Jump to content

Интервју са Владиком Максимом: Аутокефалност као благослов јединства у различитости

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Александар Милојков Да ли можеш да објасниш ко је од Апостола био први приликом силаска Светог Духа?

Моје је мишљење да је Сабор вазда први и да је то слика Тројице. (ако се може рећи слика- опет кажем не располажем терминологијом добро). Све друго је борба за власт земаљску и то се не може оправдати никада и ничим.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 265
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 7 минута, Александар Милојков рече

Али видим да теби не вреди објашњавати. 

пре 7 минута, Александар Милојков рече

Зато ја стављам тачку, што се ове дискусије тиче.

Па много пута до сада си стављао тачку. Обично је стављаш када ми се не може нешто објаснити. Јер ваљда сматраш да причаш са идиотом који не уме да чита написано. Па му треба објаснити да не види оно што види. 

Митрополит лепо и јасно говори у цитираном од Николића делу, дијаметрално супротно ономе што ти тврдиш, али ти сматраш да говори теби у прилог.

Само што ми, који умемо да читамо, уопште тога нисмо свесни, и не може нам се објаснити.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Па много пута до сада си стављао тачку. Обично је стављаш када ми се не може нешто објаснити. Јер ваљда сматраш да причаш са идиотом који не уме да чита написано. Па му треба објаснити да не види оно што види. 

Митрополит лепо и јасно говори у цитираном од Николића делу, дијаметрално супротно ономе што ти тврдиш, али ти сматраш да говори теби у прилог.

Само што ми, који умемо да читамо, уопште тога нисмо свесни, и не може нам се објаснити.

Шта је бре Јелице? Опет се нешто буниш... Дај иди пиј кафу негде у комшилук' одмори мало од телогију... :) 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vladan :::. рече

Шта је бре Јелице? Опет се нешто буниш... Дај иди пиј кафу негде у комшилук' одмори мало од телогију... :) 

Иди тражи думенковце по интернетима да допуниш шематизам Максиму. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Питао ме је пре неки дан један мој колега, доцент на ПБФ-у: "Човече, што се расправљаш са онима на форуму!?" Чак ме је и искритиковао. Мислим да је човек апсолутно у праву. Дискусија овде ја залудно трошење времена и енергије. Време је да послушам колегу и пријатеља доцента....

Подели на овим сајтовима

@Александар Милојков  Извини брате, ти рече да си теолог и да ти је то посао. Можеш ли да урадиш свој посао на мисионарском сајту Цркве и да ми објасниш да ли је и ко имао место првог приликом силаска Светог Духа на апостоле? Ако не можеш кажи не могу ако можеш објасни. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Александар Милојков рече

"Човече, што се расправљаш са онима на форуму!?"

Послушај га, добар је тај, и поздрави га јер њему смо тек "они", али макар ни близу пакла... ;) 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Иди тражи думенковце по интернетима да допуниш шематизам Максиму. :))

(mora sala,....Rusima najlakse, prekinuli opstenje sa VP,... svi ostali, moraju vladike da imaju sematizam koji se update,...pa, ko je od dumenkovci' u opstenju sa VP, ... da ne sasluzuje sa njima , ali da ostanu u sasluzivanju sa samom VP  .... vidi Vlado dobro odradi taj poso' .... :D)

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Александар Милојков рече

Питао ме је пре неки дан један мој колега, доцент на ПБФ-у: "Човече, што се расправљаш са онима на форуму!?" Чак ме је и искритиковао. Мислим да је човек апсолутно у праву. Дискусија овде ја залудно трошење времена и енергије. Време је да псолушам колегу и пријатеља доцента....

Па шта ћеш, у праву је, јер са колегама доцентима, докторима, професорима, итд. можеш да оствариш личносни однос, док са форумашима не можеш, јер нити су колеге нити доценти, нити професори, а можебити да нису ни људи, или су у крајњем случају индивидуе, које никад неће постати личности. 

И пошто је ово налик паклу, не треба се у њега пре времена пресељавати. Јел тако? Биће времена. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Дејан Мачковић рече

Komunizam nije trajao 70 godina, nego manje od 45 godina.

Комунизам још влада, били Ви тога свесни или не, јер духовни и биолошки потомци титоиста и даље нам седе за вратом.

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Александар Милојков рече

Не лупај!

У праву си, ту сам нешто пожурио са закључком. Ево супротно од оног што сам тврдио код Зизјуласа:

,,Кад се божанска природа на неки начин меша са личношћу Оца (...), једнакост светотројичних личности као потпуно божанских изложена је опасности''. (Заједница и другост, стр. 149)

Међутим, заиста сам наишао на изједначавање равни суштине и личности код Зизјуласа, али то је било баш на оном месту где Зизјулас говори о тешкоћи разликовања равни између суштине и личности. Само што је Зизјулас ту говорио о ,,односу између Сина и Духа'' и о томе како Син учествује, тј. посредује у исхођењу Духа, а не о Ипостаси Оца. (Дакле, изједначавање равни суштине и личности је било у вези Сина и Његовог односа са Духом, а не у вези Ипостаси Оца.) (Догматске теме, стр. 252)

Рекао бих да су ово јако деликатне теме и да се има још тога новога рећи, односно појаснити.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, srb_Lo рече

Просечни верник данас је скоро исти као онај из 1945 год можда чак и више зна кроз ТВ,Интернет има више свештеника итд. 

Јесте, ево, убисмо се од вере. Пола нас до јуче није знало ни која нам је слава, а вероватно ни сад не зна молитву Господњу, коју су знале и наше неписмене чукунбабе. 

Рекао сам шта сам имао да кажем. Ко је разумео, разумео је. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, farisejski.bukvojed рече

A tog pravila, koje bi propisivalo da samo Carigradski Patrijarh ima pravo da sazove Veliki Sabor, nema. Ono ne postoji. Ne postoji ni kao kanon bilo kog Sabora, ne postoji ni kao praksa (ili sto bi rekli "misticari" - Sveto Predanje). Sve Sabore sazivao je Car. Kritsko sobranje sazvao je Carigrad po prethodnom ovlascenju svih autokefalnih Crkava.

Прве Саборе није сазивао цар, с обзиром да су цареви у прва три века били пагани. Ни неке од Васељенских Сабора није сазвао цар, а о разним другим великим и помесним Саборима да и не говорим.   

Одлично. Шта онда чекају? Крунисање новог цара, или можда други долазак Христов? 

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Vladan :::. рече

Послушај га, добар је тај, и поздрави га јер њему смо тек "они", али макар ни близу пакла... ;) 

И ти мора да си теолог, кад не читаш Писмо. 12:smeha:

Ко ти каза да "они" нису близу пакла? Не да су близу, него су у паклу. :))

Ово ти је онај предлог из титулације. Ваљда нису паклени, али су у паклу. И то је нешто.

Али види, оно што је важније...

Пише: "...И поврх свега тога, постављена је међу нама и вама провалија велика, ... нити они отуда к нама прелазе."

Видиш да је све записано!

Моја Јелице! Све у књигу пише!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Кажем опет, једини проблем примата заснованог на Ипостаси Оца, јесте ангажовање самосталног узроковања других аутокефалија.

То је једина опасност и што се може злоупотребити из тријадологије на еклисиологију.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...