Jump to content

Blic: Синод шаље делегацију нижег ранга на прославу аутокефалије у Никеји

Оцени ову тему

Препоручена порука

Србков рођендан Почела су новинска и форумска писања о прослави у Цариграду коју организује патријарх Вартоломеј поводом јубилеја "хиротоније св. Саве", или "постављења св. Саве за Архиепископа", како пише на једном изображењу у Калифорнији. Неки људи се питају шта има лоше у таквој прослави и представљају позицију наше Цркве, да се на ту прославу не иде, као некакву изолацију. Аргументи су им следећи. Зар то није прилика да се разговара, зар није св. Сава светац свих Православних, а не само наш, зашто да не испоштујемо Фанар који нас је наводно овим чином испоштовао, зашто да љутимо првенствујући трон, итд. Вероваћу у искреност, али нарочито у способност расуђивања људи који постављају оваква питања када видим следеће. Када на примеру покажу своје расуђивање тако што ће рођендан свога детета (назовимо га Србко) славити код старе тетке Персе, своје комшинице с краја села, која ће рођендан назвати "јубилеј доласка бебе Србка код мене у госте". Вероваћу када чујем да је то јединствена прилика да се тамо виде са "својом" родбином и испричају са "својим" гостима. Када чујем да се то не зове рођендан само зато што их Перса много воли. Када родитељи кажу да је Србко, дете целог света, а не само њихово, па је зато и Персино, макар исто онолко колико и њихово. Када кажу да то чине зато што поштују Персу која је најстарија у селу. Када кажу да је најприличније да на Србков рођендан Перса прими поклоне и угаси свећице. Када то видим онда ћу радо таквима уплатити и донацију у сврху куповине авионске карте за Истанбул. Макар у једном правцу, ономе ка Истанбулу.FB_IMG_1570874977795.thumb.jpg.8cc5a2a16ce5b845851b295d409d2c9b.jpg

71863181_198621267823925_504293085984640
M.FACEBOOK.COM

Србков рођендан Почела су новинска и форумска писања о прослави у Цариграду коју...

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Srdjan61 рече

Ovo je mnogo vaznije :
“Ako neko od naših arhijereja otputuje, to će biti nezvanično, odnosno u svoje lično ime, na osnovu ličnog poziva i dogovora – kaže vladika Irinej.”
U 100 evrića da je Maxim na proslavi.

"много је куме" ... 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Bezuhova рече

Evo Bulovic kaze nisu znali 

пре 3 часа, ana čarnojević рече

Vladane, treba javiti Bačkom da kaže vladikama da ne treba fejs i telefon, neka čitaju Pouke. mi znamo sve pre svih...kad je žurka kad je raskol...da ljudi znaju šta se dogadja...

Не, не каже да нису знали него да Синод није стигао да владикама пренесе званичан позив.

И каже да је због тога

(и због наше скорашње прославе и због начелних разлога (Naša Crkva ne proslavlja, naime, 800. godišnjicu hirotonije Svetog Save u episkopski čin, a na tu proslavu nas poziva Carigradska patrijaršija, nego proslavlja 800. godišnjicu autokefalnosti naše Crkve.))

Синод одлучио да не шаље званичну делегацију на прославу.

Дакле, теза Блица да је Синод сакрио позив и да зато владике нису знале за прославу и даље не стоји. Као што се у тексту и каже вест о тој прослави јавно је објавио Елпидофорос на прослави 800. код Максима. Дакле, сви су знали, али никоме није прослеђен званичан позив из горе наведених разлога.

Ја знам да вас две као несте чколовале па слабо капирате али немојте да ме замајавате оваквим заменама теза :) 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Vladan :::. рече

Не, не каже да нису знали него да Синод није стигао да владикама пренесе званичан позив.

И каже да је због тога

(и због наше скорашње прославе и због начелних разлога (Naša Crkva ne proslavlja, naime, 800. godišnjicu hirotonije Svetog Save u episkopski čin, a na tu proslavu nas poziva Carigradska patrijaršija, nego proslavlja 800. godišnjicu autokefalnosti naše Crkve.))

Синод одлучио да не шаље званичну делегацију на прославу.

Дакле, теза Блица да је Синод сакрио позив и да зато владике нису знале за прославу и даље не стоји. Као што се у тексту и каже вест о тој прослави јавно је објавио Елпидофорос на прослави 800. код Максима. Дакле, сви су знали, али никоме није прослеђен званичан позив из горе наведених разлога.

Ја знам да вас две као несте чколовале па слабо капирате али немојте да ме замајавате оваквим заменама теза :) 

Владане, слави славу своју Михољдан, немој писати на Форуму. Није ваљда да ти Иринеј на слави диктира шта да пишеш. Срећна слава домаћине.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Istopljeni kamen рече

Није ваљда да ти Иринеј на слави диктира шта да пишеш.

Послушање је веће од поста и молитве а и од печења и ракије :) 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, ana čarnojević рече

znamo razliku izmedju nesmo znali i nesmo stigli da javimo

Па то ти и говорим, Бљуц се испалио, или их је испалио онај ко их је нафилофао "информацијама"... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Vladan :::. рече

Послушање је веће од поста и молитве а и од печења и ракије :) 

Слажем се да је послушање на првом месту. Поздрави ти твог наредбодавца и реци му да треба да пусти домаћина да дочекује и служи госте а не да пише на Форуму.

Од срца поздрав Иринеосу! Мом великом доброчинитељу и доброжелатељу...до Москве се прочула његова љубав према мени. Хвала...

Такође  свим члановима породице срећна слава од срца! Христос по среди нас!

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Istopljeni kamen рече

домаћина да дочекује и служи госте а не да пише на Форуму.

Па ја то и радим а као и сваки супер секретар имам свог под-секретара који куцка моје кратке диктате у телефон... Напредује технологија, шта ћеш... :google:

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Vladan :::. рече

Па то ти и говорим, Бљуц се испалио, или их је испалио онај ко их је нафилофао "информацијама"... :smeh1:

Јебеш га, увек то испаљивање због филовања. Информацијама. Погрешним. Има тога и овде

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan :::. рече

Па ја то и радим а као и сваки супер секретар имам свог под-секретара који куцка моје кратке диктате у телефон... Напредује технологија, шта ћеш... :google:

Драго ми је да сте Напредњаци.:D

Подели на овим сајтовима

Управо сада, ana čarnojević рече

ja uživam da gledam kako se potcenjuje inteligencija nekih ljudi...jako inteligtnetnih.

Ti pogibe, Ano, tamo u politici od aktivnosti....nisi naučila kako se daju poruke drugima pomoću nekog postupka? Sinod se ponio ka Turcima onako kako su se oni poneli prema nama....razumeš? To je tuk-na luk. I u istom duhu Irinej i objašnjava - čovek je dosledan. Onako kako su postupili u Sinodu, u istom duhu i obrazlažu  - provokativno i opominjujuće: Neće se niko igrati sa našom Crkvom! To poručuje Sinod.

To se zove - braniti dostojanstvo (a možda i nešto više od toga). Vartolomej licemerno korsiti SPC da, kao fol, voleći nas pokaže ljubav, a ustvari time "betonira" svoj papizam i kaže: vidiš, mi smo i Sv. Savu hirotonisali, i Crkvu Srbima dali, kako volimo Srbe,a Srbi vole Ruse...što bi mi mrzeli Ruse....licemerstvo žešće, potcena ne inteligencije nego sveg podviga naših Svetih i našeg naroda za osam vekova...radi "visoko podignute obrve" jednog starca koji stoluje na katedri daaaavno propale Imperije.

Maksimovi durzja su objavili davno da će biti slava....ako mu se slavi, neka ide pa slavi....jedino neka pazi sa kim služi - nije on Dok Holidej nego episkop SPC.

Nego, da li bi bila srećna da neko tamo tvituje kako će slaviti rođendan tvog deteta? I to neko ko je podržavao decu koja su tvoje dete izbatinala i istraumirala mobingom? To je drskost u najboljem slučaju - a da ne koristimo grublje reči.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan :::. рече

Ма не бре, ништа не капираш, ми смо ванземаљци јер сам на два места истовремено... :) 

Нека не капирам, само нека сте здраво и добро сви, од срца желим! 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...