Jump to content

Treba li se izbaciti mašta iz molitve?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Volim_Sina_Bozjeg рече

To je sve normalno ali mi se molimo za ono što uho ne čuje i oko ne vidi.

Kako misliš "za ono"??

Zar se ne molimo za sebe i za svoje bližnje..a uostalom da je Bog tj.Isus htio biti nevidljiv ne bi bio ni sišao na zemlju..

Подели на овим сајтовима

• Одговори 165
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 часа, Isusovo magare рече

Kako misliš "za ono"??

Zar se ne molimo za sebe i za svoje bližnje..a uostalom da je Bog tj.Isus htio biti nevidljiv ne bi bio ni sišao na zemlju..

Mislim na nebesko carstvo, za to carstvo se molimo i za bližnje. Nije Isus nevidljiv ali Carstvo jeste i kako Apostol kaže kad je bio vaznesen na nebo : to uho ne čuje niti oko vidi.

To Carstvo je nešto najuzvišenije što postoji i pre i posle vremena.

• Волим 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, kopitar рече

Ne fantaziraj budi na zemlji.

Ja više po Hristovim rečima: Ištite najpre Carstvo Nebesko a sve drugo će vam se dodati.

Eto maštam i fantaziram.

• Волим 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Volim_Sina_Bozjeg рече

Mislim na nebesko carstvo, za to carstvo se molimo i za bližnje. Nije Isus nevidljiv ali Carstvo jeste i kako Apostol kaže kad je bio vaznesen na nebo : to uho ne čuje niti oko vidi.

To Carstvo je nešto najuzvišenije što postoji i pre i posle vremena.

Znači smijemo maštati samo o onome što smo vidjeli..i opipali..

Što bijaše od početka,
što smo čuli,
što smo vidjeli očima svojim,
što razmotrismo i ruke naše opipaše
Подели на овим сајтовима

Borhes je govorio da je tkanje snova njegov posao.

Mašta je često krčila put kuda razum nije smeo  ni da priviri,da ne bio bio ismejan sopstvenim razlozima.

Mašta je bliska lucidnosti.Mašta je san o beskrajnim mogućnostima,

Mašta posmatra molitvu iz prikrajka pitajući se kome li se obraćaš,da li to ideš dalje od mene ,ili nadilaziš čak i moje predele?

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Нифада рече

Borhes je govorio da je tkanje snova njegov posao.

Mašta je često krčila put kuda razum nije smeo  ni da priviri,da ne bio bio ismejan sopstvenim razlozima.

Mašta je bliska lucidnosti.Mašta je san o beskrajnim mogućnostima,

Mašta posmatra molitvu iz prikrajka pitajući se kome li se obraćaš,da li to ideš dalje od mene ,ili nadilaziš čak i moje predele?

Mašta je dio nas od koje ne možemo pobjeći zato je bolje prihvatiti.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, kopitar рече

Mašta je dio nas od koje ne možemo pobjeći zato je bolje prihvatiti.

Mašta je naš izbor,san  o nemogućem ili san o mogućem? Možeš da prizoveš maštu kao začin u svakodnevnicu,a i ne moraš.Mašta je važna za umetnost,ali podstiče kreativnost i u nekim pragmatičnijim oblicima ljudske delatnosti.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Нифада рече

Mašta je naš izbor,san  o nemogućem ili san o mogućem? Možeš da prizoveš maštu kao začin u svakodnevnicu,a i ne moraš.Mašta je važna za umetnost,ali podstiče kreativnost i u nekim pragmatičnijim oblicima ljudske delatnosti.

I molitva je umjetnost.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, kopitar рече

I molitva je umjetnost.

Jeste,i može da bude multimedijalna,odnosno da ujključuje reč,misao,stav,odnos,iskrenost,dubinu,nepretencioznost,ljubav....i maštu.Ne bih ja potcenjivala maštu u molitvi,stvaralaštvu,odnosu među ljudima,ali sa svešću da je to mašta koja može ponekad da  ima  ozbiljne pretenzije na planu realnosti.Borhes je govorio da nestvarno stvara stvarnost i da je imaginacija za njega realnija od  stvarnosti,sve zavisi od senzibiliteta ličnosti i poimanja života.

Kažu da gušter može da regeneriše svoj rep,kod čoveka je to malo teže,teško  može da poveruje da je to moguće,mašta može da pomogne u tome,ljubav pogotovo,vera takođe,jer kad poveruje da je moguče,već je regenerisao sebe i to celog.

Подели на овим сајтовима

Moram da recem, :dedica: .... nemojte da se 'igrate' sa time da je masta nesto pozeljno u molitvi, vrlo je jasno i striktno svetootacko i podviznicko ucenje da je masta strogo zabranjena u molitvi, znaci treba da se borimo protiv maste, a ne cak da i sami nesto mastamo.

lli, kako jednostavno kazu svetitelji, concetracion :idea: na molitvu i reci same molitve, bez lutanja misli, (a kamoli masta),.... i srce i vera i smirenje i pokajanje i ispovest i zahvalnost Bogu (sve to i jos sto stvari cini dobru molitvu,.... da ne pricamo o svetiteljskim molitvama)..... ili jednostavno sto rece Dragana,...."Гледам да речи молитве спустим у срце, и да мислим о оном што читам."

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Bokisd рече

Moram da recem, :dedica: .... nemojte da se 'igrate' sa time da je masta nesto pozeljno u molitvi, vrlo je jasno i striktno svetootacko i podviznicko ucenje da je masta strogo zabranjena u molitvi, znaci treba da se borimo protiv maste, a ne cak da i sami nesto mastamo.

lli, kako jednostavno kazu svetitelji, concetracion :idea: na molitvu i reci same molitve, bez lutanja misli, (a kamoli masta),.... i srce i vera i smirenje i pokajanje i ispovest i zahvalnost Bogu (sve to i jos sto stvari cini dobru molitvu,.... da ne pricamo o svetiteljskim molitvama)..... ili jednostavno sto rece Dragana,...."Гледам да речи молитве спустим у срце, и да мислим о оном што читам."

Jaaaaoooo koje pametovanje..ajde drž'te se podalje od grijeha a za maštu u molitvi je lako..bitno da čovjek moli a ako ne moli onda je to problem.Nemojte pretjerivati..

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Isusovo magare рече

Jaaaaoooo koje pametovanje..ajde drž'te se podalje od grijeha a za maštu u molitvi je lako..bitno da čovjek moli a ako ne moli onda je to problem.Nemojte pretjerivati..

(sta da radim kad sam pametnica...Just_Cuz_19)

Mozemo mi da se molimo kako hocemo, ali, govorimo o tome da treba molitva da bude dobra,... a o tome ne mozemo da znamo kako da dodjemo do te dobre molitve osim da ne slusamo i ispunjavamo ono sto su o molitvi rekli svetitelji koji su dostigli savrsenu molitvu, ... a, oni kazu da je pocetak molitve u paznji ili kako kazemo danas concetracion....itd....koga interesuje moze da procita :

https://www.google.com/search?q=sveti+oci+o+molitvi&hl=hr&ei=f79PXs7xCePFrgTQ-aHgAQ&start=0&sa=N&ved=2ahUKEwiOrYjexeLnAhXjoosKHdB8CBw4ChDy0wN6BAgLEC0&biw=1097&bih=558

Подели на овим сајтовима

Оно што око не видје ухо не чу, никако није нешто виртуелно или замишљено, него нешто што се не може опитовати чулима, нешто не од створене природе - аутентично духовно искуство, односно општење са Богом путем божанских нестворених енергија, откровење, апокалипса, дар човјеку да завири иза завјесе створеног или свеједно да позна смисао створеног.

Ми у некојој мјери то увјек имамо, јер откуда љубав је ли то само рад хормона и стање психе, или нас њоме Бог додирује, истина да ли је тек појам или сила?

Што се тиче Маријиног слагања у срцу, то можда мање брижљиво сви радимо, али то није никакво замишљање, него памћење, анамнеза, јер ми се заиста увјек сјећамо само "догађаја" "празника", никако не свог времена.
У структури догађаја крије се увјек једно те исто: Смисао.
Историја у себи носи есхатологију, нешто од вјечности, зато и није пуко врјеме, него традиција.

Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Bokisd рече

(sta da radim kad sam pametnica...Just_Cuz_19)

Mozemo mi da se molimo kako hocemo, ali, govorimo o tome da treba molitva da bude dobra,... a o tome ne mozemo da znamo kako da dodjemo do te dobre molitve osim da ne slusamo i ispunjavamo ono sto su o molitvi rekli svetitelji koji su dostigli savrsenu molitvu, ... a, oni kazu da je pocetak molitve u paznji ili kako kazemo danas concetracion....itd....koga interesuje moze da procita :

https://www.google.com/search?q=sveti+oci+o+molitvi&hl=hr&ei=f79PXs7xCePFrgTQ-aHgAQ&start=0&sa=N&ved=2ahUKEwiOrYjexeLnAhXjoosKHdB8CBw4ChDy0wN6BAgLEC0&biw=1097&bih=558

..ili da jednostavno podignemo gubavca sa poda i nahranimo poput Majke Tereze..;)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...