Vladan :::. Написано Јул 17, 2019 Пријави Подели Написано Јул 17, 2019 @Панарет Нећеш ваљда опет да урадиш ово доле што си већ урадио. Имаш ли трунке самопоштовања? 1 hour ago, Vladan :::. рече Па не мислиш ваљда стварно да ћеш тим јефтиним ботовским ад хоминем боцкањима да ме ућуткаш? ... а ти без аргумената оде у спинове и да се церекаш. Цццц.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
The Godfather Написано Јул 18, 2019 Пријави Подели Написано Јул 18, 2019 @Vladan :::. Tako je to sa Rodjom. Kao kisa oko Kragujevca. Kod njega postoje krediti, postavljas se kao teoloski autoritet, gaji neosovanene iluzije o sopstvenoj velicini sto je u neku ruku i razumljivo s obzirom na njegovo predjasnje zanimanje - tako da to mozemo podvesti pod prifesionalnu deformaciju... Zoran Đurović and Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јул 18, 2019 Пријави Подели Написано Јул 18, 2019 пре 9 часа, Родољуб Лазић рече Дакле, ако патријарх представља СПЦ пред осталим помесним Црквама, онда то значи да се он обраћа тим Црквама, односно њиховим предстојатељима. Све ово што је радио, самостално, митр. Амфилохије би вероватно могао да ради да је Митрополија аутономна. Али она то није. Осим тога, сада се види да није било мудро објавити само писмо Думенково, и то скраћено, уместо да се све транспарентно објаснило управо овако као што је написано Онуфрију. Јер истина увек исплива на видело, а онда остаје нелагода због непотребног прећуткивања. Поново си успео нешто паметно да кажеш. Све ове муљачине су биле незаконите, а ти и слични видите проблем у мени. Черногорци су јуначки ћутали, као да су били дали завет молчаништва када сам их черечио за Евстратија. И све се показало тачним. Још када би ти знао да читаш, видео би из овог писма да је Ам мртав за Русе. То је већ одавно. Такође, сада ти је јасно да се води кориспонденција Вартоломеј-Лохи-Мило, а Варт је сасвим избегао Синод и Патријарха. Штавише, он више на Иринејева писма и не одговара. Све се остварује што сам говорио унапред. Сачекајте само октобар. The Godfather, Vladan :::. and Жика је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Јул 18, 2019 Пријави Подели Написано Јул 18, 2019 пре 10 часа, Родољуб Лазић рече И даље немајући сумњу у оном основном - да Амфилохије не намерава да, наводно у дилу са Милом и Вартоломејем, отцепљује Митрополију и прави од ње аутокефалну Цркву - запажам да овде постоје поступци који нису у складу са Уставом СПЦ А шта ти мислиш о мом писању ме апсолутно не занима. Рекао сам да с тобом не комуницирам. Но пошто претпостављам да ћеш наставити са прозивкама и сличним форама, одговараћу на оно пшто мислим да је баш нужно, ако проценим да се ради о неком злонамерном поступку, инсинуацији или слично. Вукашин and Панарет је реаговао/ла на ово 1 1 https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јул 18, 2019 Пријави Подели Написано Јул 18, 2019 пре 8 часа, Tristatri рече . Ti samo pokazi svoju hrabrost, ako mislis da je on nema, pa odgovori na njegovo pitanje. To ako hrabrost imas. Nemoj samo kao malo dete: 'ja sam prvi pitao'. На сва три питања одговор је: не. А сада, ботови кратког памћења, да подсетим на три питања (осим проблематичне хронологије коју је изнео нови члан): 1. Зашто се Онуфрију пише писамце а са расколником разговор од три сата? Није могло и расколницима писамце него је морао да им да на значају протоколом? 2. Због чега у писму Онуфрију није написао зашто је примио расколнике него само шта је са њима причао? 3. Чему (тек сада) ово писмо ако је прича са расколницима била феноменална и сјајна координирана дипломатска акција? Испада да Онуфрије није знао за ту сјајну акцију па мора (тек сада) да му се црта. То вам делује уверљиво? И, још једно се сетих. Шта кажете на оптужбу @Родољуб Лазић-а да је митрополит прекршио Устав СПЦ и прекорачио овлашћења? The Godfather, TSCHeTSCHen and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Јул 18, 2019 Пријави Подели Написано Јул 18, 2019 Писмо долази у право време, још један доказ колико митрополит осећа биће васељенске Цркве! Ево, поновићу овде своје лично виђење пута који се указује из ове најновије динамике црквеног живота у нас: У овом писму се виде назнаке једног новог модела који би могао померити ствари са мртве тачке. Ја бих подржао модел да Васељенска патријаршија издаје томос о аутокефалији уз сагласност помесне Цркве у чијој је јурисдикцији до тада била заједница која добија самосталност. Захтев Васељенској патријаршији за признање аутокефалности морали би потписати сви или барем већина епископа цркве на територији одређене државе. Тиме би отпочео процес, али би се он могао реализовати искључиво уз учешће Патријаршије, односно Архиепископије у чијој је надлежности црквена област која претендује на аутокефалију. То онда нужно значи велике репарације за матичну цркву. То би приморало обе стране "у спору" на дијалог и сарадњу, с једне стране, матична помесна Црква би то морала учинити јер је процес започео захтевом епископа и прихаватањем "иницијативе" од стране Константинопоља, а с друге стране црква која жели добити аутокефалију би била свесна да не може заобићи матичну цркву уколико мисли да до свог циља уопште дође. Овај поступак би требало да утврди васељенски Сабор. Овде је битно истаћи још једну ствар: тачно је да су одређени захтеви за аутокефалијом инспирисани ултранационализмом и искључивво потребама великих сила и локалних режима и да би то требало онемогућавати. Међутим, мора се пронаћи начин да се оправдани захтеви за променом статуса одређене црквене заједнице, укључујући аутокефалију, регулишу на начин који ће овај циљ учинити стварно могућим. То значи да матична црква мора одређемим путем бити наведена да учествује у дијалогу о овој промени, јер нико неће искључиво својом вољом, без додатних утицаја са стране, признати некоме право на издвајање и пуну црквену самосталност. Просечан србенда and Штампар Макариjе је реаговао/ла на ово 1 1 Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Јул 18, 2019 Пријави Подели Написано Јул 18, 2019 пре 39 минута, Родољуб Лазић рече А шта ти мислиш о мом писању ме апсолутно не занима. Рекао сам да с тобом не комуницирам. Но пошто претпостављам да ћеш наставити са прозивкама и сличним форама, одговараћу на оно пшто мислим да је баш нужно, ако проценим да се ради о неком злонамерном поступку, инсинуацији или слично. Ovo je sjajno, cika Rodja quotuje sebe i sam sa sobom se svadja Zoran Đurović, TSCHeTSCHen, Vladan :::. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 1 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јул 18, 2019 Пријави Подели Написано Јул 18, 2019 пре 7 минута, Вукашин рече Ovo je sjajno, cika Rodja quotuje sebe i sam sa sobom se svadja Па остао му само његов сопствени кредит... шта ће... The Godfather, Бездомник and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Штампар Макариjе Написано Јул 18, 2019 Пријави Подели Написано Јул 18, 2019 пре 11 часа, Прокопије рече Amfilohije u pismu pokušava da se pred Rusima opravda zbog susreta sa Evstratijem Zorjom, arhiepiskopom černigovskim i nižinskim, ujedno zamjenikom upravitelja za vanjske crkvene odnose autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU). http://www.antenam.net/drustvo/126853-amfilohije-pisao-ruskoj-crkvi-zbog-susreta-sa-ukrajinskim-raskolnikom Ајде Јовановићу сјаши и ти и твоја Антена, продаји маглу монтенегринским сплачинама, овде ниси занимљив. Панарет је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Просечан србенда Написано Јул 18, 2019 Пријави Подели Написано Јул 18, 2019 пре 20 минута, Панарет рече Писмо долази у право време, још један доказ колико митрополит осећа биће васељенске Цркве! Ево, поновићу овде своје лично виђење пута који се указује из ове најновије динамике црквеног живота у нас: У овом писму се виде назнаке једног новог модела који би могао померити ствари са мртве тачке. Ја бих подржао модел да Васељенска патријаршија издаје томос о аутокефалији уз сагласност помесне Цркве у чијој је јурисдикцији до тада била заједница која добија самосталност. Захтев Васељенској патријаршији за признање аутокефалности морали би потписати сви или барем већина епископа цркве на територији одређене државе. Тиме би отпочео процес, али би се он могао реализовати искључиво уз учешће Патријаршије, односно Архиепископије у чијој је надлежности црквена област која претендује на аутокефалију. То онда нужно значи велике репарације за матичну цркву. То би приморало обе стране "у спору" на дијалог и сарадњу, с једне стране, матична помесна Црква би то морала учинити јер је процес започео захтевом епископа и прихаватањем "иницијативе" од стране Константинопоља, а с друге стране црква која жели добити аутокефалију би била свесна да не може заобићи матичну цркву уколико мисли да до свог циља уопште дође. Овај поступак би требало да утврди васељенски Сабор. Овде је битно истаћи још једну ствар: тачно је да су одређени захтеви за аутокефалијом инспирисани ултранационализмом и искључивво потребама великих сила и локалних режима и да би то требало онемогућавати. Међутим, мора се пронаћи начин да се оправдани захтеви за променом статуса одређене црквене заједнице, укључујући аутокефалију, регулишу на начин који ће овај циљ учинити стварно могућим. То значи да матична црква мора одређемим путем бити наведена да учествује у дијалогу о овој промени, јер нико неће искључиво својом вољом, без додатних утицаја са стране, признати некоме право на издвајање и пуну црквену самосталност. О чему ти брате уопште пишеш? Вукашин, The Godfather and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јул 18, 2019 Пријави Подели Написано Јул 18, 2019 Управо сада, Просечан србенда рече О чему ти брате уопште пишеш? Џаба га питаш. Када остане без аргумената узеће прво да те опањкава и спинује а затим и да се церека, као и сваки (преплаћени) бот. The Godfather, Zoran Đurović and Просечан србенда је реаговао/ла на ово 1 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Јул 18, 2019 Пријави Подели Написано Јул 18, 2019 пре 2 минута, Панарет рече Ја бих подржао модел да Васељенска патријаршија издаје томос о аутокефалији уз сагласност помесне Цркве у чијој је јурисдикцији до тада била заједница која добија самосталност. Захтев Васељенској патријаршији за признање аутокефалности морали би потписати сви или барем већина епископа цркве на територији одређене државе. Две-три ствари: Васељенска патријаршија је назив који су они сами себи присвојили, чини ми се од 5-6.века и фактички га наметнули осталим помесним Црквама, следом одређених историјских околности. Тај назив у себи латентно садржи неопапистичке тежње Фанара и зато га није упутно користити. То што си ти навео било је, чини ми се, предложено као решење које је требало да буде усвојено на Криту, али уз модификацију да се саглашавају СВЕ аутокефалне Цркве са давањем аутокефалности. Међутим, Фанар је инсистирао да се само фанарски патријарх потписује на Томосу, док је предложено решење било да се потписују сви предстојатељи помесних Цркава. Како то није одговарало Фанару, због тада још не до краја обелодањених папистичких позиција, питање стицања аутокефалности је скинуто са агенде Критског сабора. А Фанар је онда кренуо у цркворушилачку акцију. У садашњој ситуацији, када је Фанар потпуно искомпромитован због цркворушитељских и јеретичких ставова, мора најпре да се разреши питање његовог статуса у оквиру Цркве, па тек онда разматрати сва остала питања. Значи, мора бити прво Сабор на чијем дневном реду је питање Фанара, па тек након тога све остало. Жика, Панарет, Milan Nikolic and 3 осталих је реаговао/ла на ово 1 5 https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Јул 18, 2019 Пријави Подели Написано Јул 18, 2019 пре 4 минута, Просечан србенда рече О чему ти брате уопште пишеш? То брате остави за Ђуровића и остале његове ботове А ти научи да читаш. Митрополит је написао м. Онуфрију да је његов став јасан: питање Цркве у Украјини се не може решавати без РПЦ као мајке цркве и указао на разлоге због којих се сусрео са представником "ПЦУ". То показује да нема пуког истрајавања на статусу кво у Украјини, нити да се ово питање може сматрати завршеним једностраним потезом Константинопоља. Bokisd and Штампар Макариjе је реаговао/ла на ово 1 1 Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Штампар Макариjе Написано Јул 18, 2019 Пријави Подели Написано Јул 18, 2019 пре 12 часа, Bokisd рече Pa, sta, koja je poenta,.... muva nesto i to je dokaz da ce na kraju da prizna ovu tkz. 'UPC'..... ili ce da napravi raskol, da ce da odcepi Mitropoliju, da ce da pravi paralelni sinod,.... da li to sledi iz ovog pisma i rekonstrukcije... pravo da ti kazem nisam ni procitao tacnu rekonstrukciju, potpuno nebitna za pricu,.... javio se Amfilohije i napisao da je Onufrije deo RPC i da samo sve Pravoslavne crkve mogu da nadju i svepravoslavno resenje, sto je na kursu nase SPC.... i, no problemo'.... За разлику од Ђуровића, који своје ставове увија у обланде полуистине, он свој став смије да каже. Панарет and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јул 18, 2019 Пријави Подели Написано Јул 18, 2019 пре 5 минута, Панарет рече ботове А ти научи да читаш. Митрополит је написао м. Онуфрију да је његов став јасан: питање Цркве у Украјини се не може решавати без РПЦ као мајке цркве и указао на разлоге због којих се сусрео са представником "ПЦУ". Ти си бот и не умеш да читаш тј. нећеш. Није указао на разлоге него је рекао о чему су причали. Разлоге зашто је расколнике примио као да су канонска Црква није ни поменуо. Ботујеш, без аргумената, кукавице. TSCHeTSCHen, The Godfather and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука