Jump to content

Како да се припремим за причешће?

Препоручена порука

Које је ваше мишљење, да ли има разлике у томе како прилазимо Причешћу? Глупо је мало да причам о "ефекту", пошто је глупо да се упоређује са медикаментом, можда и није. Мислио сам, ако неко прилази без неке психолошке припреме, рецимо, "идем да примим Свето Тело Христово, на спасење и живот вечни" вс "па ајде да се причестим..."

Подели на овим сајтовима

• Одговори 65
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Рзмишљам на задату тему...не знам да ли сам у праву, али ми се мисао намеће. 

Не дајте светиње псима нити бацајте бисера својих пред свиње, да их не погазе ногама својим и, окренувши се, растргну вас (Мт. 7,6).

Којим псима да не дајемо светиње ? Непокајаним искрено ? Ко се данас каје искрено ? Процес покајања је неизмерно дуг (покајање као промена себе на боље) . 

Сходно овоме.... произилази да сви ми који се не пришешћујемо сваке недеље треба да  дамо одговор , што то не радимо, а што не радимо.....јер се споро мењамо (кајемо) . 

Они који се причешћују сваке недеље или су искрени покајници (преумљени, промењени ) или нису.....ако јесу, скидам капу и треба да се причешћују, ако нису , онда ће им свето причешће бити на осуду. 

Као вечита дилема је и да ли светом причешћу прилазити    само ако смо у процесу искреног покајања или узимајући свето причешће  се мењамо (кајемо. ) Како год, припрема треба да постоји. Нико није достојан, сви смо удостојени  али припрему не треба заобилазити. 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

On 8. 11. 2018. at 16:22, Рапсоди рече

Још само да се усагласимо шта је покајање ? (Има ли уопште покајника, ако је покајање покушај промене себе, да не идем превише строго па да кажем промена себе  ) И ја се питам ?

Expand  

Nema sta tu da se usaglasava, jer Crkva to zna od kad postoji.

Pokajanje = metanoja (μετάνοια) = pre-um-ljenje (promena/obnovljenje uma, temeljna promena u dotadasnjem razmisljanju).

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

По кратком поступку:

- Да ли си свестан своје грешности?

- Јесам.

- Приђи! 

п.с. ја сам једном добила епитимију у парохијској цркви, и ништа није баук.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

On 9. 11. 2018. at 17:23, Драгана Милошевић рече

По кратком поступку:

- Да ли си свестан своје грешности?

- Јесам.

- Приђи! 

Expand  

По кратком поступку нас питају , да ли се кајемо ? 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Можда би требало тако, нагађам.

Подели на овим сајтовима

On 9. 11. 2018. at 15:53, Рапсоди рече

Као вечита дилема је и да ли светом причешћу прилазити    само ако смо у процесу искреног покајања или узимајући свето причешће  се мењамо (кајемо. )

Expand  

I, meni deluje kao kljucno.

Oni koji se kaju i zive koliko - toliko kako treba, neka prilaze, ...oni, koji se menjaju posle svetog pricesca, pa, ako su vec prisli i posle pricesca nisu isti kao sto su bili (pre pricesca) i njima je na spasenje.

Samo onaj koji nece ili ne moze, nesto da se menja na bolje, mozda je bolje da ne prilazi.

U principu, svako odlucuje u korelaciji sa svojim duhovnikom (ako ga ima) ili ispovednikom. Tako meni deluje, u ovom (mom licnom duhovnom) trenutku.

Подели на овим сајтовима

Ispovijed nakon dužeg vremena postane automatizirana :

1. dolaziš uvijek sa manje više istim grijesima.

2. Svećenik isto tako automatski ...došao mu je neko sa iskustvom i za 1 minutu sve rekao on automatski da odrešenje.

3. Za savjet ne pitaš kad već znaš odgovor a i savjet ti se čini onako reda radi ništa novo , zato ne gubiš vrijeme da nešto pitaš jer sve i onako znaš.

4. Ako stvarno imaš problem oko nečega što ne možeš odrediti jeli teški ili laki grijeh i očekuješ da će razumjeti situaciju i biti hrabar i reći: " to u tvojoj situaciji i okolnostima nije teški, nećeš dobiti. Nego će ti reći ..."razumijem te ali ipak ti dođi svaki put na ispovjed"..ili malo hrabriji će reći " odluči sam po svojoj savjesti.

Fale svećenici koji će stati iza tebe i reći: "bez obzira što crkva kaže da je to teški grijeh " ja ti kažem da to u tvojoj situaciji nije i idi u miru".

Takav primjer možeš naći samo kod svetaca:

Sv. Leopolda Mandića su braća napadali da je preblag sa ljudima te da krši sve crkvene propise..jer je i najteže slučajeve blago i s ljubavlju otpravio, ali što braća nisu znali .."on je sve te teške stvari uzeo na sebe i on za njih vršio pokoru".

A ovi svećenici gledaju samo da se oni izvuku čisti i da sve odrade po propisu.

Ne generalizirani samo primjećujem takvu pojavu kod nekih.

Подели на овим сајтовима

On 9. 11. 2018. at 19:26, kopitar рече

Ispovijed nakon dužeg vremena postane automatizirana :

Expand  

slazem se sa ovim...mada bi trebalo o tome pisati na temi o ispovesti...

1. dolaziš uvijek sa manje više istim grijesima.

2. Svećenik isto tako automatski ...došao mu je neko sa iskustvom i za 1 minutu sve rekao on automatski da odrešenje.

3. Za savjet ne pitaš kad već znaš odgovor a i savjet ti se čini onako reda radi ništa novo , zato ne gubiš vrijeme da nešto pitaš jer sve i onako znaš.

4. Ako stvarno imaš problem oko nečega što ne možeš odrediti jeli teški ili laki grijeh i očekuješ da će razumjeti situaciju i biti hrabar i reći: " to u tvojoj situaciji i okolnostima nije teški, nećeš dobiti. Nego će ti reći ..."razumijem te ali ipak ti dođi svaki put na ispovjed"..ili malo hrabriji će reći " odluči sam po svojoj savjesti.

Expand  

da...tako nekako to ide...

Fale svećenici koji će stati iza tebe i reći: "bez obzira što crkva kaže da je to teški grijeh " ja ti kažem da to u tvojoj situaciji nije i idi u miru

Expand  

i tu se slazem....:skidamkapu:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

On 9. 11. 2018. at 17:57, Bokisd рече

Samo onaj koji nece ili ne moze, nesto da se menja na bolje, mozda je bolje da ne prilazi.

Expand  

ne verujem da neko NEĆE...a znamo da nista ne možemo sami...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

On 9. 11. 2018. at 21:17, JESSY рече
  On 9. 11. 2018. at 17:57, Bokisd рече

Expand  

ne verujem da neko NEĆE...a znamo da nista ne možemo sami...

Expand  

Nadam se i ja, da nema bas takvih koji bas svesno nece, ali, cudni smo mi ljudi i nasa priroda.

Ovo si lepo rekla da nista ne mozemo sami.

Подели на овим сајтовима

On 9. 11. 2018. at 15:44, srema рече

Мислио сам, ако неко прилази без неке психолошке припреме, рецимо, "идем да примим Свето Тело Христово, на спасење и живот вечни" вс "па ајде да се причестим..."

Expand  

У мом случају, свесна сам ја да је причест примити тело Христово, али због треме и гужве све то прође тако брзо и онај узвишени осећај изостане. Сад видим колико сам погрешно прилазила.

Подели на овим сајтовима

On 9. 11. 2018. at 23:04, Maja Pavlovic рече

У мом случају, свесна сам ја да је причест примити тело Христово, али због треме и гужве све то прође тако брзо и онај узвишени осећај изостане. Сад видим колико сам погрешно прилазила.

Expand  

не мислим да је погрешно прићи ако ниси скроз концентрисана и немаш "узвишени осећај"... мислим да је то наша уобичајена људска слабост а осим тога мени се то са децом стално догађа...

Подели на овим сајтовима

On 9. 11. 2018. at 14:28, Maja Pavlovic рече

@Vladan :::. Svestenik zna o cemu se radi, ali ja od tada nisam pricala sa njim. 

@ana čarnojević znam da bi trebala da se dobije epitimija... Ne znam kako bi svestenik nas odlucio ali svejedno, moj strah i sramota su jaci...

Expand  

Ја бих онда пробао да се молим Богу да ми помогне да боље разумем и превазиђем тај страх и срамоту и вратим се и себи и Њему.

Подели на овим сајтовима

Управо та слабост чува од гордости.

Ко ће знати све своје погрешке. Очисти ме и од тајних - рече цар Давид .

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...