Драгана Милошевић Написано Јул 26, 2019 Пријави Подели Написано Јул 26, 2019 On 23.7.2019. at 19:54, Hadzi Vladimir Petrovic рече Иначе ја сам из Сарајева и два "друга" су ми се расрбила један у католоике - хрвате, а други у католике па у ислам. Није ми т Koliko shvatam niko ih nije terao sami su to hteli. Ako nisu našli sreću u pravoslavlju onda smo mi kao zajednica podbacili. Nismo im otkrili radost vere Драшко је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Јул 26, 2019 Пријави Подели Написано Јул 26, 2019 пре 1 сат, Драгана Милошевић рече Koliko shvatam niko ih nije terao sami su to hteli. Ako nisu našli sreću u pravoslavlju onda smo mi kao zajednica podbacili. Nismo im otkrili radost vere Не знам шта подразумеваш под срећом. Али православље не нуди срећу како је обично људи замишљају него спасење. Не мора да значи да је аутоматски заједница подбацила. Сваки човек је засебан случај и ове генералне оцене оцене не воде ничему. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Јул 26, 2019 Пријави Подели Написано Јул 26, 2019 пре 7 минута, Вилер Текс рече Не знам шта подразумеваш под срећом. Али православље не нуди срећу како је обично људи замишљају него спасење. "Radujte se i opet velim radujte se." Naravno, to ne podrazumeva neko razuzdano veselje, već svetu radost zbog Gospodnjeg prisustva. Mislim, glupo je da su hrišćani vazda smrknuti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Јул 26, 2019 Пријави Подели Написано Јул 26, 2019 пре 5 минута, Desiderius Erasmus рече "Radujte se i opet velim radujte se." Naravno, to ne podrazumeva neko razuzdano veselje, već svetu radost zbog Gospodnjeg prisustva. Mislim, glupo je da su hrišćani vazda smrknuti. Не говорим о томе у опште. Ниси добро прочитао реченицу "како је обично људи замишљају" је битан део. Нити ја говорим о смркнутости ни о томе да будемо намћори. Много смо бре програмирани људи и говоримо у флоскулама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јул 26, 2019 Пријави Подели Написано Јул 26, 2019 пре 12 минута, Вилер Текс рече Не знам шта подразумеваш под срећом. Али православље не нуди срећу како је обично људи замишљају него спасење. Не мора да значи да је аутоматски заједница подбацила. Сваки човек је засебан случај и ове генералне оцене оцене не воде ничему. Слажем се, али не мора одмах да се то подведе под расрбљавање. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Јул 26, 2019 Пријави Подели Написано Јул 26, 2019 пре 2 минута, Вилер Текс рече Не говорим о томе у опште. Ниси добро прочитао реченицу "како је обично људи замишљају" је битан део. Нити ја говорим о смркнутости ни о томе да будемо намћори. Много смо бре програмирани људи и говоримо у флоскулама. Da, kapiram šta si hteo da kažeš, ali mi je to bio šlagvort za nešto što me dosta nervira, a o čemu i Andrić piše: "Najviše zlih i mračnih lica može čovek sresti oko bogomolja, manastira i tekija." Вилер Текс and Драшко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Јул 26, 2019 Пријави Подели Написано Јул 26, 2019 пре 8 минута, Драгана Милошевић рече Слажем се, али не мора одмах да се то подведе под расрбљавање. Човек је написао да су му два пријатеља престала да буду Срби. Обично на нашим просторима ко се одрекне Христа одрекне се и спрства на делу ма колико њакао да је Србин. А ко се одрекне српства неминовно постаје Хрват (римокатолик) или муслимани итд. Српство је оплемњењено Христом. Само то мора да се схвати на прави начин, не етнофилетистички. Као што не може нити има претензију Хришћанство да нам забрани припадност српском народу. Христос нас чини потпуним и подиже нас на виши ниво. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Јул 26, 2019 Пријави Подели Написано Јул 26, 2019 пре 1 минут, Desiderius Erasmus рече Da, kapiram šta si hteo da kažeš, ali mi je to bio šlagvort za nešto što me dosta nervira, a o čemu i Andrić piše: "Najviše zlih i mračnih lica može čovek sresti oko bogomolja, manastira i tekija." Разумем, али никако нисам мислио на побожњаке. Desiderius Erasmus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Јул 26, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Јул 26, 2019 пре 2 часа, Драгана Милошевић рече Koliko shvatam niko ih nije terao sami su to hteli. Ako nisu našli sreću u pravoslavlju onda smo mi kao zajednica podbacili. Nismo im otkrili radost vere To je čudo šta se sve ne vidi i shvata, da sad objašnjavam okolnosti ratnog Sarajeva i položaj srba u njemu, to valjda svako zna. Kada neko nešto radi, zaista po svojoj volji, što bi to bio problem ili tema, pa majka mu stara, šta se ovde dešava od šizme u kontiniutetu? Svaka strana "tuguje" na svoj način. Проблем постоји само онда када се повратак у "праву вјеру" користе присила, омбана... Е сад покушаја је било и биће да их не редам... Да ли размишљаш о томе како настају унијатске цркве, да ли оне имају своју теологију, да ли у том преображају пролазе кроз неки процес, какав је то процес и које су рецимо кључне тачке тог процеса? Како размишља неки добронмјерни и уз то паметни католик који хоће да помогне православном шизматику да дође у познање истине? Срби неће постати католици док се појам српства не редефинише, а са тим властито саморазумјевање - личност, па и начин задобијања подобија, благодат, однсно све јер је читаво учење интегрално, а како каже Атанасије, крива вјера искриви човјека. Можда сам криво вјерујем? @panaret fini, vjerovatno fini čovjek, zaista tako misli, tako izlazi iz teksta... Da nismo u raskolu najpirodnije bi bilo da sabore saziva Papa, a ako su sabori konstituivni za Crkvu kao liturgija, onda i ako je raskol opravdan, pravoslavlje je u ne redovnom stanju - ne može da se sazove sabor. To mogu da prihvatim Ali dobar dio onoga što se valja kroz tvz. savremenu srpsku teologiju ne mogu. I evo neka bude to moje ispovjrdanje vjere ili grjehova ali to mi je na duši: Kako možeš da dođeš iz eshatologije pa da se nasloži priroda - istorija na tebe, pa nisi prvo Bog. Ne može ontološka diferencija da se primjenjuje uvjek i svuda. Prosto, prvo si se rodio pa si kršten...nije svako vrjeme istorija, i mnogi od nas neće biti istoriske ličnosti jer i za istoriju je porebno nešto od eshatona. Tako mi se ni ispilili nismo, a već u krajnjem stanju, ni smrt nismo prošli, a već vaskrsli. Godi sujeti. Pogotovo kad se to usvoji na poimovnom nivou, bez blagodatnog iskustva. Kao prihvatiti Papu kao Hrista, pa prvo prihvatš episkopa kao Hrista,.. u određenom kontekstu da...ali...i ne. Relacioni identitet - ne, osim kao imidz, Ontološkog i metafizčkog boga - odbacijem, ovaploćenog prihvatam. Ontološku telologiju po Hajdegeru nazivam drvenim željezom. Ontološki preobražaj na mjestu pneumatološkog: sablazan i iskušenje, prikrivanje lišenosti, vrhunac prevare, iza koje se otkriva duhovna pozadina. Još mislim da je ovakvo stanje neodrživo na duži rok, trpimo se ali nema punoće prihvatanja, sve je suviše ozbiljno. Igramo se Crkve i sa Crkvom. Mislim da se ništa ne mjenja, da je naša Crkva uvjek u poziciji svetoga Save, onako kako je inicirana tako i živi. Generacije daju svoje odgovore, uvjek isti ljudi na ista pitanja. Za moje "drugove" nismo toliko krivi mi, kad je u procjepu svako daje svoj odgovor, oni su svoj dali i mislim da može u ovome svjetu da potraje stotinama godina, Arežine srbi u Krajni, vjerovatno bar 500 godina odoljevanja, a sad djeca, unuci....i ko zna kad i ko zna šta. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 26, 2019 Пријави Подели Написано Јул 26, 2019 пре 1 сат, Hadzi Vladimir Petrovic рече To je čudo šta se sve ne vidi i shvata, da sad objašnjavam okolnosti ratnog Sarajeva i položaj srba u njemu, to valjda svako zna. Pa ostalo je Srba i u Sarajvu Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Јул 26, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Јул 26, 2019 пре 1 сат, Милан Ракић рече Pa ostalo je Srba i u Sarajvu Pa naravno, a ovi što su rasrbljeni, čime su to zapečatili? Koji vid pričešća je bio na inicijaciji? Pitaj nekog da ti kaže. Драшко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 26, 2019 Пријави Подели Написано Јул 26, 2019 пре 15 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Pa naravno, a ovi što su rasrbljeni, čime su to zapečatili? Koji vid pričešća je bio na inicijaciji? Pitaj nekog da ti kaže. Ne druže! Ne uvodi "rasrbljenost"? Da li su se Srbi koji su ostali u Sarajvu pričešćivali? Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Јул 26, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Јул 26, 2019 пре 39 минута, Милан Ракић рече Ne druže! Ne uvodi "rasrbljenost"? Da li su se Srbi koji su ostali u Sarajvu pričešćivali? Srbi se nisu pričešćivali, sada se pričesti- 50 do 100 ukupno u svim crkvama i slažem se da je u tome suštinski problem, pritom su poneki živi mučenici . Ali nisi me razumio prilikom rasrbljavanja bivši srbi su se dokazivali, tako da je nekom majka plakala. Pa kad u novi identitet tako uđeš... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 26, 2019 Пријави Подели Написано Јул 26, 2019 пре 7 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Srbi se nisu pričešćivali Ma nemoj!? Mora da su umakali somune u abdestnu vodu pomešanu sa sokom od maline! Sram te bilo dupeta! Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јул 26, 2019 Пријави Подели Написано Јул 26, 2019 Ja sam se sad malo pogubio u ovoj temi. Kako se Srbi u Sarajevu rasrbljavaju kroz crkvu? I u Hrvatskoj ne mali broj Srba postaju rimokatolici pa onda Hrvati. Ali, to je zato sto ljudi ne mogu da izdrze pritisak pa popustaju. Mozda je to i u Sarajevu, ali sta crkva tu moze? Ima onih koji ostaju pravoslavni Srbi i oni koji prestaju da budu. Баба је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука