеку који не само да демонстрира срамотно незнање сопствене националне историје (нема појма да ли је право прве ноћи уопште постојало или није, колико су дуго Срби из његовог сопственог краја били под Турцима итд.), него ми још импутира брањење турских метода на теми о филму (???)

Извињавам ти се као човеку и као брату по вери ако сам те нечим увредио, а да бих избегао даље овакве ситуације овог момента те стављам на листу игнорисаних чланова, само да видим где се то подешава и само да исправим ову хрпу грубих историјских нетачности и полуинформација и бар оставим тачне информације, у случају да неко дете чита ову тему. Свако добро у Христу ти желим, ако верујеш у његово васкрсење и поруку да једни друге љубимо, а ако не - свако добро од чега год у шта верујеш.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Вилер Текс рече

Па нису се латини прославили. Да почемо са окретањем леђа приликом пада Цариграда па да идемо до римокатоличког учесвовања у геноциду над Србима у Другом рату. 

Ja na takav način ne gledam na istoriju, ali danas ću napraviti izuzetak. Ni vi se niste proslavili, Vizantija vama autokefaliju, a Dušan Silni im za nagradu mazne Makedoniju i Solun.

A sad ozbiljno - ni vi se niste proslavili jer ste dozvolili, a dosta puta imam osećej da ste upravo to i želeli, da vam je agent Kominterne (oni su bili gori od osmanlija) vršljao i rovario po Srbiji za vreme Drugog svetskog rata, a na žalost i posle rata po celoj Jugoslaviji. Da li je i za to kriv Vatikan? Upravo zbog toga se je dogodio Jasenovac, brinuli ste mnogo više za ideologiju nego za narod. Nažalost!

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

А ово су те исправке:

Турци су дошли у Србију и остале српске земље ка освајачи.

Да, као освајачи, сигурно нису као ослободиоци. Нико нормалан није тврдио супротно.

500 година смо били у ропству...

Са ове мапе може да се види колико је дуго који српски крај био под Турцима. Осим ако ниси Македонац, 500 година под Турцима сигурно ниси био:

tqhPeJD.jpg

... били у ропству, имали смо данак у крви, набијања на колац, скрнављења цркви, убијања свештенства, отимачину имовине, кулуке, спаљивање моштију Светог Саве.

Све ово су полуинформације и о свим овим појавама треба писати озбиљно, јер је у питању наша национална историја, а не, као што Турци снимише овај филм, да ствари карикирамо и представљамо их онако како их мали Ђокица замишља: дошли Турци, поробили нас као нацију, па нас 500 година набијали на колац, одводили нам децу, скрнавили цркве и убијали свештенике. Свега тога јесте било и баш зато људи треба знају када је то било, ко је радио и наређивао те ствари, под којим околностима су се дешавале и колико је људи од тога страдало.

Иначе, човек ризикује да узме да чита књиге од очевидаца из тог времена и да му ништа не буде јасно. Да чита о Мустафа-паши кога су у нашем народу звали "српска мајка", да чита предање о деспоту Ђурђу који је бирајући савезништво Угарске и Турске изабрао Турску, да чита о Јеврејима који су из хришћанске западне Европе бежали као избеглице у Турску, у наше крајеве, и ту опстали вековима док их хришћански Немци и Хрвати нису истребили до последњег у Другом светском рату итд.

Прво кад се говори о Турцима и ко је кога поробио, мора да се схвати да је на нашим просторима стварних етничких Турака било мало и да су готово комплетну власт (осим врховне) и целокупно градско турско становништво чинили домаћи муслимани-конвертити који су турски језик знали таман колико га и данас знају - у питању су људи које данас зовемо "Бошњацима".

На пример, ко у Србији зна да је можда највећи противник "данка у крви" у Турској била исламска улема (условно исламска "црква", јер муслимани немају уређену организацију налик нашој црквеној јерархији) јер је та праска у супротности са шеријатом који прописује хришћанима додатне порезе, али забрањује насиље над њима и скрнављење светиња? Ко зна и ко може да каже у којим српским крајевима се спроводио "данак у крви" и ко га је спроводио и колико дуго? Ево пар понуђених питања, само да се илуструје наше незнање и незнање:

1. Данак у крви се спроводио:

а) на целој територији Турске

б) само на Балкану

в) у појединим разбацаним покрајимана

г) у Босни и Србији

2. Данак у крви спроводила је:

а) централна турска власт

б) локалне власти по пашалуцима

в) јаничарски војни заповедници како би попуњавали своје редове

г) хоџе и исламска верска власт

3. Данак у крви спроводио се:

а) над хришћанима и јеврејима

б) само над хришћанима

в) подједнако над хришћанима, јеврејима и муслиманима

4. Данак у крви спроводио се:

а) у селима и градовима, подједнако над богатијим и сиромашнијим породицама

б) само по селима, подједнако над свима

в) само по селима и по сиромашним домаћинствима

г) само по побуњеним подручјима

5. Правна регулација: Данак у крви је:

а) био прописан централним законом

б) установљен у шеријату

в) био усмено наређиван

г) био скуп изолованих инцидената који је остао у народном сећању и преувеличан

6. Трајање: Данак у крви је:

а) постојао све време трајања Турске

б) постојао током већине времена трајања Турске

в) постојао на почетку турске владавине, па после укинут

г) уведен је пред крај турске владавине

И једно бонус питање, пошто је поменуто и спаљивање моштију Светог Саве:

1. Повод за спаљивање моштију Светог Саве био је:

а) насумичан чин насиља, јер су Турци непрестано палили и цркве и мошти

б) одмазда за конкретан догађај (навести који)

в) државна политика, којом је поштовање црквених светиња било забрањено

2. Синан-паша, који је наредио спаљивање моштију Светог Саве, био је етнички:

а) Турчин

б) Србин

в) Албанац

г) Арапин

Ето само мало илустрације да се прикаже колико се у нашем популарном знању свакодневно огрешујемо о природу турске власти и овај период српске историје, јер одговоре на ова питања, без завиривања у књиге, у 95% случајева не знамо. Али знамо да будемо бесни, да стискамо песницу и изигравамо велике Србе који су мали у знању о себи самима и својим прецима и условима под којима су живели.

Кад су нам све то чинили зашто не би и отимали жене прве брачне ноћи? У шта не сумњам.

Сумњао, не сумњао - "право прве брачне ноћи" су у 19. измислили Хрвати како би Србе приказали етнички нечистима, а у 20. веку и данас се томе одушевљено придружили и Бошњаци и антисрпски Црногорци и сав да не кажем антисрпски шљам који је могуће навести.

Право прве брачне ноћи је мит из западне Европе, а у Турској не да нема историјских података да је икад постојао, него га наша традиција ничим не памти, нити је иједан писмени Србин, наводећи турске зулуме, записао да је тако нешто икада постојало или се примењивало.

У нашој традицији су остали забележени као оно што јесу-освајачи и душмани.

Наша традиција је оно што су наши преци који су живели у то време уградили у њу, а не оно што ликови 200 година касније мисле да је традиција. Нико од нас нема живог претка који је живео у то време, ништа више валидно није пренесено до наше генерације усменим предањем, целокупни извор информација по том питању, и о традицији и о истини (јер традиција често није била у сагласју са истином) је литература. А оно што пише у литератури знају само они који је читају. А не они који скачу за врат онима који је читају.

У популарној култури (филмови и серије и музика) нема много тога о периоду ропства. А требало би да буде филмова о данку у крви, о ћеле кули о спаљивању моштију Светога Саве...

Ако би се снимали по ономе шта си ти овде демонстрирао да желиш да видиш, неко тарантиновско садистичко крвопролиће и фестивал крви, то би било далеко теже огрешивање о истину него овај турски филм и то је оно што сам прво споменуо на теми. Довољно нам је прошлост мученичка да можемо и истинито да говоримо о њој.

И како смо се то огрешили? Тако што се истичемо на првом месту да нам је од Турака остала кафа и баклава и што не истичемо "позитивне последице данка у крви" што смо имали прилике да видимо у оном антисрпском уџбенику историје?

Огрешили смо се што, поготово у контексту ових збивања у Црној Гори, волимо да кажемо "преживели смо 500 година под Турцима, преживећемо и Мила". Нисмо у стању да схватимо шта се кад дешавало и како смо се брзо одрекли и Христа и вере под Титом и комунистима и како се понашамо кад држава стварно притисне и кад стварно постанеш прогоњен због вере. Бркамо бабе и жабе, нешто што се догађало изоловано пројектујемо на целу територију, нешто што се дешавало изоловано проглашавамо за опште, нешто што се дешавало као инцидент проглашавамо за правило и толико се сродимо са тиме да постанемо разуларени и на најмању корекцију тих заблуда.

Прво је страшно што већину Срба ове теме уопште не занимају, занимају их визе, коцка, ово или оно. Други степен страхоте је што међу оном мањином Срба које ове ствари занимају, има толико много који баратају изврнутим чињеницама и поремећеним системима вредности. Данас кад неко подигне три прста и повиче да је Србин, ниси више сигуран да ли је у питању поштен човек или криминалац, да ли је родољуб профила Владете Јеротића или Мише Вацића.

Ово што ти пишеш је "праведност" и најобичнија постистина а то је лаж над лажима.

А истина је да су Турци 500 година трчали по Србији, витлали сабљама и набијали на колац сваког мушкарца на ког су наишли, над сваком женом спроводили право прве брачне ноћи, а свако дете одводили у јаничаре, а ми смо изгубили државу и царство од таквих разуларених дивљака који више личе на мајмуне него на људе и о тој истини још треба снимати и филмове, да нам се сопствена деца смеју. Браво.

Турци били и остали душмани!

Шта рећи-..

Подели на овим сајтовима

On 21.2.2020. at 11:11, Pontifex Emeritus рече

Поента целе приче- Турци су за цео овај део Европе апсолутно зло и катастрофа. Не због тога што су били насилни и чинили злодела, него зато што су нас потпуно избацили из токова европске културе (у најширем смислу те речи). То је немерљива штета коју су нам нанели, и која се никад не може надоместити. За нас су то изгубљени векови. Ми смо се нашли у једној потпуно другачијој (суштински и по свему другачијој) цивилизацији, и били принуђени да себе преобликујемо и прилагодимо њој. И док је Европа доживела дотад невиђен процват ренесансе и барока, ми смо чамили у мраку. А то је за нацију погубније и страшније од тога што су некоме отсекли главу или га набили на колац. 

Истакао сам ове делове "ми", "нас" и сл. О том поглављу занимљиве историје о којој се ретко прича у јавности (јер се не тиче политике и територија) сам нешто писао на теми "Лажна историја", о идентитету (и ентитету) "нас" кроз историју и како је тај појам флуидан. Ако под "ми" подразумевамо данашњи српски народ, у контексту времена продора Турака, а то је тај почетак новог века (а не средњег) који си помињао, ми данас нисмо потомци свих Срба из тог времена него само једног њиховог дела, а нити само Срба. Ми смо потомци оновремених ратара и сточара, "себара и влаха" (одатле и погрдан термин за Србе у западним крајевима "власи"), остатак Срба се или раселио, или конвертитством инкорпорирао у тадашње католичке и исламске структуре власти. Са друге стране, током векова смо у себе ми инкорпорирали остало православно становништво са наших територија, а које је током времена нестало: православне Арбанасе, Цинцаре, (праве) Влахе - не мислећи на данашње из источне Србије, а који су такође огромном већином укључени у српску нацију - затим Грке, Роме итд. То је мали проценат, али постојећи. На пример, неко ко је Србин цинцарског порекла, његови преци нису страдали од данка у крви (трик питање: зашто?)

Тако да наша историја има у великом проценту и социјални, класни аспект. Српски сељаци који су били потлачени и обесправљени од стране српских великаша, добили су смену господара где су хришћанске великаше и оружану силу заменили исламски конвертити. Али с обзиром на то да су то остали последњи Срби на планети, створио се утисак да су дошли неки Турци и српску господу, витезове и јунаке претворили у рају, а раја је просто остала раја и та раја не би имала хуманизам, ренесансу и просветитељство ни са Турцима ни без њих, једноставно јер ни у Европи носилац тога није било сељаштво.

Већа је трагедија то што се кроз 19. век сматрало да Срби јесу имали барок кроз Дубровник и јадранске градове, али са утемељењем идеје да су Срби само они који су крај 18. века дочекали као православни и ратарско-сточарског порекла су, остаје да смо остали без свега тога. Али разлог томе није што нам је неко то узео или ускратио, него то да иако смо крајем 19. века (а поготово у 20.) били нација са свим класама и структурама од сељака до универзитетских професора и људи који су житељи градова генерацијама, ми за разлику од осталих европских нација то нисмо били и то треба узети у обзир. Чак ни оно у чему бисмо могли да будемо супериорнији од Европе због те трагичне судбине и да искористимо нешто од тога, као нпр. боље познавање исламског света или истока, ми то немамо. Чак смо и са домаћим муслиманима, потомцима конвертита на ислам, супротни светови који се уопште не разумеју и нимало не познају. Наша трагедија, свих нас на овом простору а не само Срба, јесте отпор према (са)знању, а уживање у (само)задовољавању предрасудама.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Тражитељ рече

Ја овде долазим пре свега да бих са људима којима је срце на истом месту као и мени разменио мишљење. У последње време, верујем као и сви овде, имам довољно секирације због спољнополитичке ситуације, ситуације у Српској, ситуације у Црној Гори, данас опет "лепе вести" за задушнице са Косова и нови оскрнављени гробови и полупани споменици - а у нашој околини, дакле изнутра, да не говоримо, ја стварно након свега немам времена ни воље да на православни форум долазим да изигравам психолога некоме ко ми се обраћа као псу и поручује ми да мислим о страдању Срба под Турцима, а да се ради о човеку који не само да демонстрира срамотно незнање сопствене националне историје (нема појма да ли је право прве ноћи уопште постојало или није, колико су дуго Срби из његовог сопственог краја били под Турцима итд.), него ми још импутира брањење турских метода на теми о филму (???)

Извињавам ти се као човеку и као брату по вери ако сам те нечим увредио, а да бих избегао даље овакве ситуације овог момента те стављам на листу игнорисаних чланова, само да видим где се то подешава и само да исправим ову хрпу грубих историјских нетачности и полуинформација и бар оставим тачне информације, у случају да неко дете чита ову тему. Свако добро у Христу ти желим, ако верујеш у његово васкрсење и поруку да једни друге љубимо, а ако не - свако добро од чега год у шта верујеш.

Ја се теби нисам обрати као псу него као човеку који прича о неком огрешењу о Турке. Не нема га и то што ти сматраш под огрешњем просто није то.Ниси једини кога муче пробелми Срба.

Извињење је прихваћено. Извињавам се и ја теби што сам те увредио. 

Свако добро и ја теби желим брате у Христу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Тражитељ рече

А ово су те исправке:

Да, као освајачи, сигурно нису као ослободиоци. Нико нормалан није тврдио супротно.

Са ове мапе може да се види колико је дуго који српски крај био под Турцима. Осим ако ниси Македонац, 500 година под Турцима сигурно ниси био:

tqhPeJD.jpg

Све ово су полуинформације и о свим овим појавама треба писати озбиљно, јер је у питању наша национална историја, а не, као што Турци снимише овај филм, да ствари карикирамо и представљамо их онако како их мали Ђокица замишља: дошли Турци, поробили нас као нацију, па нас 500 година набијали на колац, одводили нам децу, скрнавили цркве и убијали свештенике. Свега тога јесте било и баш зато људи треба знају када је то било, ко је радио и наређивао те ствари, под којим околностима су се дешавале и колико је људи од тога страдало.

Иначе, човек ризикује да узме да чита књиге од очевидаца из тог времена и да му ништа не буде јасно. Да чита о Мустафа-паши кога су у нашем народу звали "српска мајка", да чита предање о деспоту Ђурђу који је бирајући савезништво Угарске и Турске изабрао Турску, да чита о Јеврејима који су из хришћанске западне Европе бежали као избеглице у Турску, у наше крајеве, и ту опстали вековима док их хришћански Немци и Хрвати нису истребили до последњег у Другом светском рату итд.

Прво кад се говори о Турцима и ко је кога поробио, мора да се схвати да је на нашим просторима стварних етничких Турака било мало и да су готово комплетну власт (осим врховне) и целокупно градско турско становништво чинили домаћи муслимани-конвертити који су турски језик знали таман колико га и данас знају - у питању су људи које данас зовемо "Бошњацима".

На пример, ко у Србији зна да је можда највећи противник "данка у крви" у Турској била исламска улема (условно исламска "црква", јер муслимани немају уређену организацију налик нашој црквеној јерархији) јер је та праска у супротности са шеријатом који прописује хришћанима додатне порезе, али забрањује насиље над њима и скрнављење светиња? Ко зна и ко може да каже у којим српским крајевима се спроводио "данак у крви" и ко га је спроводио и колико дуго? Ево пар понуђених питања, само да се илуструје наше незнање и незнање:

1. Данак у крви се спроводио:

а) на целој територији Турске

б) само на Балкану

в) у појединим разбацаним покрајимана

г) у Босни и Србији

2. Данак у крви спроводила је:

а) централна турска власт

б) локалне власти по пашалуцима

в) јаничарски војни заповедници како би попуњавали своје редове

г) хоџе и исламска верска власт

3. Данак у крви спроводио се:

а) над хришћанима и јеврејима

б) само над хришћанима

в) подједнако над хришћанима, јеврејима и муслиманима

4. Данак у крви спроводио се:

а) у селима и градовима, подједнако над богатијим и сиромашнијим породицама

б) само по селима, подједнако над свима

в) само по селима и по сиромашним домаћинствима

г) само по побуњеним подручјима

5. Правна регулација: Данак у крви је:

а) био прописан централним законом

б) установљен у шеријату

в) био усмено наређиван

г) био скуп изолованих инцидената који је остао у народном сећању и преувеличан

6. Трајање: Данак у крви је:

а) постојао све време трајања Турске

б) постојао током већине времена трајања Турске

в) постојао на почетку турске владавине, па после укинут

г) уведен је пред крај турске владавине

И једно бонус питање, пошто је поменуто и спаљивање моштију Светог Саве:

1. Повод за спаљивање моштију Светог Саве био је:

а) насумичан чин насиља, јер су Турци непрестано палили и цркве и мошти

б) одмазда за конкретан догађај (навести који)

в) државна политика, којом је поштовање црквених светиња било забрањено

2. Синан-паша, који је наредио спаљивање моштију Светог Саве, био је етнички:

а) Турчин

б) Србин

в) Албанац

г) Арапин

Ето само мало илустрације да се прикаже колико се у нашем популарном знању свакодневно огрешујемо о природу турске власти и овај период српске историје, јер одговоре на ова питања, без завиривања у књиге, у 95% случајева не знамо. Али знамо да будемо бесни, да стискамо песницу и изигравамо велике Србе који су мали у знању о себи самима и својим прецима и условима под којима су живели.

Сумњао, не сумњао - "право прве брачне ноћи" су у 19. измислили Хрвати како би Србе приказали етнички нечистима, а у 20. веку и данас се томе одушевљено придружили и Бошњаци и антисрпски Црногорци и сав да не кажем антисрпски шљам који је могуће навести.

Право прве брачне ноћи је мит из западне Европе, а у Турској не да нема историјских података да је икад постојао, него га наша традиција ничим не памти, нити је иједан писмени Србин, наводећи турске зулуме, записао да је тако нешто икада постојало или се примењивало.

Наша традиција је оно што су наши преци који су живели у то време уградили у њу, а не оно што ликови 200 година касније мисле да је традиција. Нико од нас нема живог претка који је живео у то време, ништа више валидно није пренесено до наше генерације усменим предањем, целокупни извор информација по том питању, и о традицији и о истини (јер традиција често није била у сагласју са истином) је литература. А оно што пише у литератури знају само они који је читају. А не они који скачу за врат онима који је читају.

Ако би се снимали по ономе шта си ти овде демонстрирао да желиш да видиш, неко тарантиновско садистичко крвопролиће и фестивал крви, то би било далеко теже огрешивање о истину него овај турски филм и то је оно што сам прво споменуо на теми. Довољно нам је прошлост мученичка да можемо и истинито да говоримо о њој.

Огрешили смо се што, поготово у контексту ових збивања у Црној Гори, волимо да кажемо "преживели смо 500 година под Турцима, преживећемо и Мила". Нисмо у стању да схватимо шта се кад дешавало и како смо се брзо одрекли и Христа и вере под Титом и комунистима и како се понашамо кад држава стварно притисне и кад стварно постанеш прогоњен због вере. Бркамо бабе и жабе, нешто што се догађало изоловано пројектујемо на целу територију, нешто што се дешавало изоловано проглашавамо за опште, нешто што се дешавало као инцидент проглашавамо за правило и толико се сродимо са тиме да постанемо разуларени и на најмању корекцију тих заблуда.

Прво је страшно што већину Срба ове теме уопште не занимају, занимају их визе, коцка, ово или оно. Други степен страхоте је што међу оном мањином Срба које ове ствари занимају, има толико много који баратају изврнутим чињеницама и поремећеним системима вредности. Данас кад неко подигне три прста и повиче да је Србин, ниси више сигуран да ли је у питању поштен човек или криминалац, да ли је родољуб профила Владете Јеротића или Мише Вацића.

А истина је да су Турци 500 година трчали по Србији, витлали сабљама и набијали на колац сваког мушкарца на ког су наишли, над сваком женом спроводили право прве брачне ноћи, а свако дете одводили у јаничаре, а ми смо изгубили државу и царство од таквих разуларених дивљака који више личе на мајмуне него на људе и о тој истини још треба снимати и филмове, да нам се сопствена деца смеју. Браво.

Шта рећи-..

Ти си брате буквалан до коске. Укратко, нико не замишља да су јурили по Србији 500 година и витлали сабљама итд. Било је свега и свачега и и поента мог писања је да се нисмо огрешили о њих него смо их са правом оцрнили. То што би ти волео да се детаљише до бвесвести је друга ствар. 

Иначе што се тиче прве брачне ноћи и муслимани говоре да је то лаж као и српски националисти. Чудно.

Кључ је у овом задњем. Што се ти чудиш што их ја називам душманима. Јесу и то доказују. А то не значи да ја умањујем неко добро код њих или да их замишљам као неке типове што около јуре са сбљама. Али није полуинформација и ли како сви већ рекао набијање на колац и сличне ствари и уопште није битан повод за такве ствари. Имамо пример Светог Теодора Вршачког који је разапет јер је тражио слободу свог народа.

После тога и других ствари безвезе је причати о огрешењу о њих. А знати детаље је добро међутим није добро од детаља прескочити суштину. 

Молитвама Светог Ахмеда Турчина Господе Исусе Христе помилуј нас.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Тражитељ рече

Наша традиција је оно што су наши преци који су живели у то време уградили у њу, а не оно што ликови 200 година касније мисле да је традиција

Наша традиција о том времену је најбоље описана у народним песмама. Он не говоре да смо се ми о њих огрешили него говоре о слободи.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Bernard рече

Ja na takav način ne gledam na istoriju, ali danas ću napraviti izuzetak. Ni vi se niste proslavili, Vizantija vama autokefaliju, a Dušan Silni im za nagradu mazne Makedoniju i Solun.

A sad ozbiljno - ni vi se niste proslavili jer ste dozvolili, a dosta puta imam osećej da ste upravo to i želeli, da vam je agent Kominterne (oni su bili gori od osmanlija) vršljao i rovario po Srbiji za vreme Drugog svetskog rata, a na žalost i posle rata po celoj Jugoslaviji. Da li je i za to kriv Vatikan? Upravo zbog toga se je dogodio Jasenovac, brinuli ste mnogo više za ideologiju nego za narod. Nažalost!

Душан је био цар Срба и Грка. Ништа Грцима није фалило под Душаном. А Србима под Антом?

Нисмо се прославили, слажем се. Али нису због тога пропатили римокатолици, ни Хрвати ни Словенци. Ми по себи удри а Хрвати римокатолици по нама. Свака част Словенцима римокатолицима који су били у четницима и који су били антифашисти али не и свака част за словеначку "јуначку борбу" 1991. године

Нећу даље јер није тема...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...