Jump to content

Прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори од стране конвертита

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 18 минута, Bokisd рече

i  Patrijarh ide u Ameriku i bice sve okey.

Ok je nekad malo i kritikovati, ali izgleda da je nekima radost kad je kavga. pa ako je sve potoman onda ne valja. U Americi čuje se jedan vladika je već sam poželeo penziju, Maksim će se povući na pozicije Sinoda, Dobrijević ima problem oko imovine i to će na tapet...nema tu ni snage ni volje kod episkopa da se protive Sinodu, a Sinod sigurno deluje po linijama koje će Sabor potrditi....

Vladika Maksim, primetno je, voli malo da bude u svetlu, ali očito je da čovek ne pati od komfora i dvoraca...on voli katedre, javnost i sl., što je i ok ako ide linijom svoje Crkve to je onda veliki talenat i korist...vl. Irinej već ima i tu će , verovatno,  još biti problema oko imovine i sl. Srbi iz SAD s pisali o dvrocu vladike a crkva bez krova, a kako se priča treba da se dobije 88 ili više miliona dolara na osnovu te crkve Sv. Save (koju su, ponavljam, Anglikanci poklonili nama iz poštovanja ka Vladiki Nikolaju). Po SAD zakonima ako se okolo grade neboderi treba da plate veliku lovu za "nebo" koje zaklanjaju drugima. A nasa crkva je u centru Menhetna...

Stvari u svetu drugačije funkcionišu, ne kao u Šumadiji, u svetu vladika ne mož da bude kao faraon. Ako je vec bilo problema oko imovine, zašto bi samo vladika kontrolisao toliki novac i imovinu? Na stranu sad ostala "ustavna" pitanja. Ljudi su do detalja ispitali sve oko imovine kako su paralelno išla knjiženja i dostavili Sinodu. Pa nama u SAD te stvari su javne.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 минута, jovanstanic рече

Pa da postoji neka lokalna crnogorska crkva a ako ti mislis da ona postoji onda ti je sve u redu.

ma, to je lokalno receno (recimo, kao sto je crkva u Branicevu deo Episkopije Branicevske koja je opet deo SPC)..... i dalje kaze Grigorije, e, ta lokalna je deo SPC .... i dalje SPC je deo Vaseljenske crkve olicene i Istocnoj PC...itd....

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Pontifex Emeritus рече

којим правом можеш да тераш Власе са Хомоља и Тимочке крајине да иду у Цркву која се зове “Српска”, кад Румуни по источној Србији стварају парохије које се зову “Румунске”

Kanonskim pravom dok se ime Crkve ne promeni a to kanonsko pravo krse Rumuni zbog svog etnofiletizma kojima ne pada na pamet da ime svoje Crkve promene u nesto drugo osim Rumunske. Dakle rec je o licemerju, nepostovanju kanona i nedostatku crkvene svesti tj. o vlasti i parama da se ne farbamo.

Подели на овим сајтовима

Valjalo bi da ti i Grigorije obavestite Ignatija da ima neke raskolnike u eparhiji.

jeste, ta rec raskol je sada popularna....i koristi je svako po svom nahodjenju,.... (ma idi begaj:D)

Ja kad odem u crkvu u Smederevu, gde sam otiso, u koju crkvu, ....pa logicno u ckvu u Smederevu,....sto ne znaci da je to crkva koja je odvojena od SPC,...to je ta prica, grad, lokalno, pomesno, vaseljenski,....to je sve jedna crkva PC....

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Pontifex Emeritus рече

Придев “Српска” у имену наше Цркве нема етничко значење и карактер. Нити може да има. Нити сме да има. Црква је устројена по територијалном начелу, а не етничком начелу. Тачка. 

Dobro, ali, ako je na teritoriji Srpske drzave i ako je osnovana od strane srpskog naroda, logicno je da bude i Srpska, ....dok je po eklisiologiji crkva svih ljudi.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Pontifex Emeritus рече

Аха, етнофилетизам?

Aha kada ti je bitnije kako se Crkva zove nego kanonski poredak kao nekima u Rumunskoj PC. Kada bude Sabor pa se rese pitanja imenovanja crkava autokefalija dijaspore paralelnih jurisdikcija raznih raskola onda se javi a ovako napadati samo SPC koja cuva kanonski poredak je licemerno.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Bokisd рече

ma, to je lokalno receno (recimo, kao sto je crkva u Branicevu deo Episkopije Branicevske koja je opet deo SPC)..... i dalje kaze Grigorije, e, ta lokalna je deo SPC .... i dalje SPC je deo Vaseljenske crkve olicene i Istocnoj PC...itd....

Ma šta mi mislili o tome kako vladika nekad radi, Grigorije je mudar i sposoban episkop...ovo oko Mila, je "nacrtao" sve lepo  i montenegrinima i nekim našim. Od lokala pa nadalje....fenomenalna izjava za Sputnik šta je Crkva od lokala pa nadalje i (na)šire...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Pontifex Emeritus рече

Не, па ти си тај коме је то од превасходне важности. Зато си и почео ову дискусију. А сад си дошао у контрадикторну ситуацију. 

Izvrces jer je od prevashodne vaznosti kanonski poredak i oko toga sam zapoceo diskusiju a to je da ne postoji neka lokalna crnogorska crkva. Srpska i Rumunska postoje iako oni ruse kanonski poredak radi svog etnofiletizma tj. vlasti i para.

Подели на овим сајтовима

Ti mislis na hram u gradu e onda je ok ali Grigorije nije mislio na hram nego na drzavu.

Pa, i Grigorije je prvo mislio na hram u gradu, ...pa, onda ide lokalno, i vaseljenski,... daj bre brate, znaci po tebi Grigorije je u dilu sa Milom i eto odvaja crkvu u CG od SPC,....  ja ne znam ljudi, kako vi vidite nesto sto u realnosti ne postoji, daj malo samo razmisli, ko je lud da sada kada se digla srpska kuka i motika u CG, prica o nekoj crnogorskoj crkvi i rasklolu sa SPC,..... to niko pametan ne bi uradio, a e.Grigorije je izuzetno pametan.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Pa, i Grigorije je prvo mislio na hram u gradu, ...pa, onda ide lokalno, i vaseljenski,... daj bre brate, znaci po tebi Grigorije je u dilu sa Milom i eto odvaja crkvu u CG od SPC,....  ja ne znam ljudi, kako vi vidite nesto sto u realnosti ne postoji, daj malo samo razmisli, ko je lud da sada kada se digla srpska kuka i motika u CG, prica o nekoj crnogorskoj crkvi i rasklolu sa SPC,..... to niko pametan ne bi uradio, a e.Grigorije je izuzetno pametan.

Bice da sada vise ne razgovaras sa mnom nego sa nekim drugim.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Bokisd рече

gresis u terminologiji,.... lolalna crkva u crnoj gori koja je olicena u MCP

Grigorije nije govorio o lokalnoj crkvi u CG nego o lokalnoj crnogorskoj crkvi a to nije isto. U svakom slucaju moras da obavestis ostale eparhije SPC u CG da obrate paznju na ovu tvoju tvrdnju jer ne pripadaju lokalnoj crkvi olicenoj u MCP nego SPC.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Pontifex Emeritus рече

коме дајеш приоритет у односу на природу Цркве, и њено канонско устројство.

Izvrces jer ako ti mislis da po prirodi Crkve i njenom kanonskom ustrojstvu postoji lokalna crnogorska crkva sta ima vise da ti objasnjavam. Mada mislim da Grigorije nije to ni mislio i cinis mu medvedju uslugu ovakvom "odbranom".

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...