Jump to content

У сусрет 31. октобру: "Хелоуин" није "Ноћ вештица" већ "Вече Светаца"

Оцени ову тему

Препоручена порука

Haloween je originalno/izvorno hrišćanska proslava blagdana Svih Svetih (Název vznikl zkrácením anglického „All Hallows' Eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“) koju su irokeltske misije tj. irokeltski misionari Sveti Patrik, Sveti Beda Časni itd. prenijeli u Irsku iz Rima. Tek u 19. vijeku u doba nacionalnog irskog preporoda se Haloween počeo povezivati sa Samhainom, no, ozbiljni istoričari takve teorije smatraju romantizirajućim pseudohistorizmom. Dakle ko vrijedja taj praznik nazivajući ga praznikom vještica vrijedja i uspomenu na sve pravoslavne svetitelje, ravnoapostole irske i britanske koji su taj običaj slavljenja svetkovine svih Svetih prenijeli iz tada kako vi rado naglašavate, još pravoslavnog Rima do britanskih ostrva i Irske. Radije se prvo bolje informujte.

https://en.wikipedia.org/wiki/Twelve_Apostles_of_Ireland

https://cs.wikipedia.org/wiki/Beda_Ctihodný

https://cs.wikipedia.org/wiki/Svatý_Patrik

https://cs.wikipedia.org/wiki/Halloween

Původ svátku[editovat | editovat zdroj]

Zvyky Halloweenu se rozvinuly v Irsku na základě zvyků oslavy svátku Všech svatých, který byl přenesen do Irska z Říma. Opírají se o původně židovskou tradici slavení svátků již od předchozího večera, neboť Židé počítali začátek dne již předchozím západem slunce. Vystěhovalci zvyk přenesli v 19. století do USA, kde se všeobecně rozšířil, a odtud ho s expanzí americké kultury přejímaly další země.

V době irského národního obrození se kolem roku 1830 rozšířil názor, že Halloween vznikl z předkřesťanských keltských tradic, např. svátku Samhain. Toto pojetí přijal i etnolog James Frazer, který Halloween v knize Zlatá ratolest popisuje jako pohanský svátek s tenkou křesťanskou slupkou. Podobné romantické teorie se dodnes často citují, jsou však považovány za překonané.[1]

CS.WIKIPEDIA.ORG

Подели на овим сајтовима

• Одговори 127
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

пре 3 минута, Broken рече

Не знам ни ја али мени ово делује као да је писала нека исфрустрирана особа која само чека повод да неког нагрди. Иако споља изгледа да јесте ја овде не видим православни дух...у објави те мајке.  Чим неко крене да ми помиње Светог Луку у вези са Ноћи вештица изнервирам се. Пуно људи није ни знало кад се обележава Свети Лука док се није код нас појавио Хелоувин. Као што нисамо знали ни кад је Свети Трифун.

Што не видиш православни дух, не разумем?

Подели на овим сајтовима

За оне који повезују данашњи Хелоуин са празником Свих светих питање шта у сценографији и иконографији је хришћанско, римокатоличко?  И не само у сценографији и иконографији, него и суштински, садржајно. Која од бабарога, вештица, вукодлака представља ког светитеља? Иду ли костимирана деца пре или после свог "игроказа" у цркву на службу? Итд. итд.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Родољуб Лазић рече

За оне који повезују данашњи Хелоуин са празником Свих светих питање шта у сценографији и иконографији је хришћанско, римокатоличко?  

A šta je u samoj scenografiji i ikonografiji Badnjaka i krsne slave čisto hrišćansko i pravoslavno? Apostoli znali za slavski kolač? Grci palili badnjak?  Mješaš sam praznik sa hristijaniziranim narodnim običajima.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zayron рече

A šta je u samoj scenografiji i ikonografiji Badnjaka i krsne slave hrišćansko i pravoslavno? Apostoli znalim za slavski kolač? Grci palili badnjak?  Mješaš sam praznik sa hristijaniziranim narodnim običajima.

Прво, бадњак је црква прихватила, он се ложи и у цркви и у дому, дала му је хришћански смисао. Такође и славски колач. Можеш прочитати колико хоћеш текстова на ту тему.

Друго, а може бити и прво, ниси одговорио на моје питање, него си поставио питање. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, RYLAH рече

Не бих могао да ти објасним, не говоримо изгледа исти језик.

Не видим како твоја способност да објасниш значење речи коју си употребио зависи од тога да ли говоримо истим језиком.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Родољуб Лазић рече

Не видим како твоја способност да објасниш значење речи коју си употребио зависи од тога да ли говоримо истим језиком.

Знам да не видиш, управо зато што не говоримо истим језиком.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Родољуб Лазић рече

povodom vaše sugestije

Древна српска православна реч - сугестија. :) Ако је сугестија онда није обавеза, ако ја добро разумем. Сад, ако школа не обавезује дете да учествује у томе онда чему оволика драма и потреба да се сопствено дете штити и да се обраћа " višim instancama i zaštitniku građana" ?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, RYLAH рече

Знам да не видиш, управо зато што не говоримо истим језиком.

Говоримо, говоримо, него ти не разумеш, изгледа, самог себе.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Родољуб Лазић рече

Говоримо, говоримо, него ти не разумеш, изгледа, самог себе.

До мене је, можда није до тебе. Немој да се секираш, дешава се свима понекад :))) 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Родољуб Лазић рече

Прво, бадњак је црква прихватила, он се ложи и у цркви и у дому, дала му је хришћански смисао. Такође и славски колач. Можеш прочитати колико хоћеш текстова на ту тему.

Друго, а може бити и прво, ниси одговорио на моје питање, него си поставио питање. 

Crkva je hristijanizirala već postojeći paganski slovenski običaj. To sam i rekao. Inače ovakav Haloween nakon što je sa britanskih ostrva i Irske prenešen u USA i Kanadu, vratio se nazad obogaćen još hispanskim, meksičkim običajima. Sama haloweenska koleda (trick and treat) je bila poznata još iz Evrope ali te tikve su mislim hispanski uticaj. Radi se kompilaciji običaja.

Подели на овим сајтовима

Marko Radaković je to dobro sumirao otprilike ovako: ko hoće da slavi Noć veštica - samo napred, ali teško taj praznik možemo spojiti sa Pravoslavnim Hrišćanstvom.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Broken рече

Древна српска православна реч - сугестија. :) Ако је сугестија онда није обавеза, ако ја добро разумем. Сад, ако школа не обавезује дете да учествује у томе онда чему оволика драма и потреба да се сопствено дете штити и да се обраћа " višim instancama i zaštitniku građana" ?

Оставио сам отвореним, ако се добро сећам. Али ми не делује ни логично да све то пише и у таквом тону, ако је само сугестија. Али и ако је сугестија, који је интерес, мотив ШКОЛЕ да организује ту прославу и да родитељима и деци упућује сугестије? 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...