Jump to content

Патријархова иницијатива о обједињавању веронауке и грађанског васпитања у један предмет

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 24 минута, obi-wan рече

Ali be` zafrkancije - bilo je o tome ranije prica medju samim verouciteljima, onako neobavezno, a po principu da bi bilo dobro da postoji jedan objedinjeni predmet koji ne bi delio decu, a koji bi na neki mudar nacin obuhvatio sve te osnove koje bi trebalo da se uce.

Medjutim, nikad do sad nisam video ili cuo da se neko od klirika izjasnjava javno po tom pitanju, a narocito ne neko iz visokog klira.

ВЕРОНАУКА И ГРАЂАНСКО ВАСПИТАЊЕАРХИЈЕРЕЈИ СПЦ током Сабора обићи ће радове на Храму Светог Саве на Врачару. Сабор ће, највероватније, отворити и тешко питање проблема црквене просвете. Једна од занимљивих тема која би могла да се формулише јесте патријархова иницијатива о обједињавању веронауке и грађанског васпитања у један предмет.

Питање је колико су овакве информације поуздане.,и како би изгледало то обједињавање,тако што би се учила само веронака или нешто као изучавање религија и сл.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 210
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 5 минута, Vladan :::. рече

Џаба ако народ то не би оћутао а не би, тако да ништа не би урадили осим прављења додатног хаоса и подела... а претопостављам да то никоме сада не треба.

Ма, дај! Говориш као да би Црква била спремна на то, да није "народа". То су глупости.

Ако нам прети опасност по овом питању из неког угла, то свакако није Црква. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Avocado рече

ta dva predmeta u jedan uz smanjenje časova

То смањење часова и наводна уштеда је у ствари била маска за укидање верске наставе тј. нестајање веруочитеља из система и то је и био средњорочни или дугорочни Вербићев циљ. Зато је Црква и реаговала...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Нифада рече

Питање је колико су овакве информације поуздане.

Па, нису поуздане. Ми овде, који Цркву не посматрамо кроз призму жуте штампе, то најбоље треба да знамо.

Не верујем им ништа.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Хаеул рече

Ма, дај! Говориш као да би Црква била спремна на то, да није "народа".

Не говорим ја него Хуанито а ја говорим зашто и како та идеја не би прошла чак ни у таквом немогућем сценарију.

Припази мало са својим учитавањима.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vladan :::. рече

Не говорим ја него Хуанито а ја говорим зашто и како та идеја не би прошла чак ни у таквом немогућем сценарију.

Припази мало са својим учитавањима.

Немам шта да "учитавам". Увредљиво је уопште говорити о томе као реалној могућности - а то си учинио када си поменуо "народ".

Ако Црква поклекне - а нема ниједног разлога зашто бисмо очекивали тако нешто - поклекнуће оно најбоље у народу, јер Црква нису само они што ће се деветог окупити у Жичи, већ и огромна већина оних који се противе издаји.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Хаеул рече

Немам шта да "учитавам".

Учитаваш мени и ако то наставиш третираћу те као злонамерног.

Управо сада, Хаеул рече

Увредљиво је уопште говорити о томе као реалној могућности.

То кажи @Juanito а ако те памћење не служи погледај претходну страницу.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Vladan :::. рече

Учитаваш мени и ако то наставиш третираћу те као злонамерног.

Немам шта да ти учитавам. Сам си ту могућност третирао као реалну.

Не занима ме како ћеш ме третирати.

То кажи @Juanito а ако те памћење не служи погледај претходну страницу.

Већ сам му рекао. 

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Хаеул рече

Црква је бранила Српство Косову и Метохију пре него што је ико од вас овде рођен, и данас је највећа препрека издаји. Нико нема право да доводи у питање њен кредибилитет по овом питању. 

Да бре, патријарх уопште не подржава једног од највећих издајника у историји Србије...

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Хаеул рече

Сам си ту могућност третирао као реалну.

пре 19 минута, Vladan :::. рече

чак ни у таквом немогућем сценарију

Ти или не разликујеш хипотетичко и реално или разликујеш али си решио да уједаш и глумиш праведника... Ниси се опрао од учитавања и злонамерности.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Juanito рече

Да бре, патријарх уопште не подржава једног од највећих издајника у историји Србије...

Патријарх није крив за то што нас пола не изађе да гласа, и онда победу однесе кадидат сендвичара и страних амбасадора. Он је приморан да сарађује са било ким кога "народ" изабере за свога представника.

Не можемо очекивати од Цркве да покреће устанак против формално легитимне власти која нам се не свиђа, у земљи у којој је наш народ бар формално слободан. Ми смо у стању да збацимо ове злотворе с власти на гласачкој кутији, али неке од нас просто мрзи да гласају. Па, молим лепо - све што преостаје јесте да трпимо, јер народу сачињеном од тако неодговорних појединаца ништа друго и не преостаје.

Ако је наш наивни али добронамерни патријарх у пар наврата упутио похвале злотвору на власти, а режимски медији их извукли из контекста и трубели о њима на сав глас - а јесте - говорио је, и то далеко чешће и гласније, и против политике коју он води. Ко није слеп поред очију, јасно му је да је свака критика идеје о предаји и подели заправо критика оних који стоје иза њих - наиме власти, и злотвора на њеном челу.

А, ваљда је хришћански критиковати грех а не грешника. То је бар неки идеал. Рекао бих да Његова Светост и остали архијереји управо то и чине.

Подели на овим сајтовима

Ти или не разликујеш хипотетичко и реално или разликујеш али си решио да уједаш и глумиш праведника... Ниси се опрао од учитавања и злонамерности.

Јао, ти ћеш да ми говориш о учитавању и злонамерности! Прочитај сопствене коментаре - и данашње и јучерашње - па онда говори.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Хаеул рече

Патријарх није крив за то што нас пола не изађе да гласа, и онда победу однесе кадидат сендвичара и страних амбасадора. Он је приморан да сарађује са било ким кога "народ" изабере за свога представника.

Nije ni primoran da sarađuje, mada je ok i normalno je da sarađuje... i niko mu to ne zamera, nego što podržava Vučića...

Službena saradnja je jedno, a podrška sasvim drugo.

пре 7 минута, Хаеул рече

Ако је наш наивни али добронамерни патријарх у пар наврата упутио похвале злотвору на власти, а режимски медији их извукли из контекста и трубели о њима на сав глас - а јесте - говорио је, и то далеко чешће и гласније, и против политике коју он води.

Nije govorio protiv politike koju Vučić vodi, govorio je protiv određenih rešenja za KiM, ne pominjući Vučića.

• Свиђа ми се 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Хаеул рече

Немам шта да "учитавам". Увредљиво је уопште говорити о томе као реалној могућности - а то си учинио када си поменуо "народ".

Ако Црква поклекне - а нема ниједног разлога зашто бисмо очекивали тако нешто - поклекнуће оно најбоље у народу, јер Црква нису само они што ће се деветог окупити у Жичи, већ и огромна већина оних који се противе издаји.

Uvek sam za kvalitetnu kritiku, ali vec na nekoliko tema vidim da si nepotrebno nagazio gas do daske.

Ovde bas gresis u nastupu, i nema potrebe za tim partizanskim poklikivanjem prema bilo kome.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Хаеул рече

A ovde si izrekao katastrofalnu glupost - patrijarh nije i ne moze da bude primoran bilo cime, ovo sto on radi je prosto njegov licni stav i njegova zaslepljenost.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...