Jump to content

Једностраним додељивањем аутокефалије, Цариградски патријарх укида аутокефалију осталих помесних цркава

Оцени ову тему

Препоручена порука

Можда ће будући васељенски сабор пребацији примат на следећег после Цариграда, а можда ће бирати другог. Што се тиче Римске Цркве, она увелико нема шта да тражи нити православни имају шта да траже од Римске Цркве у питањима саборности Једне, Свете, Католичанске и Апостолске Цркве.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Бездомник рече

Никога новог и различитог од Цариградског нисмо имали потребе да изабиремо и постављамо на васељенском нивоу.

A vi Srbi ste ga birali kada? Kad su ga birali Rusi? A kad Bugari ili Rumuni? Ili kako je to bilo s tim biranjem ustvari? Na vaseljenskem nivou, naravno! U Srbiji bio Vaseljenski Sabor gdje se to biralo? Ili u Rusiji, Bugarskoj, Rumuniji? Kada to? Ako ste jednaki onda svaka pomjesna Crkva ima pravo da dodje na red i organizuje Vaseljenski sabor a ne samo Všehomirni, Vaseljenski ili Ekumenický Patriarchat. Onda kako je to u praksi?

https://www.youtube.com/watch?v=cbtr0Ux_ni8

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Zayron рече

A vi Srbi ste ga birali kada? Kad su ga birali Rusi? A kad Bugari ili Rumuni? Ili kako je to bilo s tim biranjem ustvari? Na vaseljenskem nivou, naravno! U Srbiji bio Vaseljenski Sabor gdje se to biralo? Ili u Rusiji, Bugarskoj, Rumuniji? Kada to?

Само смо прихватали живо предање. Нисмо имали потребе да бирамо. Али, ако биде било потребе, а како изгледа, по свему судећи и биће, бираћемо.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Бездомник рече

Само смо прихватали живо предање. Нисмо имали потребе да бирамо.

To sam si i mislio. pa zašto sad ne prihvatite odluke i mitropolita Kijevskog Epifanija kojeg je UPC kanonski izabrala a KP kanonski potvrdio?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zayron рече

To sam si i mislio. pa zašto sad ne prihvatite odluke i mitropolita Kijevskog Epifanija kojeg je UPC kanonski izabrala a KP kanonski potvrdio?

Управо зато јер није канонски изабран.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Бездомник рече

Сви који га не признају.

Ko ga to ne priznaje? Ti? Ja ga recimo priznajem jer je Pentarhija starija od nekih drugovatikanskih kanona. Evo pa čitaj šta o tom piše pravoslavni teolog. Pogledajte i otvorite sve komentare ispod i odgovore na te komentare:

https://www.facebook.com/groups/115114158832579/permalink/778081695869152/

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zayron рече

Ko ga to ne priznaje? Ti? Ja ga recimo priznajem jer je Pentarhija starija od nekih drugovatikanskih kanona. Evo pa čitaj šta o tom piše pravoslavni teolog:

https://www.facebook.com/groups/115114158832579/permalink/778081695869152/

Све помесне цркве које га непризнају. И моја, а и ја лично, наравно.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Бездомник рече

Све помесне цркве које га непризнају. И моја, а и ја лично, наравно.

I šta sad, neki priznaju, neki ne priznaju. To si tome baš puno pomogao. Isti bi odgovor dobio i od Nasrudin Hodže. :D 

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Бездомник рече

Никоме ништа, а најмање неко да се намеће сабору Цркве, па био тај неко и примус Цариградски.

Hajd samo pokušaj teološki/teoretski porazmišljat o tome: A šta ako je on i sve to što Carigradski Patrijarsi o tom svom primatu (slično kao i rimski što su to tvrdili prije nego što ste ih se riješili) pred Bogom u pravu, šta ako mi nismo u pravu, to je onda průšvih (promašaj) golemi! Inače mi priznajemo KP kao drugi isto kao rimski što je prvi. Kad ste ostali bez rimskog, morate se pomiriti sa carigradskim, Božska autorita je odozgor, z Nebes a ne odozdola!

Подели на овим сајтовима

Тако верују и муџахедини, јадни ми ако не поверујемо као они. Није поента у томе шта ко упозорава, него шта се нуди за аргументе.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Milan Nikolic рече

Тако верују и муџахедини, јадни ми ако не поверујемо као они. Није поента у томе шта ко упозорава, него шта се нуди за аргументе.

No, podastri te vaše argumente! Ko ti to brani?

Ni Rim ni Carigrad nisu nikakvi mudžahedini već istinskim Teokratijama, no, ti ne znaš šta je to.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...