Jump to content

Крло и његове верске недоумице, има ли ко да му одговори?

Оцени ову тему

Иван Ц.

Препоручена порука

пре 1 минут, Justin Waters рече

Misliš da nije bilo to što su ribe hladnokrvne? Ne možeš ih zaklati i proliti krv, kao toplokrvnim...mislim da je to bio neki kriterijum razdvajanja. 

Da, da jeste ali sjecam se ovde kad se raspravljalo o ovom pitanju nakon Avinog teksta o tome zasto ne treba postiti petrpavlovski post da je bilo jos nekih kriterijuma. Kasnije je Mackovic napisao onaj dobar rad o postu u savremeno doba, bio je tekst i na forumu kao tema i lijepo objasnio da su ljudi jeli u podnevljima ono sto su imali, tako da su mnogi jeli meso.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Justin Waters рече

Misliš da nije bilo to što su ribe hladnokrvne? Ne možeš ih zaklati i proliti krv, kao toplokrvnim...mislim da je to bio neki kriterijum razdvajanja. 

Ја бих пре рекао да је у питању, у оно време и поднебљу, доступност рибе, лакши начин добављања и једноставност као хране

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Вукашин рече

Po Krlu ispada da sveti Jovan nije postio na medu i skakavcima : )

Sablaznices babe sa ovim skakavcima, to mora ostati javna tajna:D

Подели на овим сајтовима

Kad pitatelj bude poceo i sam stvarno da posti, sve ce samo da mu se kaze. 0703_read

#poslomeDuhSveti

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Желим Вам свима да истанчете своја чула па да тачно знате шта и кад можете и смете јести..после је лако. Има и посно прасе оно што није толико дебело, и посно млеко са 1.3% масти. Свашта нешто посно.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, sanja84 рече

Желим Вам свима да истанчете своја чула па да тачно знате шта и кад можете и смете јести..после је лако. Има и посно прасе оно што није толико дебело, и посно млеко са 1.3% масти. Свашта нешто посно.

Sanja to posno se prevodi bukvalno sa engleskog a u stvari znaci malomasno. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Иван Ц. рече

Ја бих пре рекао да је у питању, у оно време и поднебљу, доступност рибе, лакши начин добављања и једноставност као хране

Da to sam čuo isto...sir, jaja i meso su bili česti na trpezi pa su smatrani delikatesnom hranom, a kako je svrha posta i da se smanji uzimanje takve hrane, riba je predložena kao alternativa.

• Волим 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Justin Waters рече

Da to sam čuo isto...sir, jaja i meso su bili česti na trpezi pa su smatrani delikatesnom hranom, a kako je svrha posta i da se smanji uzimanje takve hrane, riba je predložena kao alternativa.

Baci pogled na tekst i temu sto sam postavio, ali evo kopiracu je, mada koliko se sjecam i ti si pisao cini mi se u ovoj temi( jesi nasao sam, post je bii uglavnom socijalna dimenzija a ne striktno prehrambena):

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Срђан Шијакињић рече

некада и члан ВИС Идоли

Bruka i sramota, nema sta drugo da se kaze. Razocar`o me vise nego Minja Subota.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Po uticaju hrane na organizam se izmedju ostalog odlucivalo sta je posno, a sta ne. Jer ako bi mlijeko bilo posno, to su onda i sirevi, kajmak... Dok je med lako svarljiva i nemasna hrana. 

A pojedi sira ili kajmaka i popij casu vina... I odvede te djavo za zenama :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, obi-wan рече

Bruka i sramota, nema sta drugo da se kaze. Razocar`o me vise nego Minja Subota.

:D

images.jpeg

• Љут 1
Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Иван Ц. рече

Postoji hipoteza (mada ne mogu sad da tražim i nađem ozbiljne izvore, a davno sam o tome čitao) da su narodi iz tog regiona smatrali da se "životna sila" nalazi u dahu.

Evo na brzinu nađoh neke liste gde se "breath of life" pominje ili implicira u Bibliji:

BIBLE.KNOWING-JESUS.COM

Genesis 2:7 - Then the LORD God formed man of dust from the ground, and breathed into his nostrils the breath of life; and man became a living being.

WWW.CGG.ORG

Genesis 2:7 And the LORD God formed man of the dust of the ground, and breathed into his nostrils the breath of life; and man became a living being.

Elem, shodno tom kriterijumu, ti narodi nisu ni smatrali ribe, insekte, školjke i slično "životinjama" u punom smislu te reči, odnosno, nisu uopšte bili u istoj kategoriji sa sisarima, pticama i sličnim bićima koji imaju "dah".

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...