Jump to content

Здравко Пено: Критика учења теолога дарвиниста

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 17 минута, Bokisd рече

Da, verujem, da je nastao prvo biljni svet , pa tek onda sunce,

A Adam, jel stvoren pre ili posle životinja?

1. Moj. 1:25-26 ili 1. Moj. 2:18:19?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 182
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 6 минута, Bokisd рече

Milane, ista je zemja (kosmos) od koje je prvostvoren i u koju ce se vratiti zbog pada

Наравно да је иста творевина пре и после пада. Као када упропастиш торту, па од ње склепиш нову. Иста је, али сви би рекли да није.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Avocado рече

A Adam, jel stvoren pre ili posle životinja?

1. Moj. 1:25-26 ili 1. Moj. 2:18:19?

Naravno, kako pise u pismu, posle zivotinja.

Jer, ovo prvo iz 1.Moj. je siri opis onoga kako je stvarano, kao pripovedanje o necemu iz sireg ugla gledanja, bez detaljnijeg objasnjavanja, kao neki uvod u glavni tok price, dok je ovo drugo iz 2.Moj......  gde se govori o specifinim detaljima stvaranja, onako kako se tacno odigralo po siroj prici iz 1.Moj.

Jer, recimo, receno je u 1.Moj. za prve ljude... .. И благослови их Бог, и рече им Бог: Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом,.... pa, opet ne vidimo da se to desilo odmah ( u istoj 1.Moj.) nego je to sve opisano tacno u detaljima i kako se odvijalo kasnije  u 2. Moj. i 3.Moj.....

Jer, opet, u 2.Moj. stoji,.... То је постање неба и земље, кад посташе, кад Господ Бог створи земљу и небо,.... kao neka rekapitulacija onoga sto je bilo u 1.Moj. i dalje se prepricava u detaljima ono sto je bilo u 1.Moj. i naravno sledi dalji tok dogadjaja... 

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Milan Nikolic рече

Наравно да је иста творевина пре и после пада. Као када упропастиш торту, па од ње склепиш нову. Иста је, али сви би рекли да није.

(ali, ista torta je u pitanju Milane,  isti materijal...)

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Bokisd рече

Naravno, kako pise u pismu, posle zivotinja.

Pa u Pismu ( 1. Moj. 2:18:20 ) piše i da je Adama stvorio pre životinja i da je životinje načinio da budu Adamovi drugari, ali se suprotno njegovim sveznajućim očekivanjima ispostavilo da mu ni jedna nije adekvatan drug, pa je onda stvorio Evu.

пре 56 минута, Bokisd рече

Jer, ovo prvo iz 1.Moj. je siri opis onoga kako je stvarano, kao pripovedanje o necemu iz sireg ugla gledanja, bez detaljnijeg objasnjavanja, kao neki uvod u glavni tok price, dok je ovo drugo iz 2.Moj......  gde se govori o specifinim detaljima stvaranja, onako kako se tacno odigralo po siroj prici iz 1.Moj.

Aha... osim što u odnosu na ovu pojedinost govori o specifičnosti kako se odigrala suprotno široj priči iz 1.Moj.... i ne samo u odnosu na tu pojedinost... u drugoj priči Adama stvara i pre biljaka...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Avocado рече

Pa u Pismu ( 1. Moj. 2:18:20 ) piše i da je Adama stvorio pre životinja i da je životinje načinio da budu Adamovi drugari, ali se suprotno njegovim sveznajućim očekivanjima ispostavilo da mu ni jedna nije adekvatan drug, pa je onda stvorio Evu.

18  И рече Господ Бог: Није добро да је човек сам; да му начиним друга према њему.

Ovde se kaze da je Bog konstatovao da nije dobro coveku da je sam i da mu nacini druga prema njemu,.... opet, kao konstatacija. Jer, to je po Bozijem sveznajucem znanju, nije ocekivanje, nego tako prica pismo o Bozijem promisljanju o stvaranju coveka.

I dalje i 19. i 20. stihovima pise kako se odigralo ba delu,.... u 18. stoji,.... Gospod Bog,.... da mu nacinim, .... kao da se Bog obraca samom sebi, sa samim sobom se savetuje kako da postupa sa covekom,..... dok u 20. stoji,.... da se ne nadje Adamu drug prema njemu,,.... kao da se radnja sa objekta Boga ( drug, drugari) premesta na objekt Adama, kao da sada zavisi od njega i njegovog usamljenog zivota, .... sto je sada stvoren drugar prema njemu, kao sto postoji i u zivotinjskom svetu, drugari prema njima samima,.... kao da je Bog u jedno spojio i davanje imena zivotinjama i stvaranje drugara Adamu kao sto i sam Adam mogao da vidi da postoje drugari i kod zivotinjskog sveta.... :drugarstvo:

Jer, recimo, da Bog nije doveo zivotinje Adamu da im nadene' imena , onda ispada da ne bi i stvorio Adamu druga prema njemu. U tom smislu je i sasvim ocigledan stih 18. gde Bog prvo konstatuje kakvo je stanje i zatim se sprovodi u delo.

пре 22 минута, Avocado рече

Aha... osim što u odnosu na ovu pojedinost govori o specifičnosti kako se odigrala suprotno široj priči iz 1.Moj.... i ne samo u odnosu na tu pojedinost... u drugoj priči Adama stvara i pre biljaka...

Pa, nije bas, recimo, opet u vezi ove price oko drugara,....

1.Moj.,....zavrsio se peti dan i sledi sesti dan. U sestom danu Bog stvara , u taj isti dan stvara i zivotinje i provobitne ljude Adama i Evu. Zasto , zbog cega u isti dan, kada , recimo , jasno se vidi, da su po posebnim danima stvarani,...  svetlost, rastavljanje vode i neba, kopno i biljni svet, sunce i mesec, vodene i letece zivotinje .... 1, 2, 3, 4, 5 dana, i sada u 6 dan, kada je ocekivano da se  u taj dan stvore posebno zivotinje, .... pa, bi onda imali  7 dan posebno stvaranje coveka  (i osmi dan pocinka Boga), ....i onda bi na osnovu toga tacno znali da su Adam i Eva stvoreni posle zivotinja,... ali, sada  imamo upravo suprotno, da Bog stvara u isti dan i kopnene zivotinje i prve ljude, kao da ima neka drugacija perspektiva koja se tice ovog samog 6 dana, jer, je sve drugo stvarao zasebno po danima. 

I, pismo samo to i konstatuje za 6 dan, i na osnovu svih dana stvaranja, mozemo da ocekujemo da je u 6 danu bilo nesto specificno i to specifino se opisuje detaljnije u 2.Mojs.

(sto se tice biljaka, drugacije je kontekst u kome se pominju biljke, izmedju 1.  i 2. glave Mojs.. tako da nema  sustinskog neslaganja izmedju 1 i 2 glave .... )

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Благовесник рече

На православном ПБФ у Београду званично је да 1. главу књ. Постање није написао Мојсије. Настала је, наводно, од непознатог писца,   у време око Вавилонског ропства, у доба идолатријске кризе. Чиста шпекулација? Можда, али тако се сада учи... А циљ писања је једино ради тога да се укаже да је све што постоји творевина Божја, дакле, нису божанства и предмет обожавања. 

Kako se onda uklapa cinjenica da postoje 4 predanja ako je Mojsije pisao Postanje? Pogotovo da mu je arhangel diktirao tekst. 

Подели на овим сајтовима

@Milan Nikolic 

Brate, kakav je to spekulativni epic-fantasy? Origen i Luca mikrokozma razradnjeni?

Realno, teorija iz filma "Prometheus" je nesto slicno tome. 

Ali jako je simpaticno, sto je nas ljudski duh pustolovan, sto voli stalno nesto da masta, da pored stvarnosti pravi neku alternativnu, imaginativnu (stvarnost).

Da sumiramo: ta fantazija uz sav moguci trud i sminku nije i ne moze biti kompatibilna sa otkrivenjem. 

Подели на овим сајтовима

Свети помесни Картагински сабор

123. правило: Сабор против јереси Пелагија и Целестија (Келестија)

При најславнијим царевима Онорију, дванаесте године, и Теодосију осме године, конзула, о мајским календама, у Картагини, у ризници цркве Фауста, председавајући сабора би епископ Аврелије, при ђаконима, који су стајали, признато је од свих епископа цркве у Картагини, који су присуствовали на овом сабору, и чија су имена и потписи у записнику (сабора): да Адам није створен од Бога као смртан. Који каже да је први човек, Адам, створен као смртан, тако да, сагрешио он или не, ипак је морао умрети телом, тј. изаћи из тела, не због казне за грех, него по неопходности природе, (такав) нека је анатема.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

zbog cega u isti dan, kada , recimo , jasno se vidi, da su po posebnim danima stvarani,...  svetlost, rastavljanje vode i neba, kopno i biljni svet, sunce i mesec, vodene i letece zivotinje .... 1, 2, 3, 4, 5 dana, i sada u 6 dan, kada je ocekivano

Опис стварања има ритам и симетрију, за које је тешко да су случајни, нека врста песме у прози посвећена једном Богу, ствараоцу и господару свега. Структура може да се постави у односу на то колико је ствари урадио сваког дана (једну или две) као: 2-1-2-1-2-1 или вероватније у два обрнуто симетрична дела  2-1-2  1-2-1  јер су ондашњи Јевреји волели да се изражавају у таквим и сличним реченичним структурама:

1) земља+небо (= све/свет)   и    светлост
2) свод
3) сухо   и   биљке

4) небеска светила
5) животиње у води   и   ваздуху
6) животиње на копну.

А када се пише нешто као песма ту је прецизна техничка тачност секундарна. То је вероватно и један од разлога због којег су неки оци говорили у стварању у једном дану, одједном.

Дакле, запетљавање у техничке детаље шестоднева може да буде и одређена препрека да се разуме стил и врста текста о стварању као и намера писца текста о поруци коју је хтео да пренесе.

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, stefan djuric рече

@Milan Nikolic 

Brate, kakav je to spekulativni epic-fantasy? Origen i Luca mikrokozma razradnjeni?

Realno, teorija iz filma "Prometheus" je nesto slicno tome. 

Ali jako je simpaticno, sto je nas ljudski duh pustolovan, sto voli stalno nesto da masta, da pored stvarnosti pravi neku alternativnu, imaginativnu (stvarnost).

Da sumiramo: ta fantazija uz sav moguci trud i sminku nije i ne moze biti kompatibilna sa otkrivenjem. 

Тако исто као ти су ономад говорили геоцентристи. Међутим, не говорим ја о простим фантазијама. То све се налази у модерним научним књигама.

Зашто би ти био везан за научни Велики прасак као библијски почетак творевине? Као и геоцентристи, не желиш да видиш даље од свог аспекта "стварности".

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Milan Nikolic рече

@Avocado

Што се не дрогираш на некој другој теми. :)

Drogiranje sam u celosti prepustio tebi... kako ono beše... Adam i Eva stvoreni pre Velikog praska i pre ružičastih slonova? :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...