Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 9 часа, Предраг М рече

зашто овај буђави портал не каже да је владика Стефан Ш данима помагао људима као волонтер?

Не бих знао.

Кажи нам где је владика волонтирао?

Зна ли неко у каквом је стању здравственом?

Гледао сам његова гостовања, одаје утисак дивног човека.

Подели на овим сајтовима

10 hours ago, PredragVId said:

Добро бре Носоњо, опет лажеш!

:)) xeexexe... A ne, nisam mua taj. Ja sum njegov polubrat. Pa zar ne vidiš majne nickime, aman?!

Doduše, slabo do nikako sam poznat, zato što jednako govorim istinu, samo istinu i ništa drugo osim istine. A ljudi (k`o ljudi) baš i ne vole uvek & svuda da im se govori istina, što je opet istina. (A nos mi je sasvim OK. Normalan. Bez ikakve zadrške mogu da rečem da imam lep nosić, uvek jednake velEčine)

A, da li ja lažem ili ti lažeš lako se može utvrditi kada se prati trag tvojih postova na forumu najmanje dvadesetak dana unazad. 

Ti s` kao onaj džeparoš kada ga ćape in flagranti, a on, u onoj zbrci & strci, uperi prstom u prvog nevinog jadnika koga ugleda, pa drekne: "Drž`te lopova!". :D

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Pinocchio's Half Brother рече

:)) xeexexe... A ne, nisam mua taj. Ja sum njegov polubrat. Pa zar nevidiš majne nickime, aman?!

Гори си си од брата. Шириш полу истину. Полу Пинокио гори од Пинокија.

Подели на овим сајтовима

image.png.a0c98941d637bb59684c02e9d57ecfba.png

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, gavrosaurus рече

Не покушавам, циничан сам и саркастичан и запањен и баш ми пуче прслуче за сиротим јадним несхваћеним милијардером добротвором чије добротворење се никуд не види а око кога сам поставио обичан чланак из новина? Дозвољено је, смем?

Dozvoljeno je postaviti šta god goćeš...ali dozvoljeno je i krtikovati to što si postavo. Iamo si dva izbora, da uzvratiš odgovorom kako sam naveo nešto pogrešno i da ti evo navodiš izvor koji potvrđuje tekst, ili ako prihvatiš da je tekst i falš da ne odgovoriš ništa ili da kažeš..u jbm..ovo novinarstvo. Ti se uvatio Gejtsa i kao da daješ na znanje da ti je važnije da neko ne brani gejtsa nego da se ne prokaže lažiran članak. 

Nemam ja ništa sa Gejtsom, volim više linux od njindonjsa, ali ono što ne volim, ali baš ne volim su lažirani članci, pa ma kome da pišu o Trampu, baba persi ili Kim dzong unu, i pogotovo tamo gdje se propagira antivakcerstvo, i ideja da neko hoće da pomori ljude putem vakcina, te da na taj način kao zavlada planetom. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Схи игуман манастира светог Павла на Светој Гори отац Партеније позива верни народ да начини Крсне литије и да тиме устане против зла које нас је снашло. Да подсетимо, већ је било појединачних случајева у Русији и Србији у којима су свештеници освећивали и кадили улице па и целе градове. Обраћање овог светог старца упућено је на Светли понедељак. Христос зове а да ли ћемо се одазвати? Пошто многи неће ни погледати видео, пренео бих вам крајњу поруку старца, тј. Христове речи: Не бојте се ја сам победио свет!

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, PredragVId рече

Схи игуман манастира светог Павла на Светој Гори отац Партеније позива верни народ да начини Крсне литије и да тиме устане против зла које нас је снашло. Да подсетимо, већ је било појединачних случајева у Русији и Србији у којима су свештеници освећивали и кадили улице па и целе градове. Обраћање овог светог старца упућено је на Светли понедељак. Христос зове а да ли ћемо се одазвати? Пошто многи неће ни погледати видео, пренео бих вам крајњу поруку старца, тј. Христове речи: Не бојте се ја сам победио свет!

Чек, Света Гора је у изолацији, све раднике поотпуштали,  кући послали, служе службе без лаика, а ми овде литије да правимо?

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Дејан рече

Шведска има 175 умрлих на милион. Србија нешто испод 20 умрлих/милион. Ево мишљења једног Швеђанина.

Ханс Бергстром: Суморна истина о „шведском моделу“ борбе са коронавирусом

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 22. април 2020.

Да ли одлука Шведске да одбаци увођење карантина на националном нивоу пружа другачији начин борбе против ковида 19, при чему се задржава отвореност друштва?

Неуобичајена реакција земље на вирус корона је популарна код куће, а похвале је добила и у оквирима појединих група у иностранству. Али, допринела је и једној од највећих стопа смртности од ковида 19 на свету, која је већа чак и од оне у САД.

Барови и ресторани у Стокхолму су пуни људи који уживају у пролећном сунцу након дуге, мрачне зиме. Школе и теретане су отворене. Шведски званичници су понудили савете у вези с јавним здрављем, али су увели тек неколико санкција. Нема званичних инструкција у оквиру којих се препоручује да људи носе маске.

1105foto-EPA-EFE-Anders-Wiklund1-678x382

У раним фазама пандемије влада и већина коментатора су поносно усвајали „шведски модел“, тврдећи да је он изграђен на јединственом великом „поверењу“ Швеђана у институције и једних у друге. Премијер Стефан Ловен је апеловао на Швеђане да буду самодисциплиновани, очекујући да се понашају одговорно без потребе да власти издају наредбе.

Према студији о светским вредностима, Швеђани имају тенденцију да показују јединствену комбинацију поверења у државне институције и екстремног индивидуализма. Како је рекао социолог Ларс Трагардх, сваки Швеђанин има свог полицајца на рамену.

Али хајде да не постављамо узрочно-последичну повезаност наопако. Влада није свесно осмислила шведски модел за борбу против пандемије на основу поверења у укорењени осећај грађанске одговорности становника. Пре ће бити да су иницијативе одредиле бирократе, а онда се накнадно стало у њихову одбрану као у одбрану сведочанства о шведској врлини.

У пракси је суштински задатак управљања епидемијом пао на једног човека – државног епидемиолога Андерса Тегнела с Националног института за јавно здравље. Тегнел је кризи приступио сопственим снажним убеђењима о вирусу, верујући да се он неће раширити из Кине и да ће касније бити довољно да се прате појединачни случајеви који долазе из иностранства.

Зато је хиљадама шведских породица које су се крајем фебруара вратиле са скијања у италијанским Алпима саветовано да се врате на посао и у школу ако нису видљиво болесни, чак и ако су чланови породице инфицирани.

Тегнел је тврдио да у Шведској нема знакова трансмисије у оквиру заједнице, те да зато нема потребе за генералнијим мерама за ублажавање епидемије. Упркос искуству Италије, шведска ски одмаралишта су и даље била отворена за грађане Стокхолма који су хтели да партијају и оду на одмор.

Читано између редова, Тегнел је наговестио да ће се избегавањем драконских мера за спречавање ширења вируса Швеђанима омогућити да постепено стичу имунитет крда. Та стратегија, нагласио је, биће одрживија за друштво.

Шведска влада је за све то време остала пасивна. То делимично одражава јединствено обележје политичког система земље – строго раздвајање овлашћења између министарстава и независних агенција. А у ситуацији потпуне непознанице Ловену је и било згодно да допусти да Тегнелова агенција преузме одговорност. Њено привидно самопоуздање у вези са оним што је радила је Влади омогућило да се током недеља неизвесности ослободи одговорности. Штавише, Ловен је највероватније хтео да покаже своје поверење у „науку и чињенице“, тако што неће оспоравати стручњаке, као што то чини председник САД Доналд Трамп.

Ипак, треба указати да су независни стручњаци у Шведској жестоко критиковали избор мера државног епидемиолога. Двадесет двоје најистакнутијих професора заразних болести и епидемиологије у земљи је објавило коментар у Дагенс нихетеру у којем је апеловало на Тегнела да да оставку, а на Владу да заузме другачији курс.

До средине марта, након приличног ширења вируса у оквиру заједнице, Ловен је био приморан да преузме активнију улогу. Влада од тада покушава да сустигне остале. Од 29. марта су забрањена јавна окупљања више од 50 људи, што је знатно смањени број у односу на претходних 500, и уведене су нове санкције за непоштовање одредбе. Онда, од 1. априла су забрањене посете старачким домовима пошто је постало јасно да је вирус ушао у отприлике половину старачких домова у Стокхолму.

Испоставило се да је приступ Шведске погрешан из најмање три разлога. Колико год Швеђани били ревносни, у сваком друштву ће увек бити појединаца који раде на своју руку, а када је реч о изузетно заразном обољењу, није их много потребно да би направили велику штету. Штавише, шведске власти су тек постепено постајале свесне могућности асимптоматичне трансмисије и да су заражени појединци најзаразнији пре него што почну да показују симптоме. И треће, променио се састав шведског становништва.

Након низа година изузетно интензивне имиграције из Африке и с Блиског истока, 25 одсто шведског становништва – 2,6 милиона од укупно 10,2 милиона – је новијег нешведског порекла.

Тај удео је чак већи у региону Стокхолма. Имигранти из Сомалије, Ирака, Сирије и Авганистана су превише заступљени међу умрлима од ковида 19. Ово се делимично приписује мањку информација на језицима имиграната. Али изгледа да је важнији фактор густина насељености у појединим предграђима где има доста имиграната, који оснажује већа физичка близина између генерација.

Прерано је за представљање потпуне процене резултата „шведског модела“. Стопа смртности од ковида 19 је девет пута већа него у Финској, готово пет пута већа него у Норвешкој и више од два пута већа него у Данској.

Те цифре до извесне мере можда могу да представљају одраз много бројније имигрантске популације у Шведској, али је ипак њена различитост у односу на њене нордијске суседе упадљива. Данска, Норвешка и Финска су увеле строге мере карантина у ранијој фази епидемије уз снажно активно политичко руководство.

Сада када ковид 19 хара старачким домовима и другим заједницама, шведска влада мора да преиначи свој курс деловања. Остали које привлачи „шведски модел“ треба да схвате да је обележје које га дефинише виша стопа смртности.

(Аутор је бивши главни и одговорни уредник Дагенс нихетерма, водећег шведског дневног листа. Професор је политичких наука на Универзитету у Гетеборгу и члан Краљевске шведске академије инжењерских наука)

ДАНАС

"... Всјакоје ниње житејскоје отложим попеченије ... "    "... Нека буде воља Твоја... "     Верујемо или не верујемо, питање је сад!

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Дејан рече

Чек, Света Гора је у изолацији, све раднике поотпуштали,  кући послали, служе службе без лаика, а ми овде литије да правимо?

Максимално су испоштовали законске мере. Не знам брате Дејане, нисам паметан.

Подели на овим сајтовима

14 hours ago, Србољуб+ said:

Немој тако површно. Овде је небитан Кенеди. Погледај студије и радове на које је указао. Пентагон, ЦДЦ, Елсевиер. Да ли су по Теби то непоуздани извори? А има тога још на мрежи.

Ако си их прочитао и утврдио да су лоше молим Те подели сазнања са нама.

Izvini ali ne mogu da čitam smatranja jednog Kenedija o bilo čemu. I kako "ovde nije bitan Kenedi"? Pa on je pisao članak, zar ne? Ukazivati na istraživanja stučnjaka u tim isntitucijama, na koje se poziva, i onda "tumačenje" tih riserčovanja kako njemu odgovara, dve su različite stvari, kontam. 

Za mene je to kao kada bi mi, recimo, podastro tekst Dipak Čopre o kvantnoj mehanici ili, štajaznam, predavanje Miroljuba Podmačnog Petrovića o pravoslavlju. 

Ili, daleko bilo, kao kada bi mi rekao da pogledam neki video sa Dejvidom Ajkom ako me zanima astrobiologija. 

Zbog toga sam linkovao i citirao onaj zadnji deo teksta, tj. "dijagnozu" koja mu je (Kenediju) data

Nadam se da me razumeš. 

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, PredragVId said:

Гори си си од брата. Шириш полу истину. Полу Пинокио гори од Пинокија.

Xexexexexe... (još jedared) :tongue:  

Moš me krstiš kako god ti padne na neum. No tvoji tragovi/postovi zaverološkim videJima smrde, pa ti vidi. :cheesy3:

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Дејан рече

Слично било и за време Другог светског рата, предузели законске  мере и предострожности власти, док све не прође, а ми... Тада, додуше, беше  неки други вирус,  Хитлер са кукастим крстом :0212_rolleyes:

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...