Jump to content

Интервју са Владиком Максимом: Аутокефалност као благослов јединства у различитости

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 10 минута, Milan Nikolic рече

Кажем опет, једини проблем примата заснованог на Ипостаси Оца, јесте ангажовање самосталног узроковања других аутокефалија.

Да ли је то баш тако? Ако је Црква заиста икона Свете Тројице, зашто се мења? Како то да је икона Оца данас једна помесна Црква, а сутра друга? Значи ли то да се и Бог мења? 

Читава идеја је бесмислена и јасна новотарија. Нико од Светих Отаца који је говорио о Цркве као икони Бога, а таквих није много, није имао на уму то што Фанариоти данас пласирају као истину. 

Ово је добар пример монструма који се рађају када се ствари извлаче из ширег контекста. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 265
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 28 минута, Хаеул рече

Јесте, ево, убисмо се од вере. Пола нас до јуче није знало ни која нам је слава, а вероватно ни сад не зна молитву Господњу, коју су знале и наше неписмене чукунбабе. 

Рекао сам шта сам имао да кажем. Ко је разумео, разумео је. 

Ја сам из Лозничког краја и овде је скоро целокупно становништво славило за време комунизма али ту је скоро и крај приче. Народ ни пре ни после комунизма није масовно одлазио у Цркву и немамо ту литурничност масовно заступљену код нас као што је нпр код Грка, Пољака, Италијана... Ја би први волео да је супротно али треба бити реалан . А да је све било идеално пре комуниста далеко од тога погледај мало са којим се проблемима Црква суочавала за време Краљевине Југославије . 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, srb_Lo рече

А да је све било идеално пре комуниста далеко од тога погледај мало са којим се проблемима Црква суочавала за време Краљевине Југославије .

А ко је рекао да је "све било идеално"? Немам шта да "погледам" јер ми је историја тог периода позната. Погледајте Ви мало око себе и видите у каквом је стању Црква данас, и с каквим се искушењима суочава. 

И доста о овоме. То није тема. Рекао сам шта сам имао, и не намеравам да исто понављам и објашњавам по десети пут. 

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Bokisd рече

(mora sala,....Rusima najlakse, prekinuli opstenje sa VP,... svi ostali, moraju vladike da imaju sematizam koji se update,...pa, ko je od dumenkovci' u opstenju sa VP, ... da ne sasluzuje sa njima , ali da ostanu u sasluzivanju sa samom VP  .... vidi Vlado dobro odradi taj poso' .... :D)

Скоро сам то рекао и изгледа даће тако бити ... много бре посла треба то све испратити ?

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Хаеул рече

Прве Саборе није сазивао цар, с обзиром да су цареви у прва три века били пагани. Ни неке од Васељенских Сабора није сазвао цар, а о разним другим великим и помесним Саборима да и не говорим.   

Одлично. Шта онда чекају? Крунисање новог цара, или можда други долазак Христов? 

Као прво шта ти подразумеваш под -прве- ?? . Цар Константин је отворио Први Васељенски Сабор и сносио све трошкове истог . У прва три века није ни било васељенских сабора . А Цар Теодосије велики је 380 год. прогласио хришћанство за државну религију и онда 381год. позвао Други Васељенски Сабор . Логично да Цар није сазвао Апостолске Саборе .Ништа фарисејскк није погрешио ако је мислио на васељенске али можда треба прочитати историју Цркве ако већ јеси обнови мало градиво ваља с времена на време 

Подели на овим сајтовима

@srb_Lo Ваља, ваља. Зато Вам топло препоручује да сами обновите градиво, или га савладате изнова, ако нисте чули за друге Саборе осим васељенских. 

Подели на овим сајтовима

@srb_Lo Извињавам се, сад видех шта сам изнад написао. Да, све Васељенске Саборе је сазвао цар, али било је једнако важних сабора из периода пре и после њих које није.

Поента је да Црква има право и обавезу да испољава своју саборност. Ако су цареви својевремено наметали своју вољу Цркви и присвајали права која, строго говорећи, нису била њихова, то је данас ствар прошлости. Данас нема ни царева ни Римског/Ромејског царства, и Црква је слободна од тог световног утицаја. Зато нема препреке сазивању новог Великог Сабора на коме би се решио проблем око Украјине. Ако ЦП не би била спремна да учествује на том Сабору, то је њена ствар. Слободна је да изабере раскол.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Хаеул рече

Да, све Васељенске Саборе је сазвао цар, али било је једнако важних сабора из периода пре и после њих које није.

Pa, postoje i onih deset Pomesnih sabora (od nekoliko stotina pomesnih sabora) koji su usli u kanonske sabore osim 7.Vaseljenskih, .... koji takodje imaju opste crkveni znacaj za veru i koje nije car sazivao... 0703_read

Подели на овим сајтовима

@Хаеул Ја сам барем 3 пута овде написао да треба што пре сазвати сабор свиђало се то Фанару или не али на примеру Цариграда видимо да један део Цркве нажалост није без световног утицаја .

Подели на овим сајтовима

@srb_Lo Да Фанар није саботирао Критски сабор - нешто за шта оптужује РПЦ и друге - све је могло бити решено још онда. До Украјине не би ни дошло, јер би био решен проблем начина доделе аутокефалности. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Александар Милојков рече

Питао ме је пре неки дан један мој колега, доцент на ПБФ-у: "Човече, што се расправљаш са онима на форуму!?" Чак ме је и искритиковао. Мислим да је човек апсолутно у праву. Дискусија овде ја залудно трошење времена и енергије. Време је да послушам колегу и пријатеља доцента....

Pa bolje i to nego da pokusavas da tvrdis ono sto nije kao da jeste. Iskreno, imao sam o tebi sasvim drugacije misljenje. Nemogu da verujem sta vode pises. Zaista zalosno.  

Ah i da ne zaboravim. Pa vi na PBF ste visa klasa a mi smo ovde sitna riba. Neka me Bog sacuva od vecine profesora i docenata na PBF. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Александар Милојков рече

Ја лично мислим. Не све, наравно, али устројство односа помесности и васељенскости Цркве, однос мноштва и јединтва - ДА. У томе Црква треба да буде икона Тројице. Први у Цркви треба да буде израз јединства, као и Први у Тројици. Али не први као "први изнад свих" (како то нажалост сада ЦП наступа у овој последњој кризи), већ у саборности, у општењу.Да не ради ништа без њих (многих у сабору), а ни они без њега, како то каже 34. апостолски канон.

Проблем је што Максим не дели твоје мишљење. Овде се праве лажне паралеле. Кад се вели нпр. да је човек по слици Божијој, шта то значи? Отац, мајка и син? Слобода и власт над створеним? Бесмртна душа? Да ли нам је тело по телу Божијем? Ако је по Христу, где је женско? 

Не разумем зашто смо вековима ратовали против папског примата? Нужно је, ако се прихвати оно што ти велиш, да изгласамо и догму о незаблудивости прве столице. Али, истзорија нам говори о многим цариградским јеретицима. И какав је то први који је заблудив? Екс сесе је незаблудив и може да врши ово што врши? Зашто неће да сазове сабор да се ова агонија прекрати? 

Мени се чини да Максим може да направи раскол и пре маја. Намере су му јасне, само чека да види ситуацију и да буде сигуран ко ће га све следити. Прича о каноничности аутокефалије СПЦ је једна наркотичка ињекција која смера да нам обори пажњу.     

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Zoran Đurović рече

Проблем је што Максим не дели твоје мишљење. Овде се праве лажне паралеле. Кад се вели нпр. да је човек по слици Божијој, шта то значи? Отац, мајка и син? Слобода и власт над створеним? Бесмртна душа? Да ли нам је тело по телу Божијем? Ако је по Христу, где је женско? 

Не разумем зашто смо вековима ратовали против папског примата? Нужно је, ако се прихвати оно што ти велиш, да изгласамо и догму о незаблудивости прве столице. Али, истзорија нам говори о многим цариградским јеретицима. И какав је то први који је заблудив? Екс сесе је незаблудив и може да врши ово што врши? Зашто неће да сазове сабор да се ова агонија прекрати? 

Мени се чини да Максим може да направи раскол и пре маја. Намере су му јасне, само чека да види ситуацију и да буде сигуран ко ће га све следити. Прича о каноничности аутокефалије СПЦ је једна наркотичка ињекција која смера да нам обори пажњу.     

Аво, ја мислим својом а не Максимовом или било чијом другом главом. Ваљда ме ти разумеш шта сам хтео да кажем. ЦП јесте одступила од суштине појма Првог, какав сам покушао да објасним. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...