Edmund Написано Јул 10, 2020 Пријави Подели Написано Јул 10, 2020 Управо сада, VaSa110 рече Pojma nema šta ti podrazumevaš pod "funkcija". DNK je samo deo priče. Sama za sebe ništa ne znači. U igri je mnogo kriterijuma ali ko što ti napisah još niko nije dao konačnu listu istih. Izdvajanje pojedinih je besmislica. Pišem normalno i jasno. Odgovori ti se ne sviđaju pa su ti "drski" i...... ton je nekako hladan, odgovori mi nisu da mi se svidjaju ili ne, ali mnogo sa visine pricas, polako hvala na trudu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јул 10, 2020 Пријави Подели Написано Јул 10, 2020 Tradicionalno, krterijum za život je samopokretljivost. Ono što se pokreće na osnovu sebe samog a ne na osnovu spoljašnjeg uticaja. Međutim, kada su ljudi izumeli časovnik i razvili ga tokom 15 .i 16. veka, tradicionalni pogled na život je doživeo tužnu sudbinu. Moderno shvatanje (od Dekarta na ovamo) je da smo svi mi automati. Dekart je rekao da su životinje automati a da čovek nije međutim nije dao jasan kriterijum razgraničenja (jer ga nema) tako da su njegovi nastavljači samo odbacili taj preostali dogmatski element. Mi smo biološki roboti. Razlika između nas i mašina je samo u vrsti materijala. Edmund је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Edmund Написано Јул 10, 2020 Пријави Подели Написано Јул 10, 2020 пре 1 минут, Tumaralo. рече Tradicionalno, krterijum za život je samopokretljivost. Ono što se pokreće na osnovu sebe samog a ne na osnovu spoljašnjeg uticaja. Međutim, kada su ljudi izumeli časovnik i razvili ga tokom 15 .i 16. veka, tradicionalni pogled na život je doživeo tužnu sudbinu. Moderno shvatanje (od Dekarta na ovamo) je da smo svi mi automati. Dekart je rekao da su životinje automati a da čovek nije međutim nije dao jasan kriterijum razgraničenja (jer ga nema) tako da su njegovi nastavljači samo odbacili taj preostali dogmatski element. Mi smo biološki roboti. Razlika između nas i mašina je samo u vrsti materijala. Hvala a da li....kriterijum moze da bude svest ili dusa? kako mislis o tome? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јул 10, 2020 Пријави Подели Написано Јул 10, 2020 Управо сада, Edmund рече Hvala a da li....kriterijum moze da bude svest ili dusa? kako mislis o tome? Svest može (iako je teško reći šta je svest). Duša ne može jer je duša epifenomen mozga. Edmund је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Edmund Написано Јул 10, 2020 Пријави Подели Написано Јул 10, 2020 пре 3 минута, Tumaralo. рече Svest može (iako je teško reći šta je svest). Duša ne može jer je duša epifenomen mozga. mozda svest nije pojam, ali svi znamo sta je svest, mislim da to izdvaja zivot od nezivota Dusa, zar to nije teoloski pojam? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јул 10, 2020 Пријави Подели Написано Јул 10, 2020 пре 1 минут, Edmund рече mozda svest nije pojam, ali svi znamo sta je svest, mislim da to izdvaja zivot od nezivota Sve je sadržina svesti pa i život. Svest je iznad svega, ali ... šta s tim? пре 5 минута, Edmund рече Dusa, zar to nije teoloski pojam? Jeste zato što ništa što čovek može da obuhvati iskustvom ne ukazuje na dušu. Ako upotrebiš čula i razum, ne nalaziš dušu. Naravno, verovati možeš u svašta. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Edmund Написано Јул 10, 2020 Пријави Подели Написано Јул 10, 2020 пре 2 минута, Tumaralo. рече Svest je iznad svega, ali ... šta s tim? kako mislis iznad? Svest je svest o postojanju o okolini itd.. Pitam se vise ovako retoricki, da li biljke imaju svest? Zivotinje imaju, ne razvijenu kao mi ali imaju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јул 10, 2020 Пријави Подели Написано Јул 10, 2020 пре 7 минута, Edmund рече kako mislis iznad? Svest je svest o postojanju o okolini itd.. Pitam se vise ovako retoricki, da li biljke imaju svest? Zivotinje imaju, ne razvijenu kao mi ali imaju Nebitno. Sve što je određena ličnost, karakter, moralno biće... sve je to ništa. Ovo u narodu uopšte nije poznato. I bolje. Narod se kreće u terminima koji spadaju u "folk psychology". Edmund је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 10, 2020 Пријави Подели Написано Јул 10, 2020 пре 5 часа, Edmund рече On 17.9.2019. at 1:44, Vladan :::. рече Једноставно је: Шта ти мислиш јесу ли биљке живе или нису? Pa ako rastu zive su jel su ovo neka trik pitanja ili sta? Neobicna teologija ovde, hm. Vlada nije vise na forumu pa ne moze da odgovori. To je bilo pitanje u odredjenom kontekstu razgovora izmedju Vlade i mene na temi,..... ako imas volje procitaj diskusiju na temi i videces koja je prica oko tih 'zivih biljki'..... to je prica oko biljne hrane kojom su se hranile zivotinje i prvi ljudi u prici iz Postanja (1. i 2.glava) ..... pa je Vlada tu nesto meni oponiro da li biljke daju besmrtni zivot Adamu ako se on hrani njima..... i zato me i pita sarkasticno ,...... da li su biljke zive ili nisu,....tj. da li one daju besmrtni zivot Adamu,....jer je moja prica da je Adam(i Eva) ziveo na pocetku besmrtnim zivotom i dusevnim i telesnim,..... dok Vlada prica da je ziveo besmrtno duhovno i dusevno, ali telesno da je bio smrtan ..... i, onda mi prebacuje krzoz to odredjeno trik pitanje,..... pa da li su biljke zive, tj. da li mogu da daju i besmrtni telesni zivot Adamu. Odgovor je malo kompleksan, ima na temi nesto o tome. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 10, 2020 Пријави Подели Написано Јул 10, 2020 пре 1 сат, Bokisd рече da li one daju besmrtni zivot Adamu,....jer je moja prica da je Adam(i Eva) ziveo na pocetku besmrtnim zivotom i dusevnim i telesnim,..... dok Vlada prica da je ziveo besmrtno duhovno i dusevno, ali telesno da je bio smrtan ... Vladika Midić, u svojoj studiji "biće kao eshatološka zajednica" jasno ukazuje na to, da su Adam i Eva bili smrtne prirode. Dakle, besmrtnost duše i tela se zadobija u Hristu a ne kako su stari Adam i Eva doživljavali sopstvenom snagom i oslonili se na prirodu. Nema stvorene blagodati i to vladika jasno naglašava. Valjda je tako učio i studente na PBF. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 10, 2020 Пријави Подели Написано Јул 10, 2020 Da dopunim i ovo, pitanje da li bi se Hristos ovaplotio bez obzira na pad ili ne. Prihvaćeno je, da bi se to svakako desilo, jer iz smrtne prirode može da nas izbavi, jedino vaskrsli Hristos koji svoje telo lomi za celokupno spasenje čoveka. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 10, 2020 Пријави Подели Написано Јул 10, 2020 On 9.8.2019. at 14:00, Александар Милојков рече Ипак, то не смета да се могу објаснити оследице пада, као и шта је то пад/првородни грех. Da li bi se Hristos ovaplotio i bez pada starog Adama? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 10, 2020 Пријави Подели Написано Јул 10, 2020 пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече пре 4 часа, Bokisd рече da li one daju besmrtni zivot Adamu,....jer je moja prica da je Adam(i Eva) ziveo na pocetku besmrtnim zivotom i dusevnim i telesnim,..... dok Vlada prica da je ziveo besmrtno duhovno i dusevno, ali telesno da je bio smrtan ... Vladika Midić, u svojoj studiji "biće kao eshatološka zajednica" jasno ukazuje na to, da su Adam i Eva bili smrtne prirode. Dakle, besmrtnost duše i tela se zadobija u Hristu a ne kako su stari Adam i Eva doživljavali sopstvenom snagom i oslonili se na prirodu. Nema stvorene blagodati i to vladika jasno naglašava. Valjda je tako učio i studente na PBF. Pa, znas da smo pricali, Adam i Eva i nemaju besmrtnost duse i tela sopstvenom snagom, stvoreni su iz nicega i nebica i po svojoj prirodi su smrtni, (to je mozda ovo sto prica v.Midic)..... ali, blagodacu (nestvorenom) u Raju imaju tu besmrtnost,.... zaboravio sam, ali jedno od drva u Raju (zivota ili poznanja dobra i zla, zaboravio sam tacno koje) svetitelji poistovecuju sa Hristom....itd... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 10, 2020 Пријави Подели Написано Јул 10, 2020 пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Da dopunim i ovo, pitanje da li bi se Hristos ovaplotio bez obzira na pad ili ne. Prihvaćeno je, da bi se to svakako desilo, jer iz smrtne prirode može da nas izbavi, jedino vaskrsli Hristos koji svoje telo lomi za celokupno spasenje čoveka. Pa, to je kada sve uzmemo u obzir, ipak hipoteticko pitanje (neka tkz. spekulativna teologija), ali, ipak mislim da je puno svetitelja pisalo o tome da bi se Hristos ovaplotio i bez obzira na pad ili ne. Licno, tako verujem, jer nam Hristos u svakom slucaju treba kao izbavitelj i stvoritelj....itd,.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 10, 2020 Пријави Подели Написано Јул 10, 2020 пре 47 минута, Bokisd рече Pa, znas da smo pricali, Adam i Eva i nemaju besmrtnost duse i tela sopstvenom snagom, stvoreni su iz nicega i nebica i po svojoj prirodi su smrtni, (to je mozda ovo sto prica v.Midic)..... ali, blagodacu (nestvorenom) u Raju imaju tu besmrtnost,.... zaboravio sam, ali jedno od drva u Raju (zivota ili poznanja dobra i zla, zaboravio sam tacno koje) svetitelji poistovecuju sa Hristom....itd... Zbrkan si ovde, kao da nemaš izgrađen stav, pa makar bio i pogrešan. Nestvorena blagodat je sam Isus Hristos. Adam je stvoren ni iz čega a ne iz ničeg. Hristos bi na sebe, kao što i jeste primio smrtnu prirodu i uipostazirao je u svoju ličnost. Jasno je da se smrtnost ne povezuje sa padom ili ne, već je ona posledica privođenja iz nebića u biće, koje se tek sa vaskrslim Hristom dovodi i u apsolutnu slobodu večnoga postojanja. Ono što ti govoriš je stvorena blagodat a to je pogrešno, jer je stari Adam umro i u raju kušajući sa drveta poznanja dobra i zla. Tako da je rajsko stanje u stvari zajednica čoveka i Boga koji svako od njih ima ne narušenu slobodu. Te se ima sagledavati duhovna a ne telesni način postojanja. Dakle preko drveta poznanja dobra i zla, vidimo da je smrtnost postojala i u raju, te je sam Gospod rekao: u onaj čas kada kušate plodove sa drveta poznanja, umrećete. Gospod je isterao iz raja Adama i Evu, dok su bili dobrano smrtni i kao takve ih je sprečio da postanu večni u svom padu, jer je tu postojalo i drvo Života. Dar besmrtnosti jeste samo Telo i Krv Bogočoveka a na čoveku je dato da tu besmrtnost primi preko vaskrslog. Čovek je stvoren sa ograničenom slobodom, jer se tek u Hristu ta sloboda oslobađa u eshatonu. Dakle teza da u rajskom vrtu nema smrti je pogrešna. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука