Jump to content

Зоран Ђуровић: О причешћу

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 минута, Liga Džentlmena рече

Sto je tebi dobro, pozajmi malo i meni pa da i meni bude dobro. :smeh1:

bon appetit:)))

Torta-s-lje-njacima.jpg

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Liga Džentlmena рече
пре 18 минута, Bokisd рече

Pa, sta znam, sve je moguce i da se bude u nekoj (manjoj ili vecoj ) prelesti, ...ali, mislio sam, da se ne ispovedam u sitna crevca' :D pa mi zbog toga i nije potreban neki duhovnik, nego samo ispovest vecih grehova i stvari... (mrzim na tog i tog' :0120_angryy:...  i slicno ..)

Al duhovnik bi trebao da bude neko ko te savetuje a ispovednik neko ko te ispoveda il sam se ja nesto zbrckao. ?

Da, trebalo bi da je tako,.... ali, kod ispovednika mozes da ispovedis grehove i onda sa cistom savescu i verom mozes i da se Pricestis,..sto je , slazemo se jedan (glavni) od ciljeva naseg duhovnog zivota,....u tom smislu mislim da je ispovednik takodje vrlo bitan za nas duhovni zivot,

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

kod ispovednika mozes da ispovedis grehove i onda sa cistom savescu i verom mozes i da se Pricestis

Благо теби! Ја се никад нисам причестио са чистом савешћу! 

пре 14 минута, Bokisd рече

da li mora da bude svetitelj da bude duhovnik, ne mora, moze da bude i 'obican' psiholog duhovnik

Нит сам једно, нит сам друго. Само често чујем: Оче, а откуд знате за то? :D Сећаш се епизоде из Палерма... Антонине за коју рекох да ћу је опевати. - Скоро свештах у Априлији 2 куће, а за другу ми рекла Рускиња (Руси са мном нису прекинули општење): Ема је Грузинка. И ја у отпусту, не знам зашто, велим: Молитвама св. Григорија Просветитеља Јерменије! И Ема после каже: Ја сам Јерменка, само сам се родила у Грузији. Јер после додах и Нине Равноапостолне. Тако останем са људима да се и подружимо, да видим ко су ми парохијани. Иначе, кад сам био парох у Смедереву, један протонамесник писао Владици представку како ја једем и пијем са парохијанима!:)) 

Овде можемо да се смејемо, неко нешто и научи, а неки ме мрзе као да сам оваплоћени сотона, јер су здраве науке оставили...  

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

један протонамесник писао Владици представку како ја једем и пијем са парохијанима!:)) 

тај баш и није имао неко мишљење о народу... ццц... а мора и да сте ви јели неку нечисту храну и то у суботу и неопраним ногама 100%  :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Zoran Đurović рече
пре 36 минута, Bokisd рече

kod ispovednika mozes da ispovedis grehove i onda sa cistom savescu i verom mozes i da se Pricestis

Da, primedba na mestu,.

Mislio sam, cistom savescu, ako smo se ispovedili da smo u svadji sa nekim, da mrzimo na nekog, da se svadjamo sa ljudima,  nismo mozda dovoljno milostivi, mozda pijemo previse i slicno, pa smo resili da se popravimo, pa je 'lakse' sa savescu... :D

пре 13 минута, Zoran Đurović рече

Нит сам једно, нит сам друго. Само често чујем: Оче, а откуд знате за то? :D Сећаш се епизоде из Палерма... Антонине за коју рекох да ћу је опевати. - Скоро свештах у Априлији 2 куће, а за другу ми рекла Рускиња (Руси са мном нису прекинули општење): Ема је Грузинка. И ја у отпусту, не знам зашто, велим: Молитвама св. Григорија Просветитеља Јерменије! И Ема после каже: Ја сам Јерменка, само сам се родила у Грузији. Јер после додах и Нине Равноапостолне. Тако останем са људима да се и подружимо, да видим ко су ми парохијани. Иначе, кад сам био парох у Смедереву, један протонамесник писао Владици представку како ја једем и пијем са парохијанима!:)) 

Овде можемо да се смејемо, неко нешто и научи, а неки ме мрзе као да сам оваплоћени сотона, јер су здраве науке оставили..

(Palermo ne zaboravljam... :D)

Apsolutno, Ti si pokrenuo pricu jer znas i imas iskustva da vidis gde je problem ( mi nesto malo dodamo i bude sve okey)

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Zoran Đurović рече

Да ли си толико лишена светлости ума па да не капираш иронију? Иронија и сарказам су књижевне фигуре. За интелигентне не треба стављати ни знаке наводника, ни смајлије. 

Износио сам већ сјајно место из св. Григорија Богослова (Св. је скраћеница за свети), који вели да потчињеност жене мужу у Библији је ствар не истине него последица тога што су мушкарци писали Писма (Писмо је други назив за Библију). - Ја пак да сам ово написао, приковали би ме на крст и изнели као доказ моје хуле на Библију и све што је свето. 

Нисам имала појма да су то књижевне фигуре! Вау! Па шта да радим, нису сви рођени интелигентни и нису стекли толику просвећеност ума као Ви... :D

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

пре 27 минута, Bokisd рече

:skidamkapu:

Isto. Ali mi se čini da je svest o nedostojnosti (ukoliko bi se desilo da ne uspem formalno da ispovedim nešto pred pričešće) uvek bivala bolja priprema nego sve po P.S.-u.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Zoran Đurović рече

Ја се никад нисам причестио са чистом савешћу! 

takodje...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Da, primedba na mestu

Види, драги брате, ми позивамо: Са страхом Божијим, вером и љубављу, приступите! То је све што се тражи. Постови, исповести, молитвања, разговори са савешћу, доброчинства и све што ти може пасти на памет, су наше приватне (донекле) ствари. Савест, ако је нисмо спалили, свагда нас осуђује. Али кроз изграђивање живота у Богу, савест постаје здрава и не претвара се у закон или полицајца или да нас вргава у очајање. Ту настају патологије и прелести, како се називају у духовној литератури. 

Нема разлога да се неко не причести осим ако није под црквеном забраном. Имао си зубобољу, попио си лек, причести се. Пио си воде јер служба почиње у 10.30, а траје до 13., причести се. Итд...    

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Anika рече

Нисам имала појма да су то књижевне фигуре! Вау! Па шта да радим, нису сви рођени интелигентни и нису стекли толику просвећеност ума као Ви... :D

Ово ти не треба. Пропливала си била, нашалио сам се на твој рачун, и то си требала да прихватиш. Гледај да се искоригујеш. 

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Zoran Đurović рече

Имао си зубобољу, попио си лек, причести се.

Jednom sam imala ovu dilemu. Odjednom me u toku noći probudi glavobolja i razmišljam da li da trpim do jutra ili da uzmem lek - ali smem li se onda pričestiti, jer prošla je ponoć? I setila sam se tebe i postavila sebi pitanje u kog i kakvog Boga verujem. Popila lek i pričestila se. :)

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Paradoksologija рече

Jednom sam imala ovu dilemu. Odjednom me u toku noći probudi glavobolja i razmišljam da li da trpim do jutra ili da uzmem lek - ali smem li se onda pričestiti, jer prošla je ponoć? I setila sam se tebe i postavila sebi pitanje u kog i kakvog Boga verujem. Popila lek i pričestila se. :)

Да поновим због других. Беседе на Пасху (Васкрс - морам то да нагласим јер овде имамо разне публике) св. Јована Златоустог су насловљене са: Против пијаница! Нема никаквог узвишеног или метафизичког наслова. Наиме, служба је бивала увече, а долазили су нарољани. Да се ништа није променило, видео сам у Врању кад сам био на пасхалној литургији једном приликом. Дошли неки као на стадион. Зато се увео пост пред причешће. Нема никаквих других разлога. Има на једном месту кад се у Египћана помиње да Причест буде прво јело, или пак у Житију Св. Бенедикта Нурсијског од Папе Григорија Великог (гле, ја читам житија, за разлику од ових побожних :smeh1:). То је накнадна елаборација, јер се евхаристија свршавала после Агапе. Прво су јели, а онда се причешћивали. Имаш и у Апостола Павла када кори пијандуре и оне који не разликују оно што су јели на трпези од онога што се приноси и бива Тело Исуса Христа. И ту он говори о недостојности. Дакле, не треба да се иживљавамо, али ако неко не може а да не доручкује, нека се причести. Мени је то лако, јер ја не доручкујем и једем чак 2 пута дневно, али смо сви различити. Јело нас не ставља пред Господа нити нас лишава Истог.        

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Zoran Đurović рече

Ово ти не треба. Пропливала си била, нашалио сам се на твој рачун, и то си требала да прихватиш. Гледај да се искоригујеш. 

Vazi, oce, kako Vi kazete. :)

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

Јуче сам прочитао књигу Димитре Давити о старцу Софронију. Кад је први пут дошла у Есекс рекао јој је да се причести у суботу и недељу иако је није исповедио. Рекао јој је да ће је исповедити касније. Једном је нешто попила пре Литургије, мислим да је млеко јер јој је било лоше или тако нешто и није хтела да се причести а није говорила старцу. Старац Софроније је послао неког из олтара да јој каже да се причести.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Да поновим због других. Беседе на Пасху (Васкрс - морам то да нагласим јер овде имамо разне публике) св. Јована Златоустог су насловљене са: Против пијаница! Нема никаквог узвишеног или метафизичког наслова. Наиме, служба је бивала увече, а долазили су нарољани. Да се ништа није променило, видео сам у Врању кад сам био на пасхалној литургији једном приликом. Дошли неки као на стадион. Зато се увео пост пред причешће. Нема никаквих других разлога. Има на једном месту кад се у Египћана помиње да Причест буде прво јело, или пак у Житију Св. Бенедикта Нурсијског од Папе Григорија Великог (гле, ја читам житија, за разлику од ових побожних :smeh1:). То је накнадна елаборација, јер се евхаристија свршавала после Агапе. Прво су јели, а онда се причешћивали. Имаш и у Апостола Павла када кори пијандуре и оне који не разликују оно што су јели на трпези од онога што се приноси и бива Тело Исуса Христа. И ту он говори о недостојности. Дакле, не треба да се иживљавамо, али ако неко не може а да не доручкује, нека се причести. Мени је то лако, јер ја не доручкујем и једем чак 2 пута дневно, али смо сви различити. Јело нас не ставља пред Господа нити нас лишава Истог.        

I još jedna stvar - često na ovakve teme vidim argument 'ali nekada se treba žrtvovati iz ljubavi' - i to totalno stoji, gde je zbog ljubavi i ima smisla. Oko 24h posle carskog reza sam počela da odbijam lekove za bolove jer sam pumpala mleko za prevremeno rođeno dete i rekli su mi da može da utiče. I to nije problem. Problem je kad treba zamisliti Boga koji zahteva bol za sjedinjenje sa Sobom zbog ispunjenja pravila. U takvog Boga odbijam da verujem i da mu služim, jer pre deluje demonski. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...