Jump to content

Црква као дом културе

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 5. 7. 2019. at 13:50, Родољуб Лазић рече

Аха, ипак је "посебан свештени простор". Замисли! А он заштићен од баналне профанизације, али је дозвољена небанална профанизација, ако добро разумем?

Све ово што даље наводиш говори о томе шта све може да буде, односно да се литургија може служити и на пољани итд. То не говори о томе шта се у храму може и не може радити. Чињеница је да је све то постојало у почетку Цркве. Али да је све - свеједно, не би се ни градили храмови, не би се освећивали, не би било олтара (може само антиминс), не би било Горњег места и солеје и амвона, не би било царских двери и целокупног богослужбеног поретка. Или целокупан богослужбени поредак представља најобичније замлаћивање без суштинског смисла и значења?

Хајде мало опрезније са свим ти дисквалификацијама - суботари, манихејци и сав тај бес и јед...Да ли сам ја тебе назао протестантом и неким другим сличним епитетима?

Expand  

Napisao sam sve lepo i po redu. Otvori oci i citaj, i ne smaraj vise.

I informisi se malo - mnogi hramovi i kapele danas ne samo da nemaju dveri, nego nemaju ni ikonostas, pa lepo sluze svojoj nameni.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@Родољуб Лазић 

"Subotarsko ludilo" je moja licna kovanica koja mi olaksava da zaokruzim rec o ovakvim stvarima, koristim je cesto, samo ti nisi cesto ovde, pa ne znas.

"Manihejstvo" je ime drevne jeresi, nisam je ja izmislio.

Ovog momenta sedim sasvim mirno, pijem kakao, i kucam polako. Nemam pojma o kakvom jedu i besu pricas.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ништа ти ниси одговорио, написао си гомилу ствари које немају везе са суштином приче, а чак то не успеваш ни да запазиш. Важно је да си прек, осион, да умеш да залепиш етикету суботара и манијејца...Напишеш да нмема разлике између литургијског и нелитургијског простора, да би онда ипак било посебног освештаног простора...у њему не може банална профанација, али она која није банална може, вероватно. Само се баш не зна тачно која је бананлна а која није.  Да ли би нпр. сликарска колонија у студеничком храму била банална или небанална профанација.  

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 13:50, obi-wan рече

E ne moze tako. Tako Crkva ne funkcionise. Ima ucitelja u Crkvi, nadji valjane ucitelje, i stavi na sebe jaram poslusanja.
Dosta je bilo tog raspadnutog stanja, red je da se malo ugospodimo i uljudimo.

Expand  

Naravno, ali ja mislim da je ovo stvar koja nije bas toliko bitna kao neke druge stvari u crkvi gde moramo da budemo  gospoda kako kazes ......i onda sam i rekao u tom smislu, moje misljenje je takvo i licno ja ne bih to radio, ali neko drugi ako misli drugacije u vezi ove stvari neka tako radi,...ne mogu ja neciju slobodu da ogranicavam narocito ako se tice tih nekih manje vaznih stvari za crkvu (sto je po meni ovo pitanje promocija u hramu)

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 13:56, Родољуб Лазић рече

Ништа ти ниси одговорио, написао си гомилу ствари које немају везе са суштином приче, а чак то не успеваш ни да запазиш. Важно је да си прек, осион, да умеш да залепиш етикету суботара и манијејца...

Expand  

Ja sam ucitelj, so koja ne sme da obljutavi, da ne bi bila bacena i izgazena. To moze da ti se uopste ne svidja, nemam nista protiv.

Za ostalo - moli se Bogu usrdno da ti daruje bolje razumevanje onoga sto citas.

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 13:45, obi-wan рече

Ljubi brat rodjeni! Nego, ja sam nekako `fala velikome Bogu postepeno pstekao naviku da odmirujem na ovakve ispade poradi onih koji citaju i mogu da eventualno imaju neku korist, inace se ne bi` ni ukljucio u pricu, jer je ovakva prica sa samozatvorenim ljudima veliko trosenje zdravlja i raspolozenja, a sa vrlo neizvesnim ishodom.

`Oce li brat Rodja da malo urazumi sebe posle ove price? Licno mislim da nece.

Ali opet, `fala Bogu na svemu. Ucitelji i jesu tu da sire Rec, ne samo da cute.

Expand  

Kak se zvao glodur Pravoslavlja iz vremena kda smo npr. Drale @Драшко i ja "harali" po beogradskim horovima?

Ima tome barem 20 i kusur leta.

A tek se pojavili mobilni telefoni. Beše to pre NATO agresije.

Flegšipovi bili kao cigla. Turale se četrii AAA baterije sa Voltinim elementom. Nije bilo dopunjavnja.

Ali tadanji glodur zvaničnog glasila SPC, bez obzira na retkost te novotarije, beše čovek "širokijeh shvatnja"

I u tom jednom npr. avgustovskom broju "Pravoslavlja" iz 1998. godine. Ili sedme. Nebitno. Ali je bitno koliko mi zapravo imamo pametnih lkjudi u nas. U Biću. U Crkvi.

Rek`o tada baja u uredničkom komentaru, kako NE TREBA odmah i na prvu loptu reagovati ako nekome možda ta novotarija-mobilni telefon, zapišti tokom Epikleze.

NPR. Svi se (KOJI ZNAJU) "umićili"; sa strahom Božijim očekujemo transuspstancijaciju i PRC! Zazvoni u naosu nekome mobilni telefon.

Ne ovako pllastično, ali na sličan način je situaciju objasnio prota tadašnji glodur "Pravoslavlja"

I odmah u nastavku svog uredničkog komentara, ukazao je na GREŠKU, kojom bi se većinski vodili.

U smislu da bi ga odmah POGLEDIMA (tog nekog nesrećnika) OSUDILI! I proče. U glavama i mislima svašta mnili....

Sem jednostavne činjenice da je čovek npr., radi učestvovanja u Liturgiji, ostavio npr. majku na samrtnom odru i došao na molitvu. 

A na taj mobilni telefon ga zvala kćer da kaže da je upravo preminula baka i majka. Na primer...

A primera mnogo! A Sudija još više!

A vi? Kako te!?

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 13:59, Bokisd рече

Naravno, ali ja mislim da je ovo stvar koja nije bas toliko bitna kao neke druge stvari u crkvi gde moramo da budemo  gospoda kako kazes ......i onda sam i rekao u tom smislu, moje misljenje je takvo i licno ja ne bih to radio, ali neko drugi ako misli drugacije u vezi ove stvari neka tako radi,...ne mogu ja neciju slobodu da ogranicavam narocito ako se tice tih nekih manje vaznih stvari za crkvu (sto je po meni ovo pitanje)

Expand  

Nema malo i mnogo bitnih stvari u Crkvi, ako gledamo njihovu sustinu.
Vreca sitnog peska i vreca sa samo jednim teskim kamenom mogu da budu iste tezine, moze kamen da bude tezi, ali moze i pesak.

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 13:38, Родољуб Лазић рече

Милане, јабуко, де попиј нешто против притиска...Куд и покренух ово, оће брат да ми се искекељи од једа...

Expand  

popij jednu pivu ladnu

pa polako

privedi nesto

ako ne onda bar trci sa japankama

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 14:01, obi-wan рече

Ja sam ucitelj, so koja ne sme da obljutavi, da ne bi bila bacena i izgazena. To moze da ti se uopste ne svidja, nemam nista protiv.

Za ostalo - moli se Bogu usrdno da ti daruje bolje razumevanje onoga sto citas.

Expand  

Да ли је одржавање сликарске колоније у Студеничком храму банална профанација или небанална? Допуштена или недопуштена?

Ако може да се врши представљање књиге на солеји, да ли може и у олтару? Ако не може, зашто не може?

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 14:05, Родољуб Лазић рече

Да ли је одржавање сликарске колоније у Студеничком храму банална профанација или небанална? Допуштена или недопуштена?

Ако може да се врши представљање књиге на солеји, да ли може и у олтару? Ако не може, зашто не може?

Expand  

Zavisi kakve su slike u pitanju. O tome iguman manastira svakako vodi racuna.

Oltar je deo hrama gde ulaze svestenici, a osim njih niko drugi. Mogu da udju samo oni koje svestenik pozove da mu pomognu (= ljudi koji ulaze po blagoslovu). Oltar, dakle, ima drukciju namenu od ostatka hrama, pa iz toga ocigledno proizilazi da ne moze da sluzi istim stvarima kojima sluzi ostatak hrama.

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 14:02, obi-wan рече

Nema malo i mnogo bitnih stvari u Crkvi, ako gledamo njihovu sustinu.
Vreca sitnog peska i vreca sa samo jednim teskim kamenom mogu da budu iste tezine, moze kamen da bude tezi, ali moze i pesak.

Expand  

Pa, Obi, sta da radim, meni se ne svidja takva stvar promocija po hramovima, postoje jos puno njih kojima se ne svidja, ali ako bi sad postavili to sad kao neku vaznu stvar, onda bi napravili problem i sta da idemo po crkvama gde se to cini i protestujemo, .... ali, ne, meni se licno ne svidja nekom je okey, ja necu da idem na te promocije , drugi neko hoce i mir u kuci, bar ja tako gledam na ovu pricu.

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 14:04, Драшко рече

popij jednu pivu ladnu

pa polako

privedi nesto

ako ne onda bar trci sa japankama

Expand  

Druže Draško, mislim da bi neobično dobro bilo da razjasnimo situaciju.

Dakle!

Nakon tog piva, da li da trči (u društvu) sa ženama iz Japana,

japanese-women-running-on-a-beach-in-swi

ili si pak mislio na komad obuće;

japanke-zenske-vel-36-41-16-321000~10986

U tom smislu predlažem, da ako je Roćko vojni obveznik, svakako može da posluži i legendarni flegšip splitske "Jugoplastike"

2hxx0kj.jpg

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 14:10, Bokisd рече

Pa, Obi, sta da radim, meni se ne svidja takva stvar promocija po hramovima, postoje jos puno njih kojima se ne svidja, ali ako bi sad postavili to sad kao neku vaznu stvar, onda bi napravili problem i sta da idemo po crkvama gde se to cini i protestujemo, .... ali, ne, meni se licno ne svidja nekom je okey, ja necu da idem na te promocije , drugi neko hoce i mir u kuci, bar ja tako gledam na ovu pricu.

Expand  

A sta ako je to sto ti se ne svidja posledica nedovoljnog znanja i iskustva? `Oces li da ostanes na tom `de jesi, ili ces da rastes "u meru punoce rasta Hristova"?

Stvarno, ali najstvarnije, dosta je vise tih nesuvislih izgovaranja, kojima masa ljudi danas pokriva svoju lenjost i nespremnost da uci i da se menja.
Preterali smo vec mnogo mera, Bog nas vec odavno kori i kastiguje, a mi i dalje udaramo glavom u zid. Vreme je da se s tim prestane.

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 14:10, Bokisd рече

onda bi napravili problem i sta da idemo po crkvama gde se to cini i protestujemo, ....

Expand  

Phiii!

Ne bi bio ni prvi ni poslednji.

Bivalo je unatrag frtalj veka otprilike svakojakih svatova koji si išli po hramovima i učili vladike kako treba da služe. Po tradiciji!

Ništa novo.

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 14:12, Милан Ракић рече

Druže Draško, mislim da bi neobično dobro bilo da razjasnimo situaciju.

Dakle!

Nakon tog piva, da li da trči (u društvu) sa ženama iz Japana,

japanese-women-running-on-a-beach-in-swi

ili si pak mislio na komad obuće;

japanke-zenske-vel-36-41-16-321000~10986

U tom smislu predlažem, da ako je Roćko vojni obveznik, svakako može da posluži i legendarni flegšip splitske "Jugoplastike"

2hxx0kj.jpg

Expand  

58917200_316485379021488_275720556047463763_n.jpg

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...