obi-wan Написано Октобар 29, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2018 пре 4 часа, Justin Waters рече Nije moguće..takva besmislica ne postoji. Jeste moguce, po neiskazanom promislu Bozijem, jer On obuhvata i vreme i Vecnost, i rukuje oboma bez savetnika. To sto On moze da dopusti da roditeljski nedug predje na decu nije kazna deci, kako to vama nekima ovde mozda izgleda, nego premudro domostrojenje Njegovo, kojim On (buduci neogranicen vremenom) daje "zadatak" tom detetu, znajuci da je ono kadro da ga iznese do kraja, a na obostranu korist i spasenje - i nepokajanog roditelja, i deteta koje sebi trudom i trpljenjem plete venac ispovednicki. Данче* and Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 29, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2018 пре 2 часа, Иван ♪♫ рече Iako si tehnicki u pravu, zbog ovakvih konstrukcija i nacina iznosenja nekada stvarno mrzim teologiju... ili bolje reci ovakve ,,konstrukcije"... jer nema utehe... A Bog je itekako pokazao da pravi izuzetke. Da, zna On bolje, al' i ljudi imaju dusu, i treba im bolje od pukog ,,cuti tu i trpi, ko te sta pita", tek se to ne uklapa u Boga Ljubav. Kako nema utehe? Zar sam Bog koji je vecnost nije uteha vec po sebi? Zar blagodat Njegova koja nam se sad daje nije Carstvo vec samo po sebi - sad i ovde? Ne zaboravi - On pre svega gleda na vecnost, pa prema tome domostroji i vreme, a ne obrnuto. Данче* and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 29, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2018 Uteha uvek postoji, inače bi bilo nemoguće živeti Послато са E6653 користећи Pouke.org мобилну апликацију Данче*, obi-wan and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 3 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 29, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2018 I sve skupa - stvarno je krajnje neobicno da tako jednostavna stvar ljudima bude nejasna. Sta tu tacno nije pravoslavno ili po Ljubavi ako Bog dopusti neki teret coveku od rodjenja, znajuci da ce on/ona moci da ga iznese kako treba do kraja? Sta je to sto pojedine ljude zulja u tom saznanju? Zapitajte se ovo, jer je to vrlo bitno pitanje. Tako nesto niko nikom ne prizeljkuje, daleko i predaleko bilo, ali ga ima, i toga smo jos kako svesni svi mi. Pa `ajte da malo to pojasnimo, ovako zajedno ovde. Ako dakle Bog, buduci svevideci Um i iznad vremena, zna da ce neko noseci teret nekog neduga da zadobije sebi time izvrsnu vecnost, zar nije banalno ocigledno da je bas to sto mu/joj daje taj teret upravo najuzvisenije delo Ljubavi? Dakle, imajuci u vidu ono sto je prevashodno i neizmerno vaznije od vremenog zivota (= Vecnost), On i postupa u takvom slucaju neizmerno covekoljubivo. E sad... u danasnje vreme mi ljudi smo toliko skloni svom "mozgoslovlju", kako to lepo veli blazene uspomene starac Pajsije Svetogorac, da nista sto se 100% i savrseno ne uklapa u nas trenutni mentalni kalup, ne zelimo da prihvatimo. Tako danas mnogi daju apsolutnu prednost ovom vremenom zivotu, posmatrajuci onaj vecni i mnogo vazniji tek kao puku senku i posledicu ovog, i maltene ne racunajuci ga ni u sta. Dakle, primera radi - boluju deca i odrasli (pune su mreze vapaja za pomocima, to svi vidimo i odlicno znamo, i sve nas to boli bezmalo kao da je nase - i to je stvarno dobro sto nas toliko boli, tako i jeste kod pravih i normalnih ljudi); i mnogi se o to saznanje neprestano spoticu. Zasto? Pa zato sto su svu paznju srucili u "sad-i-ovde", na ovaj kratkotrajni zivot u vremenu, i svo teziste njihovog razmisljanja je u tome. A o vecnosti skoro ni pomena. A bas naprotiv tome - mi smo ziva Crkva Vaskrsenja, sabor bezbrojnih mucenika i stradalnika od uzrasta odojcadi do stogodisnjih starina, i sve u nasem verovanju (treba da) je okrenuto bas ka Vecnosti. Prema njoj i sam Bog meri i premerava i vreme u kome zivimo. To ne znaci da ce On da nas muci ovde, daleko i predaleko bilo, nego da je ovaj zivot u funkciji onog, a ne obrnuto. Mnostvo je svetih koji su ovaj zivot proziveli mirno do u duboku starost, zivot ispunjen radoscu i milinom duha (ili utehama, sto napred rece @Иван ♪♫), i siguran sam da svi mi tome tezimo; ne verujem da medju nama ovde ima ijednog Hriscanina koji bi zavoleo da npr. pretrpi mucenistvo Hrista radi. Medjutim, to sto zelimo miran, zdrav i dug zivot na Zemlji nikako ne sme da znaci da onaj drugi i vecni gurnemo na neki mentalni tavan. Vecnost (treba da) je nasa hriscanska preokupacija svaki dan, upravo tu se pre svega i pokazuje i ogleda nasa stvarno ziva vera. Ako ovako nastavimo, putem suvog i bezivotnog racionalisanja, onda se de facto odricemo same sustine onog sto verujemo. Onda postajemo kao oni koji "imaju oblicje poboznosti, a sile su se njezine odrekli", po recima apostola. Bog je Roditelj, i ume da bude i strog i zahtevan ponekad. Ali to ne znaci da nas manje voli, nego bas naprotiv tome. Рапсоди, Јанко, Драгана Милошевић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 3 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 29, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2018 пре 10 минута, Драгана Милошевић рече Uteha uvek postoji, inače bi bilo nemoguće živeti Послато са E6653 користећи Pouke.org мобилну апликацију Amin. Upravo tako. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Октобар 29, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2018 1 hour ago, obi-wan рече Zar blagodat Njegova koja nam se sad daje nije Carstvo vec samo po sebi - sad i ovde? Jeste Цитат Ne zaboravi - On pre svega gleda na vecnost, pa prema tome domostroji i vreme, a ne obrnuto. Problem koji imam s takvom teologijom, ili bolje reci upotrebom teologije je sledeci: Reci stradalniku da se njegovi problemi resavaju u Eshatonu, je isto sto na obicnom srpskom reci kad umres bice ti lakse. To ne znaci da se negira teologija Eshatona, vec se pogresno upotrebljava. Jevandjelje demantuje takvu upotrebu, jer Hristos nije bolesnima i nesrecnima govorio da cute i trpe, vec je isceljivao odmah i na licu mesta: Verujes li? Neka ti bude po veri tvojoj. Koji placu, utesice se. Kratko, jasno, konkretno. Sta rade svetitelji? Je l' prosipaju praznu pricu (u ovakvoj primeni praznu), ili isceljuju i tese ljude u nevolji? Ali to teolozi ne mogu, jer nisu cudotvorci, i nemaju taj dar utehe. I onda prave racionalizacije, jer je to lakse, nego se posvetiti i uz Boziju blagodat postati cudotvorac. A Bog ne moze da pomaze preko coveka koji nije smiren, jer bi mu nacinio vecu stetu nego koju vec trpi. I zar je svemogucem Bogu posto poto potrebno zastupnistvo, advokat? Da, vera u Boga jeste uteha. Ali isto tako kad se pred licem stradanja, ne moze konkretno pomoci, makar utehom, postenije je cutati. JESSY and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 29, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2018 пре 8 минута, Иван ♪♫ рече Reci stradalniku da se njegovi problemi resavaju u Eshatonu, je isto sto na obicnom srpskom reci kad umres bice ti lakse. To ne znaci da se negira teologija Eshatona, vec se pogresno upotrebljava. Jevandjelje demantuje takvu upotrebu, jer Hristos nije bolesnima i nesrecnima govorio da cute i trpe, vec je isceljivao odmah i na licu mesta: Verujes li? Neka ti bude po veri tvojoj. Koji placu, utesice se. Kratko, jasno, konkretno. Sta rade svetitelji? Je l' prosipaju praznu pricu (u ovakvoj primeni prazna), ili isceljuju i tese ljude u nevolji? Ali to teolozi ne mogu, jer nisu cudotvorci, i nemaju taj dar utehe. I onda prave racionalizacije, jer je to lakse, nego se posvetiti i uz Boziju blagodat postati cudotvorac. A Bog ne moze da pomaze preko coveka koji nije smiren, jer bi mu nacinio vecu stetu nego koju vec trpi. I zar je svemogucem Bogu posto poto potrebno zastupnistvo, advokat? Kad se pred licem stradanja, ne moze konkretno pomoci, makar utehom, postenije je cutati. Kakve racionalizacije? Ovo je predanjsko i dvomilenijumsko iskustvo i svedocenje nebrojenih svetitelja Crkve. Tvoje misljenje "protiv" njihovog? Pa jasno je i ocigledno da cemo da damo prednost njima. A to sto sve to zulja mnoge od vas je do vas licno, nije ni do Boga, ni do Crkve, ni do samog zivota. A ovo je posebno netacno... пре 8 минута, Иван ♪♫ рече Reci stradalniku da se njegovi problemi resavaju u Eshatonu, je isto sto na obicnom srpskom reci kad umres bice ti lakse. ...da ne kazem da je cista kleveta na Zivotodavca... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 29, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2018 Koja duša zgrješi ona će umrijeti, sin neće nositi bezakonja očina niti će otac nositi bezakonja sinovljeva, na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku će biti bezbožnost njegova…Ja ću suditi …svakome po putevima njegovim, govori Gospod Bog” (Jez. 18.19-30). “U te dane neće se više govoriti: oci jedu kiselo groždje a sinovima trnu zubi. Nego će svaki za svoj grijeh poginuti; ko god jede kiselo groždje tome će zubi trnuti” (Jer. 31, 29-30). ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 29, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2018 пре 18 минута, JESSY рече Koja duša zgrješi ona će umrijeti, sin neće nositi bezakonja očina niti će otac nositi bezakonja sinovljeva, na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku će biti bezbožnost njegova…Ja ću suditi …svakome po putevima njegovim, govori Gospod Bog” (Jez. 18.19-30). “U te dane neće se više govoriti: oci jedu kiselo groždje a sinovima trnu zubi. Nego će svaki za svoj grijeh poginuti; ko god jede kiselo groždje tome će zubi trnuti” (Jer. 31, 29-30). Ja cu sad da postavim nekoliko citata koji govore suprotno od ovoga, i tako mozemo do prekosutra... i onda smo pravi subotari... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 29, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2018 пре 3 минута, obi-wan рече i onda smo pravi subotari... zasto smo subotari...? mene niko nije ucio da Bog kaznjava decu zbog ucinjenih roditeljskih grehova...i ja ove citate imam obelezene u svom Svetom Pismu... ."..jer ljubav pokriva mnoštvo grehova..." za mene je suština ovog života ovde - NAUČITI VOLETI...tako su me učili i tako sam ja shvatila... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Октобар 29, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2018 пре 1 минут, JESSY рече mene niko nije ucio da Bog kaznjava decu zbog ucinjenih roditeljskih grehova...i ja ove citate imam obelezene u svom Svetom Pismu... Бог не кажњава наравно. У неким случајевима болесна деца су последица родитељских греха . Два родитеља наркомана која рецимо имају сиду, ће неминовно родити дете са истим проблемом. Нема ту казне Божије, то је неминовност. Мој колега и колегиница ( до тада назови хришћани ) имају дете са проблемом . Док нису закуцали на права врата (Црква ) прошли су све могуће тортуре врачара и надрилекара. По њиховом признању управо то дете их је привело Богу, вери (смислу) . Иначе врло тешка тема . Све за вечност са Христом. Разни су путеви . Milica Bajic, Иван ♪♫, Hattori and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Октобар 29, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2018 пре 36 минута, obi-wan рече nekoliko citata koji govore suprotno od ovoga postavi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Октобар 29, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2018 пре 4 часа, obi-wan рече Strani su ti jer Pismo premeravas po svom umu, ne ostavljas mesta za neizmerno vecu sirinu Duha istine, koji Pismo nadahnjuje, ozivljava i tumaci. "Bolje da Sunce sutra ne svane, nego da se prestane sa citanjem Psaltira" - sv. Jovan Zlatoust Zato i kazem jos uvek. Samo sam iskrena, jer to nije nesto sto sednes i naucis. Odnosno, mozes da naucis teoretski i onda je to znanje. Meni treba poimanje. Verujem da ce mi Gospod, kad bude volja Njegova otvoriti um i za to. (kao sto je i ucinio za mnoge druge stvari) пре 21 часа, Лидија Миленковић рече Upravo zbog ovakvih stihova neki psalmi su mi strani. Ove kletve su u potpunoj suprotnosti sa prastanjem, ljubavlju, i svime cemu nas Hristos uci. I Stari zavet, jos uvek ne mogu potpuno da "sazvacem". Џуманџи, Milica Bajic and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 1 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Октобар 29, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2018 пре 3 часа, obi-wan рече To ne znaci da ce On da nas muci ovde, daleko i predaleko bilo, nego da je ovaj zivot u funkciji onog, a ne obrnuto Kakve blage veze imaju patnje, muke i smrt nekog deteta /a za koje Bog nije kriv - daleko i predakeko bilo) sa "onim" životom? Kako je to u funkciji "onog" života? Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 29, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2018 Окет, саплићемо се о сваком камену, а болесна деца су као повећи камен. Имали смо у широј фамилији да млад човек оде под земљу од болести. После неког времена његов рођени брат је рекао: "Све бабе из једног, трећег петог села има да постројим, да узмем намазану мотку и да питам шта су радиле" - то нећу да заборавим никад. Колико год причали, у људским душама постоји мисао о наследном греху, дубоко урезана. Често чујем иза себе зла наклапања: "јао, види је , ко зна ко је заслужио" (обично старине). Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука