Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

Нова глобална дилема: Хоће ли Американци жртвовати људе да би спасили новчанике

Глобална криза изазвана епидемијом коронавируса поделила је свет и у вредносном смислу. Судећи према изјавама појединих светских лидера дилема је шта је вредније – људски животи или очување економије и новчаника. Практично, у САД се свакодневно рађа идеја да се одређени број људи може и жртвовати да би се спасила економија.

https://rs.sputniknews.com/analize/202003251122161147-nova-globalna-dilema-hoce-li-amerikanci-zrtvovati-ljude-da-bi-spasili-novcanike-joksa/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 25. 3. 2020. at 18:05, Зосима рече

Не знам да ли је неко већ поставио,али ово ми је тренутно најбољи стручни коментар о корони:

Expand  

Jesam ja... sad će te đavo ponijet.  :)))
Kontradiktoran je (to je komentar) ne_shvata

Ne znam je li ovo postavljano i komentarisano, i koliko je tačna informacija, ali možda ovo objasni neke stvari

Подели на овим сајтовима

On 25. 3. 2020. at 18:05, Зосима рече

Не знам да ли је неко већ поставио,али ово ми је тренутно најбољи стручни коментар о корони:

П.С. Ромејац не гуши тему бзв...

Expand  

Поставља се дилема....респиратори да или не, ако је на основу истраживања дошао до закључка да је смртност тежих случајева већа ако су прикључени на респираторе. Смртност 56 % прикључених на респираторе , а 46% оних који нису прикључени.Закључак....превише агресивне медицинске методе, другом речју непотребне. Човек је врхунски стручњак. Поставља се дилема пред нас лаике коме веровати ? У случају  (не дај Боже  тежих стања) молити Бога да будемо или не прикључени на респираторе- Оно, молимо се да не оболимо првенствено . ?????

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

On 25. 3. 2020. at 18:12, Milan Nikolic рече

Судећи према изјавама појединих светских лидера дилема је шта је вредније – људски животи или очување економије и новчаника. Практично, у САД се свакодневно рађа идеја да се одређени број људи може и жртвовати да би се спасила економија.

Expand  

Ово је лажна дилема. Људски животи најдиректније зависе од економије. Питање је само како балансирати. Колико се економије треба и сме жртвовати како би број људи који умру од вируса био мањи него број људи који умру због жртвоване економије. Нема апсолутно никакве сумње да би помрли милиони, ако не и милијарде, кад би сад стала сва економија на неко дуже време да би се искоренио вирус. Што је мањи број жртава вируса, то је већи број жртава економије и то ће нарочито постати тако ако ове мере потрају. Другачије је немогуће. Свет има одређен кредит да може да се заустави на око два месеца, можда мало више, и да се после тога релативно брзо опорави, али после тога крећу велике и озбиљне жртве због пропале економије. Ако све то потраје, у једном тренутку ће број тих жртава престићи број жртава од вируса. Нема ничег доброг или моралног у томе. Уопште ми није јасно како неко може у то да сумња, а да има завршену основну школу. Кажем, једино можемо расправљати о конкретним мерама и интензитету, али не о самим законитостима економије који су јасни ко дан. Нико у овом тренутку није сигуран шта тачно треба да уради и нико нема магично решење. Можда Трамп све то са покретањем послова жели да учини прерано и можда ће се грдно зезнути, али принцип је јасан. Такође је могуће да ће се зезнути они који ће више да жртвују економију. И једно и друго је коцкање. Трамп има сад ризичнији улог, ал ови остали ће за око месец и по имати ризичнији улог од Трампа. Шта год да урадиш, није добро, само је питање шта је мање зло.

И да, оно што је Геније рекао горе, да ће умрети 4 милиона Американаца ако се ништа не уради (директно од вируса или индиректно јер ће вирус појести болничке капацитете за остале болести), то је тачно према једној озбиљној симулацији. Али Трампов план не значи да се неће ништа радити на превенцији вируса, само значи да ће бити мање неких тоталних блокада свега.

Подели на овим сајтовима

On 25. 3. 2020. at 18:54, Рапсоди рече

Поставља се дилема....респиратори да или не, ако је на основу истраживања дошао до закључка да је смртност тежих случајева већа ако су прикључени на респираторе. Смртност 56 % прикључених на респираторе , а 46% оних који нису прикључени.Закључак....превише агресивне медицинске методе, другом речју непотребне. Човек је врхунски стручњак. Поставља се дилема пред нас лаике коме веровати ? У случају  (не дај Боже  тежих стања) молити Бога да будемо или не прикључени на респираторе- Оно, молимо се да не оболимо првенствено . ?????

Expand  

Нисам медицинар. Одгледао сам неки видео са почетка ове теме. Прича је о употреби респиратора.

Колико се сећам.

Респиратори могу направити проблем .

Решење :   1. Смањити надпритисак на који пумпа респиратор  да се смањи иритација алвеола.

2. Окретати болесника да не дође до трајног оштећења ткива у алвеолама због скупљања  секрета. 

Можда има истине у вези респиратора. 

"... Всјакоје ниње житејскоје отложим попеченије ... "    "... Нека буде воља Твоја... "     Верујемо или не верујемо, питање је сад!

Подели на овим сајтовима

On 25. 3. 2020. at 19:59, Србољуб+ рече

Нисам медицинар. Одгледао сам неки видео са почетка ове теме. Прича је о употреби респиратора.

Колико се сећам.

Респиратори могу направити проблем .

Решење :   1. Смањити надпритисак на који пумпа респиратор  да се смањи иритација алвеола.

2. Окретати болесника да не дође до трајног оштећења ткива у алвеолама због скупљања  секрета. 

Можда има истине у вези респиратора. 

Expand  

Прилично сам сигуран да лекари и сестре који раде са респираторима знају како се ради са респираторима. Није никаква нова техника у питању, за њих је то вероватно рутински посао. Само да има довољно респиратора.

Подели на овим сајтовима

@Juanito  То је оно главно о чему се ретко прича, у колико нерешивом проблему је читава планета.

Чак је и онај луди Несторовић данас изјавио паметну ствар: "Ми ћемо се вероватно извући до краја маја у овом таласу. Али шта ћемо на јесен?"

Сад је lockdown највећег дела планете да би се избегле милионске жртве. Економија је већ у жешћем процепу у читавом свету (мислим да је у најгорој ситуацији у задњих 40 година, негде сам видео скоро). Кад дођу мај и јун, очекује се да вирус (као и сви његови рођаци из корона фамилије) драстично смањи присуство. И онда можемо лакше да дишемо и да се скидају ова ограничења.

Али...

Вирус остаје. Пропуштена је давно шанса да буде трајно искорењен, до вакцине још минимум годину и по (што је невероватно брзо, обично може да траје и до 10 година процедура), колективног имунитета нема. И онда кад дође јесен опет Јово наново. Избор - милионске жртве или опет нека врста lockdown-а. Ако затвориш читаву планету на 5-6 месеци, то је вероватно крај цивилизације и свет ће да личи на Mad Max филмове.

Један паметан предлог који сам видео је да на јесен не буде глобалног затварања свега, него да мора да се помно прати ситуација у читавом свету и чим се негде појави опет - а појавиће се - тренутна изолација да не би све отишло у три лепе ако почне да се шири опет.

Подели на овим сајтовима

On 25. 3. 2020. at 20:01, GeniusAtWork рече

Један паметан предлог који сам видео је да на јесен не буде глобалног затварања свега, него да мора да се помно прати ситуација у читавом свету и чим се негде појави опет - а појавиће се - тренутна изолација да не би све отишло у три лепе ако почне да се шири опет.

Expand  

Па да, ваљда смо толико паметни да у следећем налету можемо проћи са мање штете. Значи више тестова (сад се већ прича о кућним тестовима, за пар месеци их је могуће усавршити), раног откривања, локалне изолације, рада од куће где год је могуће, више респиратора набављених на време, моджа чак и развој кућних респиратора на које лекар и сестра могу да прикључе неког (чиме се значајно ослобађају болнице), ако је то медицински изводљиво, итд. 

Једино не видим како решити проблем хотела, ресторана, кафића, фризера, козментичара, спорта (што теретане и базени, што профи спорт) и осталих сличних делатности. Ако они раде нормално, то је катастрофа у најави. За канцеларије и производњу, транспорт и слично је релативно лако организовати окружење које је преко 90% безбедно ако се строго придржава одређених правила. Авиони су проблематични, ал то се вероватно да контролисати масовним тестирањем.

Подели на овим сајтовима

АМЕРИЧКИ МЕТОД И КИНЕСКИ МЕТОД ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ

Разлике између ова два метода у основи су следеће:

• У америчком методу држава помаже онима који су изгубили јер је бизнис укочен. Сенат и Конгрес ноћас су, на Трампов предлог, одлучили да се додели помоћ у износу од три хиљаде милијарди долара, како за фирме, тако и за оне који су остали без посла.
  • У медијима постоји вишегласје и не шири се паника преко сваке мере.
  • О епидемији више говоре стручњаци него политичари.
  • Предузимају се мере уобичајене током епидемија, попут забране посета болницама и забрана масовних скупова, али, уместо забрана, доминирају савети грађанима.
  • Не уводе се полицијски час нити друге репресивне мере према грађанима.
  • Грађани се не проглашавају кривцима.
  • Ако буде потребна изолација, за то ће се употребити болнице или ће се закупити хотели.

Амерички метод примењује се у капиталистичким земљама. На пример, премијер Канаде, у једном од својих ретких обраћања јавности, током 12-так минута рекао је да ће сви који су због епидемије остали без посла добијати помоћ од државе у износу од 450 долара месечно. Такође је набројао друге мере.

• Кинески метод је без пара за бизнисмене, који се у (нео)комунистичким земљама пежоративно називају приватницима. Такође је без пара за оне који су остали без посла.
  • Медији су мање-више једнообразни и шире велику панику.
  • Спроводе се репресивне мере према грађанима, попут полицијског часа, и уопште масовно се крше грађанска права.
  • О епидемији више говоре политичари него стручњаци, с тим што и стручњаци неретко говоре у складу са политичким директивама. Међу стручњацима се форсирају најекстремнији, у складу са трендом ширења панике.
  • Грађани се проглашавају главним кривцима и они сами у високом проценту тврде да јесу криви.
  • У случају да буде потребна изолација, спремају се шатори, сајамске хале, и сл, са нехуманим и нездравим условима.

Кинески метод се по правилу примењује у комунистичким или посткомунистичким државама.

Милослав Самарџић

Подели на овим сајтовима

Чини ми се да су симпатије госн Милослава на страни америчког система, или грешим?

Подели на овим сајтовима

On 25. 3. 2020. at 20:14, Натан рече

Ако буде потребна изолација, за то ће се употребити болнице или ће се закупити хотели.

Expand  

U Kini su izgradili nove bolnice za par dana,...Samardzic lupa do nebesa. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...