Jump to content

Интервју са Владиком Максимом: Аутокефалност као благослов јединства у различитости

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Хаеул рече

Види, све то стоји, али не губи из вида једну врло важну ствар: Срби се тек враћају Цркви, после седам деценија тираније безбожништа. Црква није више мета организованог прогона, али је на удару са свих страна. Просечни верник данас, за разлику од онога из периода пре 1945, практично тек треба да буде христијанизован. Он просто не поседује хришћанску свест, и није у стању да се суочи с небајковитом црквеном стварношћу, а да га то не доведе у саблазан и не одврати од Цркве. То је реалност које морамо бити свесни, и због које понављам да треба пажљиво поступати, како би се умањила "колатерална штета".

То је оно што се тиче самог епископа Максима, и његових истомишљеника у СПЦ. Што се тиче Фанара, јасно је да је ово чему смо сведоци потенцијалан (и вероватан) увод у нови велики раскол, и зато нам је данас потребније него икада у протеклих хиљаду година да се сазове Велики Сабор. Тврди се да само Цариградски патријарх има право да то учини, али непојмљиво је да могућност Цркве да испољава своју саборност може бити условљена вољом једног смртника, чија недела и јесу главни разлог зашто је Сабор неопходно сазвати. Било које правило које тако налаже је у супротности с природом и интересима Цркве. 

Komunizam nije trajao 70 godina, nego manje od 45 godina. Crkva vec 30 godina uziva sve slobode I mogla je da hristijanizuje I Marsovce da je imala plan I strategiju. Ko je hristijanizovan, on je hristijanizovan I to uglavnom nema neke velike veze sa episkopatom. Ovi ostali svejedno samo sluze kao ekonomska baza Crkve I da popovi dobro zive. Da nije tako, vec bi odavno skoro svi popili ekskomunikacije I slicno. Nije fer neprestano optuzivati komuniste za sve, I smatrati da je narod koji ide u Crkvu debilan, slab I sta ja znam. Mnogi judi koji su bili tinejdzeri kad je pao komunizam, danas vec imaju odraslu djecu I ocekuju unuke, tako da drama protiv komunista nema vise smisla. Crkva mora da pocne da zivi normalno, u slobodi, I da prestane sa mentalitetom zrtve kojoj je kao neko nesto naudio 1980, pa sad nakon 40 godina Mika koji je tad imao 6 mjeseci moze da pravi cirkus.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 265
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 51 минута, farisejski.bukvojed рече

A tog pravila, koje bi propisivalo da samo Carigradski Patrijarh ima pravo da sazove Veliki Sabor, nema. Ono ne postoji. Ne postoji ni kao kanon bilo kog Sabora, ne postoji ni kao praksa (ili sto bi rekli "misticari" - Sveto Predanje). Sve Sabore sazivao je Car. Kritsko sobranje sazvao je Carigrad po prethodnom ovlascenju svih autokefalnih Crkava.

Први сабор кога није сазвао цар био је латерански, сазвао га папа Мартин. И због тога је била упитна његова конфирмација. 

Подели на овим сајтовима

Zao mi je sto nisam mogao da ispratim od pocetka ovu temu a sada je kasno jer je vec ispisano 9 stranica a mrzi me da sve citam. Procitao sam prvih nekoliko stranica i video da sa skoro svima delim iste utiske. Dok sam citao ono sto je napisano u interviju bio sam jako ybunjen kontradiktornostima koje sam uocio ali i citatima koje je vladika izdeklamovao. Verujem da vladika ima odlicnu memoriju ali bi ovo spadalo u super memoriju. Video sam da je to jos neko primetio i drago mi je da nisam jedini jer bih u suprotnom pomislio da nesto nije u redu samnom. 

Primetio sam da je pokuso da svoju izjavu o nezavisnosti SPC zavije u oblande a da je ipak ostao na istoj tezi. Narod bi za to rekao da pokusava da nas zedne prevede preko vode. 

Eto to su neki moji utisci o ovom interviju. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Trifke рече

Primetio sam da je pokuso da svoju izjavu o nezavisnosti SPC zavije u oblande a da je ipak ostao na istoj tezi.

Па добро, што би рекао Дејан ипак је направио неки помак, кретање у другом смеру, треба дати шансу да се брљока исправи (ако постоји искрена намера). Али је много важније како ће се у наставку кретати ствари око Епимафија и осталог циркуса са приматом.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Хаеул рече

Види, све то стоји, али не губи из вида једну врло важну ствар: Срби се тек враћају Цркви, после седам деценија тираније безбожништа. Црква није више мета организованог прогона, али је на удару са свих страна. Просечни верник данас, за разлику од онога из периода пре 1945, практично тек треба да буде христијанизован. Он просто не поседује хришћанску свест, и није у стању да се суочи с небајковитом црквеном стварношћу, а да га то не доведе у саблазан и не одврати од Цркве. То је реалност које морамо бити свесни, и због које понављам да треба пажљиво поступати, како би се умањила "колатерална штета".

То је оно што се тиче самог епископа Максима, и његових истомишљеника у СПЦ. Што се тиче Фанара, јасно је да је ово чему смо сведоци потенцијалан (и вероватан) увод у нови велики раскол, и зато нам је данас потребније него икада у протеклих хиљаду година да се сазове Велики Сабор. Тврди се да само Цариградски патријарх има право да то учини, али непојмљиво је да могућност Цркве да испољава своју саборност може бити условљена вољом једног смртника, чија недела и јесу главни разлог зашто је Сабор неопходно сазвати. Било које правило које тако налаже је у супротности с природом и интересима Цркве. 

Просечни верник данас је скоро исти као онај из 1945 год можда чак и више зна кроз ТВ,Интернет има више свештеника итд. Прочитај “Чујте Срби” од Рајса па ћеш видети да ни између два велика рата народ није масовно ишао у Цркву углавном су Богомољци ишли редовно у Цркву и Бабе као што је то отприлике данас . А управу је Ведран да је транспарентност добра пошто је то једна од најчешћих критика “обичних” верника на рачун Свештенства пошто народ скоро само на њих гледа кад мисли на Цркву .

Подели на овим сајтовима

Епископ Иринеј бачки, 29. април 2015.

1:12:20: https://youtu.be/CFANda-KfbM?t=1h12m20s

,,Црква је између осталога и икона Свете Тројице. Наравно, из тога не могу се изводити претерани закључци, у том смислу да све што постоји у овоземаљским структурама црквеног живота да треба да пронађемо у Светој Тројици, па између осталога и примат - првенство. То не мислим да је исправно размишљање. Лично ја не мислим.''

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Епископ Иринеј бачки, 29. април 2015:

,,Црква је између осталога и икона Свете Тројице. Наравно, из тога не могу се изводити претерани закључци, у том смислу да све што постоји у овоземаљским структурама црквеног живота да треба да пронађемо у Светој Тројици, па између осталога и примат - првенство. То не мислим да је исправно размишљање. Лично ја не мислим.''

Кад вам кажем да су Иринеји паметна створења. :)))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Milan Nikolic рече

,Црква је између осталога 

Амин

пре 6 минута, Milan Nikolic рече

и икона Свете Тројице

Амин

пре 7 минута, Milan Nikolic рече

Наравно, из тога не могу се изводити претерани закључци,

Амин

у том смислу да све што постоји у овоземаљским структурама црквеног живота да треба да пронађемо у Светој Тројици,

Амин

па између осталога и примат - првенство.

Амин

пре 5 минута, Ведран* рече

То не мислим да је исправно размишљање. Лично ја не мислим.''

Ни ја. 

Амин. 

:skidamkapu:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Митрополит Иларион Алфејев, 8. новембра 2014. године: https://svetosavlje.org/primat-i-sabornost-sa-pravoslavne-tacke-gledista/

,,Саборност која постоји у Цркви (...) може се, заиста, упоредити са хармонијом и сагласјем које влада међу Личностима Свете Тројице. Не би требало, ипак, ићи даље од тога у покушају да се људске црквене структуре упореде са заједништвом у Божанској Тројици. Нити би било примерено објашњавати узајамни однос примата и саборности користећи се светотројичним аналогијама, и на тој основи се позивати на 'примат' Оца у односу на Сина и Светог Духа.''

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Александар Милојков рече

То да Први мора да постоји

Лепо је поставио питање Хауле. Силазак Светог Духа на Апостоле је рођендан Цркве. Ја сам то као лаик научио и схватио. Ко је био први кад је Свети Дух сишао на Апостоле?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Митрополит Иларион Алфејев, 8. новембра 2014. године: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Katolici/Alfejev_SabornostPrimat.htm

,,Саборност која постоји у Цркви (...) може се, заиста, упоредити са хармонијом и сагласјем које влада међу Личностима Свете Тројице. Не би требало, ипак, ићи даље од тога у покушају да се људске црквене структуре упореде са заједништвом у Божанској Тројици. Нити би било примерено објашњавати узајамни однос примата и саборности користећи се светотројичним аналогијама, и на тој основи се позивати на 'примат' Оца у односу на Сина и Светог Духа.''

И Илариони су паметни. :cheesy3:

If I may say so. :0212_rolleyes:

:D

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Митрополит Амфилохије, 20. 5. 2015.

1:20:00: https://youtu.be/hKDoeS88lyc?t=1h19m58s

,,Ја се чудим, морам да вам кажем искрено да, велики теолог православни, Митрополит пергамски Јован Зизјулас, да је он у последње време оптерећен - ја разумем њега као јелина и везаног за Цариград -, оптерећен је местом првога, Цариградом. То се види у његовим написима, чак и у његовом теолошком приступу првога које је утемељено на Светој Тројици. Пориче историју, наводно не може се на основу историје дати права слика устројства Цркве, него морамо да се вратимо на теологију, на Свету Тројицу. Катастрофално."

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Александар Милојков рече

Понављам, ако верно тријадологију применимо на еклисиологију, ако дозволимо да Црква заиста живи животом Бога, онда ће патријарх Вартоломеј свој наступ као наступ Првог, морати да стави у неодвојиву везу са многима, са општењем и саборношћу. 

Ја ћу ово упростити, јер нисам ни теолошки образован, али сам ипак део Цркве па мислим да могу да кажем коју.

Ми да би живели животом Бога треба да поштујемо један другог. Из тог поштовања ниче један здрав однос у Цркви. Бог је савршен па као што се Отац, Син и Свети Дух поштују и воле (ја се извињавам не знам како прецизније да се изразим) ми треба да радимо на томе да поштујемо истински један другога.

Ово читава прича о томе кој ће бити први мени делује као прича о томе ко ће да влада. Е па онај ко хоће да влада а неће да поштује сам ће себе изопштити из Цркве, био он свештеник, Патријарх или отац у породици тј малој Цркви.

И нисмо ни из једне друге Цркве чули причу о томе кој је први него из Цариграда а пре тога из Рима (па видимо да је Рим сад нажалост ван Цркве). Шта би тек могли да кажу Антиохијци, кад би се недај Боже укључили у ту трку за првим местом, на основу тога што су се они први у историји назвали Хришћанима? 

Први су настојатељи помесних Црква и кад се састану први је Сабор. А и ови настојатељи нису очеви и први, као што отац у породици није први ако нема љубави и поштовања за жену и децу. 

Дакле Сабор и саборност.

Подели на овим сајтовима

Митрополит Амфилохије, 20. 5. 2015.

1:20:00: https://youtu.be/hKDoeS88lyc?t=1h19m58s

,,Ја се чудим, морам да вам кажем искрено да, велики теолог православни, Митрополит пергамски Јован Зизјулас, да је он у последње време оптерећен - ја разумем њега као јелина и везаног за Цариград -, оптерећен је местом првога, Цариградом. То се види у његовим написима, чак и у његовом теолошком приступу првога које је утемељено на Светој Тројици. Пориче историју, наводно не може се на основу историје дати права слика устројства Цркве, него морамо да се вратимо на теологију, на Свету Тројицу. Катастрофално."

Милојков -  "Тријадологија јесте кључ за устројство еклисиологије. Не историја."

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Ведран* рече

Милојков -  "Тријадологија јесте кључ за устројство еклисиологије. Не историја."

Да. То је моје теолошко мишљење. Ваљда није проблем да теолог има своје мишљење?

1 hour ago, Milan Nikolic рече

Наравно, из тога не могу се изводити претерани закључци, у том смислу да све што постоји у овоземаљским структурама црквеног живота да треба да пронађемо у Светој Тројици, па између осталога и примат - првенство. То не мислим да је исправно размишљање. Лично ја не мислим

Ја лично мислим. Не све, наравно, али устројство односа помесности и васељенскости Цркве, однос мноштва и јединтва - ДА. У томе Црква треба да буде икона Тројице. Први у Цркви треба да буде израз јединства, као и Први у Тројици. Али не први као "први изнад свих" (како то нажалост сада ЦП наступа у овој последњој кризи), већ у саборности, у општењу.Да не ради ништа без њих (многих у сабору), а ни они без њега, како то каже 34. апостолски канон.

• Не свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...