Jump to content

Црква као дом културе

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 7. 7. 2019. at 11:44, Bokisd рече

(i ovo obavezno da ispravis,.... si cuo'.... :D .... i da lajkujes ... :D .... i nemoj ozbiljno da me shvatas...:smeh1:)

Expand  

:blush:

Подели на овим сајтовима

On 7. 7. 2019. at 10:06, Bokisd рече

da ne postane to pravilo nego izuzetak...

... da dovedemo i neke tamburase da bude zakuska kako treba..... 0508_music:trubac:  .... :D

Expand  

ja bi i voleo da postane pravilo, islim da bi to bilo vrlo korisno i vrlo utemeljeno dogmatski. koliko sam razumeo liturgičari ni danas dan nidu sigurni u ksakvom su odnosu stajale agape (trpeza/obed) i pričešćivanje, ne znaju da li je to bilo jedno pre drugog ili jedno posle drugog ili pak jedno jedinstveno koje se kasnije razdvojilo.ž

u svakom slučaju imaš poslanice u kojima se jasno vidi da je reč o okupljanju na kome se jede kao i apostola koji explicitno objašnjava baš vezano za taj obed na koji se okupljaju šta znači nedostojno prilaziti čaši. dakle ako to nije najuža moguća veza i pokazatelj da su oni pričešćivanje videli kao zajednički obed/jelo (dakle ovo što je nama "savremenima" blasfemično, moš misliti jedu u crkvi), onda ne znam šta je. 

ali ne mi ćemo to da usitnimo, izdelimo, veštački odvojimo...kao što smo i sami izdeljeni u sebi i izvan sebe..

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Владане, извинићеш ме. Мислим да сам рекао довољно, да смо разменили мишљења на ову тему и изнели своје ставове. Све што си рекао у претходној поруци или си погрешно разумео, или се ради о инсинуацијама које не стоје, или смо о томе већ причали. Значи, треба да изгубим још барем пола сата да бих се бавио нечим што нема претераног смисла, осим што би био наставак надгорњавања. А мени то није никакав мотив. Осим тога, свако од читалаца већ има свој став, или је на основу до сада реченог на теми додатно га уобличио и донео закључке за себе. Ти нећеш променити свој став, нећу нија свој. Према томе, ја не бих више, сматрам да је непотребно.

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 13:45, obi-wan рече

`Oce li brat Rodja da malo urazumi sebe posle ove price? Licno mislim da nece.

Expand  

Немој да га провоцираш, има да ти уради тест за светост! 12:smeha:

Написах човеку да је хулитељ на Духа Светога и непријатељ Божије благодати. Зар би млатио овако да то није?

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 13:51, obi-wan рече

I informisi se malo - mnogi hramovi i kapele danas ne samo da nemaju dveri, nego nemaju ni ikonostas, pa lepo sluze svojoj nameni.

Expand  

У мојој цркви нема иконостаса. 

Подели на овим сајтовима

On 7. 7. 2019. at 12:48, Zoran Đurović рече

Судећи по интелигенцији и човекољубивости коју одаје овај Роћко, сигурно је да је зачет у неки посни дан или на неком светом месту, нпр. на гробљу...:))

Expand  

Сваки комплимент од тебе био би разлог да се забринем. И обрнуто.

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 13:56, Родољуб Лазић рече

Ништа ти ниси одговорио, написао си гомилу ствари које немају везе са суштином приче

Expand  

Јел си ти то паметнији од Патријарха? 

Подели на овим сајтовима

On 7. 7. 2019. at 13:06, Zoran Đurović рече

Јел си ти то паметнији од Патријарха? 

Expand  

Немам никакав разлог да с тобом причам. Продужи даље. 

Подели на овим сајтовима

On 7. 7. 2019. at 12:34, dragisa рече

ja bi i voleo da postane pravilo, islim da bi to bilo vrlo korisno i vrlo utemeljeno dogmatski. koliko sam razumeo liturgičari ni danas dan nidu sigurni u ksakvom su odnosu stajale agape (trpeza/obed) i pričešćivanje, ne znaju da li je to bilo jedno pre drugog ili jedno posle drugog ili pak jedno jedinstveno koje se kasnije razdvojilo.ž

u svakom slučaju imaš poslanice u kojima se jasno vidi da je reč o okupljanju na kome se jede kao i apostola koji explicitno objašnjava baš vezano za taj obed na koji se okupljaju šta znači nedostojno prilaziti čaši. dakle ako to nije najuža moguća veza i pokazatelj da su oni pričešćivanje videli kao zajednički obed/jelo (dakle ovo što je nama "savremenima" blasfemično, moš misliti jedu u crkvi), onda ne znam šta je. 

ali ne mi ćemo to da usitnimo, izdelimo, veštački odvojimo...kao što smo i sami izdeljeni u sebi i izvan sebe..

Expand  

Meni deluje da je bilo (kako je bilo opet ne znamo tacno....malo cu da procitam sta kazu liturgicari nisam nesto citao mnogo o tome) usled specificne situacion' i verovatno je brzo nestalo iz prakse, to se skupljali po kucama.

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 17:18, Милан Ракић рече

Kojisti"Jevrejin"brate. Nije pop Đurović mlogo pogrešio. 

Expand  

Ви ми не верујете, о роде покварени, да је Ава малеус херетикорум!:kucanje:12:smeha:

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 19:31, obi-wan рече

Ti si u osnovi djak, a ja ucitelj, a evo kako se ucitelji slusaju u Crkvi.

Expand  

Кад је мене стално учио, шта очекујеш ти?:))

On 5. 7. 2019. at 19:26, obi-wan рече

Kod mene u gradu je do skora bilo tako, sad je teziste prebaceno na skole, ali se pri nekim hramovima i dalje povremeno drzi.

Expand  

Све катихезе (веронаука) су се у старој Цркви држале у храму. Али је овај дунстер, нема везе с везом. 

Подели на овим сајтовима

On 7. 7. 2019. at 13:26, Zoran Đurović рече

Све катихезе (веронаука) су се у старој Цркви држале у храму. Али је овај дунстер, нема везе с везом. 

Expand  

Uce veronauku u crkvi... svasta... 0703_read

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 7. 7. 2019. at 13:08, Родољуб Лазић рече

Немам никакав разлог да с тобом причам. Продужи даље. 

Expand  

апиши једну представку Патријарху са Артемијем и Никодимом, давно ниси.12:smeha: 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...